Klinika za lečenje i rehabilitaciju zavisnosti od droga alfa-PVP “Flakka”

Zavisnost od alfa-PVP narkotika nije toliko rasprostranjena kao u slučaju nekih drugih supstanci poput kokaina ili heroina, ali je najmanje podjednako opasna. U ovom tekstu, upoznaćemo Vas sa efektima ove droge, simptomima koji ukazuju na zavisnost, ali i posledicama koje se javljaju ako se na vreme ne krene sa lečenjem.

Lečenje zavisnosti od droga alfa-PVP “Flakka”

Šta je alfa-PVP

Alfa-PVP je sintetički narkotik koji ima jako dejstvo, ali i izaziva ozbiljnu zavisnost, nekada i nakon samo jednog uzimanja. Ovaj narkotik predstavlja jeftiniju varijantu supstance kao što je kokain. Uprkos činjenici da je u pitanju relativno neistražena droga, već sada je očigledno da uzimanje alfa-PVP odnosno Flakka dovodi do ozbiljnih zdravstvenih posledica, a može dovesti i do kome i smrtnih ishoda.

Efekti zloupotrebe alfa-PVP

Pošto narkotik alfa-PVP ima stimulišuće dejstvo na centralni nervni sistem, u slučaju zloupotrebe, može doći do sledećih efekata koji neretko vode i ka daljoj konzumaciji:

 • Porast samopouzdanja
 • Uvećena energija
 • Pričljivost
 • Euforija

Iako ovi simptomi mogu delovati pozitivno u startu, veoma brzo bivaju zamenjeni neželjenim efektima kao što su opsesivna želja za supstancom, depresija, paranoja i razvijanje tolerancije ka supstanci.

Simptomi i znaci zavisnosti od alfa-PVP

Ukoliko sumnjate da je neko iz Vaše neposredne blizine počeo da zloupotrebljava drogu alfa-PVP, možete prepoznati neke od sledećih simptoma:

 • Razdražljivost
 • Poteškoće sa spavanjem
 • Gubitak težine
 • Nekontrolisani ispadi
 • Agresivnost
 • Deluzije
 • Hiperaktivnost
 • Halucinacije

Kako bi se izbegle teže posledice po zdravlje, čim primetite prve simptome koje mogu biti povezani sa supstancom alfa-PVP, neophodno je reagovati što pre i započeti proces lečenja.

Posledice upotrebe alfa-PVP

Kao izuzetno potentan narkotik, alfa-PVP izaziva jaku zavisnost, a ukoliko se ne leči, može doći do brojnih posledica, kako za samog pojedinca, tako i za sve ljude iz njegove okoline. Istraživanja pokazuju da zloupotreba supstance Flakka neretko rezultira pojačanom agresivnošću, gde osobe postaju opasne po sebe i druge.

Pored toga, uzimanje alfa-PVP može dovesti do sledećih posledica:

 • Oštećenja mozga
 • Psihoza
 • Bipolarni poremećaj
 • Šizofrenija
 • Depresija
 • Srčani udar
 • Unutrašnje krvarenje

Vrste lečenja zavisnosti od alfa-PVP

Kako bi se navedene posledice izbegle, neophodno je što pre početi sa odvikavanjem. Nagli prestanak uzimanja Flakka može biti poguban, pa se nikako ne preporučuje lečenje na svoju ruku. Iz tog razloga, odvikavanje koje se odvija u stručnoj medicinskoj ustanovi predstavlja jedinu sigurnu opciju. Čak iako je zavisnost uzela maha, uz primenu modernih terapija i pažljivog pristupa lečenju, moguće je vratiti se zdravom životu i ostaviti zavisnost u prošlosti.

