Postavite nam pitanje:
Posetite nas: Sremskih Boraca 2E, Beograd, Zemun - Srbija

Bolesti koje izaziva upotreba heroina

Bolesti koje izaziva zavisnost

09/12/2020

Heroin je jedna od najzloglasnijih ilegalnih droga. Sličan je drugim opioidima, kao što su opijum i morfijum, i takođe se dobija iz smole cveta maka. Stvoren kao zamena za zavisnike od morfijuma (razvijen kao zamena za zavisnost od opijuma), i sam je postao problem.

Heroin je jedna od droga koja najviše izaziva zavisnost. Ovo posebno pojačava činjenica da je on takođe jedna od najopasnijih droga koje postoje. Uticaji heroina na zdravlje zavisnika su brojni. Heroin je opasan čak i kod kratkotrajne upotrebe.

Iako se u nekim zemljama još uvek koristi u medicinske svrhe (kao sredstvo za ublažavanje bolova), rekreativna upotreba može dovesti do ozbiljnih posledica. Može da nanese značajnu štetu mnogim sistemima u telu.

Kroz ovaj članak možete saznati na koje simptome apstinencijalne krize ili neželjene efekte treba obratiti pažnju. Na ovaj način možete znati kada je vreme da potražite pomoć. Možete saznati više o heroinu i tome kako on polako uništava telo, kao i o tome kako vam program lečenja zavisnosti od heroina može pomoći da ponovo stanete na noge.

Kako se uzima heroin?

Heroin se može naći u različitim oblicima i može se uzimati na više načina, ali nijedan od ovih mnogobrojnih oblika ne čini ga bezbednom drogom. I dalje izaziva zavisnost u bilo kom obliku. Može da uništi zavisnike fizički, mentalno i socijalno.

Pre nego što pređemo na zdravstvene rizike heroina, važnio je da napomenemo puteve kojima se može uzeti. To je zato što su mnoge posledice heroina direktno povezane sa njegovom primenom. Ovo se posebno odnosi na intravenski put, kada se heroin ubrizgava u venu.

Postoji pet glavnih načina na koje se unosi heroin. To su:

 1. Kao injekcija: Ovaj put, poznat kao intravenski, možda je najpopularnije sredstvo kojim zavisnici koriste heroin. Heroin je u većini slučajeva čvrsta supstanca i zahteva razblaživanje pre upotrebe. Ubrizgavanje i higijena pribora su glavni rizici za heroinske bolesti. Zavisnici preferiraju ubrizgani heroin zbog bržeg delovanja.
 2. Kao prah koji se udiše: Takođe poznato kao insuflacija, ovo uključuje ušmrkavanje heroinskog praha, slično kokainu. Heroin ne dolazi uvek u prahu, pa ga možda trebati usitniti. Nakon ovoga, zavisnik koristi bilo koju vrstu cevi da bi ga udahnuo direktno u nosnu šupljinu, gde se apsorbuje kroz sluznu membranu.
 3. Kao udisana para: Ovo se naziva pušenjem, mada ne uključuje stvarno paljenje heroina. Na heroin se toplota primenjuje indirektno, a isparenja se udišu.
 4. Kao supstanca koja se guta: Iako nije poželjno, zavisnici mogu uzimati heroin gutanjem. Na ovaj način je željeni efekat mnogo manji, pa ga zavisnici obično ne koriste na ovaj način.
 5. Kao supozitoriju: Kolokvijalno se naziva plugging. Podrazumeva uzimanje heroina kroz anus ili vaginu. Heroin se razblaži slično kao pre intravenske primene. Zatim se može gurnuti špricem.

Apsorbovaće se kroz sluzne membrane na mestu uzimanja, koje je odgovorno za brže delovanje. U nekim slučajevima, kada ga zavisnik ne razblaži, heroinski prah se utrlja direktno na sluznicu.

