Postavite nam pitanje:
Posetite nas: Sremskih Boraca 2E, Beograd, Zemun - Srbija

22/12/2020

razmak dr vorobjev

Šta je benzodiazepin?

Benzodiazepini ili benzosi su lekovi čija struktura sadrži benzenski prsten i diazepinski prsten. Takođe su deo sedativa i anksiolitika zbog depresije centralnog nervnog sistema i efekata ublažavanja anksioznosti. Najčešći primeri uključuju diazepam, klonazepam, lorazepam, bromazepam, ksanaks (alprazolam), rohipnol, hlordiazepoksid.

Benzodiazepini se prepisuju jednom ili kratko u situacijama akutnog nepodnošljivog stresa. Postoji pogrešno mišljenje da su benzodiazepini korisni ljudima sa mentalnim i psihološkim problemima kao što su napadi panike, depresija, anksioznost i drugi poremećaji kada se uzimaju na odgovarajući način na recept. To je zato što benzodiazepini deluju poboljšavajući delovanje GABA, čineći tako neurone manje nadraživim. Međutim, nakon nekoliko nedelja konzumiranja (ako se koriste duže od 21 dana), oni mogu izazvati zavisnost i osoba može razviti zavisnost od benzodiazepina.

Iz ovog članka ćete saznati sve što treba da znate o zavisnosti od benzodiazepina, koje su njene manifestacije, kako se može lečiti i koji su očekivani ishodi detoksikacije od benzodiazepina.

Zavisnost od benzodiazepina

Zavisnost od benzosa se javlja prilično brzo. Posle dve do četiri nedelje svakodnevne upotrebe, telo se navikne na njegove efekte koji stvaraju osećaj zaštite, sigurnosti i stabilnosti. Ovo je geneza zavisnosti od benza, i telo će u jednom trenutku početi da toleriše prethodnu dozu i tražiće veće doze da bi održalo te osećaje. Ovo će ubrzati zavisnost i pokrenuti niz ciklusa. Na kraju, niz  kulminira zavisnošću od benzodiazepina.

Nedugo nakon upotrebe benzodiazepina, osoba postaje uznemirena, paranoična, agresivna i depresivna. U nedostatku supstance, javlja sejedva podnošljiv simptom apstinencijalne krize koji karakterišu:

 • anksioznost
 • drhtanje
 • nejasan govor
 • zamagljen vid
 • nesanica
 • glavobolja
 • povećana salivacija
 • oticanje ruku i stopala
 • a ponekad čak i grčevi.

Takođe, benzodiazepini negativno utiču na celo fizičko i psihološko stanje organizma, posebno na pamćenje. Oni mogu dovesti do takozvane anterogradne amnezije kada se osoba neko vreme ne seća određenih situacija, razgovora, događaja.

Iznenada, benzodiazepini koji su davali unutrašnji mir i iluziju života okreću se protiv korisnika koji postaje nesiguran, uplašen i koji ne može normalno da funkcioniše ni na jednom polju.

Tako benzodiazepini mogu izazvati jaku fizičku i psihološku zavisnost. Često ih koriste pacijenti koji su već zavisni od nekih drugih supstanci kao što su opioidni lekovi, antidepresivi i / ili alkohol, a ove kombinacije su posebno opasne.

Starost i pol korisnika benzodiazepina

Kako benzodiazepini izazivaju zavisnost?

Studije sugerišu da zavisnost od benzodiazepina ide istim putem kao i zavisnost od opioida i kanabinoida. Zavisnost je posledica povećane aktivnosti dopaminergičnih neurona, koja posreduje preko alfa-3 podtipa GABA receptora, što takođe objašnjava efekat nagrade na korisnike benzodiazepina. Iako se ne preporučuju kao primarni izbor i za dugoročni tretman anksioznosti i depresije, benzosi se često prepisuju zbog brzog početka delovanja.

Simptomi zloupotrebe benzodiazepina

Iako su benzoic sedativi, oni izazivaju jaku zavisnost. Zloupotreba i zavisnost od benzodiazepina mogu se javiti u širokom spektru simptoma. Oni uključuju pospanost, promene u ponašanju, promene raspoloženja, slabost, motoričku nekoordinaciju i letargiju. Oni su naširoko poznati kao znaci zavisnosti od benzosa, a korisnici su takođe u povećanom riziku od samoubilačkih misli.

 Simptomi apstinencijalne krize se obično javljaju kada pacijent pokuša naglo da zaustavi upotrebu ili smanji doze bez odgovarajućeg nadzora lekara. Ovi simptomi i posledice poremećaja upotrebe benzodiazepina (BUD) manifestuju se na sledeći način:

 1. Osoba izbegava prijatelje, porodicu i obaveze da bi koristila lek.
 2. Osoba osigurava adekvatne doze kod kuće kako ne bi ostala bez leka.
 3. Benzo zavisnik će ruaditi bilo šta da plati lek, poput pozajmljivanja novca, krađe, pražnjenja računa u banci ili povećanja limita kreditnih kartica.
 4. Osoba se bavi rizičnim aktivnostima kao što je vožnja nakon upotrebe leka.
 5. Osoba troši sve veću količinu vremena i energije na različite aspekte zloupotrebe leka.
 6. Smanjeno održavanje higijene ili nege.
 7. Osoba je neobično tajna u vezi sa svojim dnevnim rasporedom i / ili laže kako bi sakrila zloupotrebu supstance.
 8. Doživljavaju se promene u raspoloženju ili ličnosti.

