razmak dr vorobjev

Uprkos činjenici da mnogi ljudi na efedrin gledaju olako, ukoliko se dogode problemi kao što su zavisnost od efedrina, ceo život osobe može da se okrene u negativnom smeru. U ovom tekstu ćete saznati zašto ova supstanca može izazvati probleme, kada se najčešće koristi i kako izlečiti zavisnost ako do iste dođe.

Lečenje zavisnosti od efedrina

Šta je efedrin i zašto izaziva zavisnost?

Efedrin je supstanca koja se može naći u brojnim medikamentima, a u medicini ima široku primenu. Koristi se za regulaciju krvnog pritiska, doprinosi boljoj koncentraciji, može se koristiti i radi smanjenja telesne mase, ali u obliku kapi primenjuje se i radi smanjenja sekrecije iz nosa.

Iako se iz ovih primera može jasno videti koje prednosti efedrin ima, ova supstanca takođe može imati i stimulišući efekat na nervni sistem, pa je stoga pojedinci zloupotrebljavaju kako bi doživeli euforični efekat. Nažalost, kada je u pitanju efedrin zloupotreba neretko dovodi do zavisnosti, odnosno stalne potrebe za uzimanjem. Kombinovano uzimanje stimulansa poput efedrina droga i alkohola takođe uvećava rizik od zavisnosti.

Koji su simptomi i znaci zavisnosti od efedrina?

Ako pričamo o supstanci kao što je efedrin delovanje na nervni sistem je primetno ubrzo po uzimanju. Ipak, u odnosu na narkotike, pojedinci mogu na efedrin gledati sa određenom dozom potcenjivanja, smatrajući da uvek mogu da se odluče da prestanu sa uzimanjem.

Nažalost, kada prođe određeno vreme, osobe shvataju da se takvi pokušaji obično ne završavaju uspešno. Tom prilikom dolazi do promena u ponašanju same osobe, ali i javljanja brojnih kratkoročnih i dugoročnih neželjenih efekata koji jasno ukazuju da postoji problem. Sada ćemo Vam objasniti kako tačno da prepoznate prve znake zavisnosti.

Znaci u ponašanju zavisnika

Zavisnost od efedrina postepeno menja osobu, a ako potraje dovoljno, može doći do potpune promene ličnosti. Znaci u ponašanju koji Vam u početnim fazama mogu ukazati na problem zavisnosti uključuju:

 • Izolovanost
 • Skriveno ponašanje
 • Česti ispadi
 • Letargičnost
 • Gubljenje životnih prioriteta

Simptomi upotrebe narkotika

Simptomi uzimanja efedrina su naročiti vidljivi ukoliko se ovaj medikament koristi uz druge psihoaktivne supstance kao što su narkotici ili alkohol. Osobe koje to rade imaju proširene zenice, nisu u stanju da miruju, hiperaktivne su i imaju sklonost ka rizičnim oblicima ponašanja. Međutim, kako efekti blede, tako se i ponašanje osobe menja, pa se mogu javiti ekstremna iscpljenost, pospanost i bezvoljnost.

Koji su neželjeni efekti zavisnosti od efedrina?

Bez obrzira na činjenicu da je svaki organizam drugačiji, posledice konzumiranja efedrina se uvećavaju u kasnijim stadijumima zavisnosti. To samo znači da je i ova vrsta zavisnosti progresivno oboljenje, pa se i efekti mogu podeliti na kratkoročne i dugoročne. Opasnost je veća kada je u pitanju efedrin u formi tableta, ali kada su u pitanju i efedrin kapi zloupotreba takođe može izazvati slične simptome, mada su oni generalno manje izraženi.

