Postavite nam pitanje:
Posetite nas: Sremskih Boraca 2E, Beograd, Zemun - Srbija

Koliko je opasno samostalno skidanje sa droge?

31/10/2019

Droga menja život pojedinca iz korena, uništavajući sve nade, želje i planove pred sobom. Nažalost, iako pojedinac koji uzima narkotike ponajviše oseća posledice, ni najbliži članovi domaćinstva ne mogu da izbegnu patnju koju narkotici donose sa sobom. Pa ipak, prestajanje uzimanja psihoaktivnih supstanci je često neostvarivo. Koliko je opasno samostalno skidanje sa droge i da li to predstavlja put koji vodi ka zdravom životu?

Svi narkotici predstavljaju toksične supstance koje vremenom dovode do potpunog propadanja organizma. Naravno, neke vrste droge su opasnije od drugih, pa se i posledice osećaju ubrzo nakon prvog uzimanja. U retkim slučajevima, može proći i do nekoliko meseci pre nego što znaci propadanja postanu očigledni.

Lečenje u specijalizovanoj ustanovi tada predstavlja najbezbednije moguće rešenje. Nažalost, mnogi pojedinci se usled straha od nepoznatog ipak odlučuju na odvikavanje u kućnim uslovima. Pored toga što se ovi pokušaji najčešće završavaju neuspehom, pojedinci takođe sebe dovode u veliku opasnost usled komplikacija koje se mogu javiti tokom detoksikacije.

Samostalno skidanje sa droge može biti opasno po život

Iznenadni prestanak uzimanja droge i eliminisanje toksičnih supstanci iz organizma rezultira velikim šokom po organizam. Samostalna detoksikacija dovodi organizam u stanje potpune iscrpljenosti i umora. Samim tim, odvikavanje koje se ne obavlja pod striktnim nadzorom lekara dovodi osobe u veliki rizik.

Komplikacije koje mogu nastati usled ovih naglih promena uključuju:

  • Respiratorne poteškoće
  • Srčani udar
  • Grčeve
  • Bol u mišićima i kostima
  • Nesanicu
  • Aritmiju

U zavisnosti od fizičkog stanja osobe i stepena zavisnosti, ozbiljnost simptoma može varirati. Kako bi prekinuli patnju koja prati samostalno skidanje sa droge, mnogi pojedinci se odlučuju da iznova uzmu narkotik koji je i doveo do stvaranja problema. Samim tim, bivaju iznova uvučeni u krug loših odluka iz kojih nema izlaska.

Osim narkotika, mnogi zavisnici spas pokušavaju da pronađu u uzimanju medikamenata, ne bi li ublažili elemente krize. Ipak, bez stručnih saveta medicinskog osoblja, neretko se preteruje sa dozama, ili se uzimaju opasne kombinacije lekova, koji u organizmu stvaraju potencijalno smrtonosno jedinjenje.

Čak iako ne dođe do smrtnog ishoda, posledice koje se javljaju u toku neodgovarajuće detoksikacije mogu biti dugoročne prirode. Stoga se beg od stvarnosti i uzimanje nove doze izdvajaju kao jedino moguće rešenje. Umesto rešavanja problema, ovim se osobe dovode u još veći rizik od razvijanja ozbiljnih oboljenja.

Odvikavanje u klinici predstavlja pravi izbor

Uz savete stručnjaka i primenu najnovijih metoda i terapija, put ka izlečenju postaje daleko jednostavniji. Korišćenjem odgovarajućih medikamenata po završetku dijagnostike, oporavak organizma se znatno ubrzava. Što je najvažnije, simptomi bola i ostale komplikacije koje nastaju u procesu detoksikacije se eliminišu u potpunosti.

Na klinici Dr Vorobjev, koristimo isključivo najefikasnije metode lečenja koje garantuju uspeh. Za razliku od samostalnog skidanja sa droge, procedura ultra brze detoksikacije uklanja sve tragove narkotika iz organizma u najkraćem mogućem roku. Sama procedura traje svega nekoliko sati, a pacijent to vreme provodi u stanju sna. Još važnije, za to vreme se ne oseća nikakav bol ili ostali simptomi nelagode.

Po završetku tretmana detoksikacije, droga biva uklonjena iz organizma, a pacijenti osećaju nalet pozitivne energije i raspoloženja. Naravno, proces detoksikacije predstavlja samo prvi, ali izuzetno važan korak koji vodi ka potpunom izlečenju. Ukoliko se ova procedura obavi na pravi način, šanse za postizanje oporavka eksponencijalno rastu.

Objavljeno 31/10/2019
Tim Dr Vorobjev Klinike

Podeli ovaj članak:
Previous ArticleNext Article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Call Now Button