Lečenje zavisnosti od LSD

LSD je tip narkotika koji spada u grupu psihodelika i zloupotrebljava se radi svojih stimulišućih efekata na mozak, a zavisnost od LSD se može javiti i nakon svega nekoliko uzimanja. U ovom članku moći ćete da naučite više detalja o ovoj supstanci, problemima koje izaziva, ali i najboljim dostupnim metodama lečenja zavisnosti.

Lečenje zavisnosti od LSD

Šta je LSD i zašto izaziva zavisnost?

Ovaj narkotik se najčešće na crnom tržištu može naći u formi papirića ili tableta sa raznim utisnutim simbolima, a nakon uzimanja u jako kratkom roku izaziva snažne efekte na mozak. Ubrzo dolazi do promene percepcije, osećaja dodatne energije, naleta dobrog raspoloženja i sreće. Nažalost, ovo su samo neki od efekata koji ne traju dugo, a što se duže uzima LSD efekti počinju da blede i dolazi do javljanja nuspojava.

Zavisnost od LSD se bazira na psihološkoj potrebi za uzimanjem ovog narkotika. Što se ta radnja češće ponavlja, opsesivne misli za supstancom postaju snažnije. Ubrzo, pojedinac nije u stanju da se fokusira na bilo šta drugo osim nabavljanja novih doza ovog narkotika.

LSD dejstvo je naročito pojačano kada se ovaj narkotik koristi uz druge psihoaktivne supstance, a pojedinci ga često uzimaju i uz alkohol. Sve ovo samo doprinosi još većim problemima, pa se osobe ubrzo nađu u začaranom krugu zavisnosti odakle ne mogu samostalno da izađu.

Koji su simptomi i znaci zavisnosti od LSD?

Iako je LSD droga izuzetno opasna, važno je reći da najčešće ne dolazi do fizičke zavisnosti, usled čega se mnogi pojedinci mogu zapitati da li LSD izaziva zavisnost ili ne. Ipak, kao što smo već naglasili, LSD svakako predstavlja narkotik koji se nikako ne bi smeo uzimati. Po sledećim simptomima može se primetiti da je došlo do zavisnosti:

 • Žudnja za uzimanjem ovog narkotika
 • Povećanje tolerancije na efekte
 • Veliki nedostatak energije
 • Nastavak uzimanja iako se jave štetni efekti LSD
 • Česte promene raspoloženja
 • Napadi panike i depresija
 • Emocionalna nestabilnost i anksioznost

Znaci u ponašanju zavisnika

Zavinost od LSD ostavlja velike posledice po celokupan život pojedinca, a one se prenose i na druge članove porodice samog zavisnika. Iako bliske osobe zavisniku vremenom primećuju sve veće promene u ponašanju zavisnika koji postaje besan, nervozan i razdražljiv bez narkotika, neretko prođe dosta vremena pre nego što se otkrije sam uzrok problema.

Simptomi upotrebe narkotika

Pojedinci koji uzimaju narkotike to rade neretko i uprkos činjenici da su dobro svesni posledica i rizika po zdravlje koji sa tim dolazi. Ipak, usled nepresušne potrebe za narkoticima, oni jednostavnu nisu u stanju da se iskontrolišu i učiniće sve u njihovoj moći kako bi nastavili sa ovom samodestruktivnom navikom.

Koji su neželjeni efekti zavisnosti od LSD?

Neželjeni efekti se uvek javljaju ukoliko osoba uzima narkotike, ali ponekad se ovi efekti jave odmah, dok u određenim situacijama može proći i daleko više vremena dok ne nastupe. Ista situacija je i kada je u pitanju zavisnost od LSD, pa smo podelili ove efekte na kratkoročne i dugoročne.

Kratkoročni efekti zavisnosti od LSD

Čak i posle jednog unošenja LSD u organizam, osobe mogu osećati izražene efekte, kao što su:

 • Vizuelne i audio halucinacije
 • Euforija
 • Visok krvni pritisak
 • Mučnina
 • Nagle promene raspoloženja
 • Panika

Dugoročni efekti zavisnosti od LSD

Iako su dugoročni efekti kada je u pitanju zavisnost od LSD drugačiji od osobe do osobe, najčešće se mogu javiti sledeće zdravstvene poteškoće:

 • Poremećaji spavanja
 • Poremećaji raspoloženja
 • Narušeno pamćenje i lošije kognitivne funkcije
 • Depresija i psihotične epizode

Ukoliko se jave pomenuti efekti, lečenje zavisnosti od LSD predstavlja jedini put koji vodi ka izlečenju. To je najbolje uraditi u rehabilitacionom centru koji poseduje sve medicinske aparate, medikamente i lekare koji će voditi računa o zdravstvenom stanju pacijenta u toku oporavka.

