razmak dr vorobjev

Kokain je jedna od najopasnijih droga čiji zavisnik možete postati nakon samo jedne upotrebe, a poznat je po stvaranju mnogo veće psihološke nego fizičke zavisnosti.

Povremeno uzimanje kokaina česta je pojava danas, ali kokainske posledice su izuzetno teške i zavisnici ih često postaju svesni prekasno, kada je lečenje u ustanovama jedina preostala opcija.

Efekat kokaina

Efekti kokaina su razni, ali činjenica je da ova droga izaziva snažnu psihološku zavisnost, pre nego fizičku, zbog čega je većina efekata njegove konzumacije usmerena na mentalno zdravlje i psihičku stabilnost.

Najčešći efekti upotrebe kokaina su:

 • Euforija
 • Iznenadna depresija
 • Anksioznost
 • Halucinacije
 • Impulsivnost
 • Visoka temperatura
 • Proširene zenice

Simptomi i znaci zavisnosti od kokaina

Neki od najčešćih simptoma zavisnosti od kokaina su:

 • Sužavanje krvnih sudova
 • Razdražljivost
 • Krvarenje iz nosa
 • Širenje zenica
 • Nedostatak seksualne želje
 • Depresija

Fizički simptomi poput proširenih zenica i krvarenja iz nosa su najčešći znaci prisutni kod većine zavisnika od kokaina koje ljudi u njihovoj okolini brzo prepoznaju.

Posledice upotrebe kokaina

Kokainske posledice ogledaju se i u mentalnom i u fizičkom zdravlju zavisnika, a neke od najčešćih su:

 • Nervoza
 • Razdražljivost
 • Paranoja
 • Nesanica
 • Halucinacije
 • Hipertermija
 • Aritmija
 • Glavobolja
 • Stalna mučnina
 • Zamagljen vid
 • Impotencija
 • Groznica

U kombinaciji sa alkoholom, upotreba kokaina vas može kostati života.

Vrste lečenja zavisnosti od kokaina

Zavisnost od kokaina zahteva duže i teže lečenje nego zavisnost od većine droga, a u specijalizovanoj ustanovi Dr Vorobjev ovom lečenju pristupamo uz pomoć farmakološke i bihevioralne terapije.

Lečenje zavisnosti od kokaina uz pomoć lekova

Lečenje zavisnosti od kokaina uz pomoć farmakološke terapije najčešći je način lečenja, i na ovaj način se apstinencija od kokaina podstiče pomoću drugih lekova.

U ovom procesu dolazi do detoksikacije organizma od kokain dejstva, ali je potreban strog lekarski nadzor kako se pacijent u procesu odvikavanja od kokaina ne bi okrenuo zavisnosti od lekova.

Nadzor je tokom ovog procesa nužan kako bi se terapija korigovala u slučaju nuspojava ili napretka kod pacijenta.

Bihevioralna terapija za zavisnost od kokaina

Bihevioralna terapija predstavlja lečenje zavisnosti od kokaina kroz psihoterapiju, individualnu ili grupnu, kako bi pacijent mogao da osvesti uzroke svoje zavisnosti i okidače za destruktivna ponašanja.

Terapija je uglavnom drugi korak nakon stacionarnog lečenja i odvija se znatno duži period, čak i kada pacijent napusti kliniku i vrati se normalnom životu.

S obzirom na to da kokain izaziva mnogo veću psihološku nego fizičku zavisnosti, terapija može biti ključni korak u lečenju zavisnosti od kokaina.

Stacionarno lečenje u odnosu na ambulantno lečenje zavisnosti od kokaina

Tokom lečenja fizičke zavisnosti od kokaina nužno je kombinovanje stacionarnog i ambulantnog tipa lečenja u cilju potpunog oporavka.

Stacionarno lečenje

Kod stacionarnog tipa lečenja podrazumeva se celodnevni nadzor pacijenta u specijalizovanim ustanovama za lečenje bolesti zavisnosti, u cilju obavljanja procena njegovog psihičkog i fizičkog stanja, kao i utvrđivanja obima zavisnosti.

Stacionarno lečenje je najbolji vid lečenja za zavisnike od kokaina zbog stalne prisutnosti i posvećenosti stručnih lekara koji će pacijentu pružiti podršku i ohrabriti ga na nastavak lečenja čak i u slučaju najtežih apstinencijalnih kriza.

