razmak dr vorobjev

Prilikom uzimanja metamfetamina, dolazi do rasta količine dopamina u telu, što se interpretira kroz niz pozitivnih simptoma. Ubrzo potom, ovi efekti blede, dolazi do javljanja zavisnosti od supstance, a postaje neophodno uzeti narednu dozu kako bi se izbegli neželjeni efekti koji dolaze sa uzimanjem ove meta. Tada je potrebno započeti detaljan proces za lečenje zavisnosti od metamfetamina, a više o tome moći ćete da naučite u tekstu ispod.

Šta je metamfetamin

Metamfetamini su sintetički dobijene supstance koje su hemijski slične redu amfetamina. Po efektima u slučaju zloupotrebe, ova supstanca je slična drugim stimulantima kao što je kokain, s tom razlikom što je uzimanje metamfetamina kao što je kristal met, može biti višestruko opasnije.

Efekti zloupotrebe metamfetamina

Metamfetamini, odnosno supstance koje se nalaze u vidu sintetičkog narkotika kao što je kristal met su izuzetno potentne droge. Usled jakog dejstva na nervni sistem, zloupotreba metamfetamina dovodi do javljanja euforije, iracionalnog samopouzdanja, osećaja snage i moći.

Nažalost, što su izraženiji ovi efekti, raste i opasnost, pa samo i jedno uzimanje narkotika kao što je kristal met može biti smrtonosno. Stoga se uzimanje ove supstance mora strogo izbegavati, a ukoliko dođe do zavisnosti mora se reagovati što je pre moguće.

Simptomi i znaci zavisnosti od metamfetamina

Rast tolerancije na efekte metamfetamina u organizmu neretko navodi osobe da uzimaju sve veće kolićine ove supstance. Tada se mogu javiti mnogi simptomi zavisnosti, kao što su:

 • Poteškoće sa disanjem
 • Visok krvni pritisak
 • Nagli gubitak težine
 • Neobjašnjivi ispadi u ponašanju
 • Bolovi u grudima
 • Visoka telesna temperatura
 • Povećana nervoza
 • Paranoja

Posledice upotrebe metamfetamina

Zavisnost od metamfetamina je podmukla jer se posledice mogu javiti i gotovo odmah nakon prve zloupotrebe supstance. Usled zavisnosti od metamfetamina, može doći do sledećih posledica:

 • Oboljenja respiratornih organa
 • Gubitak pamćenja
 • Oštećenje jetre
 • Ubrzan rad srca
 • Depresija

Vrste lečenja zavisnosti od metamfetamina

Uz odgovarajuće lečenje, moguće je izboriti se i sa najozbiljnijim oblicima zavisnosti, kao što je zavisnost od metamfetamina. Ipak, da bi se to obavilo na bezbedan način, preporučuje se bolničko lečenje iz više razloga. Pre svega, za vreme ovakvog lečenja pacijent se nalazi u sigurnom okruženju, daleko od svih izazova.

U medicinskoj ustanovi moguće je sprovesti i odgovarajuću detoksikaciju, gde se metamfetamin potpuno uklanja iz tela, ali i postepeno uvode psihoterapije radi postizanja mentalne stabilnosti.

Lečenje zavisnosti od metamfetamina uz pomoć lekova

Medikamenti se koriste u toku lečenja zavisnosti od metamfetamina kako bi došlo do ubrzanog telesnog oporavka, ali i smanjio intenzitet apstinencijalne krize izazvan nedostatkom supstance u telu. Jedini bezbedan način sprovođenja ove terapije je po obavljenoj medicinskoj dijagnostici, i uz stalan nadzor medicinskog tima, koji prati reagovanje pacijenta na primenjenu terapiju.

Bihevioralna terapija za zavisnost od metamfetamina

Da bi se zavisnost od metamfetamina potpuno prevazišla, potrebno je izgraditi zdrave navike koje će pomoći bivšem zavisniku da izađe iz vrtloga zavisnosti. Uz bihevioralnu terapiju, radi se na savladavanju tehnika koje mogu pomoći osobi da u budućnosti na vreme otkloni izazove pred sobom sa kojima se može susresti tokom oporavka.

Bihevioralna terapija za lečenje zavisnosti od metamfetamina može uključivati sledeće metode:

Averzivna terapija

Desenzitizacija

Vežbe samokontrole

Višemodalna terapija

Stacionarno lečenje u odnosu na ambulantno lečenje zavisnosti od metamfetamina

Na klinici Vorobjev, lečenje zavisnosti od metamfetamina se obavlja unutar klinike, ali i nakon završetka tretmana u ustanovi, na redovnim kontrolama. Obe ove faze lečenja su neophodne ukoliko pojedinac zaista želi da zavisnost ostavi u prošlosti i okrene se zdravom životu.

Stacionarno lečenje

Uz neprekidnu pažnju od strane naših lekara i medicinskog osoblja, pacijenti u toku stacionarnog lečenja prolaze čitav niz terapija, a svi mogući problemi se odmah uklanjaju. Samim tim, u toku stacionarnog lečenja neželjeni simptomi poput apstinencijalne krize se odmah otklanjaju.

Amfetamini takođe izazivaju i jaku psihičku zavisnost, a kako bi se uklonila želja za vraćanjem lošim navikama i stvorila averzija prema pređašnjem životnom stilu, pacijenti takođe prolaze kroz pojedinačne i grupne psihoterapije.

