Postavite nam pitanje:
Posetite nas: Sremskih Boraca 2E, Beograd, Zemun - Srbija

08/02/2021

razmak dr vorobjev

Morfijum je opioidna droga. Pripada istoj klasi kao i heroin i opijum koji su dobro poznati po svojoj zavisnosti. Morfijum je u tom pogledu sličan. Adiktivni potencijal morfijuma je visok.

Ima medicinske prednosti, posebno u ublažavanju bolova. Na nesreću, postao je droga koja se često zloupotrebljava zbog euforije koju proizvodi. Mnogi počnu da ga koriste za analgeziju pa razviju zavisnost od njega. Ova zavisnost je opasna koliko i predoziranje, i javljaju se neželjeni efekti upotrebe. Važno je lečiti zavisnost od morfijuma što je ranije moguće.

Ovaj članak razmatra simptome zavisnosti od morfijuma, neželjene efekte, i kako je lečiti.

Šta je morfijum i zašto izaziva zavisnost?

Morfijum deluje na centralni nervni sistem korisnika preko opioidnih receptora koji se nalaze u njemu. Svaki opioid se može vezati za ove receptore. Na taj način proizvodi svoje karakteristične efekte, naročito sedaciju i analgeziju. Za mnoge zavisnike prvo izlaganje bilo je medicinski opravdano. Euforija zbog koje ga zavisnici žele je ono što ih tera da ga koriste.

Lekar se sprema da ubrizga morfijum pacijentu. Pacijenti mogu da žude za lekom nakon upotrebe posle operacije.

Kao i drugi opioidi, morfijum je vrlo adiktivan. Studije su pokazale da kada se veže za receptore morfijum povećava nivo dopamina. Ako se utvrdi zavisnost i upotreba se prekine, nivo dopamina je na nižem nivou nego pre zavisnosti. Ovo proizvodi simptome apstinencijalne krize i žudnju, što su faktori karakteristični za zavisnost. Uz desenzibilizaciju receptora, smatra se da izaziva potencijal zavisnosti.

Koji su simptomi i znaci zavisnosti od morfijuma?

Zavisnik od morfijuma može pokušati da sakrije zloupotrebu droga od svojih voljenih. Međutim, ljudi oko njih mogu primetiti ponašanje koje je simptom zavisnosti od morfijuma. Kad su mnogi od njih prisutni, to može ukazivati na verovatnu zavisnost od droge. Kod morfijuma može biti mnogo simptoma zavisnosti.

Znaci u ponašanju

Možda će doći do nekih promena u ponašanju zavisnika. Ovi psihološki efekti morfijuma su direktna posledica dejstva ili zloupotrebe leka. Oni takođe mogu pomoći zavisniku da sam postavi dijagnozu.

 1. Česta želja za upotrebom morfijuma.
 2. Ignorisanje aktivnosti u kojima su ranije uživali da bi koristili morfijum.
 3. Finansijske poteškoće zbog trošenja novca na morfijum. To takođe može uključivati krađu novca ili stalno traženje novca od voljenih.
 4. Nastavljena upotreba čak i uz društvenu ili fizičku štetu za pojedinca.
 5. Korišćenje morfijuma čak i u opasnim situacijama.
 6. Zanemarivanje odgovornosti kod kuće ili na radnom mestu.
 7. Posećivanje više lekara. To se radi da bi se i dalje dobijali recepti.
 8. Socijalno se izoluju.

Simptomi upotrebe morfijuma

Postoje fizički i psihološki simptomi koji se mogu videti kod osobe sa zavisnošću od morfijuma. Ovi uključuju:

 •   Nejasan govor
 •   Pospanost
 •   Dekoncentrisanost
 •   Proširene zenice
 •   Promene raspoloženja
 •   Razdražljivost

Koji su neželjeni efekti zavisnosti od morfijuma?

Zavisnik koji zloupotrebljava morfijum primetiće određene promene koje on izaziva u njihovom telu. One mogu biti kratkoročne, odmah nakon upotrebe. Druge se mogu javiti mesecima ili godinama kasnije, zbog neprekidne štete koju nanosi njihovim telesnim sistemima. Neželjeni efekti zavisnosti od morfijuma mogu biti kratkoročni ili dugoročni.

