Zavisnost od Interneta, kao i bilo koja druga bolest zavisnosti, ne pogađa samo pojedinca, nego i društvo u celini. Planetarna ekspanzija i popularnost Interneta, dovela je i do njegovog nekontrolisanog i preteranog korišćenja. Ovaj kibernetski poremećaj, kako se još naziva, predmet je izučavanja u mnogim medicinskim granama koje se bave ljudskom psihom.

Današnji život je nezamisliv bez Interneta. Sve informacije o ljudskoj populaciji pohranjeni su u Internet-bazama podataka. Svaka osoba na planeti, ako je priključena na ovu mrežu, u bilo kom trenutku može saznati sve što joj je potrebno. U tom smislu, ova svojevrsna biblioteka ima neprocenjivo mesto u savremenom svetu.

Međutim, kao i kod mnogih drugih stvari, treba biti obazriv i sa korišćenjem Interneta. Privučeni lakoćom pristupa mnogim zanimljivim sadržajima (tekstovima, video-snimcima, muzici i filmovima), možemo lako skliznuti iz sfere korisnog korišćenja u nekontrolisanu upotrebu, odnosno zavisnost.

Zavisnost od Interneta kod dece

Ljudska radoznalost je jedna od prirodnih stvari koja pokreće svet. Ali, opasnosti vrebaju sa svih strana. Nekada je od životne važnosti ne dopustiti radoznalosti da nas povede. Takav je slučaj sa bolestima zavisnosti. Poslednjih decenija XX veka zavisnost od Interneta postaje jedna od njih.

Ubrzani životni ritam i brojne obaveze koje roditelji svakodnevno imaju, rezultira manjkom slobodnog vremena. Stres, nedostatak vremena za decu i porodične aktivnosti, pogodno su tlo za razvoj različitih oblika devijantnog ponašanja kod dece. Kada su deca prepuštena sama sebi, lako mogu potpasti pod loš uticaj. Usled nedovoljne izgrađenosti ličnosti i odbrambenih mehanizama, deca su podložna uticaju vršnjaka, subsocijalnih grupa i medija.

Uspostavljanje i negovanje društvenih odnosa u savremenom svetu danas se sve češće događa preko Interneta. Ekspanzija socijalnih mreža, poput Fejsbuka, Instagrama i Tvitera, čini da se naša komunikacija pretežno obavlja virtuelno, a ne direktno, licem u lice. Zapanjujuća je činjenica da je preokupiranost društvenim mrežama i Internetom tolika da sagovornici komuniciraju putem mreže čak iako sede jedan naspram drugog.

Jutjub i drugi kanali koriste se za objavljivanje različitih sadržaja. Spontani video i audio-snimci, filmovi, serije, muzički spotovi, informativne i druge emisije, različiti tutorijali… Spisak je praktično beskonačan! Takvo mnoštvo sadržaja deluje veoma primamljivo i teško je odupreti mu se. Deca su posebno sklona neumerenom „gutanju“ svega što im se prikaže na ekranu.

Kako su mobilni telefoni i tablet računari danas postali uobičajeni, svakom detetu je lako dostupan Internet. Preokupiranost ovom mrežom je tolika da je deca koriste ne samo kod kuće i na ulici, nego i u školi, za vreme časa. Alarmantna je njihova psihička odsutnost i nemogućnost da prate redovnu nastavu. Zato su škole uvele zabranu korišćenja mobilnih telefona u svim školskim prostorijama, dok je upotreba mobilnog telefona u toku časa zabranjena.

Zloupotreba Interneta i opasnost za najmlađe

Zloupotreba mobilnih telefona kod školske dece ogleda se i u snimanju delikatnih situacija, poput odlaska u toalet ili presvlačenja i pripreme za čas fizičkog vaspitanja. Ono što zapanjuje više od vršnjačkog nasilja, jeste činjenica da se deca ne libe da scene agresije među svojim drugovima snimaju telefonima. Mnogobrojni snimci dečijeg nasilja objavljuju se na Jutjubu i društvenim mrežama. Nedozvoljena upotreba Interneta najčešće biva kažnjena cenzurom. Međutim, deca onda eksplicitne scene nasilja dele među sobom, u različitim grupama na Viberu, Votsapu i drugim mobilnim Internet-aplikacijama.

