Klinika za lečenje i rehabilitaciju zavisnosti od leka Subutex

Lek Subutex, odnosno buprenorfin, jako je koristan u medicini i najčešće se koristi kod lečenja zavisnosti od opijata.

Međutim, kako je poznato da je jednu zavisnost lako zameniti drugom, često se dešava da se sa upotrebom Subutexa pretera, te da i ovaj lek izazove pojavu zavisnosti.

Ipak, zavisnost od Subutexa moguće je lečiti, a evo i nekih osnovnih informacija u vezi sa najboljim opcijama za odvikavanje.

Klinika za lečenje i rehabilitaciju zavisnosti od leka Subutex

Efekat medikamenta Subutex

U slučajevima kada se Subutex koristi onako kako je i prepisano, on je jako koristan i umnogome može pomoći pacijentima. Neki od efekata su:

 • Smanjena želja za uzimanjem prethodne supstance koja je stvarala zavisnost
 • Niža opasnost od prekomernog uzimanja druge supstance
 • Euforija
 • Opuštanje, fizičko i psihičko
 • Usporeno disanje

Međutim, ako se lek koristi više ili duže nego što je prepisano, efekti su suprotni:

 • Mučnina
 • Povraćanje
 • Bol u mišićima
 • Umor
 • Tremor
 • Glavobolje
 • Povišena temperatura
 • Poremećaji u spavanju

Simptomi i znaci zavisnosti od Subutexa

Ukoliko Vi ili neko u Vašoj okolini koristi Subutex, bitno je obratiti pažnju na sledeće simptome koji ukazuju na pojavu zavisnosti od Subutexa:

 • Konzumiranje leka češće ili u većoj meri nego što je prepisano
 • Promene u ponašanju
 • Poremećaj u odnosima
 • Poremećaj u šablonima jela i spavanja
 • Često odsustvo sa posla ili iz škole
 • Letargija

Posledice upotrebe Subutexa

Kao medikament namenjen lečenju zavisnosti od opioida, Subutex ima neke zajedničke karakteristike sa morfijumom, oksikodonom, heroinom, te je i pojava zavisnosti od ovog leka, u slučajevima nesavesnog i prekomernog konzumiranja, sasvim moguća. Neke od posledica su:

 • Pojava depresije
 • Mučnina
 • Nesanica
 • Apatija
 • Letargija
 • Grčevi u mišićima
 • Depresija
 • Pojačana želja za uzimanjem leka

Vrste lečenja zavisnosti od leka Subutex

Kako bi lečenje zavisnosti od Subutexa bilo što potpunije, u klinici Dr Vorobjev pristupamo mu sa nekoliko strana, odnosno, kroz više vrsta lečenja. To su:

 1. Lečenje lekovima
 2. Bihevioralna terapija
 3. Stacionarno lečenje
 4. Ambulantno lečenje

Lečenje zavisnosti od Subutexa uz pomoć lekova

Zavisnost od Subutexa u prvim fazama lečenja, odnosno kod faze detoksikacije, može da izazove razne neželjene efekte na organizam koji se javljaju u vidu apstinencijalnog sindroma.

Stoga je važno da se uvede zamenska terapija lekovima kako bi ovaj sindrom naneo što manje stresa organizmu koji počinje lečenje zavisnosti od Subutexa.

Bihevioralna terapija za zavisnost od Subutexa

Bihevioralna terapija je takođe jako važan korak kod lečenja zavisnosti od Subutexa.

Prisustvom i učestvovanjem u grupnoj ili individualnoj bihevioralnoj terapiji, pacijent uči da prepozna stresore iz okoline koji su ga doveli do zavisnosti, uči kako sa njima da se nosi na zdrav način i kako da se odupre potencijalnom povratku u zavisnost.

Stacionarno lečenje u odnosu na ambulantno lečenje zavisnosti od Subutexa

U klinici Dr Vorobjev uvek volimo da naglasimo važnost kako stacionarnog, tako i ambulantnog lečenja. Mnogi pacijenti smatraju da je ambulantno lečenje dovoljno za njihov slučaj, ali oba oblika lečenja imaju svoj značaj.

Stacionarno lečenje

Najveća važnost i prednost stacionarnog lečenja kod zavisnosti od Subutexa je ta što je pacijent pod neprestanim nadzorom lekara i stručnih lica koja u svakom trenutku dana i noći mogu pacijentu da pruže svu potrebnu podršku.

Takođe, važno je da se pacijent u prvim fazama lečenja posmatra i da se terapija medikamentima blagovremeno koriguje u skladu sa potrebama svakog pacijenta ponaosob, a to je najlakše uraditi kada je pacijent u ustanovi, odnosno, kada je lečenje stacionarno.

Ambulantno lečenje

Jednako važan vid lečenja zavisnosti od Subutexa i nužan pratilac stacionarnom lečenju je ambulantno lečenje.