Ambulantno lečenje

Ambulantno lečenje predstavlja produžetak stacionarnog lečenja i odvija se kroz konsultacije i kontrole na nedeljnom ili mesečnom nivou, zavisno od napretka pacijenta nakon završetka stacionarnog lečenja.

Na taj način pacijent i nakon završetka zvaničnog lečenja ima stalnu podršku stručnjaka koji će mu pomoći da se u potpunosti izbori sa zavisnošću.

Faze lečenja zavisnosti od kokaina u klinici Dr Vorobjev

Specijalizovana ustanova Dr Vorobjev fokusira se na lečenje različitih oblika zavisnosti, a zavisnost od kokaina leči se kroz više faza.

Dijagnoza zavisnosti od kokaina

Uspostavljanje dijagnoze kokainske zavisnosti i kokain posledica, te procenjivanje psihičkog i fizičkog stanja pacijenta prvi je korak u procesu lečenja od zavisnosti.

Kroz različite analize i definisanje zavisnosti odlučuje se o metodama i planu lečenja, kao i o pristupu doktora u cilju uspešnog oporavka.

Detoksikacija od kokaina

Detoksikacija od kokaina predstavlja period apstiniranja od upotrebe kokaina i otklanjanja kokaina iz tela, uz lekarski nadzor i adekvatnu farmakološku terapiju.

Tokom perioda detoksikacije nužan je nadzor lekara jer usled apstinencijalnih kriza pacijent postaje veoma ranjiv i zavisnost od kokaina može zameniti zavisnošću od nekog leka.

Uspešnost lečenja zavisnosti od kokaina

Lečenje zavisnosti od kokaina izuzetno je težak i dugotrajan proces, a uspešnost lečenja zavisi prvenstveno od volje pacijenta i podrške njegovih najbližih.

Uspešno lečenje zavisnosti od kokaina moguće je isključivo u specijalizovanim ustanovama uz pomoć sertifikovanih stručnjaka, poput klinike Dr Vorobjev.

Troškovi lečenja zavisnosti od kokaina

Specijalizovana ustanova Dr Vorobjev pruža individualan pristup svakom pacijentu te u skladu sa tipom i obimom zavisnosti se formiraju i pristup i cena lečenja.

Ukoliko želite da saznate više informacija o načinu lečenja i troškovima, obratite se našim medicinskim konsultantima.

Doktori

Klinika Dr Vorobjev poznata je po stručnim doktorima koji svojim znanjem i podrškom obezbeđuju personalizovan plan i proces lečenja zavisnost od kokaina za sve svoje pacijente.

Stalnim usavršavanjem i napredovanjem u polju lečenja bolesti zavisnosti, naši doktori garantuju potpun oporavak i stručnu podršku i nakon izlaska sa klinike.

Patenti i sertifikati

Klinika Vip Vorobjev poznata je kao jedna od najboljih klinika za lečenje različitih bolesti zavisnosti i osvojila je niz međunarodnih priznanja.

Naša klinika je 2018. godine u Njujorku odlikovana Zlatnom nagradom za kvalitet, dok je 2020. godine u Briselu odlikovana Rose of Paracelsus priznanjem.

Recenzije

„Mislio sam da je to samo povremeno uzimanje kokaina i da će brzo proći, ali iz nedelje u nedelju, osećao sam se sve gore bez svoje dnevne doze. Počelo je kao neka vrsta opklade sa prijateljima, dok nisam zaglibio toliko duboko da ni najbliži nisu mogli da me prepoznaju. Proklinjem dan kada sam krenuo da uzimam kokain, ali sam zahvalan što sam uz pomoć porodice i divnih lekara sa klinike Dr Vorobjev uspeo da zavisnost ostavim iza sebe.“

Rajko S.

„Bila sam uzoran student, sportista, imala sam porodicu i prijatelje oko sebe ali mi radoznalost nije dala mira, morala sam da probam, makar malo. Nisam ni slutila da ću postati zavisna, mislila sam da je to samo nešto što uzmeš samo jednom-dvaput i ostaviš, ali je moj ceo život počeo da se vrti oko kokaina. Kada je stvar prevazišla sve granice, roditelji su me poslali u kliniku Dr Vorobjev, ali sada sam beskrajno zahvalna i njima i divnim lekarima koji su mi pomogli da se vratim na pravi put.“

Teodora T.