Postavite nam pitanje:
Posetite nas: Sremskih Boraca 2E, Beograd, Zemun - Srbija

Sistem nagrađivanja

Sistem nagrađivanja - Klinika Dr Vorobjev 2

03/09/2019

Šta je sistem nagrađivanja?

Sistem nagrađivanja je star koliko i čovečanstvo i po mnogima predstavlja jednu od najbitnijih karika evolucije. Od početka 21. veka, postignut je veliki napredak na polju razumevanja ovog sistema. Profesorka neurologije i psihijatrije Rita Goldstajn i njen tim izvršili su ogroman broj eksperimenata. Rezultati su dokazali važnost sistema nagrađivanja i njegovu povezanost sa razvojem zavisnosti.

Na primeru zavisnika od kokaina, aparati za magnetnu rezonancu su jasno pokazali da narkotici imaju direktan uticaj na pretčeoni režanj, deo mozga koji je zadužen za kontrolu emocija i nagona. U situacijama kada narkotici deluju kao nagrada i predstavljaju najsnažniji stimulans koji utiče na mozak, izuzetno je teško najednom obustaviti uzimanje psihoaktivnih supstanci.

Povratak kontrole nad kompulzivnim navikama se tada uzima kao prioritet. Ukoliko se narkotici eliminišu iz organizma, ali se istovremeno zanemari lečenje psihičke zavisnosti, postoji velika šansa za vraćanjem starim navikama čim motivacija za vođenjem zdravog života krene da bledi.

Sistem nagrađivanja - Klinika Dr Vorobjev 4

Značaj sistema nagrađivanja u procesu formiranja navika

Saznanja o važnosti neuronskih povratnih veza dobijenih od strane Goldstajn i njenog tima imala su veliki značaj za razvijanje novih metoda lečenja zavisnosti. Pre svega, postignut je napredak u razumevanju važnosti kontrole emocija u procesu stvaranja zdravih navika.

Dok se najveći broj navika formira tokom dužeg vremenskog perioda, u određenim situacijama, kao što je zloupotreba psihoaktivnih supstanci, taj period se znatno skraćuje. Poznate su situacije kada je samo jedno uzimanje supstance ostavilo toliko dubok trag po psihu osobe, da se zavisnost razvila gotovo istog momenta.

Sistem nagrađivanja motiviše osobu da prati određene šablone ponašanja koji sa sobom donose pozitivne efekte po organizam. To može uključivati zdrave navike poput bavljenja fizičkim aktivnostima, druženja sa voljenim osobama ili postizanja ličnog i profesionalnog napretka.

Sistem nagrađivanja - Klinika Dr Vorobjev 3

S druge strane, konzumiranje preteranih količina čokolade ili alkoholnih pića, uzimanje psihoaktivnih supstanci ili kockanje mogu u telu izazvati naglo puštanje hormona sreće, koje rezultira euforičnim efektima. Nekada je i samo jedno uzimanje supstance dovoljno da se osoba trajno okrene ovim veštački izazvanim efektima. Ovo stanje je u praksi poznato kao razvijanje psihičke zavisnosti.

Tada se smatra da je hemija i balans hormona u mozgu potpuno poremećen. Kao rezultat, pojedinci nisu u stanju da kontrolišu sopstvene nagone i želje. Iako su neretko dobro svesni štetnih efekata koje ova navika ostavlja po njihovo zdravlje i celokupni život, jednostavno nisu u stanju da joj stanu na put.

Zavisnost i sistem nagrađivanja su usko povezani

U slučaju zloupotrebe supstanci, nagrada se čini lako dostižnom. Nije neophodno uložiti veliki mentalni ili fizički napor kako bi se dostiglo stanje euforije. Zbog toga osobe uzimanje narkotika ili alkohola povezuju sa nagradama koje ne donose sa sobom veće posledice. Nažalost, kako se zavisnost produbljuje, a tolerancija organizma prema efektima supstanci uvećava. Zato su potrebne sve veće doze kako bi se dostigli željeni rezultati.

Vremenom, dolazi do potpunog izostanka uživanja, a narkotici postaju jedini izlaz iz stanja konstantne duševne i psihofizičke patnje.  Koja se ponavlja iz dana u dan. Ipak, iako na kratko donose spas, efekti narkotika ubrzo blede, a osobe ostaju primorane da se bore sa još većim problemima nego ranije. Gotovo je nemoguće samostalno se izboriti sa ovim poteškoćama. Glas u glavi uporno govori osobama da se jedini spas nalazi u uzimanju nove doze.

Sistem nagrađivanja - Klinika Dr Vorobjev 1

Stručna pomoć je tada neophodna, gde se uz pomoć farmakoterapije i medicinskih aparata iznova obnavlja urušeni sistem nagrađivanja. Osobe  se vraćaju u stanje gde je formiranje zdravih navika uopšte izvodljivo. Nakon dužeg vremena, iznova se javljaju emocije koje nisu izazvane zloupotrebom psihoaktivnih supstanci. Pojedinci stiču mogućnost samokontrole, kada nestaju opsesivne misli koje su do tada bile prisutne.

Na klinici Dr Vorobjev dobićete sve potrebne informacije u vezi lečenja. Ukoliko imate pitanja, možete nas kontaktirati na broj telefona ili nam pisati na e-mail adresu.

Objavljeno 03/09/2019
Tim Dr Vorobjev Klinike

Podeli ovaj članak:
Previous ArticleNext Article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Call Now Button