Postavite nam pitanje:
Posetite nas: Sremskih Boraca 2E, Beograd, Zemun - Srbija

Lečenje psihičke zavisnosti

Lečenje psihičke zavisnosti

10/05/2019

Lečenje psihičke zavisnosti je jedini način da se zauvek oslobodite problema.

Svaki čovek je posebno biće, te je i svaka zavisnost različita, naročito ako se imaju u vidu brojne vrste psihoaktivnih supstanci. Međutim, lečenje narkomanije prepoznaje karakteristična simptome koji ukazuju na problem.

Naime, zloupotreba tableta i ilegalnih supstanci stvara fizičku i psihičku zavisnost. Fizička zavisnost je, zapravo, navika tkiva na drogu, pa je organizmu potrebna svakodnevna koncentracija supstance u krvi da bi mogao „normalno“ da funkcioniše.

Za razliku od nje, psihička zavisnost je povezana za osećaj koji stvara. S obzirom da deluje na hormone sreće u mozgu, već nakon prve doze javlja se želja da se ponovo stvori isto zadovoljstvo i prijatno raspoloženje. Vremenom, dolazi do potpunog oslanjanja na psihoaktivnu supstancu, jer se osoba oseća kompletnom tek kada unese svoju dnevnu dozu.

Zavisnost je ozbiljni problem sa kojim se ne možete sami izboriti, već je neophodna profesionalna pomoć.

Zašto je važno lečenje psihičke zavisnosti?

Danas je u svetu registrovano preko 29 miliona ljudi koji pate od bolesti zavisnosti. Od toga 14 odsto njih je HIV pozitivno. Što je samo jedan od razloga zašto je lečenje psihičke zavisnosti obavezno.

Takođe, stopa mortaliteta usled zlupotrebe psihoaktivnih supstanci iznosi preko 200.000 prijavljenih smrtnih slučajeva. Prema istraživanju Kancelarije UN za drogu i kriminal ovo je poražavajući podatak, jer se adekvatnim tretmanima može na vreme sprečiti fatalni ishod. Pre svega se misli na lečenje zavisnosti od heroina. Iako postoje mnoge nove vrste, heroin je i dalje “droga koja ubija najviše“.

Lečenje psihičke zavisnosti

Čak i ako ne dođe do smrti, nemojmo zaboraviti da upotreba droga dovodi do oštećenje jetre, bubrega, pluća, krvnih sudova. Zatim i do psihičkih tegoba kao što su depresija, razne psihoze, promene raspoloženja, pad koncetracije. Upravo zbog toga je lečenje psihičke zavisnosti bitan korak u rehabilitaciji.

Šta obuhvata lečenje psihičke zavisnosti?

Razvoj nauke uticao je na stvaranje mnogih metoda za lečenje psihičke zavisnosti. Među njima po stepenu uspeha izdvaja se averzivna procedura THC.

Iako je averzivna terapija jedna od starijih, pruža maksimalni efakat. Zasniva se na određenim medikamentima i uređajima koji povezuju neprikladno ponašanja sa averzivnim dražima. Na taj način formira se fiziološkog gađenje i otpor na supstancu koja je nekada bila centar vašeg života. Pored otklanjanja zavisnosti od narkotika ova terapija je značajna i kao tretman zavisnosti od alkohola.

Prometa Swiss Protokol je poseban program koji je razvio španski psiholog Juan Jose Legarda. Namenjen je lečenju zavisnosti od alkohola, kokaina i metamfetamina, dok kod opijata nema efekta.

Prometa metoda uključuje 3 leka koji su zvanično odobreni od Svetske uprave za hranu i lekove. Zahvaljujući njima simptomi apsinecijalne krize, kao što su anksioznost, nemir, nesanica i uznemirenost, su smanjeni na prihvatljiv nivo. Ujedno, tretman vraća narušenu ravnotežu neuromedijatra u mozgu, pa nestaje i potreba za uzimanjem droge. Program sprovode isključivo lekari koji su prošli obuku za Prometa Swiss Protokol, po čemu se klinika Dr Vorobjev izdvaja od drugih.

Farmako hipnoza je posebna metoda u lečenju psihičke zavisnosti. Predstavlja dejstvo psihoterapije na podsvesnom nivou kako bi se otklonila potreba za uzimanjem negativnih supstanci i formiralo zdravo mišljenja.

Jedinstveno lečenje psihičke zavisnosti na klinici Dr Vorobjev

Klinika Dr Vorobjev je jedinstvena kada je u pitanju lečenje bolesti zavisnosti pomoću Ibogaina. Ova prirodna suptanca pruža najbržu, najbezbedniju i maksimalnu terapiju.

Ibogain deluje na serotonin i dopamin koji su ključni za razvoj zavisnosti. Pacijent uviđa negativnu stranu upotrebe psihoaktivnih supstanci, pa dolazi do resetovanja svesti.

Terapija Ibogainom ima višestruki efekat. Ona ne samo da otklanja posledice zavisnosti, već oporavlja nervne ćelije i čitav organizam. Vraćaju se zaboravljene emocije, mirisi, ukusi, sećanja i razvija želja za povratkom u normalni život.

Baš kao i svaki tretman, tako je i ovo lečenje psihičke zavisnosti individualnog karaktera i spovodi se isključivo u bolničnim uslovima od strane stručnog osoblja klinike Dr Vorobjev.

Značaj psihoterapijskog rada u lečenju psihičke zavisnosti

Lečenje psihičke zavisnosti je složeni proces. Da bi se izbegao rizik od recidiva neophodna je psihoterapija. Njen cilj je otkrivanje pravog izvora problema, tj. razloga koji su doveli do bolesti zavisnosti.

Kako podrška voljenoj osobi za vreme i nakon rehabilitacije ima veliki uticaj na ishod lečenja, svi članovi porodice moraju da budu uključeni u psihoterapiju. Kroz razgovor sa psihoterapeutom, zajedničkim snagama, mogu se rešiti postojeći konflikti koje je izazvala zavisnost, ali i dublji problemi u međuljudskim odnosima.

Lečenje psihičke zavisnosti

Eminentni stručnjaci klinike Dr Vorobjev posebnu pažnju posvećuju porodičnoj terapiji i radu sa pacijentima nakon detoksikacije i otklanjanja simptoma zavisnosti. Kod nas se lečenje ne završava napuštanjem bolnice. Već smo tu za svakog kako bi se izborio sa izazovima u kasnijem periodu. Izuzetno iskustvo i najefikasniji tretmani čine jedinstveni pristup koji su prepoznali naši, sada izlečeni, pacijenti iz svih krajeva sveta.

Objavljeno 10/05/2019
Tim Dr Vorobjev Klinike

Podeli ovaj članak:
Previous ArticleNext Article

5 Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Call Now Button