Postavite nam pitanje:
Posetite nas: Sremskih Boraca 2E, Beograd, Zemun - Srbija

Fobije i strahovi – lečenje na klinici Dr Vorobjev

Fobije i strahovi

14/08/2019

Fobije i strahovi su sastavni deo savremenog života.
Ne postoji osoba na svetu koja se u nekom trenutku svog života nije suočila sa nemirom, stepnjom i brigom. Jer, svi se nečega bojimo, bilo da je to strah od gubitka voljene osobe, bolesti, ili, pak, polaganja ispita i prvog dana na poslu.
Zapravo, fobije i strahovi postoje od davnina. Oni prate čoveka tokom čitave istorije. Lečili su ih vračevi, šamani, sveštenici, lekari, psihijatri… Vremenom, mnogi od njih nestaju sami od sebe, ali se javljaju novi, u skladu sa godinama starosti. Iako je većina opravdana, postoje i oni koji su nerealni, podsvesni, koji utiču na kvalitet života. Upravo u toj granici se krije razlika između bezazlenog problema i ozbiljnog psihičkog stanja.
Šta su fobije i strahovi otkriva vam klinika Dr Vorobjev.

Fobije i strahovi često se poistovećuju

Fobije i strahovi su dva različita pojma. Strah je normalna emocija na pretnju iz spoljašnje okoline. Stručnjaci ističu da je on zdrava reakcija našeg organizma koja nas štiti. Odnosno, strahovi nas sprečavaju da ulazimo u situacije opasne po život.
Fobije su posebna vrsta straha koji je vezan za određene situacije, objekte, mesta ili aktivnosti. Za razliku od zdravih strahova, one spadaju u parališuću vrstu. Praćene su različitim neprijatnim fizičkim i psihičkim simptomima. Te se tretiraju kao anksiozni poremećaj.
Naime, da nije reč o “običnom” strahu, već fobiji najbolje ukazuje činjenica da je narušeno obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Tako, na primer, osoba koja se boji zubara oseća napetost, drhtanje, jezu, ali će ipak otići na kontrolu. Dok kod fobije od zubara, napadi panike, sprečavaju pacijenta uopšte da priđe ordinaciji ili zubarskoj stolici.
Iako su ljudi koji se suočavaju sa nekom fobijom svesni da je taj strah iracionalan i preteran, ne mogu od njega da pobegnu. Već dozvoljavaju da im on kreira život.

Mogu se javiti u bilo kom životnom dobu

Strahovi su prisutni od rođenja. Najčešće se i javljaju u detinjstvu, a izazvani su lošom situacijom koja je tada stvorila pogrešnu informaciju u vašoj svesti. Dok fobije, obično, nastaju u zrelim godinama i ne postoji tačan uzrok.

Fobije i strahovi
Jedna grupa naučnika se zalaže za genetsku predispoziju fobija. Drugi smatraju da su urođene, tj. da su ostaci našeg evolucijskog razvoja. Treća grupa naglašava da su ovi strahovi stečeni. Deca, tokom odrastanja, usvajaju modele ponašanja od roditelja. Pa ako jedan od njih ima iracionalan strah od nečega velika je verovatnoća da se isti razviti i kod deteta.

Fobije mogu biti jednostavne i socijalne

Jednostavne ili specifične fobije predstavljaju strahove od specifičnih objekata ili situacija. Najpoznatiji iz ove grupe su strah od letenja, grmljavine, nekih životinja (pauka, zmija, pasa).
Socijalne fobije, kao što i sam naziv kaže, vezane su za određene društvene situacije, kao što su strah od izlaska van, susreta sa ljudima, javnog govora isl.
Bez obzira o kojoj grupi je reč, simptomi ispoljavanja su isti. Prepoznatljive fiziološke reakcije su ubrzano lupanje srca, znojenje dlanova, suva usta, mišićna tenzija, kratak udah, stezanje glasnica u grlu, drhtanje nogu, ruku ili pak celog tela, bol u grudima…
Ovi simptomi se ispoljavaju u roku od 3 sekunde nakon suočavanja sa fobijom ili pri samoj pomisli na nju.

Kako pobediti strahove i fobije?

Na klinici Dr Vorobjev, koja je specijalizovana za lečenje bolesti zavisnosti, uspešno se otklanjanju i fobije.
Primenom različitih terapija, svetski priznati psihoterapeuti otkrivaju potisnute konflikte koji su izvor nerealnog straha.

Indvidulanim pristupom, pacijent se suočava sa uzrokom problema, tako što se postepeno izlaže predmetu ili situaciji koja stvara fobiju. Takođe, značaj psihoterapijskog rada na klinici Dr Vorobjev ogleda se i u pomoći pacijentu da objektivno sagleda svoju fobiju, njenu neopravdanost i iracionalnost. A zatim i učenju kako da se ponaša u kritičnoj situaciji.

Fobije i strahovi
Nemojte da zbog straha propustite mnoge važne stvari, dozvolite stručnom timu Dr Vorobjev da vam vrati potpunu kontrolu nad sopstvenim životom. Posetite nas i uverite se sami zašto je ovo najbolja klinika za lečenje narkomanije i psihičkih problema.

Objavljeno 14/08/2019
Tim Dr Vorobjev Klinike

Podeli ovaj članak:
Previous ArticleNext Article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Call Now Button