razmak dr vorobjev

Amfetamini su psihostimulansi, droge koje prvenstveno utiču na centralni nervni sistem i dovode do izmene motoričkih i mentalnih funkcija.

Psihostimulanti poput amfetamin tableta imaju poguban uticaj na čovekovu psihu i u borbi sa ovom vrstom zavisnosti potrebna je izuzetna posvećenost i jaka volja.

Lečenje zavisnosti od amfetamina

Efekat amfetamina

Efekti i amfetamin dejstva su brojni i najčešće se ogledaju u motorici i psihi onog koji zloupotrebljava supstancu, te ćemo se uglavnom suočiti sa:

 • Euforijom
 • Pričljivošću
 • Jakom agresivnošću
 • Lošim apetitom
 • Paranojom
 • Smanjenom seksualnom željom
 • Suvim ustima
 • Jakim glavoboljama
 • Tahikardijom

Simptomi i znaci zavisnosti od amfetamina

Neki od lako prepoznatljivih simptoma i znakova zavisnosti od amfetamina su:

 • Kratak dah
 • Suva usta
 • Gubitak apetita
 • Iluzija o sopstvenoj fizičkoj nadmoći
 • Mučnine
 • Stalna visoka temperatura
 • Visok krvni pritisak
 • Široke zenice

Posledice upotrebe amfetamina

Kao i kod zloupotrebe bilo koje druge vrste droge, amfetamin posledice su teške i trajne, a ovo su neke od najtežih i najčešćih posledica zloupotrebe ovog psihostimulansa:

 • Nepravilan rad srca
 • Mršavljenje
 • Promene na koži
 • Napadi epilepsije
 • Razvijanje paranoidne ličnosti
 • Suicidalno ponašanje

Vrste lečenja zavisnosti od amfetamina

Zavisnost od amfetamina može se lečiti terapijom uz pomoć lekova ili bihevioralnom terapijom i konsultacijama sa psihologom i psihijatrom.

Lečenje zavisnosti od amfetamina uz pomoć lekova

Lečenje zavisnosti of amfetamina pomoću lekova je farmakološka terapija pomoću koje se pacijent odvikava od upotrebe amfetamin tableta upotrebom drugih lekova.

Ovaj tip odvikavanja predstavlja prvi korak u borbi sa zavisnošću od amfetamina jer omogućava organizmu detoksikaciju od snažnog amfetamin dejstva i uspostavlja ravnotežu.

Ipak, pacijent je tokom ovog perioda veoma osetljiv te se mora držati pod strogim lekarskim nadzorom kako zavisnost od amfetamina ne bi zamenila zavisnošću od drugih lekova.

Bihevioralna terapija za zavisnost od amfetamina

Bihevioralna terapija predstavlja lečenje zavisnosti uz pomoć grupnih ili individualnih psihoterapija tokom kojih pacijent otkriva koren svoje zavisnosti i razloge autodestruktivnog ponašanja.

Terapija se praktikuje tokom celog procesa odvikavanja, a nakon završetka stacionarnog lečenja ona je nužna kako pacijent ne bi posegnuo za starim navikama.

Stacionarno lečenje u odnosu na ambulantno lečenje zavisnosti od amfetamina

Zavisnost od amfetamina leči se kroz stacionarno ili ambulantno lečenje, ili kombinacijom oba tipa lečenja.

Stacionarno lečenje

Stacionarno lečenje podrazumeva celodnevni nadzor pacijenta u specijalizovanim uslovima i prvi je korak u lečenju zavisnosti od teških droga, poput amfetamina.

S obzirom na to da pacijenti prolaze kroz česte apstinencijalne krize i nisu u mogućnosti odreći se droge bez nadzora stručnog osoblja, oni se zadržavaju u ustanovama za odvikavanje i podvrgavaju se psiho-fizičkim procenama kako bi se pronašla najbolja moguća terapija, ili prilagodila postojeća.

Stacionarno lečenje je najbolja opcija za teške zavisnike jer će uz pomoć stručnih lekara i osoblja u svim situacijama uspeti da nadjačaju zavisnost.

Ambulantno lečenje najčešće se koristi kao produžetak stacionarnog i predstavlja razgovore sa stručnim licima i otkrivanje uzroka zavisnosti.