Desocijalizaciji dece znatno doprinosi i igranje video-igara. Na Internetu se mogu naći mnogobrojne igrice: od edukativnih i kognitivnih, preko sportskih i zabavnih, pa sve do onih koje pozivaju na nasilje. Ove poslednje su naročito opasne po mladi um jer pozivaju na nasilje preka drugima i prema sebi. Jedna od takvih je video-igra Plavi kit, o kojoj se puno pisalo u javnosti.

zavisnost od interneta lečenje dr vorobjev1 (1)

Usled svakodnevne višesatne aktivnosti na Internetu, deca se postepeno isključuju iz stvarnosti. Oni počinju da žive u virtuelnom svetu, daleko od realnih međuljudskih odnosa. Do takve dece teško je dopreti i roditelji imaju puno problema. Zbog smanjenja koncentracije, te slabljenja sposobnosti pamćenja i učenja, nastaju poteškoće u školi. Ocene naglo padaju, vladanje se pogoršava, a odnosi sa nastavnicima i drugovima degradiraju se. Kućne obaveze i porodične aktivnosti se takođe više ne ispunjavaju. Sva pažnja i vreme podređeni su Internetu.

Zavisnost od Interneta – Na koji način pomoći deci?

Roditelji vrlo često dolaze u sukob sa decom zbog njihove nekontrolisane upotrebe Interneta. Mališani na kritiku odgovaraju ili potpunom ravnodušnošću ili agresivnošću.

Osim opsednutosti društvenim mrežama i video-igricama, za decu postoji i realna opasnost od Internet-predatora: pedofila, sekti ili čak paravojnih organizacija. Destruktivne i opasne organizacije i pojedinci često vrebaju iza lažnih profila sa dečijim fotografijama. Njihova manipulacija se pokazuje i putem atraktivnih i naizgled deci dozvoljenih aktivnosti (razmena sličica i snimaka retkih igrica itd.).

Kako bi se predupredila zloupotreba dece, od roditelja se očekuje da budu neprestano na oprezu. Pristup Internetu mora biti ograničen i vreme koje deca koriste na mobilnim telefonima i tablet-računarima moralo bi biti strogo kontrolisano. Danas postoje brojne aplikacije i programi za kontrolu sadržaja koje će mladi konzumirati. Roditelji mogu odrediti koji će im snimci biti dostupni.

S uma se ne sme smetnuti ni uticaj vršnjaka i dostupnost neprikladnih sadržaja u školi ili na ulici. Zato se sa decom neprestano mora razgovarati o svim štetnostima i opasnostima Interneta.

Ipak, ukoliko kod svog deteta primetite znake zavisnosti od Interneta, odmah zatražite hitnu lekarsku pomoć. Iskusni psihoterapeuti na Klinici „Dr Vorobjevpomoći će u rešavanju ovog ozbiljnog problema.

Simptomi zavisnosti od Interneta – Kako ih prepoznati?

Zavisnosti od Interneta nisu sklona samo deca (mada su ona najosetljivija grupa). Ovom poremećaju su podjednako podložne i odrasle osobe. Da je ovaj problem postao viralan, potvrđuju podaci Svetske zdravstvene organizacije, koji govore da čak 44 odsto populacije pati od ove vrste zavisnosti. Ona se svrstava u bolesti zavisnosti, kao što je zavisnost od droge, alkohola i kocke.

Patološko ponašanje na Internetu podrazumeva neumerenu i svakodnevnu upotrebu Interneta tokom više sati. Odrasli su, kao i deca, privučeni mnoštvom interesantnih sadržaja. Vrlo često se događa da osoba posegne za ovom mrežom u nameri da pronađe neki proizvod, uslugu ili mesto, a završi tako što besomučno iščitava žutu štampu ili pretražuje sajtove za kupovinu. Na Internet je, žargonski rečeno, lako „navući se“. Aplikacije, reklame, pompezni naslovi i fotografije – sve je vrlo atraktivno i zavodljivo.

