Postavite nam pitanje:
Posetite nas: Sremskih Boraca 2E, Beograd, Zemun - Srbija

Skidanje sa heroina

Skidanje sa heroina

31/10/2019

Skidanje sa heroina, baš kao i zavisnost od ove psihoaktivne supstance je poznata od davnina. O tome svedoče sumerski zapisi na glinenim pločama.

I stari Egipćani su poznavali magičnu moć opijuma, dobijenog od maka, dok ga je poznati grčki lekar prepisivao svojim pacijentima kao lek. Ovaj stav ostao je nepromenjen sve do 20. veka.

Naime, heroin je prvi sintetizovao engleski hemičar C. R. Alder Wright 1874. godine. Dve decenije kasnije, zahvaljujući hemičaru Felixu Hoffmannu i farmaceutskoj kući Bayer, započela je njegova zvanična upotreba u medicini. U to doba lek pod nazivom “Heroin” služio je za brzo otklanjanje bola, kao i za lečenje kašlja i prehlade.

Vrlo brzo otkriveni su simptomi heroinske zavisnosti, pa je Bayer 1913. godine prestao da proizvodi pomenuti lek, da bi već sledeće decenije heroin bio uvršten u ilegalne supstance. Međutim, ova činjenica nije zaustavila njegovu upotrebu. Naprotiv! Došlo je do neverovatne ekspanzije, naročito među zavisnicima od morfijuma, kojima je nova supstanca bila jačeg dejstva, a jefitnija.

Ovaj rastući trend proizvodnje i konzumiranja ostao je do današnjih dana. Zbog toga vam klinika Dr Vorobjev skreće pažnju na značaj koji ima skidanje sa heroina.

Skidanje sa heroina je sigurni beg od smrti!

Heroin ne samo da je najstarija ilegalna psihoaktivna supstanca, već je jedan od najsmrtonosnijih narkotika, što potvrđuju i statistički podaci. Trenutno je preko 2 miliona ljudi starosti od 15 do 64 godina zavisno od heroina, dok preko 8.000 njih godišnje umre, pa ne čudi što nauka konstantno radi na otkrivanju novih metoda za skidanje sa heroina.

Skidanje sa heroina

Prema centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, heroin iz godine u godinu postaje sve opasniji. Razlog tome leži u činjenici da se ovaj narkotik među korisnicima ne sreće u čistom obliku. Obično se meša sa šećerom i mlekom u prahu, paracetamolom, ali i sa veoma opasnim supstancama kao što su kreč, mišomor i prašak za pranje. Zato mnogi upotrebu heroina porede sa igranjem ruskog ruleta, jer nikada ne znate šta ste tačno uneli u organizam.

Čak i ako ne dođe do fatalnog predoziranja, nemojte da zaboravite da su hepatitis B i C i HIV virus verni njegovi pratioci. Nažalost, oni se najčešće otkriju u odmakloj fazi, tj. tek kada se započne lečenje zavisnika od heroina.

Vratite svoje narušeno zdravlje

Gotovo da ne postoji organ koji heroin ne uništava. Zavisno od načina unosa može doći do oštećenje nosne sluznice, gubitka čula mirisa, propadanje vena i promena na koži, kosi i zubima.

sta-je-zavisnost-dr-vorobjev-1

Ukoliko se ne sprovede na vreme tretman zavisnosti od heroina javljaju problemi sa jetrom, pankreasom, bubrezima, plućima. Zatim nastaju bakterijske infekcije krvnih sudova i srčanih zalizaka.

Dugotrajno konzumiranje utiče i na reproduktivni sistem, pa su kod žena česti poremećaji menstrualnog ciklusa, a kod muškarcima može da izazove sterilnost i impotenciju.

Kako skidanje sa heroina utiče na mozak?

Heroin oštećuje neurotransmitere mozga – posebno endorfin i dopamin, pa skidanje sa heroina vraća narušenu ravnotežu. Samim tim se menja i raspoloženje, odnosno, prirodnim lučenjem hormona sreće smanjujuse stres i tenzija oko nabavke nove doze, a vraća se osećaj blagostanja.

S obzirom da heroin u neverovatno kratkom roku razvija želju, lečenje psihičke zavisnosti je ključno za potpunu rehabilitaciju. Sa prestankom žudnje, nestaju i bes, agresivno ponašanje, osećaj krivice i depresija. Istovremeno, pacijentu se vraća san i pobošljava koncentraciju i pamćenja.

Klinika Dr Vorobjev primenjuje savremene metode lečenja zavisnosti, koje podrazumevaju bezbolnu detoksikaciju i otklanjanje žudnje pomoću Ibogaina. Zahvaljujući ovim jedinstvenim metodama i indvidualnim pristupom svetski priznatih lekara i psihoterapeuta klinika Dr Vorobjev se izdvaja od drugi centara.

Pod stalnim medicinskim nadzorom u ovoj bolnici vrši se oslobađanje zavisnosti, a ne supstituciona terapija koja može da odvede ka racidivu, pa je lečenje zavisnosti od heroina potpuno bezbedno, brzo i veoma efikasno.

Briga o pacijentima se time ne završava, napuštanjem bolnice sledi ambulantna podrška nakon lečenja. Njome se ne samo održavaju postignuti rezultati, već rešavaju problemi koje donosi povratak u normalni život.

Skidanje sa heroina

Ne dozvolite da vam heroin uništi život, jer na klinici Dr Vorobjev zavisnost se može pobediti!

Objavljeno 31/10/2019
Tim Dr Vorobjev Klinike

Podeli ovaj članak:
Previous ArticleNext Article

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Call Now Button