Postavite nam pitanje:
Posetite nas: Sremskih Boraca 2E, Beograd, Zemun - Srbija

Lečenje zavisnosti od Alkohola

razmak dr vorobjev

Alkohol je široko rasprostranjena i najčešće korišćena psihoaktivna supstanca čija je štetnost poznata od davnina. Uprkos tome, ljudi i dalje zloupotrebljavaju ovu supstancu.

Alkohol spada u psihoaktivne supstance koja izaziva najviše problema kod ljudi. Ovome
pogoduje dostupnost, legalnost i nekritički stav šireg društva prema upotrebi alkohola.

Simptomi alkoholizma:

 • Upadljive su promene ponašanja i ličnosti, zavisnici postaju agresivni, konfliktni, često su nezadovoljni i razdražljivi. Primarni cilj koji ih u potpunosti okupira jeste svakodnevna upotreba alkohola. Planovi, hobiji, porodične obaveze i poslovna reputacija postaju krajnje nevažni i ustupaju mesto alkoholu. Ovo rezultira razvodima, raspadima porodica, otkazima i gubitkom društvenog ugleda.
 • Javljanje psihičke zavisnosti – pacijent postaje nesposoban da se kontroliše i prevladava ogromna želja i psihička potreba za konzumiranjem alkohola, a sve u cilju da se ponovo osete njegovi prijatni efekti. Zavisnik to ne priznaje i pokušava na sve moguće načine da izbegne odgovornost za svoje ponašanje.
 • Apstinencijalna kriza – ovo je jako opasno i neprijatno stanje. Nakon konzumiranja velikih količina alkohola dolazi do mamurluka koji je praćen nervozom, mučninom, vrtoglavicom, drhtavicom, lupanjem srca, znojenjem i tremorom. Najteži vid apstinencijalnog sindroma je delirijum tremens.

Ovi simptomi se pogoršavaju sa vremenom što čini mamurluk sve težim za podnošenje. Jedini način da podnese apstinencijalna kriza postaje dodatna količina alkohola koja dovodi do stvaranja „začaranog kruga“ za koji je tipična redovna upotreba alkohola. Zavisnici obećavaju da će prestati sa pijenjem, ali to se ne dešava.

Lečenje zavisnosti od Alkohola – Procedura od 10 dana - Dr Vorobjev

Lečenje bolesti zavisnosti od alkoholizma i važnost psihoterapije

Uz pomoć psihoterapije dolazi do izgradnje zdravije ličnosti bivšeg zavisnika. Psihoterapija pruža alternativu nezdravim načinima ponašanja i tačno je da to predstavlja veliki izazov kada je reč o bolestima zavisnosti, ali nije ni nemoguće.

Uspeh psihoterapije najviše zavisi od volje i posvećenosti pacijenta. Kako bi ishod lečenja bio najbolji mogući, plan tretmana uvek se prilagođava svakom pacijentu.

Mi smo vam na usluzi 24/7!

Zakažite konsultaciju sa našim lekarima i nađite rešenje Vašeg problema!

Posledice alkoholizma

Posledice alkoholizma su mnogobrojne. Javlja se poremećaj metabolizma, promene u izgledu zavisnika, naročito kada su u pitanju koža i lice, javlja se pogoršanje pamćenja, demencija i celokupna ličnost se polako ali sigurno raspada.

Fizičke posledice su oštećenja jetre, srca, krvnih sudova i ostalih unutrašnjih organa koji gube svoje funkcije. Najgore se može sprečiti ali jedino ukoliko zavisnici pristanu na lečenje. Ovo se često ne dešava jer oni sami ne misle da su bolesni i da imaju problem.

Dr Vorobjev - Procedura od 10 dana - Lečenje zavisnosti od Alkohola

Faze lečenja zavisnosti od alkohola

Dijagnostika – prva i jako bitna faza u lečenju, u toku koje se procenjuje fizičko i psihičko stanje pacijenta. Standardni dijagnostički pregled za procenu fizičkog stanja uključuje:

 • urin test
 • testove na hepatitis B i C, HIV infekciju
 • opštu analizu krvi
 • biohemijsko ispitivanje krvi
 • EKG
 • pregled lekara interniste.

Standardni dijagnostički pregled za procenu psihičkog stanja uključuje psihodijagnostiku (psihološke testove kojima se utvrđuje nivo zavisnosti, posledice zavisnosti po mentalno zdravlje, znaci psihičkih poremećaja, prisutnost depresije i stepen motivacije za izlečenjem).