Kratkoročni i dugoročni efekti upotrebe heroina

Heroin je vrlo opasna droga i efekti koje može imati mogu biti vrlo ozbiljni. Neki od štetnih efekata heroina na zdravlje mogu se pojaviti ubrzo nakon upotrebe, dok se drugi mogu manifestovati nakon meseci ili godina zloupotrebe heroina.

Kratkoročni efekti upotrebe heroina

Efekti heroina u kratkoročnom periodu upotrebe su široko rasprostranjeni u sistemima na koje utiču. Neki od simptoma koji se mogu javiti ubrzo nakon upotrebe heroina su.

 • Mučnina
 • Povraćanje
 • Gubitak apetita
 • Jak svrab
 • Smanjena funkcija mozga (mentalna magla)
 • Crvenilo i topla koža
 • Pospanost
 • Slabost mišića
 • Usporeno disanje
 • Usporeni rad srca

Čovek ne mora dugo da koristi heroin da bi on predstavljao pretnju po njegov život. Smanjena respiratorna i srčana funkcija, koja se javlja kao kratkotrajni efekat upotrebe heroina, može dovesti do smrti. To će se dogoditi kada pacijent ne diše dovoljno dobro da obezbedi telu kiseonik. Kada mozak ne prima dovoljno kiseonika određeno vreme, to može dovesti do trajnog oštećenja mozga.

Zakažite besplatnu onlajn konsultaciju da biste saznali kako da upravljate ovim simptomima kod sebe ili vaše voljene osobe >>>

Dugoročni efekti upotrebe heroina

Dugoročni efekti upotrebe heroina su veoma ozbiljni, a ako se ne kontrolišu, nekoliko njih na kraju može dovesti do smrti. Ove opasnosti od heroina mogu proizaći bilo iz promena koje upotreba heroina čini na telesnim sistemima, ili usled intravenske upotrebe heroina. One uključuju:

1.Kardiovaskularne:

 • Kolabirane vene (oticanje i začepljenje usled kontinuiranog ubrizgavanja)
 • Vaskulitis (infekcija krvnih sudova)
 • Tromboza (stvaranje ugrušaka u krvnim sudovima)
 • Bakterijski endokarditis (infekcija srčanih zalistaka)

2. Hepatične (jetra) i gastrointestinalne:

3. Centralni nervni sistem:

 • Degenerativne promene u mozgu, što dovodi do lošeg odlučivanja, promena ponašanja i kognitivnih oštećenja
 • Nesanica
 • Depresija

4. Respiratorne:

5. Sistemske:

Koje zarazne bolesti može izazvati heroin?

Zavisnici od heroina se obično okupljaju da bi zloupotrebljavali supstancu. Zavisnici preferiraju ubrizgavanje heroina jer je dejstvo brže nego sa drugim putevima. Tokom ovih perioda korisnici dele intravenski pribor za drogu. Ne uzima se u obzir čišćenje, tako da se igla koju koristi jedan zavisnik prenosi direktno sledećem korisniku. To dovodi zavisnike od heroina u rizik od zaraze bolestima koje se prenose krvlju. U osnovi se može dobiti bilo koja bolest koja se može preneti kroz krv ako zaražena osoba prosledi iglu. Međutim, pošto mogu na kraju postati fatalni ili ozbiljno smanjiti kvalitet života bez lečenja, glavne tri od značaja su hepatitis B, hepatitis C i HIV.

Hepatitis B povezan sa upotrebom heroina

Hepatitis B je bolest jetre koju uzrokuje istoimeni virus.

Ova zarazna bolest može biti akutna ili hronična. Akutna infekcija će dovesti do stanja poznatog kao akutni virusni hepatitis, a to je upala jetre. Simptomi su:

 • Umor
 • Bolovi i slabost u telu
 • Gubitak apetita
 • Groznica
 • Mučnina
 • Povraćanje
 • Tamni urin
 • Žutica (žute beonjače)

Hronična infekcija neće imati simptome ili prouzrokovati hronični hepatitis – dugotrajno zapaljenje jetre. Na kraju može postati ciroza, što je stanje kada se tkivo jetre zamenjuje fibrotičnim tkivom. Šansa za rak jetre je znatno povećana u prisustvu hepatitisa B.

