Postavite nam pitanje:
Posetite nas: Sremskih Boraca 2E, Beograd, Zemun - Srbija

Kokain i efekti koje ostavlja na organizam

kokain i njegovi efekti na organizam Klinika Dr Vorobjev 1

19/03/2021

Upotreba kokaina deluje pogubno na organizam. Ovaj lek je veoma opasan stimulans centralnog nervnog sistema koji se dobija iz lišća biljke koke (Erithrokilum coca) koja je poreklom iz Južne Amerike i uzgaja se u Africi, Indoneziji i na Havajima.

 

Kokain se obično prodaje na ulici kao fini beli prah, a uobičajeni žargonski izrazi za ovu supstancu su „koka“, „bela stena“, „prašina“ i „sneg“. Većina korisnika konzumira kokain unoseći supstancu kroz nos, ali se može i trljati po desnima, rastvarati u vodi i unositi preko injekcije ili putem zagrevanja kristalnog praha i udisanja dima.

U zavisnosti od načina konzumiranja kokaina, efekti na telo variraju od blagih do opasnih po život.

Kratkoročni efekti upotrebe kokaina

Efekti kokaina na telo mogu se videti nakon samo jedne doze. U zavisnosti od načina konzumiranja, efekti se mogu pojaviti u roku od nekoliko sekundi ili se javljaju nakon nekoliko minuta.

Promene u ponašanju do kojih dolazi usled upotrebe kokaina

Kokain je poznat po tome što pruža intenzivan, ali kratkotrajan efekat. Tokom ovog vremena korisnik će doživeti osećaj euforije i povećane energije, kao i osećaj da može brže da obavlja fizičke i intelektualne zadatke. Kokain takođe uzrokuje uvećanu osetljivost na fizičke senzacije kao što je preosetljivost na svetlost, zvuk i dodir. Neke primetne promene u ponašanju mogu da uključuju preteranu pričljivost, nemir i neinteresovanje za hranu ili spavanje.

Ovi euforični efekti trajaće sve dok dejstvo kokaina ne nestane, što se dešava samo 15 do 30 minuta nakon uzimanja za one koji konzumiraju kokain šmrkanjem ili trljanjem po desni, i oko 5 do 15 minuta za one koji ga puše ili ubrizgavaju. Iako željeni efekti kokaina nakon ovog vremena nestaju, negativni efekti će potrajati.

Fiziološki efekti upotrebe kokaina

Iako se psihološke promene mogu činiti bezazlenim ili čak poželjnim, fiziološki efekti upotrebe kokaina mogu biti neprijatni i neverovatno štetni. Čim droga počne da deluje na telo, korisnici mogu primetiti nekoliko zabrinjavajućih simptoma, uključujući glavobolju, lupanje srca, grčenje mišića i podrhtavanje, i gastrointestinalni bol i mučninu. Takođe se mogu javiti i visok krvni pritisak i vrtoglavica zbog suženja krvnih sudova.

Iako je kokain neverovatno štetna supstanca, retki su slučajevi u kojim je prva doza fatalna. Međutim, kokain je često praćen upotrebom alkohola, što dalje povećava neželjene efekte, uključujući rizik od moždanog udara i toksičnosti za srce, jetru i druge organe.

Efekti dugotrajne upotrebe kokaina na mozak

Ako osoba nastavi sa konzumacijom kokaina, može se razviti psihološka zavisnost. Karakteristike psihološke zavisnosti su:

 • Nemir
 • Depresija
 • Napadi panike
 • Agresivno ponašanje
 • Paranoja
 • Psihoza (izmenjena percepcija stvarnosti)

Zavisnik može osećati da je jedini način da izbegne ove simptome konzumiranje većih doza kokaina. Kako se tolerancija razvija tokom vremena, veće doze su potrebne da bi se postigao isti efekat, a usled konzumiranja većih količina kokaina, postojeći psihološki poremećaji se pogoršavaju.

Fizički i fiziološki aspekti dugotrajne upotrebe

Zavisnici koji konzumiraju kokain unošenjem kroz nos stavljaju sebe pod dodatni rizik. Dalje udisanje ove štetne supstance može dovesti do gubitka mirisa, krvarenja iz nosa i hroničnog curenja iz nosa. Ovaj način konzumiranja takođe može uticati na grlo osobe i izazvati hrapav glas ili otežati gutanje. Kod nekih korisnika hronična upotreba kokaina dovela je čak do uništenja gornje nosne šupljine.

Takođe je opasno ubrizgavati kokain. Deljenje igala dovodi korisnike u rizik od zaraze HIV-om ili hepatitisom C, a kontinuirane injekcije povećavaju rizik od razvoja infekcije oko mesta ubrizgavanja. S obzirom na to da kokain često sadrži dodatne otrovne hemikalije i supstance, ubrizgavanje može izazvati ekstremnu alergijsku reakciju ili na drugi način ugroziti vaš život.