Kao i deca, odrasli takođe nisu imuni na video-igre. Osim šaha i monopola, koje igraju sa virtuelnim saigračima, odrasli se i kockaju ili kompulzivno kupuju preko Interneta.

Zavisnička kriza – Znaci i posledice

Kod zavisnosti od Interneta aktivirani su receptori u mozgu koji su odgovorni i za stvaranje zavisnosti od alkohola, narkotika i kocke. Zato se ovaj psihički poremećaj mora tretirati sa istom posvećenošću i ozbiljnošću. Lečenje bolesti zavisnosti važan je porodični i socijalni zadatak.

Internet-zavisnici upadaju u zavisničke krize kao i zavisnici od droge i alkohola ili kompulzivni kockari. Neodoljiva želja da se surfuje, pronalazi sajber seksualni partner ili da se postižu rekordi u video-igrama, ono je što uzurpira svaku misao zavisnika od Interneta. Usled sprečenosti da se ostvari konekcija, nastupa zavisnička kriza.

Neki od pokazatelja da se osoba nalazi u ovom stanju jesu uobičajeni zavisnički simptomi: pojačano znojenje, povišen krvni pritisak, razdražljivost, nervoza i agresivnost. Do osobe u krizi teško se dopire, komunikacija je nemoguća, a sukob je neizbežan. Usredsređenost na realne životne obaveze i aktivnosti kod takve osobe više ne postoji. Otuđenost od porodice i prijatelja je evidentna i sve drastičnija. Čak se i primarne biološke potrebe zapostavljaju: obroci se izbegavaju, lična higijena se ne održava, a odlazak u toalet se neprestano odlaže dok se ne postigne „još samo ovaj rekord“ ili dok se „ne pobedi virtuelni kazino“. Sve to može rezultirati ozbiljnim zdravstvenim problemima, poput aritmije, anemije, opstipacije, čira na želucu ili čak infarkta miokarda.

Digitalna zavisnost – Kada realnost više ne postoji

Kod osoba sklonih zavisnosti, Internet, droga, alkohol i kocka imaju kompenzativnu ulogu. Nezrela psihička struktura često se ne može izboriti sa životnim poteškoćama i onda poseže za nečim što će je utešiti i popuniti prazninu koju oseća.

Usled preteranog boravka u virtuelnom svetu u koji beži, osoba postepeno gubi kontakt sa realnošću. Čak i kada nije u fizičkom kontaktu sa kompjuterom ili mobilnim telefonom, njene misli su fokusirane na naredni nivo video-igre, novi iznos na ruletu ili kupovinu novih nepotrebnih stvari. Psihička zavisnost postaje sve veća.

Kako bi se mogli pokriti neprestani troškovi, zavisnik se sve više zadužuje. Podižu se krediti, ulazi se u minus, novac se pozajmljuje od rođaka i prijatelja, a neretko se prodaju i stvari iz kuće. Bankovni račun je sve tanji, a kućni budžet više ne postoji. Dok porodica više nema novca da pokrije ni osnovne životne potrebe, zavisnik razmišlja samo o tome gde će nabaviti svotu novca za naredni ulog ili kupovinu. Uzbuđenje i hormoni sreće smenjuju se sa anksioznošću i depresijom zbog izgubljenog novca. Iako očajava, zavisnik se mora „vratiti po još“. Ta je potreba jača od bilo čega.

zavisnost od interneta lečenje dr vorobjev 2 (1)

Porodične i bračne razmirice postaju sve češće i žučnije i porodica se rasipa. U pokušaju da zavisnika vrati na pravi put, porodica na kraju ostaje razoružana u svojoj nemoći. S poslednjom nadom da će nekako uspeti da se izbore sa problemom zavisnosti koji pogađa njihov dom, roditelji ili supružnici se obraćaju za medicinsku pomoć

Kada zavisniku bude iznet predlog da započne lečenje, on najčešće to odbija, ne priznajući da ima problem i ne prihvatajući odgovornost za svoje postupke. Osećajući se izneverenim, on beži od onih koji ga „ne razumeju i ne vole“ i utehu traži u sve većoj otuđenosti.

