Postavite nam pitanje:
Posetite nas: Sremskih Boraca 2E, Beograd, Zemun - Srbija

19/03/2021

razmak dr vorobjev

I do 100 puta snažniji od morfijuma i 50 puta snažniji od heroina, fentanil je jedan od najmoćnijih sintetičkih opioida, odmah iza karfentanila. Fentanil se koristi za lečenje hroničnih bolova, a često se daje pacijentima koji su tolerantni na opioide zbog kontinuirane upotrebe drugih manje moćnih sredstava za ublažavanje bolova.

Nažalost, fentanil se često zlostavlja i ima veliki potencijal za razvijanje zavisnosti zbog svoje potencije i euforičnog efekta koje korisnici često doživljavaju pri konzumiranju.

Ovaj članak će vam pomoći da shvatite zašto fentanil može da izazove zavisnost i ukazaće na opasne neželjene efekte i simptome zloupotrebe. Takođe ćete saznati o bezbednoj i bezbolnoj opciji lečenja zavisnosti od fentanila koja može pomoći vama ili voljenoj osobi da se oslobodite ove opasne droge.

Šta je fentanil i zašto izaziva zavisnost?

Kao i drugi opioidni agonisti, i fentanil deluje tako što se vezuje za opioidne receptore u mozgu koji regulišu raspoloženje i osetljivost na bol. To izaziva osećanje krajnjeg zadovoljstva, sreće i opuštenosti, zajedno sa drugim manje poželjnim neželjenim efektima.

Kako se mozak i telo navikavaju na nagli priliv dopamina izazvan uzimanjem fentanila, korisnik sve teže dolazi do osećaja sreće bez upotrebe supstance. 

Muškarac koji zloupotrebljava prepisane tablete fentanila.

Kako vreme prolazi, osoba sve više razvija toleranciju i mora da uzima veće količine fentanila da bi osetila iste efekte, ili dolazi u rizik da ga počne konzumira zajedno sa drugim opasnim supstancama. To dovodi do razvoja zavisnosti.

Imena brendova i oblici fentanila

Fentanil se isporučuje u mnogo različitih oblika, mada se transdermalni flaster obično propisuje za lečenje bolova i prodaje se pod brendom Duragesic. Fentanil se takođe može naći u obliku:

  • Bukalna tableta (Fentora), koja se rastvara kada se stavi između desni i obraza
  • Podjezična tableta (Abstral), koja se rastvara kada se stavi ispod jezika
  • Oralna pastila (Actik) koja se sisa dok se ne otopi u ustima
  • Podjezični sprej (Subsis) ili sprej za nos (Lazanda)
  • Rastvor za injekcije, čija administracija se može obaviti isključivo u medicinskom okruženju od strane zdravstvenih radnika

Fentanil se takođe pravi i prodaje ilegalno, što uveliko doprinosi problemu zavisnosti. Neki žargonski izrazi za fentanil uključuju fent, fenti, apač, kinesko belo, puter i jakna.

Znaci i simptomi zavisnosti od fentanila i predoziranja

Znaci koji upućuju na zavisnost od fentanila

Kada fentanil deluje na telo i mozak duži vremenski period, mogu se javiti neke promene u ponašanju ili socijalni indikatori zavisnosti. Znaci koji ukazuju na zavisnost od fentanila na koje treba pripaziti su:

  1. Uzimanje fentanila u većim dozama ili tokom dužeg vremenskog perioda nego što je propisao lekar.
  2. Osobe žele da zaustave ili ograniče upotrebu fentanila, ali nisu u mogućnosti da to učine.
  3. Jaka žudnja ili nagon za upotrebom fentanila.
  4. Zanemarivanje svakodnevnih obaveza kod kuće ili na radnom mestu.
  5. Korišćenje fentanila čak i u opasnim ili rizičnim situacijama, na primer tokom vožnje.
  6. Nastavak uzimanja fentanila uprkos negativnim efektima na kvalitet života.
  7. Trošenje prevelike količine novca, vremena i resursa na nabavku fentanila.
  8. Stupanje u rizik da bi se ilegalno došlo do doze leka.
  9. Prisustvo simptoma apstinencijalne krize kada se upotreba smanji ili obustavi..

