Lečenje zavisnosti od lekova

Zavisnost od lekova se može javiti usled neodgovarajuće upotrebe medikamenata, a naročito u slučaju namerne zloupotrebe i kombinovanja sa drugim psihoaktivnim supstancama. Nažalost, do ove vrste zavisnosti može doći čak iako se prate sva uputstva a u telu dođe do rasta tolerancije na efekte leka. U ovom tekstu ćete saznati koje su opasnosti uzimanje medikamenata, kako da prepoznate prve znake problema i kada je neophodno započeti odvikavanje od lekova.

Lečenje zavisnosti od lekova

Zašto lekovi mogu da izazivaju zavisnost?

Budući da su lekovi supstance koje u manjim ili većim količinama sadrže brojne hemijske supstance koje imaju jak efekat na organizam, gotovo da ne postoji medikament koji ne može izazvati barem blaže nuspojave. Nažalost, bolest zavisnosti predstavlja jedan od najgorih neželjenih efekata koji se može javiti.

Pilikom uzimanja brojnih medikamenata, unutar organizma dolazi do javljanja tolerancije na efekte ovih supstanci. Usled toga, kako bi lekovi imali isti efekat, bilo da je u pitanju standardna upotreba ili zloupotreba, tada je neophodno povećati doze. Vremenom, u organizmu se javlja stalna potreba za supstancom, kako bi nastavio normalno da funkcioniše.

Ukoliko osoba tada ne bude u stanju da nabavi nove količine lekova, može doći do simptoma krize sličnih onim kod uzimanja narkotika. To je siguran znak da je nastupila zavisnost.

Koje vrste lekova postoje?

Postoje brojne kategorije lekova, koje se klasifikuju prema efektima koje imaju na organizam, odnosno stanjima koja leče. To mogu biti:

 • Analgetici: Lekovi protiv bolova, uključujući nesteroidne antiinflamatorne lekove (NSAID) kao što su ibuprofen i acetaminofen, opioidne analgetike kao što su morfijum i oksikodon, i lokalne anestetike.
 • Antibiotski lekovi: Koriste se za lečenje bakterijskih infekcija. Postoje različite vrste antibiotika, kao što su penicilini, cefalosporini, makrolidi, tetraciklini i drugi.
 • Antidepresivi: Lekovi koji se koriste za lečenje depresije i drugih mentalnih poremećaja. Postoje različite klase antidepresiva, uključujući selektivne inhibitore preuzimanja serotonina (SSRI), triciklične antidepresive (TCA) i inhibitori monoaminooksidaze (MAOI).
 • Antihistaminici: Koriste se za smanjenje simptoma alergija, kao što su kijanje, svrab i curenje iz nosa. Mogu biti sedativni ili nesedativni.
 • Antihipertenzivi: Lekovi za kontrolu visokog krvnog pritiska. To mogu biti beta blokatori, ACE inhibitori, blokatori kalcijumovih kanala, diuretici i drugi.
 • Antipsihotici: Lekovi koji se koriste za lečenje psihotičnih poremećaja kao što su šizofrenija. Mogu biti tipični (prva generacija) ili atipični (druga generacija).
 • Antipiretici: Lekovi za snižavanje povišene telesne temperature. Najčešći antipiretik je acetaminofen.
 • Antivirusni lekovi: Koriste se za tretiranje virusnih infekcija. Primeri uključuju antivirusne lekove za grip, HIV i hepatitis.
 • Hormoni: Lekovi koji regulišu hormonalnu ravnotežu u organizmu. To mogu biti hormoni štitne žlezde, kortikosteroidi, insulin i drugi.
 • Imunosupresivi: Lekovi koji potiskuju imunološki sistem, koriste se u transplantaciji organa i za lečenje autoimunih bolesti.

Ovo su samo najčešće korišćene vrste lekova, ali postoje još mnoge podgrupacije unutar navedenih grupa. Jedini bezbedan način uzimanja lekova je nakon konsultacije sa lekarom ili farmaceutom, a ko zavisnost nastaje, potrebno je konsultovati se sa nekom od specijalizovanih klinika za odvikavanje od tableta.

