Postavite nam pitanje:
Posetite nas: Sremskih Boraca 2E, Beograd, Zemun - Srbija

Kako alkoholizam utiče na vas i na vašu porodicu

alkoholizam

01/02/2019

Alkoholizam je veliki problem koji nastaje zbog preterane i nekontrolisane upotrebe pića. Nažalost, ne smatraju svi da je to problem jer je konzumiranje alkohola društveno prihvatljivo i smatra se normalnim.

Alkohol ne samo što uništava psihičko i fizičko zdravlje zavisnika, on uništava i njene porodične i prijateljske odnose, dovodi do gubitka posla i materijalnih gubitaka i degradacije ličnosti.

Postoji način da se izlečite od ove devastirajuće zavisnosti pre nego što bude prekasno. Naša bolnica Dr Vorobjev tu je da vam pomogne u tome.

Alkoholizam – uticaj na zavisnike

Alkohol uništava brojne organe u organizmu, na prvom mestu jetru, i dovodi do ciroze. Osim toga, izaziva bolove i trnjenje, impotenciju, iritaciju sluzokože želuca (koja može da dovede do čira i raka želuca), oštećuje pankreas (zbog čega je povećan rizik za razvoj dijabetesa), dovodi do povišenja krvnog pritiska i srčane insuficijencije.

Na psihičkom planu dovodi do propadanja neurona i psihičkih problema. Gubitak nervnih ćelija dovodi do lošeg pamćenja i trajnih promena u mozgu. Neretko se javlja i alkoholna epilepsija, veoma dramatično stanje koje odlikuje gubitak svesti, padanje, grčenje i prestanak disanja.

Alkoholno ludilo ili delirijum tremens predstavlja najstrašniju posledicu alkoholizma. Javlja se večernji strah, noćne more i znojenje, ubrzan rad srca i povišena telesna temperatura a ove simptome prati neprepoznavanje drugih ljudi, pojava iluzija i halucinacija.

Delirijum tremens je jako hitno stanje koje ima visoku stopu smrtnosti, zato se lečenje obavlja u hospitalnim uslovima.

Alkohol pored svega izaziva i bolesnu ljubomoru čija je glavna karakteristika stalna sumnja na neverstvo i traženje dokaza koji bi to potvrdili. Ovo stanje može da dovede do nasilnog ponašanja i nažalost, ubistva bračnog druga.

Alkoholizam – uticaj na porodicu

Alkoholizam ne samo što uništava alkoholičara i gura ga na dno, on isto deluje i na njegovu porodicu.

Kada porodica konačno prizna sebi da ima alkoholičara u porodici, a to nije lako, u početku mu pruža razumevanje. Međutim, vremenom dolazi do sve intenzivnijeg pijenja i sve češćih ekcesa, koji dovode do žestokih svađa u kojima učestvuje cela porodica. Obično je bračni partner taj koji pokušava da preuzme kontrolu dok se deca povlače u sebe i žive u konstantnom strahu.

U nekom trenutku postaje jasno da je lečenje jedina opcija. Alkoholičar to odbija ali porodica je svesna da je stvar otišla predaleko.

Posledice alkoholizma su brojne i duboke: dovodi do razvoda brakova, raspada porodica, nebrige za decu, materijalnih i emocionalnih gubitaka, agresije i nasilja i psihičkih problema kod dece. Na društvenom planu alkoholizam je loš model i pogrešan primer koji se ne sme tolerisati.

alkoholizam 1

Lečenje alkoholizma u bolnici Dr Vorobjev

Jednu stvar je bitno uvek imati na umu – alkoholizam je bolest koja se može izlečiti. Činjenica je da alkoholičar uglavnom ne želi da se leči jer ne smatra da ima problem. Upravo tu je ključna porodica, koja mora da ga nagovori da se uključi u proces lečenja.

Lečenje je složeno i obuhvara alkoholičara ali i njegovu porodicu. Nužno je da dođe do promenama u ponašanju svih članova i da se alkoholizam ne toleriše. Uz podršku porodice i stručnu pomoć moguće je odoleti alkoholu i izlečiti se od ove mučne zavisnosti.

Naša bolnica Dr Vorobjev ima impresivno iskustvo kada je u pitanju lečenje raznih vrsta zavisnosti i psihičkih problema. Imamo kompletne programe lečenja zavisnosti od alkohola koje daju sjajne rezultate i uz pomoć kojih ćete zauvek ostaviti alkoholizam u prošlosti.

Objavljeno 01/02/2019
Tim Dr Vorobjev Klinike

Podeli ovaj članak:
Previous ArticleNext Article

3 Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Call Now Button