Postavite nam pitanje:
Posetite nas: Sremskih Boraca 2E, Beograd, Zemun - Srbija

Tretman zavisnosti od heroina

Tretman zavisnosti od heroina

26/04/2019

Tretman zavisnosti od heroina pomoći će vam da vratite svoj život.

Svakog dana mnogi mediji, kao i brojna istraživanja skreću pažnju na probleme koje donosi alkoholizam, zloupotreba tableta i zavisnost od ilegalnih supstanci.

Bolesti zavisnosti su poput epidemije ovladale 21. vekom, pomerajući sve starosne, društvene i ekonomske granice. Gotovo da ne postoji narod i kraj u svetu koji se ne suočava sa njima. Iako postoje mnoge psihoaktivne supstance, koje negativno utiču na zdravlje, heroin i dalje spada u najopasnije.

Prema statističkim podacima 0,7 odsto globalnog stanovništva između 15 i 64 godina starosti koristi heroin, od kojih svake godine umre oko 8.000.

Stručnjaci naglašavaju da je heroin najveće zlo savremenog doba

Heroin je sintetički derivat morfina, supstance koja se dobija od opijumskog maka. U izvornom obliku je kristalni prah bele boje. Međutim, čist heroin se ne sreće na tržištu, već se meša sa drugim supstancama kako bi se dobilo na količini. Obično se za to koriste šećer i mleko u prahu, talk, skrob, paracetamol. Mada, nije retkost da se heroinu dodaju gips, strihnin i druge otrovne materije koje ga čine nekvalitetnim i opasnijim.

Tretman zavisnosti od heroina

Ranijih decenija, heroin je bio droga bogatih. Danas, sve većim mešanjem sa drugim supstancama dobija se na količini, pa je postao široko raspostranjen. Samim tim došlo je i do porasta broj konzumenata i zavisnika od heroina.

Imajući u vidu jaku zavisnost, kao i fatalni ishod od ove droge, jedini put za lečenje narkomanije jeste tretman zavisnosti od heroina.

Tretman zavisnosti od heroina vraća fizičko i mentalno zdravlje

Heroin je psihoaktivna supstanca sa najbržim delovanjem. Pet minuta nakon ušmrkavanja oseća se njegov efekat, dok intravenskim unosom deluje istog trenutka.

Heroin se vezuje za receptore mozga, pospešujući lučenje dopamina. Na taj način se razvija mnogo jači osećaj sreće i zadovoljstva, nego kod bilo koje životne aktivnosti. Te ne čudi što se javlja želja za ponovnim unosom.

Upravo zbog toga heroin u kratkom roku stvara jaku zavisnost. Naime, 97 odsto korisnika je nakon 3 nedelje redovnog konzumiranja razvilo bolest zavisnosti.

Vremenom, simptomi heroinske zavisnosti dovode do ozbiljnih zdravstvenih tegoba, kao što su propadanje vena, iritacije želuca usled povraćanja, bakterijske infekcije krvnih sudova i srčanih zalizaka. Zatim mogu da nastanu bolesti pluća, jetre i bubrega, kao i problemi nervnog, digestivnog i reproduktivnog sistema.

Zbog česte upotrebe zajedničkog pribora za ubrizgavanje, osobe koje koriste heroin imaju veći rizik od pojave opasnih infektivnih bolesti – hepatitisa i HIV-a.

Šta obuhvata tretman zavisnosti od heroina?

Problem dodatno komplikuje činjenica da je lečenje zavisnosti od heroina na drugim klinikama dugotrajan, pa i opasan proces, koji traje godinama. Negativne efekte dugotrajnog lečenja, kao i pojavu recidiva možete izbeći ukoliko se odlučite za tretman zavisnosti od heroina na klinici Dr Vorobjev.

Za razliku od klasičnih metoda, ovaj tretman predstavlja kompleksan program koji je prepisan na osnovu stadijuma zavisnosti, nivoa fizičkog i psihičkog zdravlja pacijenta, ali i njegove spremnosti da se upusti u borbu sa zavisnošću.

Kombinacijom najsavremenijih terapija stručni tim sprovodi lečenje fizičke i psihičke zavisnosti. Prvi korak je potpuno bezbolna, brza i maksimalno učinkovita detoksikacija. Već nakon jedne terapije svi simptomi apstinencijalne krize se smanjuju za 90 odsto, a u pojedinim slučajevima mogu i potpuno nestati. Te se pacijenti bude bez osećaja bola, nervoze, drhtavice, tremora, mučnine i drugih simptoma apcinencijalne krize sa kojima se suočavaju kod klasičnog lečenja. Upravo se po ovom blagotvornom, a efikasnom dejstvu tretman zavisnosti od heroina na klinici Dr Vorobjev izdvaja od drugih.

Za čišćenje organizma primenjuju se jedinstvene metode razvijene od eminentnih, svetski priznatih stručnjaka, kao što su: ultra brza detoksikacija (UBOD), Neurojet terapija (N.E.T.), farmakoterapija, plazmafereza.

Tretman zavisnosti od heroina

Nakon stacionarnog lečenja, uz stalni nadzor lekara i psihoterapeuta, sledi podrška nakon lečenja. Odnosno, tretman zavisnosti od heroina obuhvata i redovne mesečne kontrole zdravstvenog stanja, kao i individualno i porodično savetovanje. Značaj psihoterapijskog rada je ključan za otklanjanje dubljih problema koji su doveli do zavisnosti, ali i rešavanje tekućih koji nastaju povratkom u normalni život.

Jedino uz pomoć stručnog tima klinike Dr Vorobjev garantovana vam potpuna rehabilitacija i vraćanje vašeg života u normalu.

Objavljeno 26/04/2019
Tim Dr Vorobjev Klinike

Podeli ovaj članak:
Previous ArticleNext Article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Call Now Button