Lečenje zavisnosti od lekova protiv bolova

Iako se neretko smatra da su svi medikamenti potpuno bezbedni za korišćenje, zloupotreba istih može biti jako opasna, a zavisnost od lekova protiv bolova jedna je od najčešćih vrsta oboljenja koje se javljaju kao posledica neodgovornog konzumiranja. Sada ćemo detaljnije objasniti koji su to simptomi prekomernog uzimanja lekova protiv bolova, kako prepoznati da li se javila zavisnost od analgetika i šta je najbolje uraditi u toj situaciji.

Lečenje zavisnosti od lekova protiv bolova

Šta su lekovi protiv bolova i zašto mogu izazvati zavisnost?

Lekovi protiv bolova su poznati i kao analgetici, a koriste se kako bi se ublažila stanja koja mogu nastati usled povreda ili hroničnih oboljenja. Ipak, ove supstance imaju jako delovanje na centralni nervni sistem, te zloupotreba analgetika, odnosno uzimanje lekova koje nije u skladu sa uputstvima može prouzrokovati stalnu potrebu za ovim supstancama koja se definiše kao zavisnost od lekova protiv bolova.

Kada je u pitanju razlog javljanja ovog oboljenja, potrebno je znati da se čestim uzimanjem ovih lekova u organizmu javlja određena otpornost na njihove efekte. Prva reakcija većine osoba je da se tada povećaju doze, čime dolazi do nagomilavanja ovih supstanci u telu, a samim tim, i potreba za novim uvećanjem doza raste. Konačan rezultat je potpuna zavisnost od lekova protiv bolova.

Koje vrste sedativa postoje?

Postoje različite vrste sedativa, budući da se ove supstance koriste za smirivanje, opuštanje ili smanjenje anksioznosti. Postoje tri glavne kategorije ovih lekova a to su:

 1. Benzodiazepini
 2. Barbiturati
 3. Anksiolitici

Važno je napomenuti da svi sedativi mogu izazvati zavisnost ako se zloupotrebljavaju ili koriste na duže vreme bez nadzora lekara. Pre uzimanja sedativa ili anksiolitika, važno je konsultovati se sa zdravstvenim stručnjakom kako biste dobili odgovarajuće savete o upotrebi i potencijalnim rizicima. Takođe, treba slediti upute lekara o doziranju i trajanju terapije.

Koji su simptomi i znaci zavisnosti od lekova protiv bolova?

Kod pojedinaca koji su razvili zavisnost od analgetika, potreba za lekovima je gotovo uvek prisutna. U slučajevima kada se javi zavisnost od lekova protiv bolova, vidljive su brojne promene, kako fizičke, tako i u ponašanju osobe, a o tome ćemo detaljnije govoriti u narednim sekcijama. Kako bi se izbegle najteže moguće posledice zavisnosti kao što je predoziranje analgeticima, neophodno je zatražiti pomoć na vreme i dobiti neophodne terapije kako bi se neprestana potreba za lekovima protiv bolova umanjila na bezbedan nivo.

Znaci u ponašanju zavisnika

Siguran signal da je neophodno započeti lečenje zavisnosti od lekova protiv bolova mogu biti i očigledne promene u ponašanju pojedinca koji konzumira ove supstance. To može uključivati sledeće pojave:

 • Izražena agresivnost
 • Stalna nervoza
 • Problemi sa spavanjem
 • Gubljenje pređašnjih interesovanja
 • Izražena tajnovitost

Simptomi upotrebe analgetika

Upotreba analgetika, ili lekova protiv bolova, može imati različite efekte i simptome, u zavisnosti od vrste analgetika, doze, trajanja upotrebe i individualnih faktora. Evo nekoliko mogućih simptoma povezanih s upotrebom analgetika:

 • Smanjena bolna stanja
 • Glavobolja
 • Problemi sa varenjem
 • Problemi sa bubrezima
 • Smanjen nivo energije

Koji su neželjeni efekti lekova protiv bolova

Kao što smo već napomenuli, lekovi protiv bolova mogu izazvati veliki broj nuspojava, odnosno neželjenih efekata. U situacijama gde se javila zavisnost od lekova protiv bolova, čak i uprkos ovim zdravstvenim problemima, osobe često nisu u stanju da zaustave uzimanje medikamenata, čime samo dodatno pogoršavaju situaciju. U vezi sa tim, razlikujemo kratkoročne i dugoročne efekte uzimanja ovih supstanci.

Kratkoročni efekti lekova protiv bolova

Kratkoročni efekti lekova protiv bolova variraju u zavisnosti od vrste leka, doze, načina primene i individualnih faktora. Evo nekoliko uobičajenih kratkoročnih efekata koji se mogu javiti pri upotrebi različitih vrsta lekova protiv bolova:

 • Opioidi kao što su morfijum i oksikodon: Kratkoročni efekti uključuju olakšanje bola, opuštanje i euforiju. Međutim, takođe mogu uzrokovati pospanost, mučninu, povraćanje, konstipaciju i smanjenje osetljivosti na bol.
 • Nesteroidni antiinflamatorni lekovi kao što su ibuprofen i aspirin: Javlja se smanjuje bola, upale i povišene temperature. Međutim, mogu izazvati gastrointestinalne probleme kao što su žgaravica, gastritis i čirevi, kao i povećati rizik od krvarenja.
 • Acetaminofen (paracetamol): Kao i kod gore pomenutih lekova izazivaju olakšanje bola i snižavanje povišene temperature. Umerene doze obično su dobro podnošljive, ali predoziranje acetaminofenom može uzrokovati ozbiljne probleme sa jetrom.
 • Kortikosteroidi: Ovi lekovi se obično primenjuju kao injekcije ili kreme i služe za smanjenje upale. Tada se javlja olakšanje upale i bola na tretiranom području.

