Lečenje zavisnosti od hašiša

Iako se na ovu vrstu narkotika često posmatra sa određenom dozom potcenjivanja, istina je da zavisnost od hašiša može biti izuzetno opasna i izazvati čitav niz zdravstvenih poteškoća. U ovom tekstu ćemo vam pružiti objašnjenje o samoj supstanci, ali i detaljno proći sve efekte koje izaziva na organizam. Na kraju, posebnu pažnju ćemo obratiti na metode lečenja koje su najuspešnije i donose najbrže rezultate.

Lečenje zavisnosti od hašiša

Šta je hašiš i zašto izaziva zavisnost?

Hašiš je narkotik koji se dobija od biljke kanabisa. Zloupotrebljava se na više načina, najčešće putem pušenja, ali je moguće i unošenje oralnim putem. Ovo je jedan od najstarijih narkotika na svetu, a u širu upotrebu ušao je još pedesetih godina 20. veka. Od tada je jako teško stati na put ovoj supstanci, a zavisnost od hašiša pogađa milione ljudi.

Koji su simptomi i znaci zavisnosti od hašiša?

Znaci koji ukazuju da osoba uzima hašiš, ili da je čak i razvila zavisnost od ove supstance su:

 1. Gubitak kontrole nad supstancom
 2. Povećana tolerancija ka njenim efektima
 3. Simptomi krize kada se hašiš ne uzima
 4. Preokupacija nabavljanjem novih doza
 5. Neuspeli pokušaji prestanka uzimanja

Znaci u ponašanju zavisnika

Zavisnici od hašiša i drugih psihoaktivnih supstanci neretko prolaze kroz različite faze u ponašanju, u odnosu na stupanj zavisnosti u kom se nalaze. U početku znaci koji ukazuju na problem mogu biti suptilni i gotovo neprimetni, da bi kasnije postali daleko teži za skrivanje. U tekstu ćemo obratiti pažnju na efekte narkotika, ali i posledice koje ostavljaju po ponašanje i zdravlje pojedinca.

Simptomi upotrebe narkotika

Kako bi se što pre reagovalo i osobi pružila neophodna medicinska pomoć, potrebno je obratiti pažnju na simptome upotrebe narkotika. To uključuje tajnovito ponašanje, promenu ličnosti osobe ali i učestvovanje u potencijalno rizičnim aktivnostima kako bi se nabavile nove količine narkotika koji je ilegalan.

Koji su neželjeni efekti zavisnosti od hašiša?

Kada je u pitanju hašiš posledice njegovog uzimanja mogu jako odstupati u odnosu na nekoliko faktora. Prva je zdravstvena slika pojedinca, ali ne smeju se zanemariti i uzrast osobe, psihičko zdravlje, ali i količina hašiša koja se unosi u sistem i dužina trajanja zavisnosti.

Samim tim, da bismo na najbolji način objasnili koji su to simptomi uzimanja hašiša i kakvi efekti se mogu primetiti usled rađanja ove vrste zavisnosti, podelićemo efekte prema dužini uzimanja, odnosno na kratkoročne i dugoročne.

Kratkoročni efekti zavisnosti od hašiša

Ukoliko se uzima hašiš delovanje na organizam se primećuje posle svega nekoliko minuta. Pre svega, osobe koje u početku uzimaju hašiš zbog pozitivnih efekata koje izaziva, u tim trenucima primećuju osećanja sreće i velike opuštenost, a i njihova percepcija prostora i vremena, pa i nekih osnovnih razmišljanja o životu se menja. Ipak, tada nastaju i brojni negativni efekti kao što su:

 • Uvećanja osetljivost na zvukove
 • Uvećana osetljivost na svetlost
 • Povećanje apetita
 • Crvenilo očiju i zamućen vid
 • Problemi sa koordinacijom
 • Nemogućnost koncentracije
 • Problemi sa kratkoročnim pamćenjem
 • Usporene reakcije i refleksi

Dugoročni efekti zavisnosti od hašiša

Kada se hašiš konzumira tokom dužeg perioda vremena i naročito u situacijama kada se već javi zavisnost od hašiša, i efekti postaju daleko više izraženi, a oni uključuju:

 • Nemogućnost normalnog funkcionisanja bez hašiša
 • Opsesivna i stalna potreba za supstancom
 • Oštećenja kognitivnih funkcija
 • Povećan rizik od srčanih problema
 • Narušeno mentalno zdravlje
 • Loši odnosi sa voljenima i socijalni problemi

Kao što na ovim primerima vidite, dejstvo hašiša nije isključivo pozitivno. Naprotiv, nakon inicijalnog uživanja, osobe često iskuse čitav niz problema. Tada neretko mogu posegnuti za lekovima ili drugim psihoaktivnim supstancama kako bi se izborili sa tim elementima krize, a to onda može izazvati druge tipove zavisnosti i dodatno pogoršati zdravstveno stanje pojedinca.

Kako i zašto počinje zavisnost od hašiša?

