Postavite nam pitanje:
Posetite nas: Sremskih Boraca 2E, Beograd, Zemun - Srbija

Značaj psihoterapijskog rada u procesu lečenja bolesti zavisnosti

Značaj psihoterapijskog rada

12/04/2019

Značaj psihoterapijskog rada je ključni za ostvarivanje cilja, a to je potpuna rehabilitacija pacijenta.

Savremeno doba karakteriše tehnološka ekspanzija. Moderni uređaji jesu olakšali svakodnevno funkcionisanje čoveka, ali su doneli i visok stepen dehumanizacije. Čini se da zdravlje čoveka nikada nije bilo ugroženije. Uključujući ne samo fizički, već i psihološki i socijalni aspekt.

U davna vremena svetom su harale zarazne bolesti. Međutim, kraj 20. i početak 21. veka praćeni su stresom, neadekvatnom ishranom, slabom fizičkom aktivnošću i stalnim problemima na poslu i u porodici. Ovi faktori vode ka “modernim”, hroničnim, nezaraznim bolestima koje su poprimile masovni karakter.

Među njima dominantno mesto pripada bolestima zavisnosti. Dostupnost različitih psihoaktivnih supstanci, kao i otkriće novih, doprineli su da se zavisnost uvuče u svaku zemlju, u sve društvene slojeve, pa i u sve generacije.

S obzirom da bolesti zavisnosti prodiru sve dublje i dublje, klinika Dr Vorobjev otkriva vam značaj psihoterapijskog rada u njihovom lečenju.

Značaj psihoterapijskog rada, jer je lečenje dug put

Lečenje narkomanije i bilo kog drugog oblika zavisnosti nije lako. Neophodna je, pre svega, volja i spremnost pacijenta kako bi se suočio sa svojim problemom i prihvatio pruženu pomoć. Intenzivan rad, strpljenje i doslednost odnose se i tim lekara i psihijatara.

Nažalost, većina pacijenata ne može jasno da sagleda velike posledice bolesti zavisnosti. Zato veoma retko pokazuju odlučnost za lečenjem. Jedan od razloga za to jeste nespremnost da napuste tadašnji životni stil. Neurednost, odustajanje od škole ili posla, traženje krivca u porodici, neizvestan opstanak, samo su neke od navika koje su postale normalne pacijentu.

Čak i ako se javi želja za lečenjem, ona vrlo brzo nestaje. Savladava je psihička zavisnost, tj. nagonska potreba za drogom je veća od želje za životom. Pa je sva pažnja usmerena na novi krug konzumiranja, kako bi se ponovo osetilo njeno dejstvo.

psihoterapija-bolesti-zavisnosti

Upravo se u ovoj činjenici može videti značaj psihoterapijskog rada. Naime, nakon otklanjanja fizičke zavisnosti detoksikacijom, neophodno je pobediti i psihu.

Na klinici Dr Vorobjev sprovodi se lečenje bolesti zavisnosti pomoću Ibogaina. Ovom jedinstvenom terapijom deluje se na uzročnike zavisnosti u mozgu, tako da se um oslobađa. Da bi se potpuno otklonio poriv za konzumiranjem, kombiju se i rad sa psihologom i psihijatrom. Samim tim je efekat lečenja na klinici maksimalan.

Značaj psihoterapijskog rada je glavni za rešavanje pravog izvora problema zavisnosti

Lečenje bolesti zavisnosti je kompleksno, jer između pacijenata postoje razlike u pogledu starosti, zanimanja, društvenog sloja, pa i po stepenu zavisnosti i motivaciji.

Polazeći od stava da je svaki pacijent posebna priča, značaj psihoterapijskog rada se ogleda u pronalaženju pravih uzroka koji su doveli do pojave problema.

Pored individualne terapije, neophodna je i porodična, jer bolest pogađa svakog njenog člana. U nastojanju da se očuva porodica, najpre, se radi na rešavanju konfilikata i aktuelnih životnih teškoća. Zatim se popravljaju narušeni porodični odnosi, da bi se na kraju pristupilo otklanjanju dubljih problema koje je bolest prekrila.

Takođe, rad sa porodicom je najbolji način da se pruži podrška voljenoj osobi za vreme i nakon rehabilitacije. Pa se kao krajni rezultat lečenja razvijaju zdrave navike ne samo kod pacijenta, već i novi, bolji odnosi u porodici.

Psihoterapijski rad štiti od pojave recidiva

Psihoterapija je značajno sredstvo u očuvanju efekata lečenja. Nakon kratkotrajnog oduševljenja postignutim rezultatima, kod pacijenata može nastupiti osećaj praznine, depresije, pa i dosade novim načinom života.

Neretko, tada, osobu ponovo opsedaju misli o “uživanju” u psihoaktivnim supstancama. Da se želja ne bi vrlo brzo pretvorila u delo, tu je profesionalna pomoć. Ipak, treba imati u vidu da je značaj psihoterapijskog rada vidljiv jedino ako postoji uzajamno poverenja između terapeuta i pacijenta. Zahvaljujući dobroj interakciji pozitivan ishod lečenja je očekivan.

Plazmafereza - bolnica za lečenje bolesti zavisnosti - Dr Vorobjev

Klinika Dr Vorobjev u svom timu ima iskusne psihijatre i psihologe, koji će vam pomoći da se izborite sa svim teškoćama i izazovima tokom lečenja bolesti zavisnosti.

Objavljeno 12/04/2019
Tim Dr Vorobjev Klinike

Podeli ovaj članak:
Previous ArticleNext Article

3 Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Call Now Button