Dugoročni efekti analgetika

Dugoročna upotreba lekova protiv bolova se jedino u retkim slučajevima preporučuje, usled brojnih rizika koji dolaze sa tim. Ovo su neki od najčešćih:

 • Opioidi: Dugoročna upotreba opioida može dovesti do fizičke i psihološke zavisnosti. Pored toga, dugoročna upotreba opioida može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, uključujući probleme sa disanjem, konstipaciju, hormonalne promene i druge ozbiljne nuspojave.
 • Nesteroidni antiinflamatorni lekovi: Najčešće se javljaju problemi kao što su gastritis, čirevi i gastrointestinalno krvarenje. Takođe, dugotrajna primena ovih lekova može povećati rizik od kardiovaskularnih problema kao što su srčani udar i moždani udar.
 • Acetaminofen: Uzimanje acetaminofena u visokim dozama može biti štetno za jetru. Prekomerna upotreba ili predoziranje acetaminofenom može dovesti do ozbiljnih problema sa jetrom, uključujući oštećenje jetre i akutnu insuficijenciju jetre.
 • Kortikosteroidi: Dugotrajna sistematska upotreba kortikosteroida može izazvati brojne nuspojave, uključujući smanjenje gustine kostiju (osteoporoza), povećanje telesne težine, povećani rizik od infekcija, povećanje krvnog pritiska i druge probleme sa zdravljem.

Kako i zašto počinje zavisnost od analgetika?

Odvikavanje od analgetika je neophodno kada osoba izgubi kontrolu nad uzimanjem medikamenata. Do zavisnosti može doći čak i u situacijama gde pojedinci prate sva uputstva po pitanju uzimanja ovih lekova, što je jedan od najvećih nedostataka analgetika. Što uzimanje duže traje i prilikom povećanja doza, potreba tela za ovim supstancama raste usled razvoja tolerancije na efekte leka. Ako se pomoć lekara zatraži u ranim fazama razvoja ovog oboljenja, i šanse za postizanjem potpunog oporavka značajno rastu, odnosno posledice koje ostaju prisutne na organizmu kada se javi zavisnost od lekova protiv bolova bivaju manje.

Kakav je tretman za zloupotrebu lekova protiv bolova?

U lečenju zavisnosti od lekova protiv bolova potrebno je delovati višestruko. Prvo je potrebno detoksikacijom otkloniti sve nagomilane toksine iz organizma, a zatim i stvoriti barijeru protiv preterane upotrebe ovih supstanci koja bi garantovala manju stopu recidiva ubuduće. Kod stanja koja zahtevaju uzimanje ovih lekova, nekada je potrebno pronaći i odgovarajuće alternativne terapije i medikamente koji nemaju pojednaku stopu rizika od javljanja zavisnosti.

Kako započeti lečenje zavisnosti od analgetika?

Samostalno umanjenje doza leka gotovo nikada ne donosi željene rezultate. Osobe koje su razvile zavisnost od lekova protiv bolova i naviknute su na prisutnost ovih supstanci u organizmu mogu burno reagovati na smanjenje doza, te je pomoć stručnog medicinskog osoblja najbezbedniji i najdelotvorniji način da se ovaj problem otkloni a simptomi krize umanje ili eliminišu u potpunosti.

Troškovi lečenja zavisnosti od lekova protiv bolova

Lečenje zavisnosti od lekova protiv bolova obuhvata rad na psihostabilizaciji, ali i oporavku tela od pratećih efekata zavisnosti. Budući da je svaka vrsta zavisnosti specifična, tako i oporavak može zahtevati upotrebu različitih terapija i medikamenata. Nazovite nas kako biste dobili detaljnije informacije za lečenje u Vašem slučaju, a to uključuje i preporučene procedure, dužinu trajanja tretmana i cenu lečenja za zavisnost od lekova protiv bolova.

Lekari

Na klinici Dr Vorobjev rade lekari koji se specijalizuju za odvikavanje od analgetika i svih drugih vrsta zavisnosti, ali i drugi članovi osoblja koji će učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi Vaš oporavak protekao u najboljem redu a zavisnost ostala u prošlosti.

Patenti i sertifikati

Klinika Vorobjev poseduje sve sertifikate za sprovođenje kompleksnih terapija kao što je odvikavanje od lekova protiv bolova, a najbolja i naša najdraža preporuka su hiljade izlečenih pacijenata kojima smo uspeli da pomognemo da pobede svoju zavisnost od lekova protiv bolova.

Recenzije

 1. Marko Š.

  „Bilo mi je potrebno skidanje sa analgetika pa mi je majka pronašla ovu kliniku i rešili smo da tome damo šansu. Moja zavisnost od analgetika je bila toliko jaka da nisam mogao da zamislim dan bez njih, a sada ne osećam ni najmanju želju za tim. Ako vam je potrebno lečenje zavisnosti od lekova protiv bolova, svima bih preporučio da dođu na kliniku Dr Vorobjev i vrate kontrolu nad svojim mislima.“

 2. Stevan B.

  „Skidanje sa lekova protiv bolova sam započeo još samostalno, ali nisam uspeo u tome da izguram do kraja pa sam došao ovde na lečenje da to uradim kako treba. Budući da je zloupotreba opioidnih analgetika bila u pitanju, proces je trajao skoro mesec dana, ali sada sam potpuno čist i spreman da započnem život kakav sam oduvek želeo da imam.“

Popunite upitnike

Ukoliko imate specifično pitanje za nas o bolestima zavisnosti ili psihičkim poremećajima molimo Vas da popunite online formular kako bi Vam specijalisti bolnice Dr Vorobjev dali najbolje odgovore.