Postavite nam pitanje:
Posetite nas: Sremskih Boraca 2E, Beograd, Zemun - Srbija

Kokain i njegovi efekti na organizam

kokain i njegovi efekti na organizam Klinika Dr Vorobjev 1

24/05/2019

Kokain i njegovi efekti na organizam su razarajući. U pitanju je veoma opasni stimulans centralnog nervnog sistema. Dobija se iz zimzelene biljke koke (Erythroxylon coca) koja uspeva u Južnoj Americi, Africi, Indoneziji i na Havajima.

Kokain se, obično, prodaje na ulici kao fini beli prah. Pa odatle i njegovi žargonski nazivi “koka”, “belo”, “sneško”. Većina korisnika ga unosi ušmrkavanjem. Neki ga utrljavaju na desni ili rastvaraju u vodi i ubrizgavaju iglom. Dok pojedini zagrevaju kristalni prah i udišu njegov dim.

Bez obzira kako se unosi kokain i njegovi efekti na organizam se kreću od blagih do veoma teških, koji su opasni po život.

Kokain – nekada droga bogatih, a danas svima dostupan

Istoričari tvrde da su kokain i njegovi efekti na organizam poznati od davnina. O tome najbolje svedoče arheološka nalazišta iz 3. veka pre Nove ere. U njima su otkrivene figure i crteži na kojima je predstavljena upotreba. Otkriveni su i ostaci lišća kod mumija iz Perua.

U periodu od 11. do 16. veka Inke su masovno uživale u ovoj supstanci. Dok se tradicionalna upotreba lišća biljke zadržala do današnjih dana kod južnoameričkih Indijanca. Naime, ovi narodi žvaću listove koke sa pepelom, pa nema karakteristične euforije, već deluje poput kofeina.

kokain i njegovi efekti na organizam Klinika Dr Vorobjev 2

Tek dolaskom Španaca u Južnu Ameriku, biljka koka je prešla na evropski kontinent, gde je vrlo brzo izazvala veliku pažnju naučnika. Tako je 1855. godine nemački hemičar Friedrich Gaedcke prvi izolovao suptancu iz biljke. Pet godina kasnije postupak je usavršio Albert Niemann.

Koliku je moć imao najbolje govori podatak da su kokain i njegovi efekti na organizam zainteresovali i samog Sigmunda Freuda. Čuveni psihijatar je smatrao da on pozitivno utiče kod depresije, smanjene seksualne želje i problema digestivnog trakta.

Početkom 20. veka otkriveno je pravo lice ove psihoaktivne supstance. Nažalost, ta činjenica nije zaustavila upotrebu. Te zavisnost od kokaina, danas, broji preko 15 miliona ljudi.

Kokain i njegovi efekti na organizam – kratkoročne posledice

Kokain i njegovi efekti na organizam pojavljuju se odmah nakon jedne doze. U zavisnosti od načina unosa dejstvo počinje u roku od nekoliko minuta do jednog sata.

U početku kokain dovodi do euforičnog, pričljivog raspoloženja. Oseća se priliv energije i smanjena potreba za snom i hranom. Zbog toga uživaoci smatraju da im kokain pomaže da brže obavljaju fizičke i intelektualne zadatke. Takođe, javlja se preosetljivost na svetlost, zvuke i dodire. Zatim tremor, glavobolja, vrtoglavica i trzanje mišića.

Kratkoročni fiziološki efekti upotrebe kokaina uključuju i suženje krvnih sudova, povišenu telesnu temperaturu, broj otkucaja srca i krvnog pritiska. Ubrzo dolazi do komplikacije gastrointestinalnog trakta u vidu bola i mučnine.

Iako je najsmrtonosnija supstanca, iznenadna smrt prilikom uzimanja prve doze je veoma retka. Međutim, kokain često prati alkoholizam, što dodatno pojačava njegovo dejstvo. Dok pojedine osobe kombinuju kokain i heroin. Kako efekti kokaina brže prestaju, ostaju izraženi simptomi heroinske zavisnosti, što može, dalje, da dovede do predoziranja.

Kokain i njegovi efekti na organizam – posledice dužeg konzumiranja

Ukoliko se nastavi konzumiranje kokaina dolazi do psihičke zavisnosti. Nju karakterišu nezadovoljstvo, nemir, napadi panike, paranoja, pa čak i razne psihoze, sve dok se ne uzme potrebna doza. Kako se vremenom razvija tolerancija, te su potrebne sve veće količine, psihički problemi se povećavaju.

Ušmrkavanje kokaina može da dovede do gubitka mirisa, krvarenja iz nosa, problema sa gutanjem, promuklosti i hroničnog curenja iz nosa. Ljudi koji ubrizgavaju kokain u opasnosti su od alergijskih reakcija, HIVa i hepatitisa C.

kokain i njegovi efekti na organizam Klinika Dr Vorobjev 3

Zapravo, kokain negativno utiče na čitav organizam. Kod digestivnog sistema dolazi perforacije želuca, creva ili nastanka čira. Rizik od trajnog oštećenja bubrega i srčanog udara je veliki. Dok najveće posledice ostavlja na nervni sistem.

Studije ukazuju na širok spektar kognitivnih funkcija koje su oslabljene dugotrajnom upotrebom kokaina. Najzastupljeniji su problemi sa održavanjem pažnje, pamćenjem i obavljanjem motornih zadataka. Nije isključeno ni intracerebralno krvarenju ili krvarenje unutar mozga, kao i Parkinsonova bolest.

Imajući u vidu ozbiljnost navedenih posledica, neophodno je lečenje sprovesti u ranijoj fazi. U tome vam može pomoći klinika Dr Vorobjev. U njoj se sprovodi jedinstveno lečenje bolesti zavisnosti pomoću Ibogaina. Zahvaljujući ovoj, potpuno prirodnoj supstanci, ne postoje negativni efekti detoksikacije, jer je procedura bezbolna. A čitav problem se otklanja mnogo brže nego drugim metodama. Ujedno, ne postoji rizik od razvitka nove zavisnosti.

Ne dozvolite da vam strada fizičko i mentalno zdravlje, potražite pomoć od tima svetski priznatih stručnjaka klinike Dr Vorobjev.

Objavljeno 24/05/2019
Tim Dr Vorobjev Klinike

Podeli ovaj članak:
Previous ArticleNext Article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Call Now Button