Postavite nam pitanje:
Posetite nas: Sremskih Boraca 2E, Beograd, Zemun - Srbija

02/12/2020

razmak dr vorobjev
odvikavanje od marihuane Lečenje zavisnosti Klinika Dr Vorobjev 1

Marihuana, iako se neretko olako shvata kao „laka vrsta droge“, jeste narkotik koji ostavlja brojne štetne posledice po život i zdravlje konzumenta. Nažalost, alarmantni statistički podaci pokazuju da je marihuana jedna od najčešće korišćenijih droga među mladima. Iz ovog razloga, neophodno je lečenje i odvikavanje od marihuane u adekvatnoj klinici.

Marihuana je psihoaktivna supstanca čijim se korišćenjem menja način funkcionisanja mozga. Drugi uobičajeni nazivi za ovaj narkotik su vutra, trava, pot, gandža i slično. Čak i nakon jedne upotrebe ove droge, kod konzumenta se mogu uočiti vidljivi znaci korišćenja marihuane. Što duže neko zloupotrebljava marihuanu, to će ovaj narkotik ostaviti veće i razornije posledice u njegovom životu.

THC (Delta-9-Tetrahidrokanabinol) predstavlja aktivni sastojak u marihuani koji je odgovoran za sve neželjene efekte ovog narkotika.

Pušenjem marihuane, THC vrlo brzo dospeva u pluća i krvotok, nakon čega droga dolazi i do mozga. Kada se nađe u mozgu, THC se vezuje za kanabinoidne receptore koji se nalaze na površini nervnih ćelija u delu mozga zaduženim za regulaciju zadovoljstva, pamćenja, kretanja, koncentracije, koordinacije i slično. THC na veštački način stimuliše ove receptore, što remeti endogene kanabinoide, uzrokujući brojne simptome zavisnosti i apstinencijalnu krizu.

Prvi korak ka odvikavanju jeste prepoznavanje zavisnika od marihuane

Kako osoba sve ćešče i duže zloupotrebljava marihuanu, to će se više primećivati promene u njegovim životnim prioretima, aktivnostima i ponašanju. Zato je odvikavanje od marihuane neophodno sprovesti u najranijjoj fazi zavisnosti.

odvikavanje od marihuane Lečenje zavisnosti Klinika Dr Vorobjev 2

To je zbog toga što se prvobitni osećaj, nakon unošenja marihuane u organizam (popularno – naduvanost), čini ugodnim i prijatnim. Zato pušenje marihuane može dobiti preimućstvo kod konzumenta, u odnosu na pređašnje ponašanje i aktivnosti kojima je ranije bio posvećen.

Pomenuti THC isprva proizvodi euforične efekte, intenzivno stimulišući oslobađanje dopamina od neurotransmitera, dovodeći do oštećenja sistema nagrađivanja u mozgu. Na taj način dolazi do promena u zavisnikovim sposobnostima i ponašanju. Zavisnik od marihuane najčešće se može prepoznati na osnovu sledeći znakova:

 • Promene u socijalizaciji (gubitak interesa za druženjem, društvom i nekadašnjim hobijima);
 • Teškoće sa zapošljavanjem;
 • Smanjene kognitivne i fizičke sposobnosti;
 • Manjak koordinacije i negativan uticaj na sposobnost razmišljanja;
 • Problemi sa zakonom (rizično i potencijalno kriminalno ponašanje, ulazak u dugove);
 • Finansijske poteškoće;

Odvikavanje od marihuane – Koji su simptomi zloupotrebe ovog narkotika?

Kada neko unese marihuanu u svoj sistem, ova droga otpušta THC koji putem krvotoka dolazi do mozga. Ova psihoaktivna supstanca menja mozak i izaziva više neželjenih efekata, što rezultira fizičkim i psihičkim simptomima zloupotrebe marihuae.

Fizički simptomi konzumiranja marihuane uključuju ubrzan rad srca, krvave oči, usporeno disanje, nesvesticu, kao i ortostatsku hipotenziju (vrtoglavica nakon naglog ustajanja). Takođe, ovi simptomi podrazumevaju pojačanu senzibilnost, pospanost, povećan apetit, usporenost, neuravnoteženost pokreta i lošu koordinaciju.

odvikavanje od marihuane Lečenje zavisnosti Klinika Dr Vorobjev 3

Psihički simptomi upotrebe marihuane variraju. Naime, oni zavise od brojnih faktora, kao što je količina unetog THC-a, vreme zloupotrebljavanja marihuane, bioloških i genetskih predispozicija i drugo. Osećaj relaksiranosti, promene raspoloženja, poremećaj osećaja za vreme, problemi sa učenjem i pamćenjem, loše rasuđivanje – samo su neki od psiholoških simptoma.

Međutim, konzumiranje marihuane u dužem periodu dovodi do brojnih psihičkih poremećaja. To mogu biti halucinacije, napadi panike, anksioznost, paranoja, depresija i brojne psihoze.

Nije neuobičajeno da zavisnici od marihuane dožive i infarkt (srčani udar), naročito kada marihuana ima jaču koncentraciju THC-a. Rizik od srčanog udara povećava se i do pet puta u roku od jednog sata nakon konzumiranja marihuane. To je zbog toga što marihuana ubrzava rad srca i podiže krvni pritisak, ali smanjuje sposobnost krvi da raznosi kiseonik po telu.

