Lečenje zavisnosti od opijuma

Zavisnost od opijuma je opasno oboljenje jer može izazvati fizičku i psihičku potrebu za supstancom, a pojedinci mogu čak početi da uzimaju ovaj narkotik kako bi se lakše nosili sa svakodnevnim stresom i anksioznošću. U ovom tekstu ćete moći da naučite zašto je ova supstanca tako opasna i koji su najbolji načini za lečenje zavisnosti, ako do iste dođe.

Lečenje zavisnosti od opijuma

Šta je opijum i zašto izaziva zavisnost?

Kao jedan od najstarijih narkotika, opijum je prisutan hiljadama godina, a njegovom preradom mogu se dobiti i razne druge vrste opioidnih supstanci kao što su heroin, morfijum i kodein. Opijum izaziva zavisnost zbog svog uticaja na centralni nervni sistem i načina na koji deluje na receptore za bol i užitak u mozgu.

Kada se opijum koristi redovno, telo razvija toleranciju na supstancu, što znači da je potrebno uzimati sve veće količine da bi se postigao isti efekat. Ovo dovodi do fizičke zavisnosti, gde telo zahteva prisustvo opijuma da bi normalno funkcionisalo. Prestanak upotrebe izaziva simptome apstinencije, koji dodatno podstiču osobu da ponovno uzme opijum kako bi se osećala bolje.

Koji su simptomi i znaci zavisnosti od opijuma?

Sigurni znaci da je pravo vreme da se započne lečenje zavisnosti od opijuma je stalna potreba za ovim narkotikom. Ukoliko pojedinci nisu u stanju da se domognu novih doza, vidljivo su nervozni, njihovo telo se grči i javljaju se bolovi. Pored toga, postoji više znakova u ponašanju koji ukazuju da je osoba razvila problem sa uzimanjem opijuma, a više detalja o tome, ali i simptomima i efektima koje ova supstanca izaziva možete otkriti u daljem tekstu.

Znaci u ponašanju zavisnika

Kada se javi zavisnost od opijuma, osoba postaje nepozdana i nepredvidiva, a glavni životni cilj postaje nabavljanje novih doza. Kada nisu u stanju da utole svoju potrebu za opijumom, zavisnici ne prezaju ni od nelegalnih radnji ni akcija kojima ranije nisu bili podložni, kao što je tajnovito ponašanje, pozajmljivanje velikih svota novca ili provođenje vremena sa sumnjivim grupama ljudi.

Simptomi upotrebe opijuma

Zavisnost od opijuma može se iskazati kroz čitav niz psihičkih i fizičkih poteškoća. Stoga osobama koje su bliske zavisniku može biti jako teško da otkriju pravi uzrok problema, ali je rano otkrivanje zavisnosti najbolji način da se ovo oboljenje saseče u korenu. Pod narkotikom neretko dolazi do potpune promene ponašanja osobe, naglog fizičkog propadanja i gubitka svih interesovanja.

Ako Vaša voljena osoba prolazi kroz težak period, i sumnjate da bi narkotici mogli biti razlog tome, probajte da kroz iskren razgovor dođete do uzroka, a uvek se može odraditi i test na narkotike kako bi se sa sigurnošću pokazalo da li je osoba razvila zavisnost od opijuma ili bilo koje druge psihoaktivne supstance.

Koji su neželjeni efekti zavisnosti od opijuma?

U zavisnosti od načina na koji se konzumira opijum delovanje se može osetiti gotovo trenutno, ali i nakon nekoliko minuta. Izraženost i trajanje efekata takođe zavisi i od drugih faktora, kao što su dužina uzimanja i količine supstance. Kod osoba koje su razvile zavisnost od opijuma, neželjeni efekti mogu uključivati gubitak svesti, mučninu, konfuziju, suva usta, konstipaciju i u najgorim situacijama komu i smrt.

Kratkoročni efekti zavisnosti od opijuma

Kod osoba koje uzimanju opijum efekti koji se javljaju gotovo trenutno mogu biti:

 • Prijatna smirenost
 • Nalet sreće
 • Pospanost
 • Usporeni pokreti
 • Opuštenost

Dugoročni efekti zavisnosti od opijuma

Kada je u pitanju dugoročno uzimanje supstance kao što je opijum dejstvo se može ogledati kroz čitav niz psihičkih i fizičkih poteškoća. U takvim situacijama može doći do sledećih efekata po organizam:

 • Propadanje zuba
 • Oštećenja kože
 • Problemi sa spavanjem
 • Narušen rad imunog sistema
 • Koma i smrt

Bez obzira na stadijum u kom se osoba nalazi, lečenje zavisnosti od opijuma uvek predstavlja jedinu šansu da se postigne potpuni oporavak a zavisnost od opijuma ostavi u prošlosti. Budući da je opijum droga koja izaziva progresivno propadanje organizma, najbolje je da se lečenje započne što ranije je moguće, kako bi se izbegle veće i potencijalno fatalne posledice.