Konsultujte se da biste saznali kako da kontrolišete ove simptome kod sebe ili vaše voljene osobe >>>

Vremenska linija apstinencijalne krize kod upotrebe benzodiazepina.

Lečenje zavisnosti od benzodiazepina

Idealan cilj je otkrivanje uzroka poremećaja zavisnosti na osnovu sveobuhvatne analize i pristup celom procesu lečenja na osnovu toga. Bolničko lečenje obično traje 10–14 dana da bi se uspešno rešio problem zavisnosti i stabilizovalo stanje pacijenta. Podeljen je u tri faze.

Dijagnostika

Dijagnoza je prva i značajna faza lečenja tokom koje se procenjuje fizičko i psihološko stanje pacijenta. Ovo je početna faza koju prati formiranje individualnog pristupa pacijentu. Ovo se odnosi na kombinaciju posebnih medicinskih metoda usmerenih na bezbolnu detoksikaciju tela radi istovremene zaštite oštećenih organa i zdravlja pacijenta. Standardni dijagnostički pregled za procenu fizičkog stanja uključuje:

 • Analiza urina
 • Testovi na hepatitis B i C, HIV infekciju
 • Opšta analiza krvi
 • Biohemijsko ispitivanje krvi
 • EKG
 • Internistički pregled

Standardni dijagnostički pregled za procenu psihološkog stanja uključuje psihodiagnostiku. Reč je o psihološkim testovima koji se koriste za određivanje nivoa zavisnosti, posledica upotrebe supstanci na mentalno zdravlje, otkrivanja znakova psiholoških poremećaja, prisustva depresije, stepena motivacije za lečenje i samokritičnosti očuvanja voljnih mehanizama.

Nakon postavljanja dijagnoze, tim lekara razvija plan lečenja. Ako se u rezultatima utvrde odstupanja, sprovode se dodatni testovi, i prepisuje se terapija za prateće bolesti.

U zavisnosti od problema, moguće je uraditi dodatne testove, uključujući MRT, EEG, ultrazvuk, rendgen, endoskopiju, analizu koncentracije lekova i droga, kardiološki pregled, neurološki pregled, endokrinološki pregled.

Detoksikacija

Proces detoksikacije počinje odmah i uključuje svakodnevnu primenu infuzije i lekova u prvih nekoliko dana. Farmakoterapija (psiho-stabilizatori i terapija apstinencije) pomaže u zaustavljanju promena u mozgu koje nastaju usled odsustva benzodiazepina. Simptomi krize nestaju, a njihov efekat je sveden na minimum. Simptomi krize se takođe eliminišu i benzodiazepini se uklanjaju iz tela. Redovni testovi se izvode obavezno dok se telo temeljno ne očisti od sedativa.

Tokom detoksikacije, pacijent je pod stalnim medicinskim nadzorom. Takođe, neophodno je sledeće:

 1. Detoksikacija je brza.
 2. Pacijent ne oseća bol.
 3. Spavanje i apetit pacijenta se normalizuju.
 4. Raspoloženje pacijenta se stabilizuje.
 5. Nema više anksioznosti ili depresije.
 6. Detoksikacija daje pacijentu sposobnost da živi i funkcioniše u budućnosti bez tableta.

Procena rezultata

Na kraju lečenja ishodi se procenjuju. Analize urina su negativne na benzodiazepin, a fizičko i psihološko stanje pacijenta je stabilno. Priprema za otpust je završena, a pacijent i njegova porodica dobijaju uputstva koja se slediti nakon otpuštanja iz bolnice. U razgovoru sa pacijentom, lekari planiraju svoje dalje aktivnosti i savetuju uspešnu rehabilitaciju i resocijalizaciju u pokušaju pacijenata da se vrate normalnom životu.

Nakon tretmana, kada se proceni da ne postoji rizik od krize, a test na benzodiazepina je negativan, pristupa se fazi neurometaboličkih promena. Ovo je faza regeneracije onoga što su benzodiazepini oštetili.

Postoji li šansa da se oslobodite zavisnosti?

Ako ste vi ili neko vama blizak zavisnik od benzodiazepine, to može biti vrlo mračna situacija. Ali brz oporavak je moguć ako se pravilno kontroliše. Većina onih koji traže rešenje problema mogu se osloboditi loših navika, povratiti zdravlje i postati punopravni članovi društva.

Saznajte kako da dobijete pomoć u borbi protiv zavisnosti od benzodiazepina i započnete zdrav život >>>

Objavljeno 22/12/2020

Tim Dr Vorobjev Klinike

Podeli ovaj članak:
Call Now Button