Infekciju hepatitisom B telo obično eliminiše samo, ali ne kod svih ljudi. Ovo dovodi do hronične infekcije, koja na kraju može prouzrokovati rak jetre. Infekcija hepatitisa B se može kontrolisati, ali lek ne postoji.

H3. Hepatitis C povezan sa upotrebom heroina

Hepatitis C uzrokuje virus hepatitisa C (HCV). Dobija se na isti način kao i hepatitis B: kontakt sa krvlju ili telesnim tečnostima zaražene osobe.

HCV takođe može biti akutni ili hronični. Većina pacijenata sa akutnom infekcijom su asimptomatski, ali simptomi koji se razvijaju slični su simptomima hepatitisa B.

Za razliku od hepatitisa B od koga se telo obično samostalno čisti, 80% ljudi sa hepatitisom C prelazi u hroničnu fazu. Tokom ove faze obično nema puno simptoma. Međutim, mogu nastati značajne komplikacije, uključujući:

 • Masnu jetru
 • Cirozu
 • Rak jetre

HIV izazvan unosom heroina

Iako se virus humane imunodeficijencije ili HIV može preneti na više načina, zavisnici od heroina uglavnom ga dobijaju preko igli koje iznova koriste drugi korisnici sa HIV-om.

HIV je virus koji gasi imunološki sistem tela. Kao rezultat, ovo stanje karakteriše niz infekcija. Ne postoje apsolutni simptomi HIV-a, ali telo pacijenta će u suštini ‘pokupiti’ sve patogene kojima je izloženo. Ako se HIV ne tretira, često se upari sa AIDS-om, što je skup simptoma i bolesti koji su rezultat imunološkog sistema ozbiljno oštećenog HIV-om.

AIDS može uzrokovati neka stanja opasna po život. To uključuje kardiovaskularne bolesti, oštećenje mozga, plućne bolesti i rak.

Iako ne postoji lek za HIV, antiretrovirusna terapija je u stanju da skoro potpuno suzbije nivo virusa u telu. Međutim, lekovi se moraju koristiti doživotno.

Kako heroin utiče na jetru?

Jetra je jedan od organa u telu koji upotreba heroina može u osnovi da isključi, ako mu date dovoljno vremena.

Najveći rizik za jetru od upotrebe heroina zasnovan je na mogućnosti zaraze infekcijama poput hepatitisa. Hepatitis B i C mogu na kraju dovesti do ciroze i raka jetre.

Malo je dokaza koji potvrđuju da je sam heroin toksičan za jetru. Međutim, prodaje se na ulici pomešan sa drugim kontaminantima, koji mogu biti hepatotoksični i prouzrokovati direktno oštećenje jetre.

Kako heroin utiče na nervni sistem?

Heroin aktivira određene receptore u mozgu koji dovode do proizvodnje dopamina i drugih hemikalija. Te supstance daju prijatan osećaj koji izaziva euforiju. To je glavni razlog zašto zavisnici koriste heroin. Ali kada telo počne da toleriše heroin, samostalno proizvodi manje ovih hemikalija. U želji da oseti isti nivo zadovoljstva, zavisnik žudi za heroinom i na kraju ga ponovo koristi.

Ovo je jedan od efekata heroina na mozak. Menja put nagrađivanja mozga. Pored toga, usporava funkciju centralnog nervnog sistema, što dovodi do usporenog disanja. Heroin se često kombinuje sa alkoholom i drugim lekovima koji imaju snažan sedativni potencijal. Trajno usporeno disanje može uticati na to kako mozak prima kiseonik. To vremenom dovodi do oštećenja mozga. Veće količine mogu prouzrokovati trajno oštećenje mozga, što može dovesti do smrti.

Kako heroin utiče na srce?

Efekti heroina na srce nastaju usled prisustva kontaminanata u heroinu. Ovi kontaminanti ponekad nisu rastvorljivi u vodi, što može prouzrokovati začepljenje u sudovima. To može ograničiti protok krvi u druge organe, što uključuje i srce, i može prouzrokovati odumiranje tkiva kada im se oduzme krv.