Koji su neželjeni efekti zavisnosti od opijuma

Kako i zašto počinje zavisnost od opijuma?

Zavisnost od opijuma se može javiti i nakon svega nekoliko uzimanja ove supstance, budući da osobe teže ka ponovnom ostvarivanju psihičkog olakšanja koje tom prilikom dožive. Nažalost, kako vreme prolazi, i fizička potreba za supstancom postaje jača, a bez opijuma u organizmu, pojedinci počinju da doživljavaju simptome krize. Na taj način nešto što je u početku donosilo pozitivne efekte kasnije postaje noćna mora.

Kakav je tretman za zloupotrebu opijuma?

Kod narkotika sa snažnim efektima kao što je opijum dejstvo na organizam se može osećati i danima nakon uzimanja. Stoga je jako teško sprovesti samostalno lečenje zavisnosti od opijuma, budući da se bez supstance pojedinci suočavaju sa gotovo neizdrživim negativnim simptomima.

Baš iz tog razloga, smatra se da se zavisnost od opijuma jedino može u potpunosti i na bezbedan način otkloniti uz pomoć doktora unutar rehabilitacionog centra. Ovakav tretman za lečenje zavisnosti od opijuma mora uključivati terapije koje su usmerene na uklanjanje fizičke potrebe za narkoticima, ali i eliminaciju opsesivnih misli i osposobljavanje osobe da funkcioniše bez želje za uzimanjem psihoaktivnih supstanci bilo koje vrste.

Kako započeti lečenje zavisnosti od opijuma?

Traženje stručne pomoći predstavlja prvi korak koji vodi ka životu bez opijuma. Uz moderne terapije, bol i ostali negativni efekti koji se vezuju za odvikavanje se efektivno uklanjaju, a saveti psihologa i psihijatara i korišćenje odgovarajućih psihoterapija i medikamenata dovodi do vraćanja psihičkog balansa koji je narušen usled uzimanja narkotika.

Troškovi lečenja zavisnosti od opijuma

Lečenje zavisnosti od opijuma se u našoj ustanovi prilagođava potrebama svakog pacijenta, što znači da i dužina oporavka ali i tipovi terapija direktno zavise od zdravstvene slike pojedinca. Preduzmite jako bitan korak za svoje zdravlje i stupite u kontakt sa našim medicinskim savetnicima koji će Vas obavestiti o svim detaljima lečenja i ceni tretmana i jasno Vam predočiti neophodne procedure koje dovode do željenih rezultata.

Lekari

Zavisnost od opijuma rasprostranjena je širom sveta, a naši doktori su uz primenu jedinstvenih metoda uspeli da vrate nadu za lepim životom hiljadama ljudi do sada, a planiramo da u budućnosti dodatno nastavimo što smo započeli.

Patenti i sertifikati

Lečenje zavisnosti od opijuma sprovodimo korišćenjem najnaprednijih procedura, ali i metoda koje smo razvili unutar naše ustanove i na koje polažemo patente. Na ovaj način, uz kombinovanje tradicionalnih i modernih procedura postižemo potpunu slobodu od opijuma.

Recenzije

 1. Miloš B.

  „Na lečenje od opijuma sam došao kada sam već izgubio nadu da je izlečenje moguće, ali malo po malo, uspeo sam da smognem snagu da počnem da se borim za sebe. Zato odgovorno tvrdim da je lečenje zavisnosti od opijuma u klinici jedini način da dobijete pomoć kakva vam je potrebna, jer ja znam da se sam nikada sa ovim ne bih izborio.“

 2. Damjan C.

  „Zavisnost od opijuma mi je uništila sve lepo u životu, a iako sam znao da je opijum droga koja je za sve kriva nisam mogao da je ostavim. U odnosu na druge ustanove na kojima sam bio, klinika Vorobjev je moje lečenje zavisnosti od opijuma učinila potpuno bezbolnim i sada znam da je to bila karika koja je uvek nedostajala u mom putu ka zdravom životu.“

Popunite upitnike

Ukoliko imate specifično pitanje za nas o bolestima zavisnosti ili psihičkim poremećajima molimo Vas da popunite online formular kako bi Vam specijalisti bolnice Dr Vorobjev dali najbolje odgovore.

Pregled sadržaja