Blokatori za alkohol

Blokatori za alkohol predstavljaju izuzetno važan deo celokupne procedure za lečenje zavisnosti u klinici Dr Vorobjev. Tema ovog teksta je objašnjavanje efekata koji blokatori ostvaruju na organizam i mehanizmi kojima pomažu u sprečavanju recidiva. Više o ovome, ali i najčešće korišćenim vrstama blokatora možete pročitati u daljem tekstu.

Blokatori za alkohol

Šta su alkoholni blokatori

Lekovi za lečenje alkoholizma poznati i kao blokatori za alkohol imaju funkciju ometanja efekata alkohola na organizam. Kod osobe koja je dobila blokator, svako uzimanje alkoholnih pića ili ne dovodi do ikakvih efekata, ili rezultira brojnim neželjenim simptomima. Pre dobijanja blokatora, neophodno je konsultovati se sa lekarima.

Lekovi protiv alkoholizma i dejstvo blokatora

Lekovi za odvikavanje od alkohola obuhvataju medikamente čije dejstvo se bazira na oporavku organizma, postizanju psihičke stabilnosti, ali značajno mesto zauzimaju i blokatori za alkohol koji su neizostavan deo terapija. Sada ćemo detaljnije pogledati najčešće korišćene vrste lekova.

Disulfiram

Disulfiram je najčešće korišćen tip blokatora efekata alkohola. Dejstvo ostvaruje tako što blokira enzime koji pomažu organizmu da razgradi i apsorbuje alkohol. Samim tim, unutar organizma dolazi do nakupljanja toksina, rezultirajući mučninom, povraćanjem, crvenilom kože, nedostatkom daha, glavoboljama i drugim neugodnim simptomima. Ovi negativni efekti služe kako bi odvratili osobu od daljeg uzimanja alkohola.

Naltrexone

Lekovi za lečenje alkoholizma mogu uključivati i Naltrexone, ali ovaj medikament ima primenu i kao blokator opioida. Kada je u pitanju alkohol, Naltrexone se vezuje za receptore unutar mozga koji su odgovorni za osećanja zadovoljstva prilikom uzimanja alkohola. Samim tim, i konzumacija alkohola postaje besmislena i nepotrebna te se time smanjuje šansa za recidiviranjem.

Vivitrol

Vivitrol je ime brenda supstance koja se bazira na Naltreksonu, te ima slične efekte na organizam kao gore pomenut blokator. Ipak, kada su u pitanju Vivitrol blokatori za alkohol, dejstvo se može produžiti od uobičajenih mesec dana do čak i šest meseci ili duže. Kao i kod drugih blokatora i Vivitrol lek protiv alkohola se dobija nakon obavljenog lečenja zavisnosti, pre nego što pacijent izađe sa klinike.

Esperal

Kao supstanca koja sadrži disulfiram kao aktivnu supstancu, Esperal predstavlja jedan od najčešće korišćenih blokatora alkohola. Tablete za odvikavanje od alkohola Esperal takođe izazivaju alergijske reakcije organizma na alkohol, a kako bi izbegle teže posledice, neophodno je uzimati Esperal isključivo posle okončanja tretmana za lečenje zavisnosti.

Lekovi protiv alkoholizma i dejstvo blokatora

Indikacije za upotrebu blokatora alkohola za lečenje alkoholizma

Koji su to pokazatelji koji predstavljaju direktne indikacije da se mogu koristiti blokatori za alkohol? Pre svega, kod pacijenata koji su razvili zavisnost od alkohola, primena supstanci kao što su lekovi za lečenje alkoholizma i blokatori može biti od ključnog značaja za podizanje samouverenosti i istrajnosti da se prate zdrave životne navike. Ovo je izuzetno važno po izlasku sa klinike kada je i rizik od vraćanja lošim navikama i uzimanju alkohola najveći.

Uslovi za korištenje blokatora za alkohol

Pre svega, da bi se lek protiv alkohola u vidu blokatora bezbedno ugradio, neophodno je da se u tom momentu u telu ne nalaze nikakvi tragovi alkohola i drugih psihoaktivnih supstanci. Ovo se jedino može garantovati sprovođenjem medicinske detoksikacije unutar rehabilitacionog centra. Pored toga, osoba mora imati stabilne vitalne parametre kako bi joj se ugradio lek za lečenje alkoholizma u vidu blokatora.

Tablete za odvikavanje od alkohola u vidu blokatora i sprečavanje negativnih posledica alkoholizma

Povratak alkoholu i nakon dugoročne apstinencije je uvek moguć, te se stroga blokatori za alkohol preporučuju kako bi se stvorio jedan dodatni vid zaštite. Blokatori koji dolaze kao tablete protiv alkohola su efikasne, ali moraju da se redovno koriste. Ukoliko se uzimanje tablete za odvikavanje od alkohola preskoči, osoba gubi taj vid zaštite od recidiva. S druge strane, kod pojedinaca koji se pridržavaju redovne terapije blokatori za alkohol u vidu tableta su podjednako efikasni kao i implantati.

