Postavite nam pitanje:
Posetite nas: Sremskih Boraca 2E, Beograd, Zemun - Srbija

Marihuana – droga koju mnogi olako shvataju

marihuana

22/09/2020

Marihuana spada u najpopularnije i najčešće korišćene droge, kako u svetu tako i kod nas. Razlog njene popularnosti treba tražiti u široko raprostranjenom ali pogrešnom verovanju da je bezopasna i da čak može pozitivno uticati na naše zdravlje. Upravo zbog te zablude sve veći broj mladih konzumira ovu opasnu drogu ne shvatajući njenu štetnost.

Marihuana se dobija preradom lišća i cveća Indijske konoplje, najčešće se sreće u vidu cigareta, takozvanih džointa, a na našim prostorima poznata je i kao trava, gandža, vutra, mara.

Marihuana i njeno dejstvo na organizam

Zahvaljujući psihoaktivnoj supstanci poznatoj kao THC (tetrahidrokanabinol), marihuana ostvaruje svoje efekte.

THC se u mozgu vezuje za receptore neurona i deluje na njih, a upravo su oni zaduženi za koordinaciju, osećaj za vreme, razmišljanje, pamćenje, koncentraciju, regulaciju emocija, bola, osetljivosti i apetita. Unošenje THC-a pojačava aktivnost ovih centara u mozgu i tako se ostvaruje „high“ efekat koji ova supstanca izaziva.

Kratkotrajni efekti marihuane su:

 • problemi sa pamćenjem i učenjem;
 • gubitak koordinacije;
 • dezorijentacija;
 • izmenjena percepcija;
 • euforija:
 • depersonalizacija i derealizacija;
 • mučnina;
 • vrtoglavica;
 • tahikardija;
 • anksioznost;
 • napadi panike;
 • napetost;
 • povećana potreba za hranom, naročito slatkišima.

Istraživanja su pokazala da konstantno uzimanje marihuane dovodi do sledećih neželjenih dugotrajnih efekata:

 • promene u mozgu, naročito u onim delovima koji su zaduženi za odgovor na stres, motivaciju i nagrađivanje;
 • negativan uticaj na plodnost, kod oba pola;
 • razvojni problemi i problemi u ponašanju kod dece čije su majke konzumirale marihuanu tokom trudnoće;
 • respiratorni problemi – kašalj, bronhitis i oštećenje disajnih puteva;
 • povišenje krvnog pritiska;
 • emocionalni problemi, češća pojava depresije i anksioznosti kod korisnika i povećan rizik od pojave shizofrenije, jednog od najtežih psihičkih oboljenja.

marihuana 1

Zašto je marihuana štetna?

Marihuana negativno utiče na pamćenje i rasuđivanje. Česta su popuštanja u školi, na fakultetu i na poslu. Dolazi do pada motivacije, zanemarivanja sebe ali i drugih. Ljudi pod dejstvom marihuane gube interes za bitne stvari i prave loše izbore koji ih mogu skupo koštati, npr. zaboravljaju na siguran seks i ulaze u rizične seksualne odnose. Tako se povećava verovatnoća prenosa polnih infekcija a neke od njih su teške, neizlečive i ostavljaju trajne posledice (AIDS).

Marihuana veoma negativno i ozbiljno utiče na vožnju, dovodi do pada koncentracije, slabe korodinacije, lošije procene razdaljine i sporijeg reagovanja na saobraćajne signale, što za posledicu rezultira saobraćajnim nesrećama koje se mogu završiti fatalno. Kombinacija marihuane i alkohola je jako rizična i opasna i pomoću nje brže se javljaju gore spomenuti efekti, a takođe se povećava verovatnoća da se dogodi saobraćajna nezgoda.

Nema sumnje da marihuana izaziva zavisnost a kod težih zavisnika dolazi do javljanja tolerancije i potrebe da se uzme sve veća količina droge da bi se proizveli željeni efekti.

Činjenica je da je marihuana opasna i da otvara vrata ka ostalim drogama, zato treba razbiti iluziju da je ona „laka“ i bezopasna droga. Retko ko ostaje samo na marihuani a svi znamo da bolesti zavisnosti razaraju porodicu i uništavaju život zavisnika. Sve to nas je motivisalo da vam ponudimo stručnu i efikasnu pomoć u prevazilaženju ove teške zavisnosti.

Lečenje zavisnosti od marihuane

Zavisnost od marihuane je opaka bolest i znamo da svi roditelji strahuju da se to ne dogodi baš njihovom detetu. Ukoliko ste i vi jedan od njih, želimo da vas ohrabrimo da potražite pomoć i ne krijete problem kako ne bi došlo do mnogo ozbiljnijih posledica.

Zavisnost od marihuane veoma uspešno se leči na klinici Dr VorobjevPotvrda za to je veliki broj uspešno izlečenih pacijenata koji su se nakon lečenja ponovo vratili normalnom životu. Porodice nekadašnjih zavisnika duboko su nam zahvalne na uloženom trudu i izlečenju njihovih najbližih.

Naš metod kombinuje farmakoterapiju, N.E.T. terapiju, informacionu terapiju i psihoterapiju i daje odlične rezultate. Ključno je jačanje želje zavisnika da se izleči i da stekne jedan lepši i zdraviji pogled na život.

Uvereni smo da se zavisnost od marihuane može pobediti i želimo da vam olakšamo da prebrodite ovaj težak period i pomognete svom detetu. Ne morate kroz sve ovo da prolazite sami jer su naši vrhunski stručnjaci uvek tu za vas.

 

 

Objavljeno 22/09/2020
Tim Dr Vorobjev Klinike

Podeli ovaj članak:
Previous ArticleNext Article

6 Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Call Now Button