Koji su simptomi i znaci zavisnosti od efedrina

Kratkoročni efekti zavisnosti od efedrina

Zavisnost od efedrina u kratkom roku može dovesti do sledećih efekata:

 • Naleti želje za uzimanjem efedrina
 • Povećanje telesne težine
 • Blagi rast tolerancije na efekte leka
 • Osećaj neraspoloženja i nervoze bez efedrina
 • Povećan apetit

Dugoročni efekti zavisnosti od efedrina

Kod pojedinaca koji zloupotrebljavaju efedrin tokom dužeg perioda mogu se javiti:

 • Stalne opsesivne misli o nabavljanju leka
 • Potreba za sve većim dozama
 • Anksioznost
 • Depresija
 • Iritabilnost
 • Nesanica
 • Fizička i psihička zavisnost

U svakom slučaju, pre nego što dođe do dugoročnih posledica po zdravlje pojedinca, preporučuje se lečenje zavisnosti od efedrina.

Kako i zašto počinje zavisnost od efedrina?

Budući da se efedrin karakteriše kao stimulant, uzimanje ovog leka dovodi do osećaja snage i energičnosti, pa se efedrin može koristiti kao zamensko sredstvo za kokain i druge narkotike koji obično imaju daleko veću cenu na crnom tržištu. Kada ovo preraste u naviku, može doći i do javljanja zavisnosti. Iako efedrin mnogima deluje bezazleno, a predziranje efedrin kapima se ne može dogoditi, kombinacija ovog leka sa drugim supstancama dovodi do značajno većih zdravstvenih problema.

Kakav je tretman za zloupotrebu efedrina?

Najbolji način da se zavisnost od efedrina prevaziđe je uz pomoć medicinkog osoblja i sprovođenja celokupne procedure lečenja. Na klinici Vorobjev, to se obavlja unutar naše ustanove, uz procedure kao što su:

Dijagnostika

Detoksikacija

Psihoterapija

Bihevioralna terapija

Ambulantna podrška

Važno je naglasiti da je lečenje zavisnosti od efedrina potpuno bezbolno i u toku terapija pacijenti ne osećaju bilo kakve naznake apstinencijalne krize.

Kakav je tretman za zloupotrebu efedrina

Kako započeti lečenje zavisnosti od efedrina?

Pre samog započinjanja lečenja zavisnosti, najbolje je da stupite u kontakt sa našim medicinskim savetnicima. U razgovoru sa njima, moći ćete da detaljnije predstavite Vaš problem sa bolestima zavisnosti, a zauzvrat ćete dobiti sve informacije o toku lečenja koje nudimo.

Troškovi lečenja zavisnosti od efedrina

Lečenje zavisnosti od efedrina, kao i kod svih drugih vrsta zavisnosti mora se odvijati u skladu sa tačnim potrebama pojedinca. Samim tim, različiti slučajevi zahtevaju duže ili kraće lečenje, a u skladu sa tim se određuje i tačna cena tretmana. Sve ovo možete saznati preko razgovora sa našim osobljem, bilo putem telefona ili imejla.

Lekari

Doktori klinike Vorobjev su renomirani stručnjaci koji su za svoj rad u medicini nagrađivani na brojnim skupovima širom sveta, a tu se izdvajaju nagrade kao što su Zlatna nagrada za kvalitet iz Njujorka i Rose of Paracelsus iz Brisela.

Patenti i sertifikati

Klinika Dr Vorobjev poseduje sve sertifikate Ministarstva zdravlja za rad, a uspešno posluje već preko dvadeset godina i predstavlja jedan od najpoznatijih rehabilitacionih centara u Evropi.

Recenzije

Pored toga što sam uzimala tablete efedrina droga je bila moja prvobitna zavisnost, ali sam nekako vremenom uspela da prestanem da uzimam amfetamine ali efedrin nikako. Na kraju sam došla ovde na lečenje zavisnosti od efedrina i sada posle 4 nedelje svi moji problemi deluju kao deo nekog starog života. Ovo ispred vas je sada osoba koja ima potpunu kontrolu nad sobom.

Vesna S.

Mada sam dugo uzimao efedrin neželjena dejstva su počela da se javljaju tek pre godinu dana otprilike. Od tada je potreba za lekovima samo rasla, pa sam na kraju shvatio da je kompletno odvikavanje od efedrina moja jedina šansa. Srećom, uspeo sam da sebe osluškujem i upoznam tokom lečenja i sada se moj mozak potpuno promenio na bolje.

Zoran C.