Postavite nam pitanje:
Posetite nas: Sremskih Boraca 2E, Beograd, Zemun - Srbija

02/12/2020

razmak dr vorobjev

Sintetičke droge su vrsta droge koje su napravljene u laboratoriji. Za razliku od marihuanekokainaheroina, ova vrsta droge se ne dobija preradom određene biljke, već je proizvedena od neprirodnih materijala. Ova droga je okategorisana kao opasnija i, ponekad, smrtonosnija, od one koja se dobija preradom biljke.

Proizvodnja i prodaja sintetičkih droga postala je izuzetno velika, unosna i smrtonosna industrija. Veoma je teško stati joj na put i savladati proizvodnju i distribuciju. Tokom poslednje decenije, pronađeno je stotine različitih vrsta droge na ulici. Hemičari, kao i dileri drogom, prepoznali su ogroman profit u ovoj delatnosti i odlučili su da iskoriste priliku.

Zašto su sintetičke droge popularne?

Sintetičke droge postoje decenijama. Prve hemijski proizvedene droge bile su LSD, Ekstazi (MDMA), amfetamini i metamfetamini. Najpre su se pojavile u Americi, a potom i u Evropi.

Tokom 2009. godine broj novih, veštački proizvedenih, psihoaktivnih supstanci počeo je da se povećava. Najrasprostranjeniji su kanabinoidi koji su poznati i kao sintetička marihuana. Takođe i katonini koji je prodaju kao so za kupanje. Posle 2015. godine, broj sintetičkih droga se ubrzano povećava kako u Americi, tako i u Evropi.  Tokom 2018. godine proizvodnja i konzumacija sintetičkih droga se smanjila u odnosu na 2015. godinu. Ipak, statistika je izuzetno alarmantna i nije za zanemarivanje. Sintetičke droge koriste uglavnom mlađi koji ne samo da uništavaju svoj organizam, već i budućnost, kao i socijalni život.

Neretko se sintetičke droge mogu prodavati kao legalna supstanca, na primer, lek protiv bolova. Hemičari mogu samo za jedan molekul da izmene sastav supstance koja nije dozvoljena i da dobiju pilulu koja nije opisana u krivičnom zakonu.

Veoma su traženi jer su jeftini, novi, pa samim ti i zanimljivi i lako dostupni. Ponekad imaju veoma snažan efekat i njihovo dejstvo može da bude nepredvidivo.

Sintetičke droge i njihove opasnosti

Ukoliko nekome pozli usled konzumacije droge, teško je utvrditi kako doktori da mu pomognu, jer se veoma često ne zna šta je osoba konzumirala. Izmena samo nekoliko molekula značajno menja delovanje tablete i uticaj na organizam. Nekad je moguće dobiti i sintetički napravljen heroin koji može da usmrti osobu izuzetno brzo.

Smatra se da je prva sintetička droga nastala osamdesetih godina. Tih godina, menjanjem sastava pilula, nastala je droga poznata kao „sintetički heroin„. Supstanca je bila poznata kao MPPP, ali je jedan hemičar napravio grešku i nepažnjoj proizveo MPTP, visoko toksičan lek. Njegovi korisnici su preko noći razvili simptome Parkinsonove bolesti i najmanje dve osobe su izgubile život.

U nekim slučajevima, testovi na drogu u bolnici, ne mogu da otkriju koji lek je uzet, pa samim tim i pravovremena pomoć izostaje. Upravo zbog toga, konzumacija sintetičke droge može da bude izuzetno opasna.

Sintetičke droge stvaraju i brojne psihičke probleme. Paranoja i anksioznost su samo neke od njih. Zbunjenost, komfuzija i halucinacije su, takođe, veoma česta pojava. Napadi panike i povećana želja za seksom javljaju se u velikom broju slučajeva. Događa se i da delirijum toliko eskalira da ima uticaj na mišiće, pa čak i da uzrokuje smrt. Problemi sa pamćenjem, povišena temperatura, kolaps organa koji dovodi do smrtnog ishoda, ali i euforija i mučnina neretko se pojavljuju kod konzumenata sintetičkih droga.

Lečenje zavisnosti od droga

Lečenje zavisnosti od droga neophodno je sprovesti u kliničkim uslovima i ne pokušavati samostalno se izboriti sa tim. Doktori pružaju najbolju terapiju pacijentima jer na osnovu dijagnostike stanja pacijenata kreiraju tretman za svakog pacijenta pojedinačno. Ta terapija je u potpunosti prilagođena potrebama zavisnika.

Tim klinike za lečenje bolesti zavisnosti Dr Vorobjev čine medicinski eksperti koji imaju dugogodišnje iskustvo u lečenju pacijenata koji imaju problem sa zavisnosti. Nalazimo se u Beogradu, glavnom gradu Srbije, u mirnom delu grada koji je idealan za rehabilitaciju pacijenata.

Kontaktirajte nas putem e-mail adrese, telefonom, ili putem čet aplikacije na našem sajtu, a mi ćemo vam u veoma kratkom roku odgovoriti na sve nedoumice. Mi smo tu zbog vas i umemo da pomognemo. Na vama je samo da odlučite da promenite svoj život na bolje i da nas kontaktirate.

Objavljeno 02/12/2020
Tim Dr Vorobjev Klinike

Podelite ovaj članak:

Poslednje sa našeg bloga

razmak dr vorobjev

Apstinencijalna Kriza i Detoksikacija od Oksikodona

Mogući neželjeni efekti oksikodonaSimptomi apstinencijalne krize od oksikodonaKoliko traje apstinencijalna kriza od oksikodona?Šta je detoksikacija od oksikodona i kako se

Lečenje Zavisnosti od Oksikodona

Šta je oksikodon i zašto izaziva zavisnost?Farmaceutski i sleng izrazi za oksikodonZnaci i simptomi zavisnosti od oksikodonaKratkoročni i dugoročni efekti

Call Now Button