Postavite nam pitanje:
Posetite nas: Sremskih Boraca 2E, Beograd, Zemun - Srbija

05/08/2019

Šta je narkomanija?

razmak dr vorobjev

Psihička i fizička potreba za uzimanjem psihoaktivnih supstanci se karakteriše kao narkomanija. Ova ozbiljna bolest je rasprostranjena širom planete i podjednako je opasna po ljude svih staleža i demografija. Lečenje zavisnosti od narkomanije je komplikovan proces, ali je oporavak ostvariv. Naravno, procenat potpunog izlečenja je daleko veći kod osoba koje pomoć potraže u klinikama koje se specijalizuju za lečenje zavisnosti. Pojedince koji pokušaju da se samostalno izbore sa narkomanijom.

U početku, psihoaktivne supstance naizgled donose mnogo pozitivnih efekata, a tada ni posledice ne deluju toliko ozbiljne. Izmenjeno stanje svesti doprinosi porastu samopouzdanja, eliminiše osećanja umora, dok istovremeno pruža trenutni nalet pozitivne energije. Narednog dana, mamurluk i iscrpljenost postaju neizbežni, ali predstavljaju manju prepreku na putu ka dobrom provodu.

Prag tolerancije na narkotike vremenom samo raste, što rezultira povećanjem doza narkotika i potpunim gubitkom kontrole nad konzumiranjem psihoaktivnih supstanci.

Koliko je opasna narkomanija?

Zdravstvene posledice koje se javljaju mogu biti prolaznog, ali u težim slučajevima i trajnog karaktera. Naime, čak i kada zavisnost ostane u prošlosti, šteta koja nastaje na vitalnim organima se ne može lako ispraviti, a osobe postaju primorane da se ostatak života nose sa posledicama svojih pređašnjih grešaka. U slučajevima kada se narkotici unose intravenozno, rizik od infekcija kao što su HIV i hepatitis znatno raste, a ova oboljenja u velikom broju slučajeva dovode do fatalnog ishoda.

Sposobnost upravljanja motornim vozilom takođe drastično opada u situacijama kada je osoba pod uticajem supstanci, te je u skladu s tim i vožnja tada strogo zabranjena zakonom. To ipak ne sprečava mnoge pojedince da nakon duge noći ispunjene uživanjem u toksičnim supstancama sednu iza volana, a tada se i rizik od učestvovanja u saobraćajnim nesrećama znatno uvećava.

Ne postoje narkotici koji ostavljaju pozitivne efekte po organizam. To se najbolje primećuje na primeru maruhuane. Iako mnogi pojedinci pokušavaju da predstave kanabis kao „biljku mira“, statistike pokazuju nešto sasvim drugačije. Nakon legalizacije marihuane u državi Kolorado, broj hapšenja u vezi sa ovom supstancom se uvećao za 284%. U odnosu na 30 najvećih gradova u Sjedinjenim Američkim Državama, stopa rasta zločina je čak 11 puta veća u Koloradu.

lečenje narkomanije dr vorobiev 2

Neka tabletomanija bude prošlost za vas!

Zakažite besplatne konsultacije i obrazložite nam Vaš problem!

Lečenje narkomanije – Zašto je teško samostalno izlečiti narkomaniju?

Neki jednostavno žele da u supstanci pronađu spas od teške svakodnevice i stresa sa kojim nisu u stanju da se izbore na drugi način. Naravno, iako narkotici donose spas na samom početku, dugoročno gledamo, problem se samo dodatno pogoršava. Nakon nekog vremena, postaje nemoguće nositi se sa svakodnevnim poteškoćama bez supstance u organizmu, čime i nivo zavisnosti eskalira.

Odjednom postaje potrebno uložiti ogromnu količine energije i vremena u rešavanje novonastalih problema, a pošto veliki broj ljudi jednostavno nije u stanju da to i učini, oni upadaju u stanje depresije gde smatraju da nije moguće pronaći izlaz, a na lečenje narkomanije gledaju kao na potpuni gubitak vremena.