Koji su simptomi i znaci zavisnosti od lekova?

Zavisnost od tableta može se prepoznati po nekarakterističnom ponašanju pojedinca, ali i određenim fizičkim i psihološkim promenama koje se vremenom javljaju. Naravno, što zavisnost duže traje, tako i ovi simptomi i efekti postaju primetniji. Sada ćemo se tačno fokusirati na različite promene koje zavisnost od lekova može izazvati.

Koje vrste lekova postoje

Znaci u ponašanju zavisnika

Teško je svrstati sve zavisnike u jednu grupu, budući da je svaki organizam drugačiji i različito reaguje na psihoaktivne supstance. Pored toga, različite vrste narkotika i lekova proizvode drugačije efekte. Ipak, svi zavisnici dele nekoliko osobina, kao što su tajanstvenost u ponašanju, prisustvo stalne napetosti i nervoze i sklonost ispadima pred članovima porodice i prijateljima.

Simptomi zavisnosti od lekova

Simptomi koji jasno ukazuju da je zavisnost od tableta nastupila uključuju:

 • Opsednutost mislima o supstanci
 • Gubitak kontrole nad uzimanjem lekova
 • Negiranje problema
 • Neuspeli pokušaji prestanka uzimanja
 • Nemogućnost zaustavljanja uprkos svim problemima

Koji su neželjeni efekti zavisnosti od lekova?

Neželjeni efekti se retko javljaju nakon prvog uzimanja, ali i to se svakako može desiti kod jačih lekova kao što su analgetici. Ipak, ponovnim uzimanjem i naročito zloupotrebom rizik za javljanje nuspojava se samo uvećava. Podelićemo ove rizike na kratkoročne i dugoročne efekte.

Kratkoročni efekti zavisnosti od lekova

Zavisnost od lekova može imati različite kratkoročne i dugoročne efekte na zdravlje pojedinca. Ovi efekti mogu zavisiti od vrste leka, doze, trajanja zloupotrebe i individualnih faktora. Evo nekih opšth efekata:

 • Euforija ili pojačano raspoloženje: Neki lekovi mogu izazvati trenutni osećaj sreće ili uzbuđenja, što može biti privlačno za zavisnike.
 • Smanjena anksioznost ili opuštanje: Lekovi mogu privremeno smanjiti osećaj anksioznosti i stresa, što može biti privlačno za osobe koje se bore sa tim emocionalnim stanjima.
 • Povećana energija ili poboljšana koncentracija: Određeni lekovi, kao što su stimulansi, mogu pružiti privremeni osećaj energije, poboljšane koncentracije i veće budnosti.
 • Fizički efekti: Lekovi mogu izazvati različite fizičke reakcije, uključujući ubrzanje srčanog ritma, povišen krvni pritisak, smanjenje apetita ili sužavanje krvnih sudova.

Dugoročni efekti zavisnosti od lekova

Dugoročni efekti zavisnosti od lekova mogu biti ozbiljniji i imati dugotrajne posledice na zdravlje pojedinca:

 • Fizička zavisnost: Dugotrajna upotreba nekih lekova može dovesti do fizičke zavisnosti, što znači da telo postaje naviknuto na prisustvo leka i zahteva ga kako bi normalno funkcionisalo. Povlačenje leka može izazvati neprijatne fizičke simptome.
 • Tolerancija: Kao odgovor na dugotrajnu upotrebu lekova, organizam može razviti toleranciju, što znači da je potrebna veća doza leka kako bi se postigao isti efekat. To može dovesti do povećanja upotrebe leka i potencijalno predoziranja.
 • Oštećenje organa: Neki lekovi mogu izazvati oštećenje organa kao što su jetra, bubrezi, srce ili mozak. Dugotrajna zloupotreba lekova može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.
 • Mentalni i emocionalni poremećaji: Zavisnost od lekova može imati negativan uticaj na mentalno zdravlje. Osobe zavisne od lekova mogu razviti depresiju, anksioznost, poremećaje raspoloženja i druge psihičke probleme.

