Postavite nam pitanje:
Posetite nas: Sremskih Boraca 2E, Beograd, Zemun - Srbija

Alkoholizam kod žena

Alkoholizam kod žena

17/01/2020

Alkoholizam kod žena poslednjih godina sve je veći problem u društvu.

Kada se pomene alkoholizam u porodici većini je prva asocijacija muškarac koji se opija. Međutim, sve veći broj pripadnica lepšeg pola prekomerno konzumirana alkohol, što potvrđuju i statistički podaci.

Prema istraživanjima Svetske zdravstvene organizacije broj žena koje koriste alkohol brže raste od ukupnog broja osoba sa ovom zavisnošću. Tako je 60-ih godna prošlog veka odnos između muškaraca i žena koji piju bio 8:1. Dve decenije kasnije granica je pomerena na 5:1. da bi najnovije studije pokazale da odnos iznosi 3:1.

Loše stanje dodatno produbljuje činjenica da se iz godine u godinu pomera i starosna granica. Naime, svaka peta tinejdžerka sa društvom povremeno pije veće količine alkohola. Nije zanemarljiv ni broj devojčica koje uz piće konzumiraju halucinogene droge.

Imajući u vidu ozbiljnost situacije privatna bolnica za lečenje zavisnosti Dr Vorobjev vam skreće pažnju kako da prepoznate alkoholizam kod žena.

Alkoholizam kod žena pokazuje izvesnu specifičnost u odnosu na jači pol

Iako zavisnost od alkohola ima iste znake kod oba pola, žene brže razvijaju problem. Naime, njihovo telo teže podnosi piće u odnosu na muško. Razlog za to jeste manja koncentracija vode u organizmu, pa prisustvo estrogena pojačava štetno dejstvo alkohola. Samim tim je i niži prag tolerancije. Odnosno, rizična granica je 7 pića nedeljno ili 3 dnevno, dok kod muškaraca opasnost postoji ukoliko se svake nedelje konzumira 14 čaša alkohola, tj. 4 dnevno.

Alkoholizam kod žena

Alkoholizam kod žena se razlikuje i po stilu pijenja. Prepoznaju se 2 tipa žena. Solo drinkeri ili “domaćice” piju same, krijući se od drugih članova porodice. Drugi, tzv. “muški tip” su žene koje piju otvoreno, na javnim mestima, neretko takmičeći se sa muškarcima.

S obzirom da društvo na žene koje piju ne gleda blagonaklono kao na muškarce, rešenje za alkoholizam u porodici se teško pronalazi, pa se one češće suočavaju sa gubitkom ugleda, osudom, napuštanjem partnera, pa i razvodom.

Zašto nastaje alkoholizam kod žena?

Alkoholizam kod žena je simptomatski, to znači da je on znak nekog drugog problema.

Glavni okidač je stres. Usled nemogućnosti da se izbore sa nizom obaveza i očekivanja u kući i na radnom mestu, pojedine dame rasterećenje za unutrašnju napetost traže u piću. Druge, pak, osećaj samoće i usamljenosti zamenjuju alkoholom. Nije redak slučaj da nezodovoljstvo zbog nemogućnosti napredovanja i šire društvene afirmacije odvede u zavisnost.

Uzrok za alkoholizam kod žena može biti i neki drugi poremećaj, kao što su depresija, anksioznost, trauma nakon preživljenog nasilja, seksualnog zlostavljanja, smrti člana porodice, razvoda…

Rizik za razvoj postoji i ukoliko žena odrasta u porodici u kojoj jedan od roditelja hronično pije ili je u disfunkcionalnoj vezi sa takvim čovekom.

Alkoholizam kod žena ostavlja velike posledice na psihičko i fizičko zdravlje

Hronični alkoholizam kod žena donosi niz tegoba. Velika upotreba oštećuje sluznicu stomaka te nastaju gastrointestinalni problemi, pre svega, gastritis. Zatim dolazi do oštećenja jetre, što za posledicu ima pojavu žutice, natečenih nogu, a u poslednjem stadijumu i cirozu jetre.

Alkohol utiče na reproduktivni sistem. Menstruacija postaje neredovna ili potpuno izostaje, pa žena prevremeno ulazi u menopauzu.

Takođe, prekomerno pijenje može dovesti do visokog krvnog pritiska i oštećenja srca čime je povećan rizik od srčanog i moždanog udara. Postoji povezanost između konzumiranja alkohola i razvoja karcinoma dojke. Dokazano je da žene koje konzumiraju jedno piće dnevno imaju 9 odsto veću šansu da obole od ove opake bolesti. Dok je kod dugogodišnjeg opijanja verovatnoća povećana na 13 odsto.

Najveće posledice alkohol ostavlja na mozak izazivajući degenerativne poremećaje, kao što su demencija i Alchajmerova bolest.

Alkoholizam kod žena

Da bi se sprečile teške posledici neophodno je što ranije započeti lečenje od alkohola. Klinika Dr Vorobjev sa svojim timom svetski priznatih lekara i psihoterapeuta u tome vam može pomoći. Indvidualni pristup i jedinstvene, savremene metode lečenja bolesti zavisnosti oslobodiće vas problema brzo i potpuno bezbolno, bez negativnih simptoma apsinencijalne krize i opasnosti od pojave recidiva.

Objavljeno 17/01/2020
Tim Dr Vorobjev Klinike

Podeli ovaj članak:
Previous ArticleNext Article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Call Now Button