razmak dr vorobjev

Da svaki lek ima i svoju negativnu stranu, možemo videti na primeru zavisnosti od Ritalina. Naime, lek koji se koristi kao terapija za različite neurološke poremećaje i te kako može postati predmet zloupotrebe i naizgled ,,kraća prečica,, do superiornijih kognitivnih sposobnosti. Međutim, šta je s posledicama, kako prepoznati i lečiti zavisnost pitanja su koja nam se sama nameću.

Lečenje zavisnosti od Methylphenidate (Ritalin)

Šta je metilfenidat (Ritalin)?

Kada je 1944. godine hemičar Leandro Panizon otkrio supstancu koja stimuliše koncentraciju, motiviše i poboljšava naše intelektualne sposobnosti, nazvao ga je po svojoj supruzi Riti. Upravo ga je i Rita rekreativno koristila tokom svojih partija tenisa. Međutim, tada ni Leandro ni Rita nisu bili upoznati s negativnim efektima ovog leka.

Metilfenidat, odnosno Ritalin spada u grupu psihostimulansa, farmakoloških preparata koji direktno utiču na centralni nervni sistem. Kada govorimo o ovoj grupi farmakoloških proizvoda, važno je napomenuti da postoje ilegalni i psihostimulansi koji su legalni. Neki od najpoznatijih zakonom zabranjenih supstanci su amfetamin i ekstazi, a kada govorimo o legalnim psihostimulansima, mnogi će se iznenaditi, ali tu spadaju kofein i nikotin – kafa i cigarete. S druge strane, postoji čitava grupa lekova i koristi se za lečenje različitih oboljenja i poremećaja. Upravo metilfenidat, odnosno Ritalin spada u legalne psihostimulanse. Ukoliko se osoba suočava s teškim poremećajima spavanja (narkolepsija) i ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) koji je kod nas poznatiji kao poremećaj pažnje, verovatnoća je da će im Ritalin biti deo terapije. Poremećaj pažnje karakterističan je za neurološki razvoj dece, a najčešće se odlikuje nedostatkom pažnje, koncentracije i impulsivnim ponašanjem.

Efekti zloupotrebe Ritalina

Pored toga što je deo terapije kod navedenih neuroloških poremećaja, Ritalin je neretko i predmet zloupotrebe, upravo zbog svojih efekata na centralni nervni sistem. Osobe koje ga koriste, a da nije deo lekarske terapije, primenjuju ga intravenozno ili intranazalno, tj. ušmrkavanjem. Time se efekat Ritalina povećava i deluje poput kokaina, izaziva jak osećaj euforije. Pored toga, Ritalin se naziva i ,,pametna droga,, a koristi se među učenicima. Razlog leži u tome što povećava kognitivne sposobnosti, pa će tako za isto vreme učenici obaviti mnogo više zadataka. Snažno fokusiranje pažnje, pojačana koncentracija i motivisanost, kao i odsustvo umora javljaju se nakon uzimanja Ritalina. Upravo jer nije u pitanju konvencionalna droga, već legalna supstanca koja se koristi u lečenju, pospešuje i ohrabruje zloupotrebu Ritalina.

Znaci i simptomi zavisnosti od Ritalina

Iako zavisi od količine i učestalosti uzimanja supstance, pravilo je da lek Ritalin zavisnost kod većine osoba stvara veoma brzo. Nakon kratkog vremena javiće se prvi znaci i simptomi zavisnosti, a najčešći i najočigledniji su:

 • Razdražljivost
 • Impulsivnost
 • Pričljivost
 • Nedostatak libida
 • Hiperaktivnost
 • Paranoja
 • Smanjen apetit

Fizički simptomi

Zloupotreba Ritalina ostavlja posledice, kako po psihičko, tako i po fizičko zdravlje. Ubrzo i osobe u neposrednom okruženju počinju da primećuju neobjašnjive fizičke promene. Hiperaktivnost, nedostatak sna i gubitak apetita dovode do zabrinjavajućeg gubitka telesne težine. Pored toga javlja se:

