Postavite nam pitanje:
Posetite nas: Sremskih Boraca 2E, Beograd, Zemun - Srbija

02/12/2020

razmak dr vorobjev

Lečenje zavisnosti od heroina i ostalih opijata (metadona, trodona, substitola, subuteksa) ima svoje osobenosti

Za Narkotike Ove Grupe Karakteristično Je Redovno, Svakodnevno Uzimanje, Rast Tolerancije (Tj. Stalno Povećanje Doza), Jaka Fizička I Psihička Zavisnost. Potreba Za Narkotikom Kod Zavisnika Od Heroina Slična Je Gladi I Žeđi, Jer Bez Narkotika Organizam Doživljava Veliki Stres, Kada Zavisnik Oseća Mučne Simptome Fizičke I Psihičke Krize. Upravo Zbog Činjenice Da Sama Zavisnost Ima Svoje Osobenosti I Sam Proces Lečenja Zavisnosti Od Heroina Je Dosta Dugotrajan I Zahteva Učešće Samog Pacijenta.

lecenje zavisnsoti od heroina

Postoji mnogo tačaka gledišta o tome kako pravilno lečiti zavisnost od heroina

Neki smatraju da pacijent treba da se „slama“ tako što će patiti zbog skidanja „na suvo“ i da, kada zapamti svoje muke, neće više hteti da uzme narkotik. Drugi smatraju da redovna upotreba heroina utiče na mozak tako da osoba više uopšte nije sposobna da bude u trezvenom stanju. Jedini način oni vide u tome da zamene heroin „bezopasnijim“ metadonom ili suboteksom i da kontrolišu uzimanje ove supstance. Neko savetuje da se uzimaju blokatori za drogu, nekom je pomogla crkva, neko će u očajanju pokušati da se leči od heroina alkoholommarihuanom i tabletama za smirenje.

Zaista postoji mnogo načina za izlečenje zavisnosti od narkotika i svaki od njih ima uspešne i neuspešne primere

Mi za svakog pacijenta ponaosob biramo ono što bi mu najviše odgovaralo, npr. za nekog proces detoksikacije treba da bude postepen, bez velikog medicinskog opterećenja. Drugom pacijentu ovaj metod neće odgovarati, jer uzimajući 3-4 grama dnevno intravenski na svaka dva sata, zavisnik će osećati toliko jaku želju da ponovo uzme heroin i još ne osetivši teške simptome krize, on će zbog želje za narkoticima govoriti da se predomislio i da ne želi da se leči. U tom slučaju lečenje mora biti forsirano i jako, kako bi se u potpunosti kontrolisale fizičke i psihičke promene u organizmu pacijenta.

Medicina i lečenje zavisnosti od heroina

U fazi detoksikacije pomoću kombinovanja medikamenata mogu se praktično potpuno otkloniti svi neprijatni simptomi:

  • bolovi u nogama
  • bolovi u leđima
  • bolovi u zglobovima
  • osećaj toplote
  • osećaj hladnoće
  • kijanje
  • zevanje
  • bolovi u stomaku
  • dijareja

Pacijentima su neugodni osećaji nemira u telu, kao i sindrom nemirnih nogu. Uveče, dok pokušava da zaspi, pacijent se vrti u krevetu i ne može da nađe udoban položaj, mišići i zglobovi počinju da se rastežu, uvrću i lome. Ovo mučno stanje sami zavisnici zovu “bicikl, brejk dens, roštilj”.

Da bi zaspao, narkoman uzima sedativna sredstva u ogromnim količinama – rivotril, flormidal, bensedin. To ne pomaže, iako postoji način da se neutrališe ovaj simptom pomoću sasvim drugih preparata.

Lečenje zavisnosti od heroina

“Skidanje” s narkotika

Da bi se pacijent očistio, „skinuo“ s narkotika, mi koristimo infuzionu terapiju, neurovegetativnu zaštitu, stimulacije endogenog opioidnog sistema, kombinaciju neuropeptida, farmakoterapiju koja stvara zaštitno kočenje u centralnom nervnom sistemu. Regeneraciju organizma u kratkom roku omogućava davanje pacijentima hepatoprotektora, vitamina, metaboličkih preparata, kao i stimulisanje imuniteta. Brže se pojavljuje apetit, normalizuje se spavanje, smanjuje se potreba za medikamentima.

