Lečenje zavisnosti od meskalina

Zavisnost od meskalina je relativno retko oboljenje, budući da ovu psihoaktivnu supstancu upotrebljava ograničen broj ljudi. To ipak ne znači da je treba potceniti, a neretko je usled nemogućnosti dobijanja odgovarajuće terapije još teže prevazići je u odnosu na mnoge druge vrste zavisnosti.

Lečenje zavisnosti od meskalina

Šta je meskalin i zašto izaziva zavisnost?

Meskalin je psihoaktivna supstanca koja se prirodno javlja u nekim vrstama kaktusa, poput pejotla i san pedra. Ima halucinogene efekte i često se koristi kao rekreativna droga radi izazivanja promena u percepciji, raspoloženju i svesti, a uglavnom se može nabaviti na prostoru Južne Amerike, mada je danas dostupna i na brojnim crnim tržištima u Evropi.

Kada je reč o posledicama uzimanja ove supstance, najveća bi svakako bila zavisnost od meskalina, a u daljem tekstu ćemo obraditi simptome po kojima je možete prepoznati i najbolje metode lečenja koje vam mogu pomoći u tom slučaju.

Koji su simptomi i znaci zavisnosti od meskalina?

Osoba koja je zavisna od meskalina može biti stalno preokupirana mislima o nabavljanju novih doza ove droge. Takve ideje mogu postati dominantne, što može uticati na svakodnevne aktivnosti i sposobnost koncentracije. Važno je napomenuti da prisustvo ovih znakova i simptoma ne znači nužno da je osoba sigurno zavisna od meskalina. Međutim, ako primećujete ove znakove kod sebe ili nekoga drugog, važno je potražiti stručnu pomoć i podršku kako biste razumeli situaciju i dobili odgovarajuću pomoć.

Znaci u ponašanju zavisnika

Iako je svaka zavisnost specifična, budući da ne postoje dve osobe koji isto reaguju na supstancu, znaci u ponašanju koji ukazuju na problem zavisnosti su daleko sličniji. To uključuje:

 • Uzimanje supstance se uzima za apsolutni prioritet
 • Nervoza i konfliktno ponašanje
 • Zanemarivanje odgovornosti
 • Razočaranje usled neuspelih pokušaja prestanka uzimanja

Simptomi upotrebe narkotika

Kao što smo već naveli, simptomi upotrebe narkotika se javljaju ubrzo po uzimanju supstance, ali je važno naglasiti da će neke osobe biti u stanju da svoje probleme od okoline sakriju duže od ostalih. Dobijanje pravovremene pomoći može predstavljati veliku razliku u jednostavnosti lečenja i uvećati šanse za postizanjem potpunog oporavka. Dakle, ako primećujete neke od navedenih simptoma, znajte da je itekako moguće dobiti tretman koji će vam pomoći da sve to prevaziđete.

Koji su neželjeni efekti zavisnosti od meskalina?

Dejstvo meskalina se u početku uzimanja može percipirati kao pozitivno, ali kako osoba sve više i duže konzumira ovu supstancu, javljaju se brojni neželjeni efekti. Ovo postaje sve očiglednije kako vreme odmiče, da bi na kraju svi pozitivni efekti nestali i bili zamenjeni svakdnevnim osećanjima nelagode izazvanih apstinencijalnim sindromom. Neželjeni efekti se stoga mogu podeliti na kratkoročne i dugoročne.

Kratkoročni efekti zavisnosti od meskalina

Kada je reč o kratkoročnim efektima koje izaziva zavisnost od meskalina, važno je napomenuti da meskalin nije poznat po tome da izaziva telesnu zavisnost kao što to čine neke druge supstance, poput opijata. Međutim, meskalin može izazvati psihološku zavisnost kod nekih korisnika. Tada se mogu javiti sledeći simptomi uzimanja meskalina:

 • Nagle promene raspoloženja
 • Vizuelne halucinacije
 • Stanje proširene svesti i uvećane percepcije
 • Veća osetljivost čula dodira i mirisa
 • Uzbuđenost i veću energiju

Dugoročni efekti zavisnosti od meskalina

Sa dugoročnim uzimanjem meskalina, dolazi i do više izraženih efekata. Nažalost, ovi efekti su retko pozitivni, već predstavljaju nelagodu i otežavaju normalno vođenje svakodnevnog života. Tada su izraženi:

 • Problemi sa pamćenjem
 • Narušene kognitivne sposobnosti
 • Depresija
 • Česti napadi anksioznosti
 • Depresija i drugi mentalni poremećaji
 • Posttraumatski stresni poremećaj

Kako i zašto počinje zavisnost od meskalina?

