Postavite nam pitanje:
Posetite nas: Sremskih Boraca 2E, Beograd, Zemun - Srbija

Vakcina protiv kokaina

Medicinski stručnjak koji daje vakcinu protiv kokaina.

24/05/2021

Od kraja 20. veka istraženo je i delimično proizvedeno nekoliko vakcina protiv droge, uključujući vakcine protiv zavisnosti od opioida, nikotina, metamfetamina i, naravno, kokaina. Stvaranje uspešne vakcine protiv kokaina moglo bi da bude najbitnije, jer trenutno ne postoje metode lečenja zavisnosti izvan prirodne detoksikacije, psihoterapije i upotrebe lekova za ublažavanje simptoma apstinencijalne krize.

U ovom članku ćete saznati više o vakcini protiv kokaina, uključujući detalje o tome kako deluje i da li ovo može biti buduća metoda lečenja zloupotrebe kokaina.

Šta su vakcine protiv uzimanja droge?

Vakcine protiv droge namenjene su smanjenju uzimanja narkotika uklanjanjem psihoaktivnih efekata i osećaja euforije nakon uzimanja droge. Kada uzimanje supstance ne izaziva efekat i ne zadovoljava nikakve želje, psihološka i fizička zavisnost od te supstance može se polako preokrenuti.

Da bi vakcina protiv narkotika funkcionisala, mora postojati imunološki odgovor kojim se proizvode antitela i blokira ulazak ciljanih narkotika u mozak. Mali molekuli narkotika mogu lako proći kroz zaštitnu krvno-moždanu barijeru, osim ako nisu vezani za antitela, zbog kojih je supstanca prevelika za ulazak u mozak, sprečavajući psihoaktivne efekte koje bi korisnik obično doživeo.

Vakcine koje sprečavaju viruse i druge bolesti moraju da traju sezonu ili čitav život, ali vakcina protiv narkotika morala bi da traje samo toliko dugo da pacijent pobedi svoju zavisnost, a mogla bi se održavati putem podsticajnih injekcija i pratećih injekcija tokom lečenja.

Šta je vakcina protiv kokaina?

Iako su moderni programi za lečenje zavisnosti od kokaina vrlo efikasni, trenutno ne postoje farmakološke intervencije za zavisnost od kokaina ili zloupotrebu. Nova vakcina protiv kokaina je dAd5GNE, koja treba da „upije“ kokain u krvotok pre nego što dobije priliku da pređe krvno-moždanu barijeru. Vakcine protiv kokaina namenjene su sprečavanju kako umerene svakodnevne upotrebe kokaina, tako i uzimanja u velikim dozama.

Medicinski stručnjak koji daje vakcinu protiv kokaina.

Na koji način funkcioniše?

Da bi vakcina protiv kokaina delovala, mora biti prisutan hapten. Antitela nastaju kada se modifikovane verzije molekula kokaina (hapteni) kombinuju sa proteinom nosačem koji je u stanju da izazove imuni odgovor, za razliku od kokaina. Ova kombinacija haptena i proteina može dovesti do stvaranja antitela koja se zatim vezuju za supstancu, čineći je prevelikom da bi prošla kroz krvno-moždanu barijeru.

Kao što se može videti u nastavku teksta, efikasnost vakcine zavisi od reakcije pojedinca na vakcinu i broja antitela koja ona proizvodi, kao i od motivacije korisnika da obustavi uzimanje kokaina. Visoka motivacija za izlečenjem, zajedno sa efikasnom metodom lečenja, uvećeva šanse za oporavkom. U slučajevima kada pacijent ne želi da prestane, potrebno je proizvesti veliku količinu antitela kako bi blokirali veliku većinu doze narkotika da uđe u mozak. Na taj način, korisnik ne bi osetio efekte nakon konzumiranja droge i ne bi imao razloga da nastavi sa uzimanjem.

Zatražite besplatne onlajn konsultacije sa medicinskim stručnjakom da biste saznali više o opcijama za detoksikaciju i lečenje kokaina >>>

Klinička ispitivanja

U godini 2002., TA-CD vakcina je data nekolicini ispitanika iz programa stacionarnog lečenja. Tri doze su date tri odvojena puta u količini od jedne doze mesečno. Antitela protiv kokaina dostigla su vrhunac nakon treće doze i bila su prisutna godinu dana. U jednoj studiji iz 2005. godine učestvovali su pacijenti zavisni od kokaina iz ambulantnog centra za lečenje koji su primali manju i veću dozu vakcine. Oni koji su uzimali veću dozu imali su veći nivo antitela i imali su manje pozitivnih rezultata kada je njihov urin testiran na upotrebu kokaina – grupa sa visokim dozama takođe je umanjila psihoaktivne efekate nakon upotrebe kokaina.