Tada se glavni razlog nastavljanja uzimanja psihoaktivnih supstanci može pronaći u činjenici da pojedinci konzumiranje narkotika povezuju za osećanjima sreće i zadovoljstva. Odricanje od supstance oni poistovećuju sa gubitkom jedine stvari koja im donosi sreću.  Samim tim se gubi i poenta dalje apstinencije. Ovakve situacije se neretko tragično završavaju, kada osobe odlučuju da jedino rešenje predstavlja oduzimanje sopstvenog života.

Lečenje narkomanije dr vorobjev 3

Lečenje zavisnosti od narkomanije na klinici Dr Vorobjev

Dugogodišnja praksa u lečenju narkomanije nam je pokazala da supstitucione terapije ne funkcionišu. U skladu sa tim, naše procedure usmeravamo pre svega na lečenje psihičke zavisnosti, što nas čini jedinstvenom klinikom na ovim prostorima. Ponosni smo dobitnici zlatne nagrade za kvalitet iz Njujorka 2018. koja nas motiviše da nastavimo da pružamo podršku ljudima sa problemom zavisnosti i u godinama koje dolaze.

U skladu sa tim, na klinici sprovodimo samo procedure koje garantuju visok procenat izlečenja.

  • Dijagnostika – Tokom ove procedure, detaljno se testira psihofizičko stanje pacijenta. Postavljanje kvalitetne dijagnoze ima ogroman značaj za procenat uspešnosti lečenja, pa tim lekara pažljivo osmatra dobijene rezultate, pre sastavljanja daljeg plana tretmana.
  • Brza detoksikacija – Po uspešnom uspostavljanju dijagnoze, primarni cilj postaje eliminacija toksičnih supstanci iz organizma. Tom prilikom se iznova uspostavlja prirodni tok endorfina, a pacijenti kreću da osećaju radost i bez korišćenja navedenih supstanci. Ubrzo se uspostavljaju sve normalne telesne funkcije, a pacijenti počinju da pokazuju znake fizičkog oporavka.
  • Stvaranje psihičke odbojnosti – Tek kada nestane želja za korišćenjem narkotika, moguće je lečenje smatrati uspešnim. Bez glasa u glavi koji bi osobu stalno podsećao na život pod uticajem psihoaktivnih supstanci, moguće je okrenuti se zdravijim navikama. To se na najbrži način postiže uz pomoć najmodernijih procedura, medicinskih aparata i korišćenja odgovarajućih psihoterapija.

Rad sa psiholozima na klinici Dr Vorobjev

Ipak, kako bi se postigao dugoročni uspeh, naši psiholozi aktivno rade sa pacijentima na stvaranju psihičke odbojnosti. Jednom kada se ovo postigne, svaki dalji kontakt sa narkoticima izaziva osećanja gađenja i nelagodnosti. Na taj način, osobe prirodno teže životu daleko od pojedinaca i situacija koje bi ih mogle vratiti na put destruktivnih ponašanja.

  • Farmakološka blokada – Uprkos činjenici da se prethodnim tretmanima eliminiše svaka želja za korišćenjem psihoaktivnih supstanci, pacijenti klinike Dr Vorobjev dobijaju i dodatni stepen zaštite u vidu blokatora. Samim tim, svako sledeće potencijalno uzimanje supstanci ne donosi sa sobom željene efekte, te osobe prestaju da nalaze bilo kakav vid zadovoljstva u ovoj pogubnoj navici.
  • 12 meseci podrške – Lečenje narkomanije se nastavlja i nakon što pacijenti završe sve tretmane i vrate se svojim obavezama. Psihofizičko stanje se proverava na stalnim mesečnim kontrolama. U tim prilikama se prepisuje i promena terapije ukoliko se to pokaže kao potrebno. U svakom trenutku, pacijenti mogu zatražiti savete od naših psihologa, bilo putem telefona ili e-mail prepiske.

Poslednje sa našeg bloga

razmak dr vorobjev

Apstinencijalna Kriza i Detoksikacija od Oksikodona

Mogući neželjeni efekti oksikodonaSimptomi apstinencijalne krize od oksikodonaKoliko traje apstinencijalna kriza od oksikodona?Šta je detoksikacija od oksikodona i kako se

Lečenje Zavisnosti od Oksikodona

Šta je oksikodon i zašto izaziva zavisnost?Farmaceutski i sleng izrazi za oksikodonZnaci i simptomi zavisnosti od oksikodonaKratkoročni i dugoročni efekti

Call Now Button