Postavite nam pitanje:
Posetite nas: Sremskih Boraca 2E, Beograd, Zemun - Srbija

Psihološka podrška porodice zavisnicima u vanrednoj situaciji

Psihološka podrška porodice

12/05/2020

Psihološka podrška porodice zavisnicima u vanrednoj situaciji je više nego značajna.

Od početka 2020. godine čitav svet se nalazi u velikom ne samo zdravstvenom, već i socijalnom, pa i ekonomskom problemu. Iz kineskog grada Vuhana, novi korona virus se neverovatnom brzinom preneo u sve krajeve. Prema poslednjim podacima preko 715.000 ljudi je zaraženo, a oko 30.000 njih je izgubilo bitku sa opakom bolešću. Nakon Kine, najveći broj obolelih je u Americi, Italiji i Španiji. Nažalost, korona virus je registrovan i u našoj zemlji kod 785 stanovnika, dok je 16 umrlo od posledica infekcije.

S obzirom da se broj pacijenata i smrtnih slučajeva iz časa u čas menja, moderno društvo se našlo pred velikim testom. Jer, korona virus COVID-19 zahteva od nas da potpuno preuredimo svakodnevni način života. Istovremeno nas prisiljava da se suočimo sa neverovatno teškim emocionalnim i mentalnim posledicama.

Trenutno stanje je dodatno teško za one koji su započeli lečenje bolesti zavisnosti. Zbog toga klinika Dr Vorobjev vam skreće pažnju kako da olakšate borbu u danima izolacije.

Zašto je važna psihološka podrška porodice zavisnicima u vanrednoj situaciji?

Zavisnost ne pogađa samo osobu koja koristi psihoaktivne supstance. Ona je, zapravo, porodična bolest koja može rezultirati razornim posledicama na supružnike i partnere, roditelje, decu, braću i sestre, pa i na prijatelje.

Posmatranje voljene osobe kako sve više ulazi u začarani krug, zaista, je traumatični doživljaj. Čak i kada pokušate da popravite poljuljani odnos, uticaj droge i alkohola je toliko jak da se nameće između vas.

Upravo tada dolazi do većeg razdora. I dok vaš najbliži ima jedan cilj – da nabavi novu dozu, vi razvijate sopstvene mehanizme odbrane. Oni su, neretko, prožeti ljutnjom, ogorčenjem i strahom od mogućeg gubitka člana porodice.

Da bi se sprečili pogubni efekti, jedini spas jeste ohrabriti drago biće da započne lečenje.

Zavisnici nisu prepušteni sebi u vanrednoj situaciji!

Vera, poverenje, podrška, razumevanje, zajednica – glavne su poruke u teškim danima krize. Danas smo više nego ikada potrebni jedni drugima.

Psihološka podrška porodice

Imajte na umu da u periodu izolacije, kada su bilo kakvi socijalni kontakti zabranjeni, vaš član porodice mora da se izbori sa svim iskušenjima, pa je veoma važno da budu svesni da ni u jednom trenutku nisu sami. Da ste,tu da zajedničkim snagama vratite zdrave životne navike.

Psihološka podrška porodice zavisnicima u vanrednoj situaciji daće im snagu i motivaciju da ne odustanu. Zato, ostavite po strani osudu i kritiku zbog destruktivnog života koji su vodili i pokažite pozitivni stav kako biste sačuvali ne samo njihovo, već i svoje mentalno zdravlje.

Psihološka podrška u vanrednoj situaciji na klinici Dr Vorobjev

U teškoj situaciji, koja nas je sve zadesila strepnja i zabrinutost su pojačani, pa ne čudi što se u ovakvom vremenu nameće pitanje kako da se brinemo za sebe, a da, pritom, nastavimo da pružamo podršku dragoj osobi koja se bori sa zavisnošću. Zbog toga vam tim psihoterapeuta sa klinike Dr Vorobjev u svakom trenutku stoji na raspolaganju.

Psihološka podrška porodice

Bez obzira da li ste deo porodice koja ima zavisnika ili je trenutno stanje razvilo anksioznost, paniku, pa i depresiju možete nam se obratiti za pomoć. Naši SOS telefoni, +381 62 256 619 i +381 62 256 618, otvoreni su stalno za vas.

Klinika Vorobjev je tu za sve građane kojima je potrebna psihološka podrška.

 

Objavljeno 12/05/2020
Tim Dr Vorobjev Klinike

Podeli ovaj članak:
Previous ArticleNext Article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Call Now Button