Ambulantno lečenje

Kada se stacionarni deo za lečenje zavisnosti od metamfetamina završi, pacijenti se vraćaju u svoje okruženje, a to može predstavljati rizično vreme, jer su tada osobe neretko okružene stresorima koji su umnogome i doveli do pojave zavisnosti. Iz tog razloga, pacijenti koji se leče od zavisnosti na klinici Vorobjev dobijaju i dodatni period od 12 meseci ambulantnog lečenja, gde se u slučaju potrebe propisuje terapija u skladu sa njihovim zdravstvenim stanjem, a vrše i redovne mesečne kontrole kako bi se izbegao recidiv.

Faze lečenja zavisnosti od metamfetamina u klinici Dr Vorobjev

Lečenje od metamfetamina na klinici Dr Vorobjev podeljeno je u više faza kao što su:

Dijagnostika

Detoksikacija

Lečenje medicinskim aparatima

Lečenje uz pomoć farmakoterapije

Psihoterapija

Redovne kontrole i ambulantno lečenje

Dijagnoza zavisnosti od metamfetamina

Medicinska dijagnoza uključuje obavljanje pregleda od strane lekara ali i testova koji ukazuju na psihofizičko stanje pacijenta. Cilj ove procedure je da se odredi stadijum zavisnosti od metamfetamina, ali i šteta koja je nastala u organizmu usled zavisnosti od metamfetamina. Pored toga, ukoliko uz zavisnost postoje i određena prateća oboljenja, mogu se obaviti i dodatni testovi i pregledi kod lekara specijaliste, kako bi se dobila kompletna medicinska slika pacijenta pre početka lečenja.

Detoksikacija od metamfetamina

Sve dok se u organizmu nalaze makar i najmanji tragovi metamfetamina, nije moguće u potpunosti se posvetiti terapijama koje vode ka oporavku, a mogu se javiti i brojne nuspojave u toku sprovođenja procedura. Iz tog razloga, detoksikacija od metadona predstavlja neizostavni deo lečenja.

U toku ove procedure, korišćenjem medikamenata, vitamina i aminokiselina, iz organizma se otklanjaju metamfetamini, a opioidni receptori oslobađaju. Odmah po završetku detoksikacije, osoba počinje da vraća snagu i oseća se značajno bolje, ali što je najvažnije, stvara se stabilna baza za nastavak lečenja.

Uspešnost lečenja zavisnosti od metamfetamina

Za razliku od samostalnog odvikavanja od metamfetamina, kada je procenat uspešnosti jako nizak, uz moderne procedure i metode koje se primenjuju na klinici Dr Vorobjev, uspešnost lečenja značajno raste. Ukoliko se pojedinac posveti stvaranju zdravih navika i po izlasku sa lečenja, mogućnost recidiva se značajno umanjuje.

Troškovi lečenja zavisnosti od metamfetamina

Kod zavisnosti od metamfetamina može doći do brojnih zdravstvenih komplikacija i drugih oboljenja koje prate zavisnost, a umnogome otežavaju proces lečenja. Samim tim, i cena lečenja, ali i dužina oporavka i terapije koje se koriste razlikuju se od jednog slučaja do drugog. Kako biste saznali više detalja o troškovima, molimo da nas kontaktirate, a mi ćemo Vam detaljno objasniti sve faze lečenja, dužinu očekivanog oporavka, kao i cenu u Vašem specifičnom slučaju.

Doktori

Pošto smo se do sada susreli sa više od 24 000 slučajeva zavisnosti, itekako smo svesni da je ovo oboljenje problem čitave zajednice, a ne samo jednog pojedinca. Stoga i lečenju prilazimo sveobuhvatno, a naši doktori rade na stvaranju prijateljske atmosfere koja će motivisati i samog pojedinca da se potpuno posveti lečenju.

Patenti i sertifikati

Jedinstvene metode koje koristimo u lečenju zavisnosti prepoznate su širom sveta, pa smo za naš rad i višestruko nagrađivani. Pored nagrade za kvalitet koju smo osvojili u Njujorku 2018. ponosni smo nosioci nagrade Rose of Paracelsus iz Brisela iz 2020. Uprkos ovim priznanjima, ne smatramo da je naš posao završen, a stalno usavršavanje i dobijanje novih sertifikata i patenata ostaje jedan od primarnih ciljeva naših zaposlenih.

Recenzije

„Zavisnost od metamfetamina me je dovela u stanje potpunog očaja. Posle više neuspelih pokušaja lečenja došao sam na kliniku Vorobjev, a tu se moja priča menja iz korena. Odjednom sam vratio želju za životom, zavisnost mi više nije okupirala misli, a vratio sam i snagu i počeo sam normalno da spavam. Ništa od svega ovoga ne bi bilo moguće bez doktora sa ove klinike. Od srca vam se zahvaljujem na svemu.“

Marko K.

„Sad kada sam završila lečenje i slobodna sam od zavisnosti od metadona, mogu slobodno da kažem da pre dolaska ovde nisam mislila da ću uspeti da se izlečim. Ipak, za ovo kratko vreme sam prešla veliki put, a sada konačno mogu majku da pogledam u oči i ispravim greške koje sam pravila u našem međusobnom odnosu. Za mene ne postoji ništa važnije od toga.“

Milica P.