Postavite nam pitanje:
Posetite nas: Sremskih Boraca 2E, Beograd, Zemun - Srbija

Fizička zavisnost od heroina – Lečenje na klinici Dr Vorobjev

Fizička zavisnost od heroina

12/02/2020

Fizička zavisnost od heroina dovodi do ozbiljnih posledica.

Heroin je polusintetska droga nastala preradom morfina, tj. prirodne supstance koja se proizvodi iz čaura opijumskog maka. Dolazi u vidu praha čija boja varira od bele, preko boje slonove kosti, pa do smeđe. Upravo ona ukazuje na njegovu čistoću.

Naime, heroin se na tržište ne sreće u čistom, belom obliku, već se meša sa drugim supstancama kako bi se dobilo na težini. Obično se dodaju šećer, mleko, skrob, paracetamol, ali i veoma štetne materije – gips, strihnin, kreč, pa heroin spada u najopasnije narkotike sa visokom stopom smrtnih slučajeva.

Heroin se unosi na različite načine. Najbrže dejstvo postiže se intravenskim unošenjem. Ušmrkavanje je najčešće, pri čemu se veoma brzo apsorbuje putem sluzokuže. Inhaliranje (folijanje) je, zapravo, udisanje dima zapaljenog heroina na aluminijumskoj foliji. Dim koji kruži podseća na zmaja, pa je ova upotreba popularno nazvana “hvatanje zmaja”.

Bez obzira na način unošenja, fizička zavisnost od heroina pokazuje gotovo uvek iste simptome.

Šta je fizička zavisnost od heroina?

Fizička zavisnost od heroina predstavlja fiziološku zavisnost tkiva na ovu psihoaktivnu supstancu. Ona je posledica ćelijske adaptacije nakon određenog perioda konzumiranja. Tako da organizam ne može više “normalno” da funkcioniše bez heroina u krvi.

Fizička zavisnost od heroina

Baš kao što kokain izaziva snažnu psihičku zavisnost, tako se fizička zavisnost od heroina razvija veoma brzo. Prema istraživanjima u 97 odsto slučajeva nastaje za samo 3 nedelje redovnog konzumiranja. Zapravo, stručnjaci naglašavaju da su simptomi heroinske zavisnosti jasno vidljivi već nakon 10. unošenja u organizam. Razlog tome jeste pojava tolerancije.

Akutna, kratkoročna tolerancija nastaje ponovljenim izlaganjem heroinu na početku upotrebe, međutim  ubrzo je potrebno povećati dozu kako bi se osetio isti efekat, pa nastaje hronična ili dugoročna tolerancija koja vodi ka sve većoj fizičkoj zavisnosti.

Kako se prepoznaje fizička zavisnost od heroina?

Fizička zavisnost od heroina stvara brojne fizičke, ali i psihičke tegobe. Sužene zenice i krvave oči, suva usta i svrab po celom telu prvi su pokazatelji konzumiranja.

Karakteristični znaci heroinske zavisnosti jesu i promena brzine pulsa i krvnog pritiska, pad telesne temperature, znojenje, drhtavica, povraćanje. Zatim nastaju bolovi u celom telu, glavobolja, dijareja, kašalj, curenje iz nosa…

U psihičke tegobe ubrajaju se gubitak pamćenja, ekstremne promene raspoloženja, depresija, dezorijentisanost, anksioznost, razdražljivost, oslabljena sposobnost koncentracije, napadi panike.

Odvikavanje od heroina na klinici Dr Vorobjev

Lečenje zavisnika od heroina počinje otklanjanjem fizičke zavisnosti. Odnosno, nakon kompletne dijagnostike i utvrđivanja stepena zavisnosti tim svetski priznatih lekara i psihoterapeuta određuje najbolji program za pacijenta.

zavisnost se može pobediti Klinika DR Vorobjev 2

Detoksikacija organizma od heroina ima za cilj ne samo najbrže čišćenje, već i vraćanje narušene ravnoteže, pa se u tu svrhu na klinici Dr Vorobjev vrše bezbolne metode detoksikacije, kao što su ultra brza detoksikacija (UBOD), Neurojet terapija (N.E.T.), farmakoterapija, plazmafereza, transair terapija.

Svaka metoda se odvija pod totalnom anestezijom, te telo u snu, putem infuzije, “upija” jedinstvenu kombinaciju vitamina, aminokiselina, minerala i drugih sastojaka koji pomažu da se oslobodi fizičke zavisnosti od heroina, pri čemu su izbegnuti simptomi apstinencije krize koji se javljaju kod klasičnih tretmana u drugim rehabilitacionim centrima.

Nakon otklanjanja fizičke, sledi lečenje psihičke zavisnosti. I u ovoj fazi klinika Dr Vorobjev se izdvaja primenom savremene metode lečenja bolesti zavisnosti. Briga za pacijenta ovim nije završena, podrška nakon lečenja u vidu redovnih mesečnih kontrola i individualnog i porodičnog savetovanja čuva postignute rezultate i sprečava pojavu recidiva.

Fizička zavisnost od heroina

Heroin je opasan narkotik, koji možete pobediti uz pomoć medicinskog tima. Kvalitet, iskustvo i, pre svega, znanje zaslužni su što je Dr Vorobjev širom sveta poznata kao najbolja klinika za lečenje narkomanije.

Objavljeno 12/02/2020
Tim Dr Vorobjev Klinike

Podeli ovaj članak:
Previous ArticleNext Article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Call Now Button