Kako i zašto počinje zavisnost od LSD

Kako i zašto počinje zavisnost od LSD?

Teško je staviti tačnu tačku u kojoj kreće zavisnost od LSD, ali je svakako činjenica da ponovljeno uzimanje psihoaktivnih supstanci značajno uvećava rizik od ovog oboljenja. Razvojem tolerancije na efekte LSD, osobe počinju da uzimaju sve veće doze kako bi opet osećale isto ushićenje. To postaje sve teže vremenom, dok napokon uzimanje narkotika ne postane neophodnost, a svi prijatni efekti prestanu da se javljaju, bez obzira na unetu količinu. U toj situaciji odvikavanje od LSD predstavlja jedinu moguću opciju.

Kakav je tretman za zloupotrebu LSD?

Ukoliko se javi zavisnost od LSD, tretman u našem rehabilitacionom centru uključuje farmakoterapiju, uklanjanje želje za supstancom i rad na stvaranju stabilne psihe i kreiranju zdravih navika. Lečenje zavisnosti od LSD se prvenstveno mora bazirati na postizanju potpunog psihološkog oporavka, što uključuje i odbranu od budućih mogućih recidiva.

Troškovi lečenja zavisnosti od LSD

Zavisnost od LSD se uz primenu odgovarajuće terapije može ukloniti u toku stacionarnog lečenja koje traje do mesec dana, uz dodatnih godinu dana redovnih mesečnih kontrola stanja. Za sve detalje u vezi sa lečenjem, precedurama i metodama koje koristimo, ali i cenu lečenja na našoj klinici, pozivamo Vas da stupite u kontakt sa našim medicinskim konsultanima.

Kako započeti lečenje zavisnosti od LSD?

Da bi se započelo lečenje zavisnosti od LSD, potrebno je uraditi proceduru dijagnostike. Kada u pitanju LSD test na drogu pokazuje da li ova supstanca prisutna u organizmu ili ne. U skladu sa rezultatima, ali i opštim zdravstvenim stanjem osobe, naši doktori sastavljaju dalji plan lečenja.

Patenti i sertifikati

Za zavisnost od LSD, klinika Vorobjev poseduje više patenata kojima smo zaštitili jedinstvenost procedura koje koristimo. To nam omogućava da našim pacijentima pružimo sve najbolje uslove za ostvarivanje kompletnog oporavka.

Lekari

Stručno osoblje klinike Dr Vorobjev vodi računa o primeni terapija lečenja zavisnosti, ali i uspostavljanju veće povezanosti i poverenja sa pacijentima, kako bi se otkrio sam uzrok problema i sa uspešnošću otklonio.

Recenzije

 1. Ivica D.

  „Došao sam na ovu kliniku na LSD detoks pošto sam godinama uzimao ovu drogu i nisam mogao sam da to prestanem. Stalno sam se pitao kako se skinuti sa LSD, a ma šta da bih pokušao, sve je bilo uzalud. Uz lekare i psihologe ovde, shvatio sam gde sam grešio i odlučio sam da se potpuno posvetim oporavku. Osećam se neverovatno, dobio sam novu snagu i volju za životom.“

 2. Svetozar P.

  „Iako sam u početku samo pušio marihuanu, LSD droga je bila zaslužna za većinu mojih problema. Posle razgovora sa roditeljima došao sam na lečenje jer sam znao da sam jedino ja odgovoran za svoje zdravlje. Ljudi odavde su mi pomogli na sve načine da se izborim sa svojim problemima i sada sam čist i spreman da u tome istrajem.“

Popunite upitnike

Ukoliko imate specifično pitanje za nas o bolestima zavisnosti ili psihičkim poremećajima molimo Vas da popunite online formular kako bi Vam specijalisti bolnice Dr Vorobjev dali najbolje odgovore.

Pregled sadržaja