Nakon dijagnostike nalazi se razmatraju od strane lekarskog tima koji pravi strategiju i plan lečenja. Ukoliko se  u nalazima primete znaci nekih hroničnih bolesti ili faktori rizika po potrebi se vrše dodatna ispitivanja i propisuje terapija. Pregledi koji se rade su MRT, EEG, ultrazvuk, rendgen, endoskopija, analize koncentracije medikamenata i narkotika, pregledi kardiologa, neurologa, endokrinologa… Ovo su sve dodatna ispitivanja koja ne ulaze u cenu paketa.

Detoksikacija – u zavisnosti od rezultata koje pruži dijagnostika, za svakog konkretnog pacijenta bira se najadekvatnija metoda detoksikacije organizma od alkohola koja će najbolje otkloniti sve neprijatne i opasne simptome apstinencijalne krize.

Kada se alkohol konzumira duže vreme i u velikim količinama, pri prestanku zloupotrebe alkohola javlja se rizik od alkoholnog delirijuma i epileptičnog napada. Zato je detoksikacija jako bitna i nije stvar samo u infuzijama, vitaminima hepatoprotektorima, aminokiselinama, nego i u kompleksu preparata koji štite mozak, normalizuju rad srca, jetre, bubrega i perifernog nervnog sistema. Ovaj program traje deset dana.

Psihostabilizacija – kada prođe apstinencijalni sindrom, zavisnost ne prolazi. Nastupa ključna faza u kojoj se stvara negativan odnos prema alkoholu i on prestaje da bude privlačan, a pacijent počinje da se prijatno oseća kada je trezan. Ovo se postiže pomoću sledećih procedura:

 • Averzivna terapija omogućava stvaranje odvratnosti prema alkoholu na podsvesnom nivou, stvara se negativni odgovor na miris i ukus alkohola.
 • N.E.T. terapija uklanja disbalans hormona zadovoljstva izazvan alkoholom.
 • Transair terapija je specijalna procedura koja umanjuje psihičku napetost, nervozu, reguliše promene raspoloženja, apetit i nesanicu. Ova terapija dovodi do normalizacije funkcija moždane hemisfere.
 • Psihoterapija

Farmakološka blokada je predviđena za kraj lečenja, kada se uz pomoć medikamenata utvrđuju postignuti rezultati. Blokada je bitna komponenta terapije i pomoću nje se održavaju rezultati lečenja. Lekovi u vidu tableta, implanta i depo-injekcija izazivaju neprijatnu reakciju u slučaju konzumiranja alkohola. Preporučuje se da pacijenti 12 meseci budu zaštićeni ovim vidom blokade.

Anti-recidivna ambulantna podrška je ključna da bi lečenje bilo potpuno uspešno. Pacijent i njegova porodica najmanje godinu dana treba da održavaju kontakt sa bolnicom. Neophodno je da se poštuju pravila ambulantnog lečenja, da se izmeni stil života, da se uzima propisana terapija i da se redovno dolazi na kontrole.

Alkohol može biti samo Vaša prošlost!

Zakažite besplatne konsultacije i obrazložite nam Vaš problem!

Mi smo tu da vam pomognemo

Ukoliko postoji potreba, nudimo i transport pacijenata od aerodroma ili stanice do bolnice, kao i povratak. Pomažemo stranim pacijentima da dobiju vizu ukoliko im je neophodna a ukoliko imaju pratnju, i ona može ostati u bolnici.

Naše stručno osoblje na raspolaganju su pacijentima 24 sata dnevno i sedam dana nedeljno. Naši lekari su sertifikovani anesteziolozi, psihijatri i psiholozi koji imaju od 10 do 25 godina iskustva. Vaša bezbednost i sigurnost nam je prioritet, objekat je pod video-nadzorom i o njemu brine angažovano obezbeđenje.

Poslednje sa bloga

razmak dr vorobjev

Kako se skinuti sa heroina?

Kako se skinuti sa heroina? Pitanje koje postavljaju ne samo osobe sa ovim problemom zavisnosti, već i njihove porodice. “Belo”,

Alkoholizam i poremećaji ishrane

Alkoholizam i poremećaji ishrane usko su povezani. Anoreksija i bulimija su 2 poremećaja u ishrani koja obično pogađaju tinejdžere. Procenjuje

This is custom heading element

Call Now Button