Pojedinci koji ne mogu da pronađu odgovarajući način da se nose sa svakodnevnim stresom ili su skloni eksperimentisanju sa različitim psihoaktivnim supstancama predstavljaju najrizičniju grupu za razvoj ovog tipa zavisnosti. U meskalinu, oni pronalaze način da prevaziđu sve ove probleme i da se opuste, ali to naravno ne predstavlja dobro rešenje.

Kod mnogih uskoro se javlja stalna potreba za uzimanjem ove supstance, a kada ne mogu da pronađu nove doze psihotika kakav je meskalin dejstvo i posledice uzimanja ovog narkotika postaju očigledne. Tada je neophodno preduzeti odgovornost za sopstveno zdravlje, priznati postojanje problema i stupiti u kontakt sa medicinskim stručnjacima koji mogu pomoći da se zavisnost od meskalina prevaziđe.

Kakav je tretman za zloupotrebu meskalina

Kakav je tretman za zloupotrebu meskalina?

Lečenje zavisnosti od meskalina je slično kao i kod drugih psihodeličnih narkotika. Započinje sprovođenjem testova i pregledom opšteg zdravstvenog stanja osobe, nakon čega se prelazi na poces oporavka. To uključuje rad na otklanjanju potrebe za meskalinom, postizanju psihičke stabilnosti i bez ove supstance, i razvijanju mehanizama odbrane koji će pomoći da spreče ponovno javljanje ovih problema.

Na klinici Vorobjev to postižemo upotrebom stacionarnog tretmana u toku kojeg osobe prevazilaze zavisnost od meskalina, ali i kroz ambulantnu dvanestomesečnu podršku. U tom periodu se osobe postepeno privikavaju na život bez narkotika, a na redovnim kontrolama dobijaju instrukcije kako da se izbore sa bilo kakvim izazovima sa kojima se mogu susresti u toku oporavka.

Kako započeti lečenje zavisnosti od meskalina?

Najsigurniji način da se jednom za sva vremena izborite sa zavisnošću od meskalina je kroz proverene medicinske tretmane za lečenje zavisnosti. Samostalna apstinencija retko kada uspe, jer zahteva aktivno suzdržavanje, dok lečenje zavisnosti od meskalina potpuno uklanja želju za ovom supstancom.

Iz tog razloga vas pozivamo da nas kontaktirati i pridružite se hiljadama ljudi koji su svoje probleme sa zloupotrebom supstanci ostavili u prošlosti.

Troškovi lečenja zavisnosti od meskalina

Lečenje zavisnosti od meskalina odvija se u više etapa, a svaka faza lečenja određuje se prema potrebama osobe. Dužina tretmana i neophodne terapije se stoga određuju pre započinjanja lečenja, a u skladu sa time se određuje i tačan iznos lečenja. Nazovite nas kako biste saznali tačne detalje u vezi sa rešavanjem vašeg ličnog problema zavisnosti.

Lekari

Lekari zaposleni u našem rehabilitacionom centru danonoćno prate zdravstveno stanje pacijenta, pri dijagnostici saznaju tačne posledice konzumiranja meskalina i prema tome određuju dalji plan lečenja i terapija. Zahvaljujući ovome, naši pacijenti u toku lečenja ne osećaju nikakav bol i ostale simptome nelagode.

Patenti i sertifikati

Bilo da je u pitanju meskalin droga alkohol ili bilo koja druga supstanca, na klinici Vorobjev sprovodimo jedinstvene metode lečenja koje su zaštićene patentima, a posedujemo i sve setifikate za sprovođenje drugih procedura koje su osmišljene na drugim klinikama i rehabilitacionim centrima.

Recenzije

 1. Mihajlo I.

  „Došao sam ovde na odvikavanje od meskalina pošto sam par godina uzimao ovu supstancu i nikako nisam mogao toga da se odreknem. Ovu gadnu naviku sam razvio dok sam putovao Južnom Amerikom, a pošto živim u Americi, kasnije sam to samo nastavio. Da nije bilo ove klinike, ko zna dokle bih mogao tako. Sada gledam dalje, vraćam se uskoro svojim obavezama i gledaću što pre da nadoknadim sve lepe stvari koje sam propustio.“

 2. Srđan O.

  „U poređenju sa drugih supstancama kao što je heroin, mislio sam da je meskalin droga čiju upotrebu je lako ograničiti da bih to mogao sam da uradim. Realnost mi je pokaza drugačije. Srećom, na nagovor brata sam došao ovde na lečenje i sada izlazim kao nov čovek posle višegodišnje patnje.“

Popunite upitnike

Ukoliko imate specifično pitanje za nas o bolestima zavisnosti ili psihičkim poremećajima molimo Vas da popunite online formular kako bi Vam specijalisti bolnice Dr Vorobjev dali najbolje odgovore.

Pregled sadržaja