Nakon završetka detoksikacije nastupa najvažniji trenutak u lečenju zavisnosti od heroina

Tada je želja za narkoticima jača od svega i ukoliko pacijent prekine sa lečenjem, onda se vraća narkoticima već za nekoliko dana. Ovo je trenutak psihičke krize, opsesivno-kompulzivne želje za heroinom. Od ranog jutra pacijenta spopadaju misli o tome kako da nađe novac za narkotike, kako da oseti dejstvo supstance, tj. prijatno blaženstvo. Ove misli praktično nisu pod kontrolom voljnih procesa i prosto je u tom trenutku glupo govoriti zavisniku da će ga narkotici uništiti.

Lečenje želje za drogom ili Psihokorekcija treba da slomi narkomanske stereotipe u pamćenju pacijenta, da na nivou podsvesti izbriše privlačnost narkotika. Ovo nije moguće postići samo razgovorima, uticaj na pacijenta mora biti mnogo intenzivniji. Hipnoza, informaciona terapija, stimulacija prirodnog sistema endorfina, audio-vizuelna stimulacija i korekcija asimetrije između moždanih hemisfera dovode do toga da pacijent primećuje da mu se raspoloženje stabilizovalo, da više nema “crva u glavi”, da njegove misli postaju pozitivnije, da ne sanja više narkotike. U ovoj fazi može se sprovoditi psihoterapija, na svesnom nivou mogu se s pacijentom razmatrati planovi aktivnosti u budućnosti, da se ponovo uspostave normalni porodični odnosi, obrazuje nov model ponašanja.

NAJVAŽNIJI TRENUTAK U LEČENJU ZAVISNOSTI OD HEROINA

Nakon psihokorekcije prelazi se na fazu očuvanja rezultata. U tom cilju često se koristi farmakološka blokada, koriste se antagonisti opioida – naltrekson (naloreks, revija, antakson). Kada pacijent uzima blokator ili kada je zaštićen implantom, upotreba narkotika postaje nemoguća/opasna. Redovne kontrole nakon ispisa iz bolnice, poštovanje preporuka lekara, uzimanje terapije za održavanje stabilnog stanja pacijenta, uzdržavanje od uzimanja drugih psihoaktivnih supstanci, izbegavanje provocirajućih situacija i organizacija slobodnog vremena završavaju proces odvikavanja od narkotika.

Ne pretendujemo na to da smo otkrili tajnu uspešnog lečenja za svakog narkomana, jer na rezultat utiče mnogo faktora i, naravno, važni su volja i saradnja od strane samog pacijenta. Ali raspolažemo dovoljnom količinom znanja, metoda, tehnika da bi šanse za ozdravljenje bile veoma velike. Naši medicinski programi nisu rezultat samo našeg iskustva i istraživanja, već koristimo efikasne i napredne tehnologije lečenja koje se primenjuju u različitim zemljama.

Saznajte više informacija o našim tretmanima lečenja zavisnosti od heroina.

Objavljeno 02/12/2020
Tim Dr Vorobjev Klinike

Podelite ovaj članak:

Poslednje sa našeg bloga

razmak dr vorobjev

Apstinencijalna Kriza i Detoksikacija od Oksikodona

Mogući neželjeni efekti oksikodonaSimptomi apstinencijalne krize od oksikodonaKoliko traje apstinencijalna kriza od oksikodona?Šta je detoksikacija od oksikodona i kako se

Lečenje Zavisnosti od Oksikodona

Šta je oksikodon i zašto izaziva zavisnost?Farmaceutski i sleng izrazi za oksikodonZnaci i simptomi zavisnosti od oksikodonaKratkoročni i dugoročni efekti

Call Now Button