Postavite nam pitanje:
Posetite nas: Sremskih Boraca 2E, Beograd, Zemun - Srbija

Alkoholizam i poremećaji ishrane

Alkoholizam i poremećaji ishrane

14/05/2020

Alkoholizam i poremećaji ishrane usko su povezani.

Anoreksija i bulimija su 2 poremećaja u ishrani koja obično pogađaju tinejdžere. Procenjuje se da od njih pati preko 3 odsto mladih širom sveta.

U ovom periodu adolescenti počinju da ekspirementišu i sa raznim psihoaktivnim supstancama. Među njima najrasprostranjeniji je alkohol, jer je legalan i dostupan svima. Prema poslednjim studijama svaki treći stariji osnovac se “druži” sa čašicom, dok više od 80 odsto mladih prekomerno pije. Imajući u vidu statistiku ne čudi što su alkoholizam i poremećaji ishrane međusobno uslovljeni.

Međutim, oni nisu orijentisani samo na mlađe generacije. Sve veći broj odraslih se suočava sa poremećajima ishrane. Skoro 50 odsto njih istovremeno zloupotrebljava alkohol, tako da nije redak slučaj da proces lečenja od alkohola obuhvata i otklanjanje problema sa ishranom.

Zašto su povezani alkoholizam i poremećaji ishrane?

Iako se alkoholizam i poremećaji ishrane mogu činiti kao dva potpuno različita stanja, reč je o sličnim bolestima. Zapravo, koren problema je isti.

Svima je dobro poznato da je piće često sredstvo koje koristimo da se oslobodimo stresa i nervoze, pa i tuge i straha. Mnogima, ono je lek za depresiju, preživljene traume i anksioznost. Ovakvu funkciju imaju i poremećaji ishrane. Oni su svojevrsni mehanizmi za prevazilaženje emotivnih konflikata koje potiskujemo duboko u sebi.

Alkoholizam i poremećaji ishrane

Ipak, sličnost ne znači da će se uzročna veza uvek ispoljiti. Najčešće se javlja kod autodestruktivnog profila ličnosti, koji karakterišu impulsivne, dramatične i perfekcionističke osobine. Takve osobe obično koriste alkohol da bi ublažile tegobe koje nastaju usled problema sa jelom, zbog čega pojedini stručnjaci poremećaje ishrane svrstavaju u posebne oblike zavisnosti.

Alkohol dodatno otežava simptome poremećaja ishrane

Poremećaji ishrane imaju najveću stopu smrtnosti od svih mentalnih bolesti. Takođe, alkoholizam dovodi do ozbiljnih bolesti, koje se neretko završavaju fatalnim ishodom. Posebno ako se javi i delirijum tremens. Što znači da prekomerna upotreba pića kod osoba koje već pate od problema u prehrani može prouzrokovati nepovratno oštećenje vitalnih organa, a ponekad ubrzati i smrt.

Zavisno od poremećaja razlikuju se i posledice alkoholizma. Kod bulimije period dugog izgladnjivanja zamenjuje nagli unos velike količine namirnice, da bi ubrzo, zbog osećaja krivice, došlo do namernog povraćanja. Upravo ova poslednja faza je opasna, jer nastupa dehidracija organizma, preskakanje srca, pa i trovanje alkoholom.

Izgladnjivanje, koje je karakteristično za anoreksiju, podstiče delovanje alkohola. Samim tim, ubrzava se i razvitak svih stadijuma zavisnosti, kao i bolesti koje ona donosi. Piće brže dovodi do oštećenja centralnog i perifernog nervnog sistema, pa je primetan nagli pad intelektualnih sposobnosti i gubitak pamćenja, koji mogu da izazovu i demenciju, bez obzira na godine starosti. Koliki uticaj ima hronični alkoholizam na osobe sa anoreksijom, pokazuje i podatak da je kod njih povećana stopa samoubistava.

“Drunkorexia” – alkoholna anoreksija

Drunkorexia je relativno nov pojam koji obuhvata vezu između alkohola i poremećaja ishrane. Manifestuje se preskakanjem obroka neposredno pre konzumiranja alkohola. Na taj način kalorije iz zdravih namirnica se nadoknađuju onim iz pića.

Najčešći razlog jeste nastojanje da se sačuva mršavi izgled. Mada kod nekih preovladava želja da brže osete dejstvo alkohola.

Alkoholizam i poremećaji ishrane

Drunkorexia se, obično, vezuje za mlade devojke. Ukoliko se na vreme ne uoči problem u 72 odsto slučajeva iz nje se razvija alkoholizam kod žena.

Nemojte da dozvolite da vam zavisnost od alkohola i poremećaji ishrane unište čitav život, potražite pomoć na klinici Dr Vorobjev. Uz stručni tim svetski priznatih lekara i najsavremenije metode lečenja oslobodićete se problema sa alkoholom na brz i potpuno bezbolan način. Dok će porodična psihoterapija kao i indvidualni rad sa psihoterapeutom pronaći okidače ne samo za problem sa zavisnošću, već i sa ishranom.

S obzirom da polako izlazimo iz kriznog perioda izazvanog korona virusom klinika Dr Vorobjev do kraja maja je pripremila 20 odsto popusta na sve programe lečenja bolesti zavisnosti. Jer, briga za pacijente uvek je na prvom mestu!

 

Objavljeno 14/05/2020
Tim Dr Vorobjev Klinike

Podeli ovaj članak:
Previous ArticleNext Article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Call Now Button