Postavite nam pitanje:
Posetite nas: Sremskih Boraca 2E, Beograd, Zemun - Srbija

Lečenje zavisnosti od psihostimulanata

Lečenje zavisnosti od psihostimulanata

31/05/2019

Lečenje zavisnosti od psihostimulanata vratiće vaš život u normalu.

Brz životni tempo, poslovni pritisak i nagomilane privatne obaveze glavne su karakteristike modernog doba. I dok se jedni uspešno bore sa svakodnevnim izazovima, drugi, pak, pokušavaju da se oslobode konstantnog stresa raznim supstancama. Nažalost, njihova upotreba vodi u zavisnost, iz koje se ne mogu sami izvući.

Bolesti zavisnosti su najrasprostranjenije bolesti savremenog čoveka. Pa opravdano nose epitet epidemije 21. veka. Poražavajuća statistika beleži svake godine povećanje broja novih slučajeva, ali i otkriće novih vrsta droga. Ove sintetičke supstance, zajedno sa već postojećim, preplavile su ne samo gradske ulice, već i ruralne sredine. Tako da možemo slobodno da kažemo da ne postoji mesto na svetu gde one nisu ostavile fatalne posledice.

Iako su kokain i njegovi efekti na organizam poznati od davnina, zapravo, zloupotreba tableta je vodeća danas. To potvrđuju i brojna istraživanja. Odnosno, od preko 200 miliona registrovanih pacijenata bolesti zavisnosti, čak 34 miliona se javilo za lečenje zavisnosti od psihostimulanata. Što je mnogo veći broj od ukupnog broja ljudi koji koriste heroin i kokain.

Šta su psihostimulansi?

Psihostimulansi predstavljaju grupu jedinjenja koja pojačavaju psihofizičke sposobnosti pojedinca. Tu spadaju amfetamini i metilksantini, koji su otkriveni 1887. godine u Nemačkoj.

Utvrđeno je da se njihovim korišćenjem aktivira centralni nervni sistem, podstiče budnost, poboljšava pažnja i pamćenje. Takođe, oni stimulišu psihomotorne radnje, otklanjajući umor pri intelektualnom ili fizičkom radu. Zbog širokog delovanja vrlo brzo su našli svoju primenu u medicini. Već 1932. godine postali su zvanični lek protiv prehlade, povišene temperature, migrene, epilepsije. Ali i kao sredstvo za mršavljenje, jer dovode do smanjenja apetita.

Lečenje zavisnosti od psihostimulanata

Vremenom, kako je rasla legalna primena psihostimulanata, tako se razvijala njihova zloupotreba. Što je dovelo do otkrića negativnih efekata.

Lečenje zavisnosti od psihostimulanata otklanja fizičke i psihičke simptome

Dejstvo psihostimulanata počinje 15 do 30 minuta nakon uzimanja i traje oko 6 sati. Mada se može produžiti i do 24 sata.

Male doze dovode do veće pričljivosti, razdraganosti i osećaja pojačane snage i samopouzdanja. S obzirom da vrlo brzo stvaraju toleranciju, potrebne su sve veće količina kako bi se postigao prvobitni efekat. Međutim, sa povećanjem, negativne posledice postaju izraženije. Tako da dolazi do suvih usta, povišene temperature, znojenja, ubrzanog rada srca. Dok se potreba za hranom i snom smanjuje.

Dugoročna upotreba utiče na čitav organizam. Kao rezultat smanjenog imunog sistema javljaju se kožni problemi i poremećaji u radu bubrega, pluća i jetre. Nije redak slučaj da nastupe teškoće u govoru i razmišljanju, kao i moždani ili srčani udar.

Narušena ravnoteža dopamina u mozgu može da razvije tzv. amfetaminsku psihozu. U pitanju je mentalni poremećaj koji je sličan paranoidnoj shizofreniji. Manifestuje se paranojom i halicunacijama, koje prate agresivno ponašanje.

Lečenje zavisnosti od psihostimulanata na klinici Dr Vorobjev

Lečenje zavisnosti od psihostimulanata, kao i svako lečenje narkomanije, počinje dijagnostikom. Na osnovu procene fizičkog i psihičkog stanja pacijenta pravi se indvidualni program lečenja.

Na klinici Dr Vorobjev sprovodi se potpuno bezbolna detoksikacija pomoću Neuro jet terapije. Zahvaljujući implusima specijalnog aparata normalizuje se nivo dopamina i endorfina u mozgu. Čime se isključuju negativni simptomi apstinencijalne krize koji se javljaju kod tretmana koji se primenjuju u drugim ustanovama. Istovremeno, kompleks infuzija multivitamina, minerala i amino kiselina podstiče metabolizam, vraćajući snagu i apetit pacijentu.

Sledeći korak je lečenje psihičke zavisnosti. Primenom audio-vizuelne stimulacije deluje se na podsvesni nivo, tako da se otklanja želja za daljom upotrebom psihostimulanata.

S obzirom da se u svakoj zavisnosti krije dublji problem, psihoterapijom i podrškom psihologa i psihijatara otkriva se uzrok koji je doveo do zavisnosti.

Imajte u vidu da je podrška voljenoj osobi za vreme i nakon rehabilitacije veoma važna za krajnji ishod lečenja, tako da je obavezno učestvovanje svih članova porodice na grupnim terapija.

Pored eminentnih lekara i psihologa, tim klinike Dr Vorobjev čine i fizioterapeuti. Kombinacijom propisanih vežbi ubrzava se cirkulacija i prokretljivost tela. Čime se blagotvorni efekat prenosi i na um, skraćujući vreme lečenja.

Podrška nakon lečenja

Jedinstvene metode svetski čuvene klinike Dr Vorobjev čine lečenje zavisnosti od psihostimulanata bržim i lakšim za organizam nego kod primene drugih metoda. Ujedno, tretmani su maksimalno efikasni, pa ne postoji rizik od pojave recidiva.

Objavljeno 31/05/2019
Tim Dr Vorobjev Klinike

Podeli ovaj članak:
Previous ArticleNext Article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Call Now Button