Novija studija obavljena 2009. godine sastojala se od 115 ispitanika iz programa terapije metadonom koji su takođe patili od problema sa zloupotrebom kokaina. Rezultati ove studije pokazuju da je vakcina pomogla tretiranoj grupi da smanji upotrebu kokaina brže od placebo grupe i da su oni koji su uzimali visoke doze vakcine osetili znatno smanjene psihoaktivne efekte čak i nakon uzimanja velikih količina kokaina.

Nalazi iz drugih nedavnih studija takođe podržavaju trend da ljudi koji primaju visoke doze vakcine proizvode više antitela ili u malim dozama ili u placebo grupama, kao i da oni sa višim nivoima antitela imaju manje euforičnih efekata prilikom uzimanja narkotika. Nijedan od ispitanika ni u jednom od ovih kliničkih ispitivanja nije imao ozbiljnih neželjenih efekata nakon primanja vakcine.

Lečenje zloupotrebe kokaina upotrebom antikokainske vakcine

Grupa za podršku onima koji pate od zavisnosti od kokaina.

Vakcina protiv kokaina trenutno je u fazi kliničkog ispitivanja svog razvoja i proći će kroz više promena kako se bude razvijala. Pod pretpostavkom da se proizvodi sigurna i efikasna verzija ove vakcine, verovatno će se lečenje sastojati od nekoliko početnih injekcija praćenih podsticajnim injekcijama svakih nekoliko meseci tokom nekoliko godina, u zavisnosti od težine zavisnosti pojedinca i drugih faktora.

Kao i kod svih procesa lečenja zavisnosti, lekovi i farmakologija nisu dovoljni. Pored vakcine protiv kokaina, medicinski stručnjak bi verovatno preporučio bihejvioralnu terapiju i druge vrste psihoterapije, kao i grupe za podršku i kontinuiranu komunikaciju sa zdravstvenim radnicima putem ambulantnog lečenja.

Da biste saznali više o mogućnostima lečenja zavisnosti od kokaina, potražite besplatnu i poverljivu onlajn konsultaciju. O mogućnostima lečenja i različitim ishodima razgovaraćete sa stručnjakom klinike >>>

Često postavljana pitanja

Šta je vakcina protiv kokaina i kako deluje?

Slično kao i druge vakcine protiv droge, i vakcina protiv zloupotrebe kokaina je napravljena da pomogne zavisnicima od droge i onima koji odbijaju da napuste kokain. Vakcina pomoaže korisnicima da prevaziđu žudnju za drogom sprečavanjem ugodnih psihoaktivnih efekata droge. Vakcina deluje tako što promoviše proizvodnju antitela, što uzrokuje imuni odgovor. Ta antitela se zatim vezuju za molekule narkotika i čine ih prevelikim da bi prošli kroz krvno-moždanu barijeru.

Šta pokazuju klinička ispitivanja?

Prve studije deluju obećavajuće, sugerišući da dovoljno visoke doze vakcine proizvode dovoljno antitela da spreče euforične efekte kokaina. Novija ispitivanja kontrolisana placebom sugerišu da su vakcine pomogle test grupi da brže smanji upotrebu kokaina od placebo grupe i da su osobe koje su proizvele dovoljno antitela osećale manje ili gotovo nikakvih psihoaktivnih efekata čak i kada su uzimale velike doze kokaina.

Kako bi izgledalo lečenje zavisnosti korišćenjem vakcine protiv kokaina?

Ako vakcina protiv kokaina postane uobičajena u budućnosti, verovatno će biti potrebne dodatne doze vakcine tokom nekoliko meseci, a zavisnici od kokaina dobijaće vakcine nekoliko godina kako bi prekinuli psihološku zavisnost. Medicinski stručnjaci bi mogli predložili i dodatne terapije tokom procesa lečenja, uključujući bihevioralnu i grupnu terapiju.

Objavljeno 24/05/2021
Tim Dr Vorobjev Klinike

Podeli ovaj članak:
Previous ArticleNext Article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Call Now Button