Postavite nam pitanje:
Posetite nas: Sremskih Boraca 2E, Beograd, Zemun - Srbija

Kompleksna bezbolna detoksikacija od Benzodiazepina

razmak dr vorobjev

Benzodiazepini su psihoaktivni lekovi koji spadaju u grupu anksiolitika. Među najpoznatijima su: Diazepam, Lorazepam, Bromazepam, Xanax (Ksalol), Rohypnol, Bensedin.

Iako služe kao glavni lekovi za rešavanje problema nesanice i uznemirenosti, imaju dejstvo da korišćenjem stimulišu zaštitne mehanizme našeg organizma.

Benzodiazepini deluju tako što jedno vreme pomognu da se opustimo, zaboravimo na problem i maskiramo ga, ali već nakon četiri nedelje konzumiranja izazivaju zavisnost i osoba više ne može normalno da živi bez njih.

Posebno je opasna kombinacija benzodiazepina sa alkoholom jer dovodi do gubitka koordinacije pokreta, što je posebno opasno za vreme vožnje i veoma je često uzrok saobraćajnih nezgoda.

Benzodiazepini negativno utiču na celo fizičko i psihičko stanje organizma, posebno na memoriju. Mogu dovesti do takozvane anterogradne amnezije gde se čovek neko vreme uopšte ne seća pojedine situacije, razgovora, događaja…

Zavisnost od Benzodiazepina

Posle dve ili tri nedelje svakodnevnog korišćenja benzodiazepina, organizam se navikava na njegova dejstva koja stvaraju osećaj zaštićenosti, sigurnosti i stabilnosti. Nakon toga organizam traži više, potrebne su veće doze kako bi se taj osećaj održavao, i tada dolazi do njihove zloupotrebe.

Nedugo nakon korišćenja benzodiazepina čovek postaje radražljiv, paranoičan, agresivan i depresivan. A u nedostatku supstance, javlja se teško podnošljivi sindrom apstinencijske krize, uznemirenosti, drhtavice, nesanice, pojačanog lučenja pljuvačke, grčenje nogu i ruku a ponekad čak i konvulzija.

Odjednom benzodiazepin, koji daju unutrašnji mir i iluziju života, okreću se protiv njega i javlja se osećaj nesigurnosti, strahova i nemogućnosti normalnog funkcionisanja na svim poljima.

Benzodiazepini grade jaku fizičku i psihičku zavisnost i nije redak slučaj da ga koriste pacijenti koji su već zavisnici od pojedinih supstanci, najčešće narkotika ili alkohola. Medjutim, njih koriste i osobe sa psihičkim problemima kao što su napadi panike, depresija, anksioznost i drugi poremećaji.

Zato je pre tretmana lečenja zavisnosti od benzodiazepina veoma bitno prikupiti sve bitne informacije u vezi sa zdravstvenim stanjem pacijenta, kako fizičkim tako i mentalnim.

Lečenje zavisnosti od benzodiazepina - Dr Vorobjev

Faze detoksikacije od Benzodiazepina

Lečenje u našoj bolnici obično traje 14 dana, kako bi se uspešno rešio ovaj kompleksan problem zavisnosti i stabilizovalo stanje pacijenta.  Dijagostika je početna faza lečenja, zatim se formira individualni pristup pacijentu koji se odnosi na kombinaciju specijalnih medicinskih metoda u cilju bezbolne detoksikacije organizma, kako bi se u isto vreme zaštitili oštećeni organi i zdravlje pacijenta.

Proces detoksikacije počinje odmah i uključuje svakodnevno davanje infuzije i lekova koji gase  promene u mozgu do kojih dolazi usled odsustva benzodiazepina. Takođe se gase simptomi apstinencijalne krize i njihovo dejstvo se svodi na minimum.

Detoksikacija u stvari daje pacijentu mogućnost da u budućnosti normalno živi i funkcioniše bez tableta.