Ukoliko se navedeni neželjeni efekti jave, stacionarno odvikavanje od tableta i medikamenata, koje se može odvijati unutar ustanova kao što je klinika za odvikavanje od tableta, predstavlja jedinu moguću opciju koja je bezbedna po osobu i dovodi do otklanjanja opsesivnih misli i želje za tabletama.

Kako i zašto počinje zavisnost od lekova?

Kao što smo već napomenuli, do ovog stanja može doći iz različitih razloga, ali je takođe veoma važno da ako osetite i najmanju naznaku problema, u najkraćem roku kontaktirate vašeg izabranog doktora radi dobijanja potrebne pomoći. U određenim slučajevima, kada je nemoguće najednom obustaviti uzimanje lekova, može se preporučiti i neka od klinika za odvikavanje od tableta. Ovakve ustanove poseduju sve resurse i znanje kako bi se ova vrsta zavisnosti što pre uklonila.

Kako i zašto počinje zavisnost od lekova

Kakav je tretman za zloupotrebu tableta?

Lečenje zavisnosti od lekova mora obuhvatati više faza, kao što su:

 1. Dijagnostika
 2. Psihoterapija
 3. Dolazak na redovne kontrole

Celokupan tretman na našoj klinici može trajati od 2 do 4 nedelje stacionarno, uz do godinu dana ambulantnog lečenja pod koje spadaju i dolasci na kontrole. Uz pomoć modernih terapija i temeljnom pristupu lečenju, moguće je pronaći rešenje i u naizgled neizlaznim situacijama.

Kako započeti lečenje zavisnosti od tableta?

Ukoliko se odlučite da se javite klinici Vorobjev radi lečenja zavisnosti od medikamenata, sam dolazak na kliniku predstavljaće najveću odluku. Nakon toga, tim doktora koji se specijalizuje za lečenje zavisnosti će Vas uputiti u sve detalje i voditi Vas kroz terapije ka postizanju potpunog oporavka.

Troškovi lečenja zavisnosti od lekova

Troškovi lečenja se formiraju u odnosu na individualni slučaj pacijenta i njegove potrebe. Posle razgovora sa našim medicinskim konsultantima, možete dobiti jasniju sliku troškova koji Vas očekuju, te Vas pozivamo da nas kontaktirate radi dobijanja više informacija o lečenju.

Lekari

Na klinici Vorobjev rade psiholozi i psihijatri za odvikavanje od tableta, anesteziolozi i narkolozi, koji su tu isključivo kako bi pružili pomoć svim pacijentima da se bez većih poteškoća i simptoma nuspojave izbore sa zavisnošću u najbržem roku.

Patenti i sertifikati

Odvikavanje od lekova je komplikovana procedura koja uključuje čitav niz različitih metoda koje se fokusiraju na psihološke i fizičke simptome nelagode koje pacijent može osećati. Na našoj klinici koristimo samo proverene metode lečenja koje donose najbolje rezultate i za to imamo sve neophodne dozvole i sertifikate.

Recenzije

 1. Stanoje E.

  „Mislio sam da na ovim prostorima ne postoji klinika za odvikavanje od lekova, ali kada sam na internetu video vašu ustanovu znao sam da je ovo pravo mesto da rešim moj problem sa tabletama. Posle lečenja se osećam fenomenalno, i posle više godina ne osećam nikakvu potrebu za benzodiazepinima, koje sam ranije uzimao svakodnevno.“

 2. Milica C.

  „Kada sam došla ovde na odvikavanje od tableta psihijatri su me oduševili. Tačno su znali kako da priđu mom problemu i pomogli su mi da shvatim gde sam grešila. Oprostila sam sebi sve i naučila kako na bolji način da se nosim sa svim životnim problemima za ovo kratko vreme.“

Popunite upitnike

Ukoliko imate specifično pitanje za nas o bolestima zavisnosti ili psihičkim poremećajima molimo Vas da popunite online formular kako bi Vam specijalisti bolnice Dr Vorobjev dali najbolje odgovore.

Pregled sadržaja