Postavite nam pitanje:
Posetite nas: Sremskih Boraca 2E, Beograd, Zemun - Srbija

Simptomi heroinske zavisnosti

Simptomi heroinske zavisnosti

22/03/2019

Iako sve vrste droge izazivaju zavisnost i imaju poguban uticaj po celokupno psihofizičko zdravlje, heroinska zavisnost je jedna od najtežih bolesti koja menja život.

U doba bivše Jugoslavije broj konzumenata heroina bio je na nivou statističke greške, gotovo zanemarljiv. Sa raspadom SFRJ, ekonomskom krizom i porastom kriminalne stope, taj broj znatno povećao.

Šta je heroin?

Heroin predstavlja psihoaktivni nezakoniti narkotik koji u veoma kratkom i brzom periodu konzumiranja izaziva zavisnost. Dobija se iz morfijuma – supstance koja se uzima iz različitih vrsta opijumskog maka. Heroin može biti bele ili smeđe boje i obliku je praška, ali se može naći u vidu crne, lepljive supstance poznatije kao heroin crni katran.

Kako se heroin konzumira i u kom roku se stvara heroinska zavisnost?

U najvećem broju slučajeva, heroin se u organizam unosi intravenozno, ubrizgavanjem, ali takođe se konzumira i ušmrkravanjem, kao i pušenjem. Razlog zašto se narkomani najčešće odlučuju da, pomoću šprica, ubrizgaju heroin u venu jeste zato što je njegovo dejstvo trenutno. Drugim rečima, odmah izaziva osećaj blaženosti, razdraganosti i euforije.

Simptomi heroinske zavisnosti

Posledice heroina su velike i u značajnoj meri narušavaju zdravlje. Ono što ovu vrstu droge izdvaja od ostalih psihoaktivnih supstanci jeste da se heroinska zavisnost stvara veoma brzo. U prilog tome govore i alarmantni podaci da je dovoljno konzumirati heroin u periodu kraćem od dvadesetak dana da bi se stvorila zavisnost.

Koji su simptomi heroinske zavisnosti i kako ih prepoznati?

Simptomi heroinske zavisnosti variraju, u zavisnosti od količine i vremena konzumiranja droge. S druge strane, simptomi zavisnosti od heroina mogu biti kako fizički, tako i psihički i socijalni.

Kada su u pitanju fizički simptomi, neki od početnih efekata konzumiranja heroina su osećaj težine u rukama i nogama. Pored toga, javlja se suvoća usta, crvenilo kože, svrab, mučnina i povraćanje. Kasnije dolazi do smanjenja koncentracije i budnosti, gubitka apetita i telesne težine, dolazi do hronične opstipacije. Takođe, može doći do oboljenja jetre i bubrega, problema sa srcem, kao i bakterijskih infekcija.

Zbog intravenoznog unošenja heroina, postoji velika opasnost od dobijanja HIV virusa (side), hepatitisa A, B i C, kao i drugih virusa. Jedan od glavnih znakova da je neko heroinski zavisnik jeste i sužavanje i propadanje vena. U slučaju predoziranja dolazi do gubitka svesti, permanentnog oštećenja moždanih ćelija, i na kraju, sasvim izvesno i do smrti.

S druge strane, psihički i socijalni simptomi heroinske zavisnosti su stvaranje problematičnih društvenih odnosa, gubitak posla, raskid emotivne veze i finansijski problemi. Upadljiv je i gubitak interesa za skoro sve životne aktivnosti i preusmeravanje energije na nabavku novih doza heroina. Sve ovo na kraju rezultira gotovo sigurnim zdravstvenim problemima.

Kako izlečiti heroinsku zavisnost?

Koliko god delovala beznadežno, situacija nije bezizlazna. „Skidanje“ sa heroina, odnosno izlečenje je svakako moguće, naročito ako se bolest zavisnosti adekvatno tretira u ranoj fazi.

Simptomi heroinske zavisnosti

Pokušaj samostalnog lečenja zavisnosti od heroina se graniči sa nemogućim jer zavisnik najčešće nema snagu da se suprotstvai problemu. Ali, leka svakako ima!

Klinika Dr Vorobjev sa timom stručnjaka i najsavremenijim metodama lečenja je tu da vam pomogne.

Tretman zavisnosti od heroina prilagođen je i napravljen za svakog pacijenta individualno. Lečenje zahteva vreme i strpljenje, ali zahvaljujući stručnom medicinskom osoblju, najmodernijoj opremi dvadesetčetvoročasovnoj nezi pacijenta u ovoj bolnici, pobedićete i najteži životni period. Tu smo da vam pomognemo da život ponovo vratite u kolosek i nastavite tamo gde ste stali.

 

Objavljeno 22/03/2019
Tim Dr Vorobjev Klinike

Podeli ovaj članak:
Previous ArticleNext Article

3 Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Call Now Button