Kako marihuana utiče na zdravlje konzumenta? 

Što neka osoba duže konzumira marihuanu, to je u dužem vremenskom preiodu izložena štetnim dejstvima THC-a. Vremenom, korišćenje marihuane ozbiljno narušava zdravlje i kvalitet života konzumenta. Tačnije, dolazi do nastanka brojnih zdravstveno rizičnih i opasnih stanja. Odvikavanje od marihuane je jedini način sprečavanja svih štetnih dejstava ovog narkotika.

Dugoročni efekti konzumiranja marihuane uključuju:

 • Problemi sa mentalnim zdravljem (šizofrenija, depresija, anksioznost, amotivacioni sindrom);
 • Hronični kašalj;
 • Redovne respiratorne infekcije i prehlade;
 • Smanjenje IQ-a, odnosno koeficijenta inteligencije;
 • Zavisnost.

Zavisnik od marihuane kompulzivno traži i zloupotrebljava ovu drogu, uprkos svim negativnim i štetnim dejstivma po njegovo zdravlje, porodične i druge društvene odnose. Nedavno istraživanje je pokazalo da su osobe, koje su upotrebljavale marihuanu u adolescentskom periodu, a kasnije postali zavisni od ove droge, doživeli pad od čak 8 IQ poena.

odvikavanje od marihuane Lečenje zavisnosti Klinika Dr Vorobjev 4

Snažna upotreba marihuane u adolescenciji kod muškaraca povezana je i sa nastankom neseminomatoznih tumorskih ćelija na testisima. U pitanju je jedinstveni oblik raka testisa kod mlađih muškaraca. Iako se testukularni rak uspešno leči, u kasnijoj životnoj dobi može uticati na plodnost muškaraca.

Konzumiranje marihuane u trudnoći se negativno održava na bremenitost i nerođenu bebu. Naime, korišćenje marihuane u drugom stanju može uzrokovati manju telesnu težinu deteta na rođenju ili mrtvorođeno dete.

Odvikavanje od marihuane je i te kako moguće i izvodljivo! 

Kao što možemo da vidimo, marihuanu nikako ne treba svrstavati u red lakih narkotika, jer ona to uopšte i nije. Naprotiv. Zato je neophodno prepoznati znake zavisnosti i što pre pristupiti lečenju zavisnosti od marihuane, jer je to jedini put ka potpunom odvikavanju od ove droge.

Klinika Dr Vorobjev, baveći se duže od dve decenije lečenjem bolesti zavisnosti, uspešno je izvela na pravi put više hiljada pacijenta iz svih delova sveta. Primenom najsavremenijih i inovativnih metoda lečenja, bolesti zavisnosti i drugih psihički problemi za kratko vreme postali su samo deo njihove prošlosti. Naša bolnica za lečenje bolesti zavisnosti i rehabilitaciju osnovana je samo sa jednim ciljem, a to je da pomognemo svima kojima je ta pomoć i potrebna.

Odvikavanje od marihuane na klinici Dr Vorobjev ima sledeće ciljeve:

 • Korigovanje fizičkih i psihičkih posledica upotrebe marihuane;
 • Kompletno otklanjanje želje, žudnje i potrebe za ovim narkotikom;
 • Formiranje novog obrasca ponašanja, uz istovremeno napuštanje starih navika.

Pri odvikavanju od marihuane, odnosno lečenju zavisnosti od ovog narkotika, primenjujemo samo proverene, pouzdane, bezbedne i prethodno testirane terapije. To su:

 • Farmakoterapija, odnosno metod odabrane kombinacije preparata;
 • Terapija stabilizacije sistema endorfina i neuromedijatora;
 • Informaciona terapija, posredni uticaj i hipnoza;
 • Porodična i grupna psihoterapija, kao i terapija ponašanja, putem koje se uspostavlja normalan odnos unutar porodice.

Nakon ispisa iz bolnice, sledi faza osnaživanja i učvršćivanja rezultata lečenja – ambulantno lečenje, koje traje godinu dana. U toku ove faze vrše se jednomesečne kontrole na klinici, uz obavljanje testova na narkotike kod kuće.

Tim naših renomiranih i svetski priznatih lekara i drugih stručnjaka sa klinike Dr Vorobjev pomoći će vam da konačno ostvarite kontrolu nad svojim životom.

Objavljeno 02/12/2020
Tim Dr Vorobjev Klinike

Podelite ovaj članak:

Poslednje sa našeg bloga

razmak dr vorobjev

Apstinencijalna Kriza i Detoksikacija od Oksikodona

Mogući neželjeni efekti oksikodonaSimptomi apstinencijalne krize od oksikodonaKoliko traje apstinencijalna kriza od oksikodona?Šta je detoksikacija od oksikodona i kako se

Lečenje Zavisnosti od Oksikodona

Šta je oksikodon i zašto izaziva zavisnost?Farmaceutski i sleng izrazi za oksikodonZnaci i simptomi zavisnosti od oksikodonaKratkoročni i dugoročni efekti

Call Now Button