Posledice konzumiranja hašiša postaju najviše očigledne ako nastupi zavisnost. Ipak, korisno je znati zašto ovo stanje nastaje i kako se zaustaviti ako do toga dođe. Nažalost, ovo stanje je progresivno, odnosno što više puta osoba uzme hašiš i sa uvećanjem doza, paralelno raste i rizik da se javi zavisnost od hašiša.

Pre svega, svakom ponovljenom upotrebom hašiša, u organizmu se javlja određena doza tolerancija na efekte ove supstance. Kako bi se svaki sledeću postigli isti efekti i da bi se doživelo ushićenje koja traje podjednako dugo, postaje neophodno i povisiti doze. Na kraju puta, nije moguće dovoljno podići dozu, a simptomi krize postaju sveprisutni tokom svih faza dana. Tada je neophodna medicinska pomoć odnosno lečenje zavisnosti od hašiša kako bi se zavisnost izlečila a osoba vratila neometanom životu bez potrebe za hašišom.

Kakav je tretman za zloupotrebu hašiša

Kakav je tretman za zloupotrebu hašiša?

Kada je reč o tretmanu za lečenje zavisnosti od hašiša na klinici Dr Vorobjev, oporavak je podeljen u više faza. Pre svega, neophodno je iz organizma izbaciti tragove svih psihoaktivnih supstanci koje osoba uzima, a to se radi putem detoksikacije. Zatim se prelazi na fizički oporavak, odnosno otklanjanje ili ublažavanje svih zdravstvenih poteškoća koje dolaze kao rezultat zavisnosti.

Na kraju, neophodno je stvoriti odbojnost prema vraćanju ka tom stilu života, odnosno negativan stav prema hašišu i drugim narkoticima. Lečenje zavisnosti od hašiša takođe podrazumeva i dodatne tretmane za kontrolu zdravstvenog stanja osobe, što se radi kroz stalne mesečne kontrole i prepisivanje dodatnih terapija i medikamenata ako je to neophodno da se stanje pacijenta održi stabilnim.

Kako započeti lečenje zavisnosti od hašiša?

Prelomna faza u životu zavisnika predstavlja započinjanje tretmana odvikavanja. Odvikavanje od hašiša za razliku od mnogih drugih psihoaktivnih supstanci ne izaziva bol, pa je i započinjanje lečenja odluka na koju osobe lakše pristanu. Otežavajuća okolnost može biti činjenica da mnogi pojedinci ovo oboljenje ne shvataju ozbiljno, pa samim tim i odlažu trenutak odluke da započnu sa lečenjem. Ipak, potrebno je znati da najbolji rezultati dolaze ako se sa oporavkom krene što pre.

U našoj ustanovi, pre započinjanja lečenja, pacijenti prolaze kroz razgovor sa medicinskim savetnicima i doktorima koji im do detalja opisuju sve faze lečenja koje mogu da očekuju. Tada se takođe sprovodi i dijagnostika, u toku koje se utvrđuje zdravstveno stanje pacijenta i određuje dalja terapija u skladu sa dobijenim rezultatima.

Troškovi lečenja zavisnosti od hašiša

Zavisnost od hašiša, kao i druge vrsti zavisnosti od psihoaktivnih supstanci se na našoj klinici leči isključivo u skladu sa potrebama svakog pacijenta. Na taj način uspevamo da postignemo rezultate kojima se ponosimo. Ukoliko ste zainteresovani da saznate kako izgleda sam proces lečenja i saznate cenu tretmana, kontaktirajte nas putem veb sajta ili pozivom na broj telefona koji možete naći na kontakt stranicama.

Lekari

Lekari i drugi medicinski radnici klinike Vorobjev specijalno su obučeni da se na najbolji način nose sa izazovima lečenja bolesti zavisnosti, a za svoje uspehe u ovom polju osvojili su čitav niz nagrada koje dovoljno govore o njihovom kvalitetu i posvećenosti.

Patenti i sertifikati

Već više od dvadeset godina nudimo jedinstvene uslove lečenja bolesti zavisnosti po čemu smo poznati širom planete. Samim tim posedujemo i nekoliko patenata kojim smo zaštitili svoje metode, a koje se danas uspešno koriste za lečenje različitih oboljenja.

Recenzije

 1. Stevan M.

  „Uzimao sam stimulanse pa sam posle toga vremenom prešao na hašiš da bih se spustio. Nažalost, razvio sam zavisnost od hašiša, i onda sam to morao lečiti uz moju zavisnost od kokaina. Posle mnogo truda, sada sam ovde, osećam se bolje nego ikad i ne pomišljam da se ikada vratim na staro.“

 2. Jovan E.

  „Ceo život sam bio u sportu a hašiš sam koristio kako bih se opustio posle napornih treninga. Ipak, uskoro je to preraslo u problem, pa sam znao da moram da reagujem i sasečem sve misli o hašišu u korenu. Tada sam došao na lečenje i sada odavde izlazim pun volje da se posvetim zaista bitnim stvarima u životu, a hašiš nikada više neću ni pogledati.“

Popunite upitnike

Ukoliko imate specifično pitanje za nas o bolestima zavisnosti ili psihičkim poremećajima molimo Vas da popunite online formular kako bi Vam specijalisti bolnice Dr Vorobjev dali najbolje odgovore.

Pregled sadržaja