Postavite nam pitanje:
Posetite nas: Sremskih Boraca 2E, Beograd, Zemun - Srbija

Insomnija – Sve veći problem današnjice

Insomnija

03/02/2020

Insomnija predstavlja poremećaj održavanja sna, teškoće kod uspavljivanja, ali i loš kvalitet sna. Naziv potiče od latinske reči koja u prevodu znači “bez sna”.

Gotovo da ne postoji osoba na svetu koja se nije suočila sa neprospavanom noći. Trenutni problem koji vas muči, kasna večera, previše alkohola ili kofeina, kao i spavanje u sobi u kojoj je upaljen kompjuter ili televizor najčešći su uzroci zbog kojih se vrtimo u krevetu, pokušavajući da pronađemo najbolji položaj za spavanje. Iako jutro nakon ovakvih noći karakteriše pad energije, pospanost i usporeni ritam, ne ostavlja posledice na organizam. Zapravo, već u narednim danima nadoknadićemo izgubljene sate.

Međutim, problem nastaje kada nesanica traje više od nedelju dana ili se ponavlja najmanje tri puta nedeljno u dužem periodu. Tada je reč o insomniji.

Insomnija je jedan od najčešćih zdravstvenih problema savremenog čoveka

Procenjuje se da je više od 50 odsto odrasle populacije doživelo insomniju u trajanju od nedelju dana, dok je kod 10 odsto njih registrovan hronični problem,  odnosno, nesanica koja traje duže od mesec dana. U tom slučaju neophodna je terapija u vidu pilula za spavanje.

Insomnija

Nažalost, nije redak da se iz nje razvije zloupotreba tableta, zatim i zavisnost koja ostavlja ozbiljne posledice na psihičko i fizičko zdravlje.

Prema uzroku nastanka, insomnija se deli na primarnu i sekundarnu.

Primarna nije povezana ni sa jednim zdravstvenim stanjem. Sekundarna, pak, ukazuje da postoji još neki poremećaj. Obično je u pitanju stres, mada mogu da budu i razne bolesti kao što je kancer, artritis, gorušica, anksioznost, poremećaji u radu štitne žlezde, pa i bipolarni poremećaj. U faktore se ubrajaju i pojedini lekovi koji se primenjuju u terapiji.

Takođe, hronični alkoholizam, zavisnost od video igrica i raznih psihoakativnih supstanci dovode do dugoročnog problema sa spavanjem. Dok su, prema mišljenju mnogih stručnjaka, depresija i insomnija neraskidivo povezane. Naime, depresija može biti uzrok nesanice, ali i njena posledica, jer su osobe koje nemaju kvalitetan san razdražljive i nerapoložene što vremenom vodi ka psihičkom problemu.

Kako insomnija utiče na zdravlje?

Insomnija se negativno odražava na imunitet organizma. S obzirom da su svi organi iscrpljeni ne mogu normalno da obavljaju svoje funkcije, pa nastaju brojne tegobe, a nije isključen ni fatalni ishod.

Nedostatak sna utiče, pre svega, na kardiovaskularni sistem, dovodeći do povišenog pritiska. Zatim, nastaju promene u radu endokrinih žlezda, to za posledicu ima povećanje šećera u krvi, tj. pojavu dijabetesa.

Naučno je dokazano da je rizik od moždanog i srčanog udara veći za 25 odsto ukoliko postoje poteškoće sa spavanjem.

Insomnija

Insomnija ostavlja trag i na mentalno zdravlje. Osim depresije česte su halucinacije i napadi panike. Vremenom, dolazi do bržeg odumiranja moždanih ćelija, pa slabe kognitivne sposobnosti.

Lečenje insomnije na klinici Dr Vorobjev

Svakako, za lečenje insomnije veliku ulogu imaju lekovi koji podstiču pospanost. Ipak, treba imati u vidu da ona neće nestati ako se ne otkloni izvor, zato je neophodno rešavanje inicijalnog problema. Upravo u tome se ogleda značaj psihoterapijskog rada na klinici Dr Vorobjev.

Ova privatna bolnica za lečenje zavisnosti ima tim lekara i psihoterapeuta sa višedecenijskim iskustvom u u lečenju psihičkih problema koji su posledica bolesti zavisnosti. Kroz razgovor sa pacijentom može se pronaći ne samo stvarni uzrok insomnije, već i njegovo rešenje.

Bez obzira da li je nesanica posledice upotrebe neke halucinogene droge, alkoholizma ili drugog poremećaja, klinika Dr Vorobjev će vam pomoći da vratite miran san.

 

 

Objavljeno 03/02/2020
Tim Dr Vorobjev Klinike

Podeli ovaj članak:
Previous ArticleNext Article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Call Now Button