Kratkoročni efekti zavisnosti od morfijuma

Neki od negativnih efekata koji mogu uslediti nakon upotrebe morfijuma dogodiće se za nekoliko minuta. Oni se mogu javiti i pored željenih efekata. Kratkoročni efekti morfijuma uključuju:

 •   Otežano disanje
 •   Palpitacije
 •   Mučninu
 •   Povraćanje
 •   Svrab
 •   Zatvor
 •   Vrtoglavicu
 •   Oštećenje seksualne funkcije

Simptomi predoziranja morfijumom

Predoziranje je vrlo ozbiljan rizik od zloupotrebe morfijuma. Može se javiti kada zavisnik koristi preveliku dozu ili meša lek sa drugim supstancama poput alkohola. To može biti smrtonosno ako se ne dobije pomoć. Znaci predoziranja morfijumom uključuju:

 •   Značajno otežano disanje
 •   Sužene zenice
 •   Napade
 •   Anksioznost
 •   Ekstremnu pospanost
 •   Nesvesticu ili komu
 •   Smrt

Dugoročni efekti zavisnosti od morfijuma

Dugotrajna upotreba morfijuma može imati neke hronične efekte na telo zavisnika. Njih može biti teško eliminisati ili mogu biti potpuno nepovratni. Dugoročni neželjeni efekti morfijuma uključuju sledeće:

 •   Hronični zatvor
 •   Imunodeficijencija
 •   Hiperalgezija izazvana opioidima: Ovo je stanje u kojem postoji generalizovana bol u prisustvu bilo kakve povrede.
 •   Oštećena seksualna funkcija
 •   Abnormalne promene u menstruaciji
 •   Depresija
 •   Bolovi u kostima
 •   Nesanica

Zakažite besplatnu onlajn konsultaciju da saznate kako da upravljate ovim simptomima kod sebe ili kod svojih voljenih >>>

Kako i zašto počinje zavisnost od morfijuma?

Interesovanje zavisnika za morfijuma ponekad može proisteći iz upotrebe u kliničkim uslovima, npr. nakon preloma ili posle operacije. Od ovog trenutka, čak i nakon ukidanja leka, osoba može i dalje da žudi za ugodnim efektima koje lek daje. Može da traži druge lekare kako bi nastavila da dobija nove recepte. Ovo se na kraju može završiti zavisnošću.

Ostali opioidi se ne koriste tako često u medicinskim situacijama. Zavisnici od heroina i opijuma možda će im biti teško da nabave lekove i odluče da umesto njih koriste morfijum. To je vrlo uobičajeno da morfijum zloupotrebljavaju osobe koje već koriste drogu.

Koji je tretman za zloupotrebu morfijuma?

Opasnosti od predoziranja i dugoročni efekti zavisnosti od morfijuma čine ga opasnom navikom. Važno je lečiti zavisnost što je pre moguće. Opasno je za zavisnike da sami pokušaju lečenje. Većina će na kraju ponovo koristiti drogu zbog simptoma apstinencijalne krize. U većini slučajeva prekid upotrebe se može postići samo putem profesionalnih programa lečenja zavisnosti od morfijuma.

Infografika koja prikazuje simptome apstinencijalne krize od morfijuma koje će zavisnik vremenom razviti.

Tradicionalna detoksikacija morfijuma uključuje prijem u ustanovu i njihovo nadgledanje do se lek uklanja iz tela. Lekovi se koriste za smanjenje efekata simptoma apstinencijalne krize i pacijent se nalazi u ustanovi tokom ovog perioda. Postoji i ambulantno lečenje.

Međutim, ovo može potrajati. Zbog toga su dostupni ultrabrzi programi za detoksikaciju za  zavisnost od opioida. Ovo ubrzava proces detoksifikacije, tako da pacijent može biti na putu ka oporavku mnogo brže. Ovo je savremeniji tretman lečenja zavisnosti od opioida.

Započnite sa lečenjem zavisnosti od morfijuma.

Morfijum je medicinski veoma koristan lek, jer pruža efikasnu analgeziju. Međutim, mnogi zavisnici od droge ga zloupotrebljavaju zbog povezanih efekata. To je opasan lek jer zavisnost može prouzrokovati neželjene efekte i predoziranje, što može biti potencijalno fatalno. Ne treba odugovlačiti sa lečenjem zavisnosti od morfijuma. Možete dobiti pomoć već danas.

Tu smo da vam olakšamo put ka oporavku od zavisnosti od morfijuma. Zakažite besplatne onlajn konsultacije da biste saznali kako da počnete >>>

Objavljeno 08/02/2021
Tim Dr Vorobjev Klinike

Podelite ovaj članak:

Poslednje sa našeg bloga

razmak dr vorobjev

Apstinencijalna Kriza i Detoksikacija od Oksikodona

Mogući neželjeni efekti oksikodonaSimptomi apstinencijalne krize od oksikodonaKoliko traje apstinencijalna kriza od oksikodona?Šta je detoksikacija od oksikodona i kako se

Lečenje Zavisnosti od Oksikodona

Šta je oksikodon i zašto izaziva zavisnost?Farmaceutski i sleng izrazi za oksikodonZnaci i simptomi zavisnosti od oksikodonaKratkoročni i dugoročni efekti

Call Now Button