Postavite nam pitanje:
Posetite nas: Sremskih Boraca 2E, Beograd, Zemun - Srbija

Plazmafereza – Najsavremeniji metod detoksikacije

Plazmafereza

03/05/2019

Plazmafereza je jedinstvena, savremena metoda koja se primenjuje kod mnogih bolesti, uključujući i alkoholizam i lečenje narkomanije.

Droga je poznata još iz doba Mesopotamije i Starog Egipta. Opijum je široko bio rasprostranjen i u Kini, što potvrđuje stara kineska izreka: “Prvo čovek uzima drogu, zatim droga uzima drogu i, na kraju, droga uzima čoveka”.

Ipak, sredinom 20. veka, razvojem liberalizma, rock kulture i dekadencije, centar psihoaktivnih supstanci postali su Amerika i Evropa. Danas je zavisnost osvojila svaki kraj planeta, pretvorivši se u svetski problem. Najrasprostranjeniji su marihuana i heroin. Mada se sve više sreće i zloupotreba tableta i alkoholizam u porodici savremenog doba.

S obzirom da se svake godine broj uživaoca povećava, konstantno se radi na razvoju novih i poboljšanju postojećih metoda lečenja bolesti zavisnosti. Među njima se posebno izdvaja plazmafereza.

Razvijena je početkom 20. veka

Lečenje puštanjem krvi (venesekcija), koja se primenjivalo još 3.000. godine pre Nove ere, zapravo, je preteča plazmafereze.

Prva ispitivanja dejstva plazme na životinjama sproveli su John Abel i Leonard Rowntree 1913. godine. Postupak se sastojao od flebotomije, oduzimanja određenog volumena krvi, njenog centrifugiranja i resuspenzije krvnih zrnaca.

Četiri decenije kasnije Dr José A. Grifols Lucas otkrio je da plazmafereza ​​dozvoljava donatorima da češće doniraju krv bez ugrožavanja svog zdravlja. Lucas je tehniku isprobao na samom sebi. Utvrdivši da je bezopasna, počeo je sa usavršavanjem tako što je primenjivao na dobrovoljnim davaocima.

Plazmafereza

Plazmafereza, kao zvanična terapija, primenjena je prvi put je 1959. godine u Los Angelesu, u bolnici Cedars of Lebanon. Primenio ju je doktor Michael Rubinstein na mladiću koji je bolovao od trombotične trombocitopenične mikroangiopatije.

Tokom narednih godina, mnogi naučnici su nastavili sa razvijanjem ove metode. Tako da je utvrđeno da plazmafereza uspešno leči ekcem, psorijazu, alergije, Alchajmerovu bolest, depresiju, bolesti kardiovaskularnog sistema, gastrointestinalnog trakta i mnoge druge.

Šta je plazmafereza?

Plazmafereza je bezbolna, a maksimalno efikasna metoda čišćenja krvi. Naziv je dobila od grčkih reči plasma što znači oblikovano i aphaeresis, tj. oduzimanje.

Upravo sam naziv ukazuje da je to ekstrakorporalna procedura kojom se odstranjuju pojedini sastojci plazme ili krvne stanice kako bi se otklonile štetne materije. Na taj način se zaustavlja patološki proces koji te tvari uzrokuju.

Plazmafereza se izvodi na dva načina – preko određenih membrana u specijalnom filteru za krv (membranska plazmafereza) i centrifugom u specijalnim uređajima.

Njeno dejstvo je višestruko

Čišćenjem krvi, smanjuje se, pre svega, rizik od pojave delirijum tremensa i psihotičnih poremećaja. Takođe, ono podstiče metabolizam i proizvodnju novih, mladih ćelija u organizmu. Samim tim, jača imuni sistem i aktivnost T-limfocita koji su značajni za borbu protiv virusa i bakterija, pa je poboljšano unutrašnje, ali i spoljašnje stanje organizma.

Treba imati u vidu da lečenje zavisnosti od heroina i drugih narkotika plazmaferezom nema kontraindikacije jedino ako se sprovodi u kontrolisanim uslovima i od strane obučenog medicinskog osoblja.

Upravo se klinika Dr Vorobjev izdvaja po stepenu stručnosti kako u pogledu primenjivanih tretmana plazmaferezom, tako i u pogledu bolničkog smeštaja za pacijenta. Baš kao što je lečenje bolesti zavisnosti pomoću Ibogaina individualno, tako se plazmafereza na našoj klinici sprovodi isključivo nakon postavljene dijagnostike.

Plazmafereza

Naime, nakon detaljnog pregleda opšteg zdravstvenog stanja pacijenta, stepena zavisnosti, kao i vrste suptstance lekar propisaju program lečenja plazmaferezom. Procedura je bezbolna, a rezultati su vidljivi već nakon prvog tretmana.

Plazmafereza je značajan deo detoksikacije pri kojoj se otklanjaju simptomi fizičke zavisnosti. Da bi došlo do potpune rehabilitacije, bez recidiva, tim lekara, psihijatara i psihiterapeuta klinike dr Vorobjev u svakom trenutku pruža podršku nakon lečenja svim svojim pacijentima.

 

Objavljeno 03/05/2019
Tim Dr Vorobjev Klinike

Podeli ovaj članak:
Previous ArticleNext Article

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Call Now Button