Postavite nam pitanje:
Posetite nas: Sremskih Boraca 2E, Beograd, Zemun - Srbija

Kako zavisnost utiče na porodicu?

Zavisnost

08/03/2019

Zavisnost se, prema definiciji mentalnih poremećaja i poremećaja ponašanja definiše kao “skup fizioloških, bihejvioralnih i kognitivnih fenomena. Kod njihupotreba neke supstance ili grupe supstanci za osobu ima veći značaj nego drugi obrasci ponašanja koji su ranije imali veću vrednost”.

Zavisnost je poznata od davnina. Tako su Sumerci ostavili zapise na glinenim pločama o gajenju maka i pravljenju opijuma. Arapi su hašiš smatrali svetom biljkom koja im otvara “vrata raja”. Dok su Indijanci opijate koristili u izvođenju religioznih ceremonija.

Od sredine 20. veka zloupotreba psihoaktivnih supstanci naročito je izražena poslednjih 10 godina. Poražavajući podaci govore da se starosna granica stalno pomera, tako da mlađe generacija sve ranije imaju prvi kontakt sa drogom ili alkoholom. Oko 16 odsto petnaestogodišnjaka je imalo iskustvo sa nekim narkotikom. Skoro polovina mladih zna gde ili od koga može da ih nabave.

Nažalost, ovakvom stanju u društvu doprinosi ne samo laka dostupnost psihoaktivnih supstanci, već i razvoj novih obilka zavisnosti. Zloupotreba tableta, zavisnost od interneta i društvenih mreža, zavisnost od kocke, samo su neke od bolesti zavisnosti koje je donelo moderno doba i brz razvoj tehnike.

Zavisnost

S obzirom da je u pitanju ozbiljni problem koje ne pogađa samo pojednica, već i njegove bližnje, klinika Dr Vorobjev vam otkriva kako zavisnost utiče na porodicu.

Kako prepoznati zavisnost?

Motivi za zavisnost su brojni. Kod mladih, obično, sve počinje iz radoznalosti i želje da budu prihvaćeni u društvu. Što znači da vršnjaci imaju veliki uticaj, a sve čemu su ih stariji članovi porodice učili i savetovali polako nestaje. Upravo zbog toga je važno da roditelji znaju sa kim se njihova deca druže, kako bi se sprečio razvoj bolesti zavisnosti.

Međutim, zavisnost se ne vezuje samo za mlade. Naime, navika na neke supstance, određena ponašanja ili situacije može nastati i nakon perioda adolescencije. Najčešće se javlja iz želje da se izbegne suočavanje sa teškoćama i nezadovoljstvima u životu, ali i potrebe da se čovek opusti.

Iako je svaka zavisnost različita postoje stereotipna ponašanja koja ukazuju da je nastao problem. Pre svega, to su ekstremne promene raspoloženja, problemi sa snom, variranje od umora do viška energije, novi prijatelji, kao i tajnoviti pozivi i iznenadni izlasci.

Da li zavisnost ruši porodicu?

Alkoholizam u porodici se najčešće javlja kod starijih. Odnosno, posledice trpe njihova deca. Gledajući stalne svađe roditelja, njihovo nezadovoljstvo i napetost u odnosima, dete razvija nezdravu sliku o načinu funkcionisanja porodice. Što može da se odrazi na kasniji život. Nije redak slučaj da su ova deca zanemarena, jer okupirani problemom odrasli nemaju dovoljno vremena da brinu o njima.

Sa druge strane, roditelji često poriču da njihovo dete ima problem sa zavisnošću. Na taj način, oni, nesvesno, postaju saučesnici u bolesti. Preuzimajući na sebe odgovornost i obaveze svojih najdražih, porodice se, zapravo, prilagođavaju problemu umesto da ga rešavaju, čak i kada deca krenu putem kriminala.

Zavisnost, svakako, menja porodicu, a u kojoj meri će se posledice odraziti zavisi od intenziteta zavisnosti. Takođe zavisi i od snage da se članovi suoče sa izazovima koji su pred svima njima.

Zavisnost ne treba ignorisati

Kako još uvek postoje predrasude sa ovim problemom, roditelji, i kada prihvate činjenicu da je njihovo dete zavisnik, pokušavaju da ga sami izleče. To je velika greška, jer i ako uspešno prebrode detoksikaciju, sledi teži korak – lečenje psihe.

Zavisnost

Podrška voljenoj osobi za vreme i nakon rehabilitacije je glavna motivacija pacijentu, ali jedino stručna pomoć može dovesti do potpunog izlečenja.

Ukoliko ste primetili da neko u vašoj porodici ima problem zavisnosti, posetite kliniku Dr Vorobjev. Naš profesionalni tim lekara, psihijatara i psihologa pomoći će ne samo pacijentu, već i njegovim bližnjim da zajedničkim snagama savladaju teški period u životu.

Objavljeno 08/03/2019
Tim Dr Vorobjev Klinike

Podeli ovaj članak:
Previous ArticleNext Article

12 Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Call Now Button