Postavite nam pitanje:
Posetite nas: Sremskih Boraca 2E, Beograd, Zemun - Srbija

Bezbolne metode detoksikacije – Lečenje zavisnosti

Bezbolne metode detoksikacije

08/04/2020

Bezbolne metode detoksikacije predstavljaju sigurni korak ka izlečenju.

Alkohol i halucinogene droge nisu tvorevina modernog doba. Od davnina čovek se suočavao sa posledicama njihove upotrebe.

Međutim, u 21. veku postale su veliki ne samo zdravstveni, već i socijalni i ekonomski problem. Razlog za to leži, pre svega, u povećanoj proizvodnji, koja je poslednjih godina dostigla rekordni nivo, tako da ih gotovo svako može nabaviti, bez obzira na finasijske prilike. Osim lake dostupnosti već postojećih, ne treba zanemariti ni stalno otkrivanje novih ilegalnih sredstava, ali ni sve veću zloupotrebu tableta.

Da je situacija u svetu alarmantna kada su u pitanju bolesti zavisnosti potvrđuju i najnovija istraživanja. Procenjuje se da hronični alkoholizam odnese čak 3,3 miliona života svake godine, dok je predoziranje narkoticima fatalno za preko 450.000 ljudi.

Srećom, razvoj nauke i medicine doneo je savremene metode lečenja bolesti zavisnosti, koje garantuju potpunu rehabilitaciju. Bezbolne metode detoksikacije čine njihov važan deo.

Zašto je neophodna detoksikacija?

Sigurno ste svi makar jednom u životu videli sliku zavisnika. Počev od pogleda u očima, ispijenog i tužnog lica, pa do promena na telu – u pamćenju vam se urezalo šta opioidi i alkohol mogu da učine organizmu. Ono što mnogi od nas ne znaju jeste način njihovog dejstva. Zato nam se i čini da radoznalost i povremena zabava ne mogu nas da uvuku u začarani krug, jer mi imamo jaku psihu.

Tretman zavisnosti kod heroina - Dr Vorobjev

U ovakvom pogrešnom razmišljanju leži, zapravo, glavni problem. Naime, sve psihoaktivne supstance se vezuju za receptore u mozgu dajući neverovatan priliv energije i euforije. Vrlo brzo, one preuzimaju kontrolu nad proizvodnjom dopamina i endorfina, pa bez njih ne možemo da osetimo sreću i zadovoljstvo. Zapravo ne možemo više “normalno” da funkcionišemo.

Narušena ravnoteža se može vratiti jedino ako se telo oslobodi dejstva štetne supstance.

Koje su prednosti bezbolne metode detoksikacije u odnosu na klasično čišćenje organizma?

Prestankom dejstva droge ili alkohola nastupa tzv. apsinencijalna kriza. Nju prate jaki bolovi, uznemirenost, razdražljivost, drhtavica, pa i nesanica, povraćanje, dijareja i tahikardija. S obzirom da su ovi simptomi veoma teški osoba se radije odlučuje da uzme novu dozu nego da se podvrgne lečenju.

Ipak, čišćenje organizma ne mora više da bude neprijatno, kao što je to bilo ranijih godina kod standardnih terapija. Zahvaljujući najnovijim metodama ne samo da pacijenti ne prolaze kroz neprijatne efekte detoksikacije, već čitava procedura traje mnogo kraće. Samim tim je lečenje znatno lakše, pa je pacijent motivisaniji da se oslobodi zavisnosti.

Plazmafereza

Ujedno, bezbolna detoksikacija štiti nervni sistem, što je još jedna prednost u odnosu na klasične metode čišćenja organizma.  lzuzetno je važno naglasiti da je detoksikacija brza, da pacijent ne oseća i ne trpi bol, da se san i apetit pacijenta vraćaju u normalu, a raspoloženje pacijenta se stabilizuje.

Gde se kod nas sprovode bezbolne metode detoksikacije?

Odgovor ćete pronaći na klinici Dr Vorobjev. Stručni tim svetski priznatih lekara i psihoterapueta konstantno radi na inovacijama u lečenju bolesti zavisnosti. Te se na ovoj klinici, u strogo kontrolisanim uslovima, primenjuju najnovije metode bezbolne detoksikacije. One obuhvataju niz terapija, a izbor je individualan, tj. zavisi od detaljne dijagnostike i psiho-fizičkog stanja pacijenta.

Bezbolne metode detoksikacije

Ultra rapidna detoksikacija predstavlja najmoderniju tehniku čišćenja koja se izvodi pod anestezijom. Za samo 6 do 8 sati, pomoću antagonista opijata receptori se oslobađaju štetne materije. Dodatna prednost ove metode ogleda se u nepostojanju bilo kakvih kontraindikacija.

Neuro jet terapija (N.E.T.) se zasniva na istoimenom uređaju. Njegovi bezbolni impulsi deluju na neurone u mozgu koji su ogovorni za stvaranje zavisnosti. Na taj način stimulišu prirodnu proizvodnju dopamina i endorfina, oslobađajući telo fizičke zavisnosti.

Plazmafereza je jedinstvena metoda detoksikacije kojom se iz krvi izvaja plazma, pročišćava van tela, a zatim ponovo vraća. Takođe, ima regenerativnu moć. Dejstvom ove terapije ubrzava se metabolizam i mikrocirkulacija i podstiče proizvodnja novih, mladih ćelija u organizmu, pa je imuni sistem pacijenta spremniji ne samo da se izbori sa zavisnošću, već i sa bolestima koje je ona donela.

Iako se danas svet bori sa pandemijom koju je izazvao korona virus, problem zavisnosti ne smemo da stavimo u drugi plan. Više nego ikada potrebna je podrška porodice i prijatelja kako bi draga osoba bila odlučna da započne lečenje kada prođe vanredna situacija, a do tada sve odgovore na pitanja i savete možete potražiti putem telefona klinike Dr Vorobjev, +381 62 256 619 i +381 62 256 618.

 

 

Objavljeno 08/04/2020
Tim Dr Vorobjev Klinike

Podeli ovaj članak:
Previous ArticleNext Article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Call Now Button