Postavite nam pitanje:
Posetite nas: Sremskih Boraca 2E, Beograd, Zemun - Srbija

Znaci heroinske zavisnosti

znaci-heroinske-zavisnosti-4

07/11/2019

Znaci heroinske zavisnosti poznati su više od 100 godina.

Heroin je jedna od najjačih supstanci koja je ikada otkrivena. Iako ga mnogi probaju iz radoznalosti, vrlo brzo postaju uvučeni u začarani krug redovne upotrebe. Stručnjaci naglašavaju da se zavisnost od heroina razvija za samo 3 nedelje. Odnosno, potrebno je samo 10 puta uzeti ovu drogu, pa da se ispolje jasni znaci heroinske zavisnosti.

Heroin se unosi na razne načine – ušmrkavanjem, pušenjem, udisanjem isparenja sa folije ili ubrizgavanjem u venu. U organizmu se gotovo trenutno pretvara u morfij koji se vezuje za receptore u mozgu. Ovi receptori, pak, kontrolišu percepciju boli i sistem nagrađivanja. Pod dejstvom heroina bol nestaje, a pojačan je priliv prijatnih osećanja.

Ukoliko se na vreme ne započne lečenje zavisnosti od heroina, problem postaje hronični. Sa njim dolazi do povećanja tolerancije. Samim tim nastaju teži simptomi fizičke zavisnosti, kao i posledice po psihičko zdravlje. Što potvrđuju i najnoviji statistički podaci. Naime, smrtnost od predoziranja heroinom povećana je 5 puta u poslednjoj deceniji.

znaci-heroinske-zavisnosti-3

Imajući u vidu da ovaj narkotik koristi preko 9,2 miliona ljudi širom sveta klinika Dr Vorobjev vam ukazuje koji su najprepoznatljiviji simptomi heroinske zavisnosti.

Rani znaci heroinske zavisnosti

U početku, znaci heroinske zavisnosti vezani su za ponašanje. Nekada društvena osoba, vaš najbliži se sve više osamljuje, postaje tajnovit. Da bi vrlo brzo u svoj život uveo potpuno nove prijatelje, kao i nove reči u svoj rečnik.

Takođe, menjaju se navike u oblačenju. Kako se heroin najčešće unosi intravenski, korisnici ove droge nose pantalone, košulje i majice dugih rukava u svako doba godine, čak i po toplom vremenu. Na taj način se trude da sakriju ožiljke i modrice od uboda. Upotreba velikih količina parfema, osveživača i mirišljavih sveća u sobi je još jedan način da se sakrije konzumiranje.

Sumnjivo ponašanje prati i nedostatak novca. Verovatno će početi da pozajmljuje od vas ili da prodaje svoje vredne stvari.

Znaci heroinske zavisnosti koji se odražavaju na zdravlje

Uticaj heroina ne može se sakriti. Osim trenutnog osećaja euforije i zadovoljstva, prisutni su i sužena svest, često klimanje glavom i pospanost.

S obzirom da ova droga snižava krvni pritisak i usporava rad srca koža ne prima dovoljnu količinu krvi. Postaje žuta, a lice poprima starački, ispijeni izgled. Povraćanje i mučnina ne moraju biti znak stomačnog virusa. Naročito ako se često javljaju. U tom slučaju mogu da ukazuju na ozbiljniji problem.

znaci-heroinske-zavisnosti-1

Dugotrajna upotreba narušava zdravlje tako da se znaci heroinske zavisnosti ne smeju zanemariti. Usled smanjenog apetita javlja se drastičan gubitak težine. Ova promena je obično iznenadna. Mada nije redak slučaj da osoba pod uticajem narkotika zaboravi da jede ili odluči da umesto hrane novac upotrebi za nabavku nove doze.

Hronično konzimiranje dovodi do hroničnih problema sa plućima, kao što su pneumonija, tuberkuloza i apsces pluća. U više od polovine slučajeva javlja opstipacija.

Heroin smanjuje lučenje pljuvačke. Kao posledica hiposalivacije javlje sindrom suvih usta koji se negativno odražava na stanje usne duplje. Osobe koje pate od zavisnosti mogu prepoznati i po veoma lošim zubima, mnogim kvarovima, krvarenju desni…

Znaci heroinske zavisnosti zavise i od načina unosa. Neko ko puši heroin imaće oštećenu sluzokožu usana, kao i tragove opekotina na ustima ili prstima. Kod ušmrkavanja česta su krvarenja iz nosa, a intravensko konzumiranje, pored tragova uboda, dovodi do problema sa venama.

Znaci zavisnosti koji ukazuju na promenu u karakteru

Glavni cilj osobe koja koristi heroin se svodi na zadovoljenje fizičke i psihičke zavisnosti. Nedostatak motivacije i osećaj odgovornosti se primeni u svim drugim aspektima. Ovakav način života negativno se odražava na posao i školovanje.

Zavisnost se prepoznaje i po naglim promenama raspoloženja, uključujući i nasilno ponašanje. U jednom trenutku sigurni smo da ćete dragu osobu uhvatiti u laži. U želji da prikriju problem, ove osobe se sve više upliću u lažne izgovore.

znaci-heroinske-zavisnosti-2

Ukoliko ste premetiili neki od navednih simptoma kod člana porodice potražite pomoć stručnog tima klinike Dr Vorobjev. Zajedničkim snagama motivisaćemo vašeg najvoljenijeg da se javi na tretman zavisnosti od heroina, jer kod nas ne postoji strah od suočavanja sa zavisnošću.

Uz savremene metode lečenja bolesti zavisnosti i uz stalni nadzor svetski cenjenih lekara i psihijatara vrši se potpuno skidanje sa heroina. Ne samo da ćete uspešno pobediti bolest, već prilikom lečenja nećete osetiti bol i druge negativne efekte oslobađanja zavisnosti.

Na klinici Dr Vorobjev zavisnost se može pobediti. Što dokazuje i više hiljada potpuno rehabilitovanih i resocijalizovanih pacijenata.

Objavljeno 07/11/2019
Tim Dr Vorobjev Klinike

Podeli ovaj članak:
Previous ArticleNext Article

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Call Now Button