Simptomi zavisnosti od fentanila

Oni koji zloupotrebljavaju fentanil mogu iskusiti nekoliko fizičkih i psiholoških simptoma, uključujući, ali ne ograničavajući se na:

  • Povećan puls
  • Stezanje u grudima
  • Nedostatak ravnoteže i koordinacije
  • Nekontrolisane misli i promene raspoloženja
  • Halucinacije

Zatražite besplatne online konsultacije sa našim medicinskim osobljem da biste naučili kako da se izborite sa ovim simptomima ili pomognete vašoj voljenoj osobi >>>

Simptomi predoziranja fentanilom

Obično postoji vrlo nizak rizik od predoziranja za one koji koriste fentanil prema uputstvima, ali oni koji zloupotrebljavaju ovaj lek rizikuju akutno trovanje fentanilom, koje u nekim situacijama može biti neverovatno štetno ili čak fatalno. Znaci i simptomi predoziranja fentanilom uključuju:

  • Usporeno ili otežano disanje
  • Mišićna slabost
  • Zbunjenost i razdražljivost
  • Iscrpljenost i ekstremni umor
  • Nemogućnost govora
  • Plavičasta koža i nokti zbog niskog procenta kiseonika u telu
  • Koma
  • Smrt

Jedan od najvećih rizika povezanih sa predoziranjem je smanjena respiratorna funkcija. Oni koji uzmu preveliku dozu fentanila mogu potpuno prestati da dišu. Ako sumnjate da vi ili voljena osoba koristite prevelike doze fentanila, odmah potražite stručnu medicinsku pomoć.

Kratkoročni i dugoročni efekti zloupotrebe fentanila

Efekti fentanila mogu se osetiti odmah nakon upotrebe ako se supstanca ubrizgava intravenski, mada se to može sprovesti samo u bolničkim uslovima. Pastile i tablete obično brzo deluju, dok može proći i nekoliko sati dok se osete efekti transdermalnih flastera..

Kratkoročni neželjeni efekti upotrebe fentanila

Žena koja pati od posledica zloupotrebe fentanila.

Česti neželjeni efekti uključuju::

  • Mučninu i povraćanje
  • Prekomerno znojenje
  • Zbunjenost ili pospanost
  • Probleme sa probavnim traktom kao što su zatvor ili dijareja
  • Umor
  • Probleme sa spavanjem
  • Glavobolju
  • Osećaj hladnoće

Ako se ovi efekti nastave duže vreme ili postanu izraženiji, obavezno kontaktirajte zdravstvenog radnika.

Dugoročni efekti zavisnosti od fentanila

Fentanil može da nanese veliku štetu centralnom nervnom sistemu nakon dugotrajnog korišćenja i zavisnosti. Dugoročna upotreba fentanila takođe može imati negativne efekte na druge sisteme u telu, uključujući imuni, digestivni, kardiovaskularni, endokrini i mišićno-skeletni sistem.

Uobičajeni dugoročni problemi uključuju hroničnu depresiju, narušeno zdravlje, bol i nemogućnost osećanja zadovoljstva.

Kako počinje zavisnost od fentanila?

Fentanil se propisuje onima koji imaju jake bolove i može se davati pacijentima koji su nedavno operisani ili koji su na lečenju karcinoma. Fentanil se takođe može propisati ljudima koji pate od hroničnih bolova, ali imaju toleranciju na druge opioidne analgetike.

Čak i ako pacijent uzima fentanil kako je propisano, postoji mogućnost stvaranja zavisnosti od leka. To znači da ćete nakon prekida upotrebe možda iskusiti simptome krize, jer se vaše telo naviklo na efekte i zavisi od supstance za normalno funkcionisanje.

Takođe je moguće da zavisnici od drugih supstanci razviju zavisnost konzumacijom fentanila kao prepisanim lekom. To se dešava kada se fentanil pomeša sa ilegalnim drogama kao što su heroin, kokain i metamfetamin. 

Lečenje zavisnosti od fentanila

Pokušaj da se samostalno zaustavi uzimanje fentanila nije samo bolan proces, već može biti i opasan. Da bi prestanak uzimanja fentanila prošao sigurno i udobno, detoksikacija se mora obaviti pod nadzorom stručnjaka obučenih za lečenje zavisnosti.

Stručnjak za lečenje zavisnosti koji nadgleda pacijenta nakon detoksikacije.