Cilj klinike Dr Vorobjev

Cilj klinike Dr Vorobjev jeste da na osnovu svih analiza otkrijemo uzrok nastanka bolesti zavisnosti i na taj način pristupimo celokupnom procesu lečenja.

 1. Dijagnostika – prva i veoma važna faza lečenja. Suština dijagnostike je da se proceni fizičko i psihičko stanje pacijenta. Za procenu fizičkog stanja pacijenta standardni dijagnostički pregled podrazumeva:
 • urin test
 • testove na hepatitis B i C, HIV infekciju
 • opštu analizu krvi
 • biohemijsko ispitivanje krvi
 • EKG
 • pregled lekara interniste

Za procenu psihičkog stanja pacijenta standardni dijagnostički pregled podrazumeva psihodijagnostiku (psihološke testove koji utvrđuju nivo zavisnosti, u kojoj meri su izražene posledice uzimanja benzodiazepima po mentalno zdravlje. Da li postoje znaci psihičkih poremećaja? Da li je prisutna depresija, koliki je stepen motivacije za izlečenjem, samokritičnost i očuvanje voljnih mehanizama?)

Tim lekara nakon dijagnostike pravi plan lečenja. U slučaju da se dijagnostikom otkriju ozbiljniji zdravstveni problemi, organizuju se dodatna ispitivanja i propisuje terapija za propratne bolesti.

U zavisnosti od problema, može se uraditi MRT, EEG, ultrazvuk, rentgen, endoskopija, analize, koncentracije medikamenata i narkotika, pregledi kardiologa, neurologa, endokrinologa, infektologa itd. Pomenuta dodatna ispitivanja ne ulaze u cenu ovog paketa lečenja i dodatno se plaćaju.

 1. Detoksikacija – Detoksikacija traje prvih nekoliko dana. Uklanjaju se simptomi apstinencije i čisti se organizam od benzodiazepina.

Tokom detoksikacije pacijenti svakodnevno dobijaju infuzije i farmakoterapiju, (psihostabilizatore i protivapstinentnu terapiju). Pored toga redovni testovi urina su obavezni, sve dok se organizam potpuno ne očisti od sedativnih supstanci.

Izuzetno je važno da:

 • detoksikacija bude brza
 • da pacijent ne oseća i ne trpi bol
 • da se san i apetit pacijenta vrate u normalu
 • da raspoloženje pacijenta postane stabilno
 • da više nema ni anksioznosti ni depresije.
 1. Evaluacija rezultata – Na kraju lečenja vrši se evaluacija rezultata lečenja, testovi urina su negativni na prisustvo benzodiazepina, fizičko i psihološko stanje pacijenta je stabilno. Vrši se priprema za ispis iz bolnice a pacijentu i njegovoj rodbini, daju se instrukcije ponašanja prema pacijentu.

U razgovoru sa pacijentom pravi se plan aktivnosti i pružaju mu se saveti za uspešnu rehabilitaciju i resocijalizaciju, kako bi se što pre vratio normalnom životu.

Tretman traje 14 dana i nakon njega, kada se proceni da opasnost od krize ne postoji i da je test na prisustvo benzodiazepina negativan pristupa se sledećoj fazi, neurometaboličkim promenama, to jest, fazi regeneracije onoga što je benzodiazepinima oštećeno.

Pored procesa lečenja celokupni program na klinici Dr Vorobjev obuhvata i transport pacijenta od aerodroma ili stanice do naše klinike kao i povratak nakon lečenja.

Važno je napomenuti da su lekari i medicinske sestre su 24 časa dnevno i sedam dana u nedelji na raspolaganju pacijentima. Svi lekari su sertifikovani anasteziolozi, psihijatri i psiholozi sa 10-25 godina iskustva. Klinika zapošljava više od 60 ljudi. O bezbednosti pacijenata i osoblja brine angažovano obezbeđenje, a ceo objekat je i pod video-nadzorom.

Call Now Button