Lečenje zavisnosti od Interneta – Pouzdane metode

Internacionalna klinika „Dr Vorobjev“ pouzdano i uspešno sprovodi program za lečenje zavisnosti od Interneta. Klinika koja je u Njujorku, 2018. godine dobila Međunarodnu nagradu za kvalitet, pokretač je inovacija u lečenju bolesti zavisnosti. Uspeh s kojim pomažemo ljudima da izađu iz kruga bolesti zavisnosti dugujemo lekarima specijalistima, čiji je rad nagrađivan najvišim priznanjima.

Program lečenja zavisnosti od Interneta traje 14 dana i podrazumeva sledeće metode:
  1. Dijagnostički pregled predstavlja primarnu fazu u lečenju. Od dobro postavljene dijagnoze, direktno zavisi uspešnost lečenja. Da bi se dobila prava klinička slika o psihofizičkom stanju pacijenta, neophodno je izvršiti analize urina, krvi, EKG i pregled interniste. Na prvom pregledu biće uspostavljena i psihodijagnostika. Ona podrazumeva psihološke testove, na osnovu kojih će biti ustanovljen stepen zavisnosti, njegove posledice na psihičko zdravlje pojedinca, eventualno prisustvo mentalnih oštećenja i poremećaja, poput depresije. Putem testa, može se ispitati i nivo motivacije pacijenta za izlečenjem. Nakon dobijenih rezultata i konsultacija stručnog tima, pristupa se određivanju individualnog, 14-dnevnog programa lečenja pacijenta.
  2. Farmakoterapija je terapija lekovima. Propisivanje farmakoterapije podrazumeva propisivanje medikamenata koji ne izazivaju zavisnost. Lekovi su na početku lečenja neophodno sredstvo za postizanje psihičke stabilnosti pacijenta. Jer, kada se ansioznost ukloni, pacijent pokazuje više volje za lečenjem.
  3. Lečenje medicinskim aparatima obuhvata neuro-džet trans-air terapiju. Uz pomoć specijalnih aparata i impulsa u okviru neuro-džet terapije, utiče se na nervne ćelije koje luče endorfin i dopamin (takozvane hormone sreće). Trans-air terapijom postiže se normalizovanje funkcija leve i desne komore mozga. Raspoloženje se stabilizuje, a ponašanje koriguje. TAko se uspostavljakontrola nad patološkom potrebom za boravkom na Internetu.
  4. Psihoterapija je jedna od najvažnijih metoda u lečenju bolesti zavisnosti od Interneta. Ona uključuje iznalaženje uzroka zavisnosti, kao i izgradnju stabilnije psihičke strukture pacijenta. Konstruisanje adekvatnih mehanizama zaštite od recidiva jedan je od krucijalnih zadataka psihoterapije.
  5. Farmakohipnoza podrazumeva kombinaciju elemenata hipnoze i lekova (ibogaina i dr.) u terapijske svhe. Zadiranjem u najdublje nivoe podsvesti, pacijent dolazi do spoznaje o momentima koji su bili presudni u njegovom životu. Ovo iskustvo je za pacijenta izuzetno emotivno i otrežnjujuće. Svojevrsno prosvetljenje koje je doživeo, najčešće bude toliko snažno da se pacijent nikada više ne vrati na put zavisnosti.

zavisnost od interneta lečenje dr vorobjev 3 (1)

Klinika „Dr Vorobjev – Sa vama do potpunog izlečenja

Na Klinici „Dr Vorobjev“ primenjuju se sledeći psihoterapijski modeli:

      – Individualna psihoterapija. Individualan rad psihoterapeuta sa pacijentom dominantan je u ovoj vrsti psihoterapije. Kroz ispitivanje uzroka i posledica zavisnosti, pacijent dobija savete na koji način se najlakše može izboriti sa anksioznošću i stresom. On će na terapiji saznati i kako da očuva svoju ličnost, odnosno na koji način da popravi narušene odnose sa bliskim ljudima. Pacijent dobija plan dnevnih aktivnosti, kojeg se mora pridržavati. Ustanovljenjem nove životne rutine, teži se otklanjanju iskušenja koja su pacijenta i uvukla u stanje zavisnosti.