Zavisnost se ne leči magično preko noći kroz nekoliko nedelja u stacionaru, te je jako važno nastaviti sa posetama lekaru i psihoterapeutu i nakon prestanka stacionarnog lečenja.

Ovim se osigurava da će pacijent na redovnim kontrolama dobiti svu negu, brigu i podršku, da će se terapija korigovati u skladu sa potrebama, kao i da će nastavak sa bihevioralnom terapijom dalje razviti i učvrstiti mehanizme odbrane radi lakšeg funkcionisanja u svakodnevnim stresnim situacijama.

Faze lečenja zavisnosti od Subutexa u klinici Dr Vorobjev

U klinici Dr Vorobjev, zavisnost od Subutexa leči se kroz nekoliko faza, a one su:

 1. Dijagnoza zavisnosti
 2. Detoksikacija
 3. Odvikavanje
 4. Dijagnoza zavisnosti od Subutexa

Prva faza pri lečenju zavisnosti od Subutexa je zapravo dijagnoza, odnosno utvrđivanje postojanja zavisnosti i koliko je ona ozbiljna, te koliko je štete nanela organizmu, i u psihičkom, i u fizičkom smislu.

Ovo se sprovodi kroz sveobuhvatne testove u klinici Dr Vorobjev, a najnovije metode tu su da Vas uvere da će dijagnoza biti najtačnija moguća i da će plan lečenja biti baš po Vašoj meri i potrebama.

Detoksikacija od leka Subutex

Sledeća procedura je faza detoksikacije u kojoj je glavni cilj da se organizam očisti od dejstva Subutexa.

Ova faza uglavnom traje oko 2 nedelje, a zbog moguće pojave apstinencijalnog sindroma, važno je da pacijent bude pod nadzorom lekara, kao i da se uvede supstituciona terapija, ne bi li posledice na organizam bile minimalne.

Odvikavanje od leka Subutex

Poslednja i najduža faza je faza odvikavanja u kojoj pacijent, pored supstitucione terapije, prisustvuje i psihoterapiji gde stiče nova znanja kako da se izbori sa izazovima i ne posrne u zavisnost ponovo.

Uspešnost lečenja zavisnosti od Subutexa

Zavisnost od Subutexa moguće je izlečiti, i to donekle brzo i lako. Naravno, i nakon lečenja u klinici Dr Vorobjev, pacijent se može susresti sa brojnim izazovima na putu ka oporavku, ali sve što je u moći lekara i stručnjaka iz naše klinike, biće učinjeno kako biste se rešili ove zavisnosti zauvek.

Troškovi lečenja zavisnosti od Subutexa

Lečenje zavisnosti od Subutexa u klinici Dr Vorobjev prilagođeno je svakom pacijentu ponaosob, njegovom stanju i potrebama, pa je stoga i cena lečenja individualna. Podstičemo Vas da nas kontaktirate kako bismo Vam pružili najtačnije informacije o lečenju zavisnosti od Subutexa.

Doktori

Lekari u klinici Dr Vorobjev požrtvovani su ljudi, na prvom mestu, a zatim i vrhunski stručnjaci, te će svojim pacijentima pružiti punu pažnju, poverenje i podršku, ali će i neprestano sticati nova znanja iz oblasti lečenja bolesti zavisnosti, te će i sam tretman kreiran za svakog pacijenta pratiti najnovije i najefikasnije metode lečenja.

Patenti i sertifikati

Klinika Dr Vorobjev ponosi se mnogim prestižnim nagradama i sertifikatima, što govori o našem angažovanju i požrtvovanju da pacijentima pružimo što bolje uslove lečenja. Najdragocenije nagrade su nam Zlatna nagrada za kvalitet iz Njujorka i Rose of Paracelsus iz Brisela.

Recenzije

 1. Kristina Đ.

  „Nekad sam negde čula da Subutex može da mi pomogne da se rešim svoje prve zavisnosti, pa sam ilegalno nabavila lek i počela da ga koristim bez prethodnog savetovanja sa lekarom. U prvo vreme osećala sam se kao da mogu da poletim, ali onda sam počela da postajem zavisna i od Subutexa – dupli problem.

  Srećom, klinika Dr Vorobjev i lekari su bili tu za mene i sada sam skoro kao nova. Još uvek moj svakodnevni život postavlja izazove, ali znam kako da im pogledam u oči na zdrav način.“

 2. Milan H.

  „Da nije bilo klinike Dr Vorobjev i ovih divnih ljudi i vrhunskih stručnjaka, ko zna gde bih bio sada. Probao sam da svoju zavisnost lečim na mnogo načina, ali ništa ne može da zameni stručnost i toplinu pravih lekara.“

Popunite upitnike

Ukoliko imate specifično pitanje za nas o bolestima zavisnosti ili psihičkim poremećajima molimo Vas da popunite online formular kako bi Vam specijalisti bolnice Dr Vorobjev dali najbolje odgovore.

Pregled sadržaja