 • pojačana agresija
 • abdominalni grčevi
 • osećaj groznice, drhtanja
 • povraćanje
 • prekomerno znojenje

Psihološki simptomi

Zloupotreba Ritalina utiče dvojako na nervni sistem osobe. Neurotoksini pogađaju centre u mozgu koji su zaduženi za učenje, pamćenje i ključne kognitivne funkcije. To znači da će i ovi procesi biti poremećeni. S druge strane, razvija se i podstiče proces stvaranja zavisnosti i to u delu mozga koji funkcioniše po sistemu nagrađivanja. Polako se izgrađuje potreba i želja za supstancom, a to dovodi do stvaranja apstinencijalne krize i svih negativnih simptoma koji je karakterišu.

Simptomi ponašanja

Očekivano je da će se ove fizičke i psihičke promene odraziti i na ponašanje pojedinca, a neke od najočiglednijih promena u ponašanju su:

 • Osećaj euforije
 • Pojačan osećaj uzbuđenja
 • Neobična motorička aktivnost
 • Uznemirenost, obazrivost
 • Laganje i krađa
 • Učestali odlasci lekaru zbog dobijanja recepata za lek
 • Manipulacija receptima
 • Nesređene, haotične misli
 • Ubrzan, nejasan govor

Posledice upotrebe Ritalina

Ritalin tablete neželjena dejstva ispoljavaju kroz psihofizičke posledice, tako da će se javiti u vidu:

 • Suvih usta
 • Povišenog krvnog pritiska
 • Povišene telesne temperature
 • Halucinacija
 • Anksioznosti
 • Depresije
 • Paranoidne šizofrenije
Posledice upotrebe Ritalina

Vrste lečenja zavisnosti od Ritalina

Lečenje zavisnosti od Ritalina predstavlja dug proces, a najbolji rezultati dolaze kada se odvikavanje od Ritalina odvija u specijalizovanim ustanovama. Svi okidači koji mogu da dovedu do recidiva su svedeni na minimum, polako se uspostavlja normalno psihofizičko funkcionisanje i pacijent se uspešno vraća svom životu. Zato je program lečenja organizovan tako da osoba prolazi kroz bolničko i ambulantno lečenje.

Lečenje zavisnosti od Ritalina uz pomoć lekova

Organizam naviknut na određenu dozu supstanci nemoguće je odjednom odviknuti od Ritalina. Usled apstiniranja javiće se simptomi krize, a to je najčešći okidač da se osoba vrati zloupotrebi leka ili posegne za nekom drugom supstancom koja može samo pogoršati zavisnost. Zato se, u odnosu na prethodno dobijenu anamnezu i stanje pacijenta, polako smanjuje doza ovog leka. Istovremeno se uključuje farmakoterapija, odnosno lekovi koji ublažavaju krizu, ali ne stvaraju zavisnost, nisu adiktivnog karaktera.

Bihevioralna terapija za zavisnost od metilfenidata(Ritalina)

Bilo koja zavisnost da je u pitanju, ne dolazi niotkuda i ima svoje uzroke. Neretko su zamagljeni simptomima zavisnosti i pacijent nije u stanju da ih samostalno otkrije, razloži i razreši. Lekovima i različitim farmakološkim procedurama oporavljamo telo, ali s druge strane postoji potreba da se osoba duševno i mentalno stabilizuje i uravnoteži. Zato su neizbežne i isceljujuće bihevioralne terapije. U zavisnosti od potrebe i individualnog stanja pacijenta, individualno ili u grupama, radi se na otkrivanju uzroka zavisnosti, šta je dovelo do toga i kako utiče na život osobe. Pored toga, zavisnici otkrivaju i usvajaju nove modele ponašanja koji će im pomoći da ne dođe do recidiva. Izgrađivanje novih, zdravih životnih navika donosi napredak i povećava uspešnost lečenja.