Potencijal za infekcije tokom intravenske upotrebe je takođe krivac. Loše očišćene igle mogu uneti mikroorganizme koji uzrokuju bolest koja se naziva infektivni endokarditis. Ovo je infekcija unutrašnjeg tkiva srca i zalistaka. To može prouzrokovati brojne simptome, uključujući otežano disanje, bol u mišićima, otok, umor.

Ovo ozbiljno utiče na sposobnost rada.

Pored infektivnog endokarditisa, pacijent može imati i sledeće neželjene efekte:

 • Vazodilatacija: širenje krvnih sudova. Rezultira sniženim krvnim pritiskom.
 • Bradikardija: usporeni rad srca. Kada se javi zajedno sa vazodilatacijom, telo će se boriti da pumpa krv adekvatno u sve delove tela. To može dovesti do vrtoglavice, nesvestice, iscrpljenosti i otežanog disanja.
 • Nepravilan rad srca: Srce normalno kuca u određenom ritmu. Međutim, uz konzistentnu upotrebu heroina, ono može početi da kuca nepravilno. Ovi aritmični otkucaji mogu rezultirati neefikasnim pumpanjem krvi.
 • Svi ovi faktori zajedno mogu dovesti do slabog snabdevanja krvi u samom srcu. To može dovesti do infarkta miokarda ili srčanog udara. Bez hitnog lečenja, korisnik heroina od ovoga može da umre.

Često postavljana pitanja o zavisnosti od heroina

Da li zavisnost od heroina ima simptome apstinencijalne krize?

Da. Sve adiktivne supstance dovode do simptoma apstinencijalne krize kada se prekine uzimanje. To je zato što se telo bori da nadoknadi promene koje je samo sebi učinilo zbog druge. Druge su prethodno ispunjavale tu ulogu, ali bez njih telo počinje da ne funkcionipe. Ovi simptomi uključuju:

 • Znojenje
 • Drhtanje
 • Anksioznost
 • Mučnina
 • Povraćanje
 • Depresija
 • Žudnja

Da li mi treba tretman za zavisnost od heroina?

Teoretski, potpuno je moguće da zavisnik od heroina samostalno prestane sa upotrebom heroina. Međutim, u stvarnom svetu to obično ne ide tako. Simptomi apstinencijalne krize izuzetno su uznemirujući, a žudnja je jaka. Društveni krug zavisnika takođe može negativno uticati na želju da prestane. Bez posebno planirane intervencije, zavisnik se obično vraća drogi. Zbog toga su programi lečenja koji pomažu zavisniku na putu ka slobodi pod nadzorom lekara veoma važni. Oni olakšavaju proces pacijentu lekovima i drugim terapijama za smanjenje simptoma apstinencijalne krize i detoksikaciju tela od štetnih supstanci.

Kada treba da započnem lečenje zavisnosti od heroina?

Ako ste vi ili voljena osoba zavisni od heroina, nikad nije prerano za početak. Heroin je jedna od najrazornijih droga. Zavisnost od heroina može uništiti život osobe ako se ne preduzme kontrola. Mnoge od opisanih komplikacija zavisnosti od heroina mogu značajno smanjiti kvalitet života osobe i na kraju mogu dovesti do smrti. Važno je stati im na put kako bi pacijent ostao u najboljem mogućem stanju i integrisao se u zdravo društvo.

Lečenje zavisnosti od heroina pravi je korak ka boljoj budućnosti. Možda vam je potreban sedmodnevni program lečenja zavisnosti od heroina. U nekim slučajevima produženi 14-dnevni program lečenja zavisnosti od heroina može vas vratiti na pravi put.

Obratite se našem medicinskom timu da biste saznali kako da potražite pomoć za zavisnost od heroina >>>

Objavljeno 09/12/2020
Tim Dr Vorobjev Klinike

Podeli ovaj članak:
Previous ArticleNext Article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Call Now Button