Lečenje zavisnosti od alfa-PVP uz pomoć lekova

Lečenje zavisnosti od alfa-PVP uz pomoć lekova je procedura poznata i pod imenom farmakoterapija. U slučaju zavisnosti od narkotika alfa-PVP, preko infuzija se u toku lečenja koriste medikamenti koji ne izazivaju zavisnost, ali i vitamini, aminokiseline i druge hranljive materije koje potpomažu oporavak vitalnih organa.

Zahvaljujući ovoj terapiji, organizam se postepeno navikava na funkcionisanje bez prisustva alfa-PVP, pa se samim tim otklanjaju i neželjeni simptomi koji bi se inače javili usled apstinencijalnog sindroma.

Bihevioralna terapija za zavisnost od alfa-PVP

Bihevioralna terapija, kao što joj i samo ime kaže, služi za uspostavljanje bolje kontrole nad svojim mislima i postupcima. Pošto se često misli da zavisnost menja osobu u potpunosti, kako bi došlo do potpunog oporavka, moraju se otkloniti prepreke koje sprečavaju formiranje zdravih navika, a istovremeno je potrebno raditi na stvaranju novih i zdravijih šablona ponašanja.

Stacionarno lečenje u odnosu na ambulantno lečenje zavisnosti od alfa-PVP

Kako bismo Vam detaljnije objasnili plan lečenja na klinici Vorobjev, prvo moramo da predstavimo dve etape u lečenju, a to su stacionarna i ambulantna faza. Stacionarno lečenje podrazumeva boravak unutar klinike, dok se ambulantno obavlja tek po okončanju prethodno pomenute faze lečenja, i odnosi se na kućnu fazu oporavka.

Stacionarno lečenje

Praksa je pokazala da stacionarno lečenje, odnosno boravak pacijenta u sigurnoj sredini, zaštićenoj od negativnih spoljnih uticaja, predstavlja neophodnost kada je u pitanju lečenje zavisnosti od alfa-PVP. U toku lečenja na našoj klinici, pacijenti su smešteni u moderno opremljene sobe, a njihov napredak se kontroliše svakodnevno od strane stručnog medicinskog tima.

Ambulantno lečenje

Iako svi naši pacijenti po okončanju lečenja osećaju veliko olakšanje, jer su konačno oslobođeni zavisnosti koja je delovala kao nerešiv problem, kao dodatnu zaštitu nudimo i usluge ambulantnog lečenja. To podrazumeva redovne mesečne kontrole, razgovore sa psihologom, ali i preglede koji se obavljaju kod lekara interniste, ukoliko za tim ima ikakve potrebe.

Faze lečenja zavisnosti od alfa-PVP u klinici Dr Vorobjev

Flakka spada među najopasnije narkotike, budući da izaziva brojna prateća oboljenja i propadanje vitalnih organa. Zato je najbolje krenuti sa lečenjem što pre, a kako bi došlo do najbržeg oporavka organizma, procedure su podeljene u više faza. To su:

 1. Dijagnostika
 2. Detoksikacija
 3. Odvikavanje
 4. Psihoterapija
 5. Redovne mesečne kontrole

Dijagnoza zavisnosti od alfa-PVP

Zavisnost od alfa-PVP dovodi do ubrzanog propadanja zdravstvenog stanja, kako fizičkog, tako i psihološkog. Pre nego što se i krene sa sprovođenjem procedura za lečenje zavisnosti od alfa-PVP, pristupa se postavljanju dijagnostike. Svrha ove faze oporavka je da se sazna trenutno zdravstveno stanje, kao i prisutvo faktora koji mogu otežati lečenje, kao što su propratne bolesti koje se neretko javljaju uz zavisnost, prisustvo infekcija kao što su hepatits B i C i HIV, ali i drugih virusnih oboljenja.

Detoksikacija od alfa-PVP

Usled konzumiranja narkotika pod imenom Flakka, može doći do javljanja jake zavisnosti. Posle postavljanja dijagnoze, detoksikacija predstavlja sledeću proceduru koja se sprovodi što je ranije moguće, a odmah po njenom okončanju pacijenti prijavljuju da se osećaju značajno bolje, dok neki smatraju da su čak i potpuno izlečeni.