Stacionarno lečenje u odnosu na ambulantno lečenje zavisnosti

Drugačije po uslovima i svojoj organizaciji, stacionarno i ambulantno lečenje razlikuju se u odnosu na svrhu koju imaju u prcoesu lečenja. Naime, lečenje u bolničkim uslovima podređeno je detoksikaciji organizma od supstanci, pronalaženju optimalne farmakoterapije i intenzivnom fizičkom oporavku. S druge strane, ambulantno lečenje se sprovodi da pacijent ne bi recidivirao, ali i da bi postepeno usvojio drugačije, zdrave životne navike.

Stacionarno lečenje

Nezaobilazan deo lečenja jeste boravak u bolnici. Iako je većini pomisao na bolnicu odbojna, posledice Ritalina daleko su neprijatnije ukoliko se osoba odluči za ,,skidanje,, u kućnim uslovima. Tokom apstinencijalne krize lečenje zavisnosti od Ritalina postaje veoma teško, međutim uz nadzor lekara, bolničke uslove i u svakom trenutku adekvatnu terapiju lekovima, osoba će ovaj period proći bezbolno ili s minimalnim simptomima krize. Pored toga, fizički oporavak je ubrzan farmakološkim procedurama tokom kojih pacijent dobija suplemente koji uravnotežuju funkcionisanje organizma.

Ambulantno lečenje

Osmišljeno tako da, nakon izlaska iz bolnice, pacijent nije prepušten sebi, ambulantno lečenje je najbolji vid podrške. Redovne mesečne kontrole, regulisanje i prilagođavanje dalje terapije u odnosu na napredak osobe cilj su ambulantnog lečenja. Pored mesečnih kontrola, kada god oseti potrebu ili naiđe na problematičnu situaciju, pacijentu je dostupna podrška svog psihoterapeuta. Samim tim, bojazan od recidiva ili rizičnog ponašanja smanjena je na minimum. Period koji obuhvata stacionarno i ambulantno lečenje je dovoljan da se kroz čitav program prođe uspešno.

Vrste lečenja zavisnosti od Ritalina

Faze lečenja zavisnosti od Ritalina u klinici Dr Vorobjev

Lečenje zavisnosti od Ritalina na Klinici dr Vorobjev odvija se u dve stručno vođene faze – stacionarno i ambulantno lečenje. Dok je boravak u bolnici posvećen otklanjanju fizičke zavisnosti i oporavku tela, kroz ambulantno lečenje pacijenti dobijaju podršku i prati se njihov napredak.

Dijagnoza zavisnosti od Ritalina

U zavisnosti od rezultata dijagnostike, formira se slika o stanju pacijenta. Važna pitanja na koja nam odgovara dijagnostika su – koliko traje zavisnost, koja je količina supstance koju neko uzima i, najvažnije, kakvo je psihofizičko stanje zavisnika. Budući da će na osnovu dobijenih rezultata lekari odrediti individualnu terapiju, dijagnostika predstavlja važan deo lečenja. Obuhvata detaljne i precizne biohemijske analize krvi, pregled lekara opšte prakse kao i pregled psihijatra. Ukoliko je potrebno i to zahteva stanje pacijenta, organizuju se i dodatni pregledi lekara specijalista.

Detoksikacija od Ritalina

Nakon dijagnostike uspostavlja se optimalan program detoksikacije, a prilagođen je svakom pacijentu ponaosob. To znači da ce osoba apstinirati od uzimanja supstanci, a period apstinencije neminovno prate i simptomi krize. Da bi ovaj najkritičniji period prošao s minimalno neprijatnosti, u sve je uključena i adekvatna farmakoterapija. Postepeno se doza supstance smanjuje, istovremeno bivaju uključeni lekovi koji ne stvaraju zavisnost, a organizam počine da se čisti od toksina i štetnih materija. Za lečenje zavisnosti od Metilfenidata ovaj period je najkritičniji i zato su bolnički uslovi i nadzor lekara obavezni.

