razmak dr vorobjev

Krek predstavlja opasniju i potentniju varijantu kokaina, a zavisnost koju izaziva je gotovo nemoguće samostalno prevazići. U ovom tekstu moći ćete da naučite kako da prepoznate ovaj narkotik, ali i da saznate koje posledice se mogu javiti ako ga konzumirate, kao i najbezbednije načine lečenja ukoliko dođe do zavisnosti.

Šta je krek

Krek je narkotik koji se na crnom tržištu obično nalazi u obliku kamenčića žute ili bele boje, ali može doći i u formi praha slične boje. Ime je dobio po zvuku koji proizvodi kada se zapali, odnosno karakterističnom pucketanju, a unosi se najčešće putem pušenja.

Gotovo trenutno nakon unošenja kreka, osobe počinju da osećaju jako stimulativno dejstvo po kojem je ovaj narkotik poznat. Ipak, svega jedno uzimanje je nekada dovoljno da dođe do zavisnosti ili predoziranja, koje može biti kobno.

Efekti zloupotrebe kreka

Krek je droga koju uprkos opasnim posledicama koriste milioni ljudi širom sveta. Razlozi zašto se osobe okreću uzimanju ovog opojnog narkotika su brojni, ali najčešće uključuju povoljnu cenu kreka u odnosu na kokain, ali i određene efekte koji se javljaju prilikom uzimanja, kao što su osećaj snage, energije, rast samopouzdanja i prividno unapređenje koncentracije.

Simptomi i znaci zavisnosti od kreka

Uprkos tome što većina zavisnika od kreka pokušava da sakrije svoju zavisnost što je duže moguće, određene simptome je gotovo nemoguće prikriti. Ukoliko pojedinac razvije zavisnost od kreka, mogu se javiti sledeći simptomi:

  • Proširene zenice
  • Nagli gubitak telesne mase
  • Trzanje mišića i naglost pokreta
  • Česta krvarenja iz nosa
  • Agresivnost
  • Paranoja
  • Stalne misli o nabavljanju nove doze
  • Halucinacije

Posledice upotrebe kreka

Kada pozitivna dejstva kreka prođu, pojedinac počinje da oseća posledice zloupotrebe ovog narkotika. Najpre dolazi do gubitka motivacije za obavljanjem svakodnevnih obaveza, povišene razdražljivosti i narušene motorike.

Ipak, kako zavisnost dobija na intenzitetu, može doći do javljanja anksioznosti i depresije, ali i fizičkih poteškoća kao što su krvarenja iz nosa, problemi sa disanjem, kardiovaskularnih oboljenja i srčanog udara.

Vrste lečenja zavisnosti od kreka

Kod psihoaktivnih supstanci sa izraženim dejstvom na nervni sistem kao što je krek kokain, nije moguće naglo prestati sa uzimanjem narkotika i nadati se da će simptomi krize proći. Dok se ne ukloni podsvesna želja za ovom supstancom, stalni recidivi su praktično neizbežni.

Da bi se uticalo na sve uzročnike zavisnosti, neophodno je pratiti terapiju propisanu od strane medicinskog osoblja koje ima veliko iskustvo u lečenju ovakvih tipova oboljenja.

Lečenje zavisnosti od kreka uz pomoć lekova

Lekovi se u slučaju zavisnosti od kreka koriste za više namena, ali primarno kako bi se postigao oporavak organizma i umanjili simptomi apstinencijalne krize. Bez ogovarajuće terapije lekovima, kao u slučaju samostalnog odvikavanja, mogu se javiti izraženi simptomi krize, koju umeju čak biti i opasni po život. Stoga se za lečenje zavisnosti od kreka uvek preporučuje stacionarno lečenje.

Bihevioralna terapija za zavisnost od kreka

Usađeni, odnosno naučeni šabloni ponašanja se ne mogu lako iskoreniti, ali uz primenu kompleksne bihevioralne terapije i uz pomoć psihologa, naši pacijenti se suočavaju sa pogrešnim odlukama koje su ih dovele do zavisnosti, ali tom prilikom i razvijaju nove sisteme koje će im pomoći da razviju kritičko razmišljanje i ubuduće smanjiti rizik od recidiva.

Stacionarno lečenje u odnosu na ambulantno lečenje zavisnosti od kreka

U toku lečenja zavisnosti od kreka, primenjuju se dva pristupa, a to su stacionarno i ambulantno lečenje. Primarna razlika između ove dve metode je u tome što se pri stacionarnom lečenju pacijent nalazi unutar ustanove, dok je ambulantno lečenje rezervisano za period posle boravka u klinici.

Stacionarno lečenje

Kako bi se u toku lečenja garantovala bezbednost pacijenata, sve procedure za lečenje zavisnosti od kreka se obavljaju unutar naše klinike, a njihovo sprovođenje se odvija pod nadzorom medicinskog osoblja. Drugo nemedicinsko osoblje i obezbeđenje takođe stoji na usluzi pacijentima, a čine i boravak na klinici prijatnim iskustvom.