Dejstvo alkoholnih blokatora na organizam

Osoba koja je primila ruski lek protiv alkohola, bilo da se blokatori za alkohol nalaze u vidu implantata ili tableta, ne ostavljaju veće efekte na organizam, te se u svakodnevnom životu i ne primećuje nikakva promena. Razlika se jedino javlja ukoliko pojedinac popije alkohol, te tom prilikom dolazi do burnih reakcija, koje smo već opisali u tekstu iznad.

Dejstvo alkoholnih blokatora na organizam

Prednosti i efikasnost korišćenja blokade-implanata

Ukoliko se nakon lečenja ne dobiju blokatori za alkohol cena po zdravlje, odnosno posledice mogu biti jako visoke, jer može doći do recidiva. Ovo je naročito lako uočljivo kod ljudi koji samostalno pokušavaju da obustave uzimanje alkohola, gde jaka želja za alkoholom i dalje postoji. Takođe, kod pojedinaca koji uzimaju tablete protiv alkohola, a to su obično blokatori za alkohol koji se prepisuju i koje pacijent pije u rednovnim intervalima, može doći do slabljenja volje i odustajanja od lečenja, odnosno recidiva.

Stoga se smatra da je jedini provereni lek za alkoholizam koji se dobija nakon medicinskog tretmana lečenja zavisnosti blokator koji se nalazi u vidu implanta. Njihova glavna prednost u odnosu na tablete za lečenje alkoholizma nalazi se u stalnom prisustvu u organizmu, jer je ove blokatore nemoguće odstraniti bez asistencije medicinskog osoblja.

Može li implantat za alkoholizam izlečiti zavisnost

Implantat se ne smatra za jedini lek za alkoholizam. Naprotiv, dobijanje implantata bez prethodno urađenog lečenja može biti kontraproduktivno i izazvati jake alergijske reakcije unutar organizma. Tablete za odvikavanje od alkohola se koriste i prilikom detoksikacije za izbacivanje štetnih supstanci iz tela, ali isto tako i druge tablete protiv alkoholizma se primenjuju u toku lečenja radi oporavka organizma i postizanja hormonalnog balansa.

Efikasnost lečenja alkoholizma blokatori alkohola u klinici Dr Vorobjev

Uz primenu odgovarajućih terapija što uključuje detoksikaciju, upotrebu medicinskih aparata, ali i uzimanje medikamenata kao što su lekovi protiv alkoholizma i blokatori za alkohol, naši pacijenti postižu uspeh u više od 89% slučajeva dugoročno.

Cena ugradnje blokatora za alkohol

Kada su u pitanju blokatori za alkohol cena se određuje u odnosu na odabrane terapije i preporučenu dužinu lečenja, što se može odrediti tek nakon razgovora sa pacijentom i dobijanja uvida u njegovo zdravstveno stanje. Stupite u kontakt sa našim lekarima i članovi našeg osoblja će Vam detaljno objasniti sve pojedinosti lečenja.

Lekari

Narkolozi, anesteziolozi, psihijatri i svi drugi članovi medicinskog osoblja klinike Vorobjev rade kao tim kako bi svim našim pacijentima pružili najbolje moguće uslove u kojima mogu da se u potpunosti opuste i posvete postizanju potpunog oporavka od alkoholizma.

Patenti i sertifikati

Blokatori za alkohol koji se primaju na našoj klinici po završetku lečenja, a koje mnogi nazivaju „ruski lek protiv alkohola“ predstavljaju izuzetno efikasnu proceduru koju godinama uspešno sprovodimo i usled koje smo uspeli da ostvarimo rezultate koji nas izdvajaju od mnogih drugih rehabilitacionih centara.

Recenzije

  1. Irina Č.

    „Lekovi za odvikavanje od alkohola koje sam sama nalazila i uzimala prema nekoj svojoj ideji mi nisu pomagali, pa sam se odlučila da dođem na ovu kliniku na lečenje. Ovde sam prošla kompletno odvikavanje pre nego što sam na kraju dobila ruski lek protiv alkohola koji služi kao blokator. Sada se osećam sigurno u sebe, nemam nikakvu želju da se vratim alkoholu i imam jasan plan šta da radim i kako da se ponašam kako bih ostala na pravom putu i ubuduće.“

  2. Marija M.

    „Doktori sa klinike Vorobjev su mi pomogli da se rešim opsesivne potrebe za pićem. Koristili su razne tablete protiv alkoholizma, imala sam svakodnevne razgovore sa psiholozima koji su mi mnogo pomogli i uz druženje sa drugim pacijentima smogla sam snage da se ratosiljam ovog problema koji me je pritiskao godinama.“

Popunite upitnike

Ukoliko imate specifično pitanje za nas o bolestima zavisnosti ili psihičkim poremećajima molimo Vas da popunite online formular kako bi Vam specijalisti bolnice Dr Vorobjev dali najbolje odgovore.