Postavite nam pitanje:
Posetite nas: Sremskih Boraca 2E, Beograd, Zemun - Srbija

Kako droga utiče na nas?

Kako droga utiče na nas

04/03/2020

Kako droga utiče na nas? Pitanje koje sve češće čujemo u medijima, pa i u svakodnevnom razgovoru.

Razne psihokativne supstance prate čoveka od samog početka istorije. Stari narodi su ih koristili za religijske obrade, pripremu za lov i lečenje, pa možemo slobodno da kažemo da su narkotici od davnina sastavni deo društva.

Međutim, prava ekspanzija dogodila se sredinom 20. veka, da bi u savremenom dobu upotreba poprimila razmere prave epidemije. Ne samo da se povećao broj registrovanih slučajeva, već je iz godine u godinu primećen trend pomeranja starosne granice. Glavni razlog ovakvom stanju jeste široka raspotranjenost čitavog spektra supstanci koje se mogu lako nabaviti bilo gde u svetu.

Dodatno zabrinjava činjenica da mnogi ljudi još uvek ne znaju kako droga utiče na nas. Nedovoljna informisanost naročito je opasna za mlade, pa neretko, pod uticajem društva krenu sa eksperimentisanjem koje ih odvede u zavisnost.

Imajući u vidu ozbiljnost situacije klinika Dr Vorobjev otkriva kako droga utiče na nas.

Kako droga utiče na nas zavisi od vrste

Danas postoji više desetina, pa i stotina različitih droga. Prema načinu delovanja dele se u 3 grupe.

Depresori smanjuju funkcionisanje centralnog nervnog sistema. Što znači da njihovim konzumiranjem osnovne funkcije tela postaju usporene. Prevelika doza može, čak, da dovede do potpunog prestanka rada. U ovu grupu spadaju alkoholna pića, opijati i marihuana.

Za razliku od depresora, stimulansi izazivaju sasvim drugačiji efekat. Oni ubrzavaju centralni nervni sistem korisnika, stvarajući nalet energije, povećanu budnost i veću aktivnost opštih telesnih funkcija. Što ih čini veoma štetnim za srce i mozak, a nije isključen ni fatalni ishod. Tipični predstavnici jesu kokain, amfetamini, metamfetamin, ekstazi.

Kako droga utiče na nas

Halucinogeni su potpuno različita kategorija narkotika. Oni utiču na svest, stvarajući iskrivljeni osećaj stvarnosti. Često izazivaju emocionalnu i psihološku paranoju, somatske bolesti i druge probleme. Halucinogeni su LSD, gljive, ketamin i PCP.

Iako imaju različito dejstvo sve psihokativne supstance su štetne, zapravo sve one ostavljaju ozbiljne fizičke i psihičke posledice.

Kako droga utiče na nas i naše zdravlje?

Gotovo da ne postoji organ u telu koji ne strada od droge. Dugoročna upotreba dovodi do oštećenja grla, jetre, pankreasa, pluća, srca, mozga i nervnog sistema. Ujedno, povećava rizik od pojave određenih oblika raka. Rak pluća je čest kod osoba koje psihoaktivne supstance unose pušenjem, dok rak jetre i jednjaka prati alkoholizam. Takođe, postoji opasnost od širenja opasnih bolesti kao što su HIV i hepatitis C.

Prilikom razmatranja: “kako droga utiče na nas” ne treba zanemariti ni promene u ponašanju. Naime, osobe koje koriste bilo koji narkotik sklonije su saobraćajnim nesrećama, kriminalnim radnjama, pa i agresivnom ponašanju. Mada nije redak slučak da i same budu žrtve napada i zlostavljanja.

Kako droga utiče na naš um?

Najveći uticaj psihoativne supstance imaju na mozak. S obzirom da direktno utiču na nivo serotonina, vremenom se sreća i zadovoljstvo mogu osetiti samo sa novom dozom.

Nažalost, ova uzorčno-posledična veza stvara jaku psihičku zavisnost sa kojom se povećava i tolerancija, što dovodi do hronične zavisnosti. Sa njom nastaju problemi u koncentraciji, pamćenju, logičkom razmišljanju, pa i rešavanju osnovnih umnih zadataka. Droga dovodi do razvoja depresije, anksioznosti, paničnih napada, halucinacija i drugih psihoza.

Da bi se izbegle ozbiljne zdravstvene tegobe neophodno je što ranije započeti sa lečenjem. Klinika Dr Vorobjev ima tim međunarodno priznatih i nagrađivanih lekara specijalista i psihoteraputa sa višegodišnjim iskustvom u radu. Pored vrhunskog osoblja ova bolnica se izdvaja i jedinstvenim, najsavremenijim metodama lečenja kojima se rehabilitacija postiže na potpuno bezbolan i brz način. Dok ambulantna podrška obezbeđuje očuvanje rezultata i pomoć pri izazovima koje donosi povratak u poslovni i društveni svet.

Kako droga utiče na nas

Nemojte da dozvolite da droga uništi vaš život, potražite pomoć na klinici Dr Vorobjev. Preko 20.000 uspešno izlečenih pacijenata pravi su dokaz da je ovo najbolja klinika za lečenje narkomanije.

 

Objavljeno 04/03/2020
Tim Dr Vorobjev Klinike

Podeli ovaj članak:
Previous ArticleNext Article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Call Now Button