Ambulantno lečenje

Tek kada je želja za krekom i drugim narkoticima uklonjena, pacijenti privode kraju svoj boravak u našoj ustanovi. Tu ipak nije kraj lečenju, već se uspeh dodatno osigurava uz pomoć dodatnih terapija ako za tim ima potrebe, ali i redovnih mesečnih kontrola.

Faze lečenja zavisnosti od kreka u klinici Dr Vorobjev

Na klinici Dr Vorobjev, ponosimo se sveobuhvatnim pristupom lečenju, gde se sa podjednakom pažnjom prilazi fizičkim, ali i psihološkim simptomima krize. S tim na umu, lečenje zavisnosti od kreka na klinici Dr Vorobjev obuhvata sledeće procedure:

Dijagnostika

Detoksikacija

Terapija lekovima

Bihevioralna terapija

Pomoć nakon završetka lečenja

Dijagnoza zavisnosti od kreka

Zavisnost od kreka može se desiti nakon samo jednog konzumiranja ove psihoaktivne supstance. Ipak, pre započinjanja stacionarnog lečenja, uvek se prvo sprovodi detoksikacija, čiji je cilj ne samo da se utvrdi prisustvo zavisnosti od kreka, već i da se dobije uvid u celokupno zdravstveno stanje pojedinca, ali i odredi prisustvo elemenata koji mogu dovesti do kontraindikacija u lečenju.

Detoksikacija od kreka

Sve dok je ova supstanca prisutna u organizmu, postoji rizik od nuspojava koje prate odvikavanje. Kako bi se neprijatni simptomi apstinencijalnog sindroma izbegli, ali i uklonila neprestana želja za krekom, pristupa se detoksikaciji, u toku koje se ova supstanca otklanja iz organizma.

Pored svih pozitivnih efekata koje ima na organizam, detoksikacija predstavlja samo jedan korak u procesu lečenja. Pogrešna odluka koju mnogi pojedinci donose u toku samostalnog odvikavanja je da ovde stanu. Samo ukoliko detoksikaciju prate ostale terapije, ova procedura može biti dovoljno efikasna.

Uspešnost lečenja zavisnosti od kreka

U prošlosti je lečenje zavisnosti od kreka bilo smatrano izuzetno teškim procesom, a i uspešnost nije bila na visokom nivou usled neadekvatnih supstitucionih terapija. Međutim, uz korišćenje modernih medicinskih aparata, farmakoterapije i psihoterapije, procenat uspešnosti je znatno unapređen, a na klinici Vorobjev taj broj iznosi čak 85%.

Troškovi lečenja zavisnosti od kreka

Krek kokain nanosi veliku štetu organizmu, a dugoročno uzimanje ove supstance neretko izaziva i propratna oboljenja koja zahtevaju lečenje. Iz tog razloga, i lečenje zavisnosti od kreka može trajati između dve i četiri nedelje, a može uključivati i dodatne terapije.

Stoga i troškovi lečenja mogu biti otkriveni tek po uspostavljanju dijagnoze. Iz tog razloga Vas pozivamo da se obratite našem medicinskom timu kako biste saznali očekivanu cenu lečenja.

Doktori

Na klinici Dr Vorobjev sakupili smo tim koji se sastoji od internacionalno priznatih stručnjaka iz oblasti lečenja zavisnosti, a od osnivanja naše ustanove uspeli smo da pružimo pomoć u više od 24 000 slučajeva. Samim tim, posedujemo veliko iskustvo i sa pravom smatramo da uvek postoji rešenje, čak i u naizgled bezizlaznim situacijama.

Patenti i sertifikati

Uz sve neophodne sertifikate za rad, klinika Dr Vorobjev je takođe u procesu dobijanja patenata za više procedura po kojima smo jedinstveni u svetu. Pošto stalno radimo na dodatnom unapređenju usluga, u budućnosti očekujemo još više priznanja, a do sad smo nagrađivani zlatnom nagradom za kvalitet u Njujorku, kao i međunarodnom nagradom Rose of Paracelsus 2020. godine.

Recenzije

„Naravno da sam dobro znao da krek može biti opasan, ali bio sam mlad i neodgovoran pa sam krenuo da ga redovno uzimam bez obzira na posledice. Nije dugo trebalo, a ja sam izgubio sve, i posao i ljubav i budućnost. Majka me je tada nagovorila da dođem na lečenje na kliniku Vorobjev i tada se sve menja. Sa klinike sam izašao čist, ali još važnije, rešen da tako i ostane. Posle svih ovih godina, i dalje mislim da je to najbolja odluka koju sam ikad doneo.“

Nenad L.

„Povremeno sam uzimala kokain, ali pošto nisam mogla da ga priuštim, prešla sam na krek i ubrzo se navukla. Da nisam došla na lečenje u ovu ustanovu mislim da bih i dalje bila u paklu s kojim sam se borila svaki dan. Nemojte nikada ni da probate krek, droga je zlo. A ako već imate problem, dođite na lečenje u ovu kliniku, to je jedini put ka izlečenju.“

Marija N.