Postavite nam pitanje:
Posetite nas: Sremskih Boraca 2E, Beograd, Zemun - Srbija

Kako pomoći zavisniku od alkohola?

Kako pomoći zavisniku od alkohola

10/10/2019

Kako pomoći zavisniku od alkohola? Pitanje koje postavljaju ljudi širom sveta.

Alkohol je jedna od najstarijih i najčešće upotrebljavanijih psihoaktivnih supstanci na svetu. Zapravo, ova bolest zavisnosti prati čoveka od samog nastanka čovečanstva. Iako su njegove posledice poznate od davnina, tek 30-ih godina prošlog veka svrstan je u bolesti zavisnosti.

Prema definiciji Svetske zdravstvene organizaciji alkoholizam je bolest zavisnosti nastala usled dugotrajne, nekontrolisane i redovne upotrebe alkoholnih pića. Ona ne samo da ometa normalno funkcionisanje, već dovodi do fizičkih i mentalnih tegoba. Pa ne čudi što je smatraju biološkom, psihološkom i socijalnom bolešću 21. veka.

Da je reč o ozbiljnom problemu govore i statistički podaci. Prema najnovijim istraživanjima 3 odsto svetske populacije se suočava sa posledicama hronične upotrebe pića. A procenjuje se da je alkoholizam u porodici prisutan u svakom desetom slučaju. Odnosno, jedno od 10 dece živi u kući sa roditeljem koji ima problem sa pijenjem.

Nažalost, starosna granica se iz godine u godinu pomera. Pa su marihuana i alkohol prve supstance koje najmlađi probaju, već sa 11 godina. Oko 80 odsto mladih starosti od 15 do 24 godina prekomerno pije, od kojih preko 10 odsto ima ugroženo zdravlje.

Imajući u vidu težinu problema, lečenje od alkohola mora početi u najranijoj fazi. Pa vam zbog toga klinika Dr Vorobjev skreće pažnju na pitanje: “kako pomoći zavisniku od alkohola”.

 Prepoznajte znake na vreme!

Da biste imali odgovor na pitanje: “kako pomoći zavisniku od alkohola” morate, najpre, znati kako da prepoznate da li najbliži ima, zaista, problem ili je u pitanju povremeno opijanje.

  1. godine biostatističar i istraživač zloupotrebe alkohola Elvin Morton Jellinek postavio je 4 faze alkoholizma. Predfaza uključuje eksperimentisanje sa alkoholom i pojavu tolerancije. Rana faza je prelazni tok u kome se razvija obrazac zlupotrebe, a pojedinac počinje da koristi društvena okupljanja kao izgovor za piće.

Srednja faza je najvažnija, jer se u njoj ispoljava često opijanje, koje uzrokuje probleme u porodici i društvu. Dok u poslednjoj fazi prestaja svaka kontrola nad alkoholom.

Kako pomoći zavisniku od alkohola

Hronični zasvisnik od alkohola se prepoznaje po baburastom nosu, pačijem hodu, hrapavom glasu, drtanju ruku. Primetne su i praznine u pamćenju, česte glavobolje, konstantna uznemirenost, nesanica, vođenje beznačajnog monologa. Nije redak slučaj da se ispolji i bes i agresivanost prema ukućanima.

Kako pomoći zavisniku od alkohola? Izaberite pravo vreme i prave reči za razgovor

S obzirom da zavisnost određuje ponašanje, a ne zdrav razum, morate imati strpljenja u razgovoru. Najbolje je da izaberete mirno mesto gde ćete imati privatnost kako biste izbegli bilo kakve prekide.

Kada razmatrate: “kako pomoći zavisniku od alkohola” razmislite šta ćete reći. Stručnjaci savetuju da budete iskreni, da jasno pokažete brigu, ali i razumevanje za problem. Budite spremni na negativnu reakciju, otpor ka vašim predlozima, pa i ljutnju. Nemojte to da shvatate lično, već pustite voljenu osobu da razmisli o svemu. A za to vreme osluškujte šta želi da vam kaže. I što je najvažnije, recite joj da znate da je neophodna podrška voljenoj osobi za vreme i nakon rehabilitacije i da ste spremni na to.

Kako pomoći zavisniku od alkohola? Pružite mu najbolje lečenje

Dr Vorobjev je najbolja klinika za lečenje narkomanije i alkoholizma. Njen jedinstveni tretman zavisnosti od alkohola polazi od detaljne dijagnostike kojom se utvrđuje psiho-fizičko stanje. Na osnovu provere zdravlja određuje se adekvatna bezbolna detoksikacija za pacijenta. Na taj način isključeni su negativni efekti apsinencijalne krize, a narušena ravnoteža u organizmu se vraća u najkraćem roku.

Sledeći korak je otklanjanje žudnje, tj. formiranje negativnog odnosa prema alkoholu. U tu svrhu se primenjuje N.E.T. terapija, averzivna terapija, transair terapija i psihoterapija.

Da bi se sačuvali postignuti rezultati i izbegao recidiv poslednji deo kliničkog lečenja je farmakološka blokada. Zatim sledi podrška nakon lečenja. Ona obuhvata proveru primenjene terapije, kontrolu zdravlja pacijenta, kao i pomoć u resocijalizaciji i povratku svakodnevnim životnim aktivnostima.

Kako pomoći zavisniku od alkohola

Klinika Dr Vorobjev se izdvaja od drugih centara ne samo najsavremenijim, bezbolnim metodama lečenja, već i stalnim nadzorom od strane vrhunskih lekara i psihijatara koji su cenjeni kako kod nas, tako i u svetu.

U klinici Dr Vorobjev zavisnost se može pobediti, zato nas kontaktirajte na vreme!

 

 

Objavljeno 10/10/2019
Tim Dr Vorobjev Klinike

Podeli ovaj članak:
Previous ArticleNext Article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Call Now Button