Kokain negativno utiče na ceo organizam i može dovesti do problema sa zdravljem kao što su:

 • Ruptura creva ili čirevi u digestivnom sistemu
 • Trajno oštećenje bubrega i drugih organa
 • Uvećan rizik od srčanog udara
 • Bol u grudima
 • Nepravilan rad srca
 • Hipertenzija
 • Napadi
 • Hronične glavobolje
 • Nesanica i iscrpljenost
 • Seksualna disfunkcija
 • Gubitak kilograma i neuhranjenost
 • Veći rizik od moždanog udara
 • Krvarenje u mozgu
 • Oštećenje nervnog sistema

Što se duže koristi kokain, veća je šansa za razvoj opasnijih zdravstvenih problema kao što su kardiovaskularna oboljenja, napadi, srčane aritmije, moždani udari, pa čak i smrt.

Zatražite besplatnu onlajn konsultaciju da biste naučili kako da se izborite sa ovim simptomima za vas ili vašu voljenu osobu >>>

Dugoročni efekti upotrebe kokaina na mozak

Kada se osećaj euforije istroši nakon prvobitnog naleta, korisnici mogu doživeti „krah“, koji se definiše ekstremnom iscrpljenošću, depresijom i prekomernim snom. Nakon pada, gore navedeni psihološki efekti se javljaju i kada korisnik doživljava žudnju za drogom, paranoju i povećanu anksioznost. Ovi simptomi teraju korisnika da traži više kokaina i mogu dovesti do zloupotrebe drugih droga i pogoršanja zavisnosti.

U slučajevima dugotrajne upotrebe kokaina, studije pokazuju da nastaju oštećenja na širokom spektru kognitivnih funkcija. Najčešći problemi su kraći raspon pažnje, oštećenje memorije, loše sposobnosti donošenja odluka i slabe performanse motoričkih funkcija. Oni koji zloupotrebljavaju kokain mogu takođe biti pod većim rizikom od razvijanja Parkinsonove bolesti.

Znaci i simptomi predoziranja kokainom

Jedan od najopasnijih aspekata dugotrajne upotrebe kokaina je mogućnost predoziranja. Zbog povećanja tolerancije organizma prema supstanci, korisnici počinju da uzimaju sve veće doze da bi osetili iste efekte i izlažu se riziku od predoziranja, koje može biti smrtonosno.

Mnogi simptomi predoziranja su jednostavno ozbiljniji pokazatelji uobičajenih fizioloških simptoma, kao što su temperatura, povećani puls i mučnina. Ako vi ili neko vama blizak osetite ozbiljno smanjenu respiratornu funkciju, intenzivan bol u grudima ili upadnete u stanje šoka nakon uzimanja kokaina, postoji veliki rizik od predoziranja.

U slučaju predoziranja, mogu se javiti i brojni psihološki simptomi, uključujući:

 • Nekontrolisanu anksioznost
 • Paranoju ili halucinacije
 • Delirijum i zbunjenost

Ako vi ili neko koga poznajete ispoljavate ove znakove, potrebno je odmah kontaktirati medicinske radnike kako bi se započelo sa lečenjem simptoma predoziranja, koji bi u suprotnom mogli biti fatalni.

Lečenje zavisnosti od kokaina

Da bi se izbegli veoma ozbiljni rizici po zdravlje koji nastaju produženim uzimanjem kokaina, neophodno je lečenje zavisnosti od kokaina započeti u najranijoj mogućoj fazi. Da bi se izlečila zavisnost, mora se prvo izvršiti detoksikacija. Najsigurnije mesto za ovaj proces je medicinska ustanova specijalizovana za lečenje zavisnosti.

Ne samo da će stručni tim zdravstvenih radnika danonoćno nadgledati pacijente kako bi osigurali sigurnu primenu terapija, već će za to vreme pacijenti primati i lekove koji će pomoći u otklanjanju svih simptoma apstinencijalne krize.

U slučajevima zavisnosti od kokaina, prirodna supstanca pod imenom Ibogain često se koristi za ublažavanje bolnih simptoma odvikavanja i pomoć u procesu detoksikacije. Kao psihoaktivna supstanca, ibogain pomaže u oslobađanju od zavisnosti delovanjem na receptore serotonina i dopamina i zaslužna je za „ponovno pokretanje“ mozga. Upotrebom ibogaina može se obnoviti funkcija neurotransmitera i smanjiti žudnja za lekovima.

Ako želite da saznate više o bezbednom lečenju zavisnosti od kokaina i izbegavanju recidiva, zatražite besplatnu i poverljivu onlajn konsultaciju. O mogućnostima lečenja i različitim ishodima razgovaraćete sa stručnjakom sa klinike >>>

Možete očekivati da ćete dobiti odgovore na sledeća pitanja:

1. Kako će se u vašem slučaju tretirati simptomi apstinencijalne krize kod kokaina?

2. Da li će lečenje pomoći da se zaustavi potreba za kokainom i spreči recidiv?

3. Kolika je cena programa i koliko dugo traje?

Kokain je neverovatno štetna supstanca koja može imati pogubne efekte na telo i um, posebno u slučajevima dugotrajne konzumacije. Ako se vi ili bilo ko iz vaše blizine borite sa zavisnošću od kokaina, što pre kontaktirajte medicinskog radnika kako biste izbegli opasne neželjene efekte i sprečili predoziranje. 

Objavljeno 19/03/2021
Tim Dr Vorobjev Klinike

Podeli ovaj članak:
Previous ArticleNext Article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Call Now Button