Odvikavanje od Ritalina

Lečenje zavisnosti od Ritalina predstavlja dugotrajan proces, ima svoje precizno određene faze i obavlja se isključivo uz lekarsku pomoć. Naravno da je u čitavom procesu ključna volja samog pacijenta, postupanje u skladu s instrukcijama lekara, kao i samostalno zalaganje. Pored toga, nije neobično da se, pored zavisnosti od Ritalina, uporedo dijagnostikuje još neki oblik zavisnosti (alkohol, THC, kokain, opijati). Ključno je prostupiti lečenju i dodatnih oblika zavisnosti, jer najčešće jedna je okidač za drugu, pa će se pacijent tako naći u začaranom krugu.

Uspešnost lečenja zavisnosti od metilfenidata

Najvažnije je naglasiti da lečenje zavisnosti nije jednosmeran proces, to znači da će lekari posvećeno pristupiti svakom pacijentu. Međutim, za uspešan proces lečenja veoma je važno i da se osoba kojoj je potrebna pomoć drži lekarskih saveta i smernica. Jedino će na taj način zavisnost biti pobeđena, a to je i najčešći slučaj na Klinici dr Vorobjev. Tokom više od dve decenije rada naši lekari beleže veoma visok procenat izlečenih pacijenata od svih oblika zavisnosti.

Troškovi lečenja zavisnosti od metilfenidata (Ritalin)

Troškovi lečenja zavisnosti od Ritalina zavisiće od opšteg zdravstvenog stanja pacijenta. Tokom pregleda lekara i psihijatara formira se dijagnoza i na osnovu toga propisuje individualna terapija. Podatak o troškovima lečenja pacijenti dobijaju tokom konsultacija, gde dobijaju i detaljne informacije o lečenju.

Doktori

Na Klinici za lečenje zavisnosti dr Vorobjev okupili smo tim stručnjaka koji je kroz iskustvo izgradio kredibilitet u lečenju zavisnosti. Lekari opšte prakse, lekari specijalisti, psihijatri i psiholozi posvećeni su svakom pacijentu i učestvuju od početka do kraja u procesu lečenja.

Patenti i sertifikati

Borba s različitim oblicima zavisnosti predstavlja problem koji ne zaobilazi nijedan deo sveta, tako da se rezultati i uspeh Klinike dr Vorobjev i te kako prate. Potvrda uspešnosti dolazi u vidu brojnih priznanja i nagrada, a jedna od najvažnijih je njujorška Zlatna nagrada za kvalitet (International Quality Summit).

Recenzije

„Kod mene nije bila prisutna kombinacija Ritalin narkomanija, ali usled prevelikog pritiska, posla i obaveza na fakultetu, od prijateljice sam dobila par tableta Ritalina. Prvih nekoliko nedelja bila sam oduševljena koliko postižem i koliko sam fokusirana na posao i učenje. Nakon nekog vremena moj pakao je počeo – naglo sam gubila kilograme, ukoliko ne bih uzela svoju dozu javljala se užasna glavobolja, bolovi u stomaku, nemogućnost da se skoncentrišem na jednostavne zadatke. Na nagovor roditelja potražila sam pomoć i to po preporuci porodičnog lekara – Kliniku dr Vorobjev. Mogu da kažem da onih simptoma krize koje sam iskusila sama nije bilo, lečenje je prošlo veoma uspešno i sada sam se uspešno vratila svom nekadašnjem načinu života.“

Rita L.

„Ako bi me neko pitao, rekao bih mu da je velika doza Ritalina poput kokaina, euforija, velika fokusiranost i nalet energije. Moje iskustvo išlo je i do stanja Ritalin predoziranje, to mi je jedno od najmučnijih stanja. Uz tu zavisnost kod mene je bila prisutna i zavisnost od alkohola, tako da je moje stanje bilo loše. Obe zavisnosti sam uspešno rešio na Klinici dr Vorobjev. Podrška, briga i velika stručnost celog tima su ono po čemu pamtim lečenje. Zahvaljujući svima njima, našao sam snagu i volju da se izborim sa svojim problemima. Sada, nakon nekoliko godina od lečenja, mogu da kažem da sam zadovoljan svojim životom, imam porodicu i planove koje želim da ostvarim.“

Marko N.