Iako je tehnički moguće postepeno bezbedno očistiti telo od leka, ovaj metod detoksikacije često ne uspeva zbog nepodnošljivih simptoma apstinencijalne krize. Da bi se sprečio recidiv i dobila potrebna podrška, verovatno će biti potrebno učešće u programu lečenja zavisnosti od opijata, što traje najmanje 7 dana..

Postoji pet faza programa zavisnosti od opijata:

  1. Dijagnostika: Medicinski pregledi i testovi se sprovode u cilju procene fizičkog i mentalnog stanja pacijenta. Ovi dijagnostički testovi pomoći će stručnjacima za lečenje zavisnosti da odluče koji je metod detoksikacije najpogodniji.
  2. Detoksikacija: Da bi se supstanca uklonila iz tela i što brže i bezbolnije hemikalije u mozgu vratile u stanje balansa, može se koristiti nekoliko terapija, uključujući terapiju Neurojet (NET), ultrabrzu opioidnu detoksikaciju (UROD) i farmakoterapiju.
  3. Fizioterapija: Ova vrsta terapije pomaže u normalizaciji nivoa dopamina, povećanju protoka krvi i uklanjanju toksina iz tela.
  4. Farmakološka blokada: Korišćenje lekova kao što je Naltrekson za blokiranje opijatnih receptora pacijenta sprečava euforične senzacije koje potiču od upotrebe fentanila i na taj način smanjuje želju pacijenta za korišćenjem.
  5. Terapija i ambulantna podrška: Svi navedeni koraci su presudni za uspešno lečenje zavisnosti, ali podrška i terapija post-detoksikacije takođe su važni za održavanje postignutih rezultata.

Čak i snažniji od heroina, fentanil je moćna vrsta droge koja može biti opasna po život. Ako vi ili voljena osoba patite od zavisnosti od fentanila, potražite pomoć što je pre moguće..

Naučite kako da zaustavite zavisnost koja vam uništava život. Zatražite besplatnu i poverljivu onlajn konsultaciju kako biste sa stručnjakom klinike razgovarali o opcijama lečenja i ishodima >>>

Često postavljana pitanja

Da li fentanil izaziva zavisnost?

Zbog velike potencije fentanila, postoji veliki rizik za razvijanje zavisnosti. Čak i kada se koristi prema uputstvima, moguće je razviti zavisnost od fentanila, što može izazvati čitav niz zdravstvenih problema.

Kako da znam da li sam zavistan?

Ako nastavite da koristite fentanil uprkos negativnom uticaju na vaš kvalitet života, možda ste već razvili zavisnost. Ostali znaci uključuju zanemarivanje socijalnih odnosa, izbegavanje odgovornosti na poslu i kod kuće, trošenje puno novca na fentanil i nastavak uzimanja fentanila čak i u opasnim situacijama ili uprkos razvoju zdravstvenih problema.

Koji su efekti zloupotrebe fentanila?

Kratkoročni efekti uključuju, ali nisu ograničeni na umor, mučninu i povraćanje, znojenje i konfuziju. Dugoročni efekti uključuju oštećenje nekoliko telesnih sistema kao što su: nervni, digestivni, imunološki, kardiovaskularni i endokrini. Zavisnici mogu takođe doživeti hroničnu depresiju i uvećavaju rizik od akutnog trovanja fentanilom.

Kako da se skinem sa fentanila?

Najsigurniji i najudobniji način da prestanete da koristite fentanil je kroz započinjanje programa lečenja zavisnosti od opijata u stručnoj medicinskoj ustanovi. Faze ovog programa uključuju: dijagnostiku, detoksikaciju, fizioterapiju, farmakološku terapiju i ambulantnu podršku.

Objavljeno 19/03/2021
Tim Dr Vorobjev Klinike

Podelite ovaj članak:

Poslednje sa našeg bloga

razmak dr vorobjev

Apstinencijalna Kriza i Detoksikacija od Oksikodona

Mogući neželjeni efekti oksikodonaSimptomi apstinencijalne krize od oksikodonaKoliko traje apstinencijalna kriza od oksikodona?Šta je detoksikacija od oksikodona i kako se

Lečenje Zavisnosti od Oksikodona

Šta je oksikodon i zašto izaziva zavisnost?Farmaceutski i sleng izrazi za oksikodonZnaci i simptomi zavisnosti od oksikodonaKratkoročni i dugoročni efekti

Call Now Button