Postavite nam pitanje:
Posetite nas: Sremskih Boraca 2E, Beograd, Zemun - Srbija

Delirijum tremens ili „alkoholičarsko ludilo“

Delirijum tremens

20/06/2019

Ukoliko se vi ili neko vama blizak bori sa zloupotrebom alkohola, postoji jedna veoma bitna stvar koju treba da imate o umu. Reč je o apstinencijalnoj krizi kod alkoholičara, koja je veoma neugodan proces, koji može biti opasan ili čak smrtonosan. Jedna od najopasnijih komplikacija je stanje poznato kao delirijum tremens, i može biti opasno po život.

U ovom blogu vam otkrivamo sve što ste želeli da znate a niste imali koga da pitate. Imajte na umu da je blagovremeno lečenje od velike pomoći, i da sprečava mnogo veću štetu i ozbiljnije posledice.

Šta je zapravo delirijum tremens i šta ga uzrokuje ?

Ljudi koji su dugogodišnji zavisnici od alkohola izloženi su riziku od stanja poznatog kao apstinencijalna kriza. Ona se javlja kod raznih zavisnosti, ali ima svoje specifičnosti, u zavisnosti od vrste supstance. Konkretno, kada je alkohol u pitanju, neki simptomi su jedva primetni dok su drugi veoma ozbiljni. Štaviše, neki se pojavljuju već za nekoliko sati dok je za druge potrebno nekoliko dana. Najteži oblik do kog može doći jeste delirijum tremens, koji prate ozbiljni fizički i psihički problemi.

Delirijum tremens

Opšte je poznato da pijenje velikih količina alkohola tokom dužeg vremena šteti vašem mozgu. Konkretno, alkohol ometa sposobnost regulacije važnih procesa u mozgu, uključujući gama-aminobuternu kiselinu (GABA) i glutamant. One imaju suprotne efekte u mozgu: dok glutamat dovodi do ekscitacije ćelija u mozgu, GABA ima inhibitorno dejstvo.

Efekat GABA u mozgu je pojačan tako da odgovara količini konzumiranog alkohola tokom vremena. Kada odjednom prestanete da pijete alkohol, mozak lako može da postane preterano uzbuđen jer je preosetljiv na glutamat, i nema dovoljno GABA da smiri mozak. Ovo preterano uzbuđenje može dovesti do neprijatnih simptoma apstinencijalne krize, uključujući i delirijum tremens.

Delirijum tremens – Simptomi

Simptomi delirijum tremensa mogu početi da se pojavljuju već 48 sati nakon poslednjeg pića i generalno se javljaju u prvih 72 sata. Međutim, u nekim slučajevima, mogu se pojaviti i do 10 dana.Tipični su sledeći simptomi:·         halucinacijekonfuzija, agitiranost, tahikardija,  povišenje krvnog pritiska, groznica,  znojenje. Ukoliko sumnjate da vi ili vama bliska osoba doživljava ovo neprijatno stanje, od kritične je važnosti da odmah potražite medicinsku pomoć, jer čekanje može dovesti i do fatalnog ishoda.

Lečenje delirijum tremensa na klinici Dr Vorobjev

Blagovremeni tretman delirijum tremensa je veoma važan, jer bez njega postoji veliki rizik da dođe do smrti. Nužna je hospitalizacija i bolnička nega kako bi sve promene mogle pratiti i lečiti.

Delirijum tremens

Postoji pravo mesto gde će vam biti obezbeđenja konstantna nega, a reč je o našoj klinici Dr Vorobjev, koja je veoma uspešna u lečenju bolesti zavisnosti, i psihičkih problema. Posebno se izdvaja tretman zavisnosti od alkohola, koji vam pomaže da pobedite alkoholizam i prebrodite sve njegove posledice.

Posedujemo najmoderniju medicinsku aparaturu, a naši vrhunski stručnjaci imaju ogromno iskustvo kada su u pitanju najuspešnije metode i procedure za lečenje zavisnosti.

Uz našu podršku, izlečenje je na korak od vas, zato odaberite najbolje – a to je klinika Dr Vorobjev.

Objavljeno 20/06/2019
Tim Dr Vorobjev Klinike

Podeli ovaj članak:
Previous ArticleNext Article

4 Comments

 1. Već od 1994 godine (ratne u Bosni i hercegovini) se liječim od ovisnosti o tabletama Artane i Marihuane.Poslije rata(od 1995 godine) sam samo pušio Marihuanu i Hašiš,te povremeno popio poneko piće.Liječio sam se sam jer mi je posao ovisio o vozačkoj dozvoli,pa sam Psihijatru išao samo po potrebi.Iza 2000 godine mi je ustanovljen PTSD,a prije nekoliko godina nakon ležanja na NPS klinici mi je ustanovljena dijagnoza: F62.0 Trajna promjena ličnosti nakon doživljene katastrofe, i Štetna upotreba alkohola F10.1.
  Koristim lijekove:Q pin 25mg 1x 0 1x,Flusetin 0 0 2x,Lexilium 3mg 3×1.
  Ti lijekovi me jako usporavaju i utupljuju.Često spavam ali su snovi,nemirni ,isprekidani, nedefinisani,ponekad košmarni, i težak je proces buđenja.Recimo probudim se,i odmah nakon toga zadrijemam ponovo, i tako po nekoliko puta dok se stvarno ne probudim.

  Oprilike jednom u 7-10 dana ne popijem dnevnu dozu lijekova već popijem sa društvom nekoliko piva,naravno i jedem pomalo uz to pivo.,.I tada mi je dobro,jer jednostavno poželim malo izaći iz stana i družit se,a imam društvo koje voli popit…Ali poslije toga ne mogu da spavam,sve je u nekom bunilu, i sutradan mi je mamurluk težak.
  Čekam da prodje bar 12 sati od pijenja alkohola da bi popio ponovo psihijatrijsku terapiju.Tad odspavam još malo i kad se probudim bude mi dobro.

  Molim vas za stručni savjet.

  1. Poštovani Nermine, najbolje bi bilo da nam ostavite svoj telefon kako bi Vas kontaktirao naš lekar i dao Vam odgovore na sva Vaša pitanja.

   Srdačan pozdrav

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Call Now Button