Nakon izlaska sa klinike, ambulantno lečenje praktikuje se makar godinu dana, a često i duže kako bi bili sigurni da se pacijent neće vratiti starim navikama.

Faze lečenja zavisnosti od amfetamina u klinici Dr Vorobjev

Zavisnost od amfetamin tableta leči se kroz više faza, a u klinici Dr Vorobjev fokusiramo se na dijagnostiku a zatim detoksikaciju organizma od amfetamina.

Dijagnoza zavisnosti od amfetamina

Prvi korak u lečenju zavisnosti od amfetamina jeste uspostavljavanje pravilne dijagnoze i vršenje niza psiho-fizičkih testova kako bismo utvrdili amfetamin posledice i generalno stanje pacijenta.

Nakon detaljne dijagnostike, lekari će doneti odluku o planu i metodama lečenja zavisnosti i objasniti posledice pacijentu.

Detoksikacija od amfetamina

Detoksikacija od amfetamina jedan je od najtežih delova lečenja zavisnosti od ovog psihostimulansa jer podrazumeva apstinenciju od upotrebe ove droge od najmanje dve nedelje.

Tokom ovog perioda, pacijent se uz upotrebu farmakološke terapije i stalan nadzor lekara odvikava od droge, te je izuzetno ranjiv i zapada u apstinencijalne krize, zbog čega je potrebno biti na oprezu.

Uspešnost lečenja zavisnosti od amfetamina

Psihostimulansi poput amfetamina zahtevaju dugotrajno lečenje i posvećenost, a uspešnost borbe sa zavisnošću zavisi isključivo od pacijenta, njegove snage, volje i količine podrške koju ima u okruženju.

Uspešno odvikavanje od amfetamina moguće je isključivo u specijalizovanim klinikama za odvikavanje poput klinike Dr Vorobjev.

Troškovi lečenja zavisnosti od amfetamina

Klinika Dr Vorobjev izrađuje poseban plan za svakog pacijenta te se cena lečenja zavisnosti od amfetamina razlikuje od jednog pacijenta do drugog.

Ukoliko vas interesuje pristup lečenju zavisnosti od amfetamina i procena trškova, obratite se našim medicinskim savetnicima za više informacija.

Doktori

Klinika Dr Vorobjev prepoznaje se po nagrađivanim i stručnim lekarima koji omogućavaju pacijentima personalizovan pristup i ugodno okruženje koji su nužni tokom borbe sa zavisnošću.

Stalnim usavršavanjem i implementiranjem novih praksi, naši doktori garantuju podršku tokom celog oporavka i upotrebu najnovijih metoda za što efikasnije lečenje zavisnosti od amfetamina.

Patenti i sertifikati

Specijalizovana ustanova Dr Vorobjev prepoznata je kao jedna od najboljih ustanova za lečenje bolesti zavisnosti, uključujući i zavisnosti od amfetamina.

Naša klinika osvojila je niz međunarodnih priznanja, uključujući Zlatnu nagradu za kvalitet u Njujorku 2018. godine i priznanje Rose of Paracelsus 2018. godine u Briselu.

Recenzije

„Upotreba psihoaktivnih supstanci bila je sastavni deo mog života, nisam mogla da zamislim da ustanem iz kreveta bez makar malo amfetamina, ili bar znajući da me čeka čim izađem iz kuće. Zavisnost je u potpunosti kontrolisala sve aspekte mog života i koliko god puta sam pokušavala da joj se oduprem, sve je bilo uzalud, dok nisam došla u kliniku Vorobjev. Uz pomoć pažljivih lekara i neverovatnu podršku pobedila sam u najvećoj borbi mog života.“

Tamara Ć.

„Mislio sam da kada već toliko ljudi na mom faksu uzima amfetamin i izgledaju okej to znači da i ja mogu da dobijem malo energije bez ikakvih posledica. Međutim, nisam ni znao u kakav pakao sam se uvalio i da će mi trebati godine da se očistim. Nakon poseta različitim ustanovama i doktorima, uz pomoć moje devojke i divnih doktora i sestara u klinici Dr Vorobjev, ponovo sam čist i imam mogućnost da živim život punim plućima.“

Nemanja D.