Ipak, detoksikacija je samo jedna od prvih faza u oporavku, a postizanje psihološkog balansa je nešto što zahteva dodatne terapije, i nakon detoksikacije prelazi u fokus lečenja. Preostali elementi fizičkih poteškoća se tretiraju upotrebom medikamenata, a korišćenjem bihevioralnih terapija, averzivnih procedura i psihoterapija postiže se željeni mir misli.

Uspešnost lečenja zavisnosti od alfa-PVP

Iako se zavisnost od alfa-PVP smatra za izuzetno kompleksno oboljenje, uz pomoć kombinacije stacionarnih i ambulantnih tretmana, kao i redovnih mesečnih kontrola, naši pacijenti pronalaze uspeh u više od 85% slučajeva.

Kako bi se to ostvarilo, zahteva se od pacijenata da prate savete u toku lečenja na klinici, ali i po vraćanju svojim domovima, kako bi se mogućnost od recidiva uklonila u potpunosti.

Troškovi lečenja zavisnosti od alfa-PVP

Tek po postavljanju detaljne dijagnostike i utvrđivanja psihofizičkog stanja pacijenta, moguće je oformiti kompletan plan lečenja koji savršeno odgovara potrebama pacijenta. U skladu sa tim, kao i dužinom stacionarnog dela lečenja, dolazi i do formiranja tačne cene. Da biste saznali detaljne informacije o troškovima lečenja u Vašem slučaju, ostavite Vaše informacije u online upitniku, ili nazovite naše medicinske savetnike koji će Vam dati željene informacije.

Doktori

Klinika Dr Vorobjev se oslanja na pokretačku snagu medicinskog i nemedicinskog osoblja kako bismo postigli željene rezultate u lečenju. Tim doktora uključuje istaknute eksperte iz raznih oblasti, te su na klinici zaposleni i anesteziolozi, fizioterapeuti i lekari opšte prakse, između ostalih. Svi zajedno rade na stvaranju pozitivne atmosfere koja je presudna u borbi protiv zavisnosti.

Patenti i sertifikati

Jedinstvene metode koje koristimo u lečenju zavisnosti nas stavljaju u najuži krug prestižnih rehabilitacionih centara, a za naš rad smo prepoznati i internacionalnom nagradom za kvalitet iz Njujorka 2018. godine i nagradom Rose of Paracelsus iz Brisela 2020. godine. Naravno, i pored toga stalno radimo na unapređenju lečenja i zbog toga smo prisutni na svim većim medicinskim konferencijama, kako u Srbiji, tako i širom sveta.

Recenzije

 1. Igor D.

  „Pošto sam na internetu pročitao strašne stvari o drogi koju sam i sam koristio, uplašio sam se za svoje zdravlje i odmah sam krenuo da tražim način za odvikavanje. Na internetu sam pronašao Vašu kliniku, i slušajući tuđa iskustva sam shvatio da je ova opcija idealna za mene. Sada po završetku lečenja mogu da kažem da ne samo da nisam pogrešio, već sam i doneo najbolju odluku koju sam mogao.“

 2. Dušan I.

  „U tinejdžerskim godinama sam krenuo da se družim sa lošom ekipom ljudi i posle nisam mogao da se izvučem iz začaranog kruga zavisnosti. Tek posle odvikavanja na klinici Vorobjev sam shvatio da je život bez droge moguć, a za razliku od mnogih mojih poznanika, sada imam plan ispred sebe i mogu da zamislim srećan život koji zaslužujem.“

Popunite upitnike

Ukoliko imate specifično pitanje za nas o bolestima zavisnosti ili psihičkim poremećajima molimo Vas da popunite online formular kako bi Vam specijalisti bolnice Dr Vorobjev dali najbolje odgovore.

Pregled sadržaja