       – Edukativna psihoterapija. Pacijent se na ovoj psihoterapiji izveštava o svim posledicama koje je Internet zavisnost ostavila na njegov život i živote njegovih najbližih. Pacijent se suočava sa psihičkim, emotivnim, društvenim i profesionalnim posledicama koje je zavisnost uzrokovala. Pacijent se i u ovom vidu terapije uči načinima ponašanja kako bi apstinencijalni period bio uspešan.

       – Grupna psihoterapija. Grupna terapija podrazumeva rad psihoterapeuta sa manjom ili većom grupom zavisnika. Kroz psihodramu i tuđa iskustva, pacijent sagledava posledice svoje zavisnosti od Interneta. Slušanjem o iskustvima drugih zavisnika, pacijent lakše prihvata činjenicu da ima ozbiljan problem. Istovremeno shvata i da u njemu nije sam. Na taj način, njegovo lečenje će imati bolji ishod.

       zavisnost od interneta lečenje dr vorobjev 4 (1)

       – Porodična psihoterapija. Članovi porodice se smatraju suzavisnicima u bolesti. Njihovo učešće u lečenju zavisnika zato je od neizmerne važnosti. Ispitivanjem i analizom porodičnih odnosa, psihoterapeut pokušava da sazna šta je dovelo do bolesti zavisnosti. Sagledavanjem svih uzroka, pokušava se iznaći najbolji način za lečenje. Savetovanjem članova porodice o adekvatnom ponašanju prema pacijentu, doprinosi se uspešnosti terapije.

Lečenje zavisnosti Uvek smo tu za Vas

  1. Farmakohipnoza podrazumeva kombinaciju elemenata hipnoze i lekova (ibogaina i dr.) u terapijske svhe. Zadiranjem u najdublje nivoe podsvesti, pacijent dolazi do spoznaje o momentima koji su bili presudni u njegovom životu. Ovo iskustvo je za pacijenta izuzetno emotivno i otrežnjujuće. Svojevrsno proviđenje koje je doživeo, najčešće bude toliko snažno da se pacijent nikada više ne vrati na put zavisnosti.
  2. Ambulantno lečenje je poslednja faza u lečenju. Ona nastupa po napuštanju bolnice i traje do 12 meseci. Obavezne mesečne kontrole i stalna podrška lekara, pomažu pacijentu da uspešno održi apstinencijalni period. Ukoliko oseti potrebu, pacijent se Klinici „Dr Vorobjev“ može obratiti u bilo kom trenutku, sedam dana u nedelji, 24 časa dnevno.

Zavisnost od Interneta – Vaše zdravlje je naša misija

Ukoliko ste kod sebe ili nekog bliskog prepoznali simptome zavisnosti, možete se konsultovati sa nama u bilo kom trenutku. Naši lekari će Vas posavetovati šta je najbolje da učinite za lečenje zavisnosti od Interneta. Od presudne je važnosti potražiti pomoć čim se problem uoči jer se lečenje ne sme odlagati. Stoga, ne oklevajte da nas pozovete.

Dvodecenijsko iskustvo u lečenju bolesti zavisnosti, naše doktore specijaliste stavlja u red najboljih svetskih stručnjaka u ovoj medicinskoj oblasti. Zadovoljni i zdravi pacijenti iz celog sveta naša su najbolja preporuka.

Postanite ponovo gospodar svoga života. Uz našu pomoć, vratite se sebi i svojoj porodici.

Poslednje sa našeg bloga

razmak dr vorobjev

Da li buprenorfin stvara zavisnost?

30/01/2024 U poređenju sa drugim opioidima, buprenorfin ima manji adiktivni potencijal. Zato se i koristi za lečenje bolesti zavisnosti kroz

Koliko je opasan Sanval?

Sanval lek je medikament koji se obično prepisuje za nesanicu umesto benzodiazepina. U početku se promovisao kao bezbednija alternativa benzodiazepinima, međutim Sanval iskustva su pokazala da je realnost malo drugačija.